Saker du inte borde ha missat under 2019

Gudiol ger dig listan med stort L. Här den snitslade banan till en upplyst tillvaro.

Jacob Gudiol

Året 2019 går mot sitt slut och som vanligt har det skrivits mycket i media kring träning, kost och hälsa. Allt för mycket av det har som vanligt varit ganska dåligt även om jag personligen faktiskt ändå känner att dagstidningarna som jag prenumererar på rent generellt sett har höjt sig ett steg i år med.

Det har också publicerats mängder av studier, debattartiklar, översiktsartiklar med mera under året som har gått. och jag tänkte att jag skulle försöka mig på att summera det som jag själv har tyckt varit mest intressant.

Alltid när man gör den här typen av lista så är det lätt att man fastnar vid saker som hänt de senaste veckorna, så kallade recency bias (ibland kallat aktualitetsbias på svenska). Det innebär helt enkelt att vi människor nästan alltid lägger för mycket vikt vid saker som nyligen har hänt jämfört med saker som skett lite längre tillbaka i tiden.

För att försöka undvika det så har jag gått igenom allting som vi har haft med som potentiella ämnen för Tyngre Rubriker sedan januari tillsammans med mina mer populära delningar i sociala medier och artiklar som jag har skrivit här på Tyngre och på Träningslära under året som har gått. Jag har också prioriterat artiklar och podcast som mer summerar ett forskningsfält än att bara berätta om en liten sak.

Så här följer då de 10 mest intressanta sakerna som jag tycker har sket under 2019 när det gäller träning, kost och hälsa. Jag har inte försökt att rangordna de här tio sakerna på något vis.

Varför blir vi trötta när vi anstränger oss fysiskt?

I februari diskuterade vi en ny studie i avsnitt 127 av Tyngre Träningssnack där man visat att människor presterar sämre bara de tror att deras kroppar är varma. Det avsnittet inspirerade mig och Wille till att spela in ett helt avsnitt av Tyngre Träningssnack på temat vad som det verkligen är som gör att vi inte kan prestera i all oändlighet. Det här är en väldigt intressant fråga som kombinerar både fysiologi och psykologi.

Så om du inte redan har lyssnat på avsnitt 177 av Tyngre Träningssnack så gör det nu, Varför blir vi trötta när vi anstränger oss fysiskt?.

När ytterligare styrketräning ger sämre resultat

När du har tränat tillräckligt mycket har jag alltid tyckt varit en väldigt fascinerande fråga. Det har länge varit populärt att utföra en stor mängd set för varje muskelgrupp på gymmet och samtidigt har studier på området antytt att det krävs mycket mindre träning för att få resultat och att mer träning faktiskt rent av skulle kunna leda till sämre effekt.

Under 2019 publicerades flera studier på det här ämnet. Framför allt var det två studier som jag tycker sticker ut. En av dem diskuterade vi i avsnitt 128 av Tyngre Rubriker och jag skrev även en artikel om samma studie här på Tyngre, Hur många set bör du utföra varje träningspass?. I den studien fann forskarna att 5 eller 10 set per muskelgrupp var betydligt bättre än 15 eller 20 set per muskelgrupp.

Samma forskargrupp har även senare publicerat i princip samma resultat på män (1).

Typ 2 diabetes i remission med större viktnedgång

Under 2019 publicerades en tvåårig uppföljning på den så kallade DIRECT-studien och vi diskuterade den i avsnitt 130 av Tyngre Rubriker. Vi diskuterade faktiskt även studien i avsnitt 64 när de första resultaten publicerades och jag har även en längre artikel på Träningslära som förklarar upplägget och resultaten efter det första året.

Diabetes typ 2 diskuteras av någon anledning väldigt mycket när det gäller folkhälsa. Många gånger är det tillsammans med en bild av att antalet personer som får typ 2 diabetes ökar lavinartat och sedan kommer någon typ av påhittad lösning för att få rätt på problemet. Välj vilken diet du en vill så börjar de ofta sin säljpitch med att diskutera typ 2 diabetes och sedan säger de att du kan bli av med det genom att följa just deras upplägg medan andra sätt att öka istället påstås ge dig typ 2 diabetes.

I själva verket är det dock så att antalet nya fall av typ 2 diabetes inte har ökat på många år här i Sverige och data från bland annat Norge visar på samma utveckling (2, 3). Detta är faktiskt sant för många länder i världen och även om antalet nya fall har ökat globalt sett det senaste årtiondet så beror det på att vissa länder fortfarande håller på att komma i kapp. I länderna där typ 2 diabetes ökade som mest under 90-talet likt Storbritannien och USA så har antalet nya fall minskat mer än här i norden (4).

Något värt att tänka på nästa gång du ser en tramsig kostdokumentär eller läser en bok som gillar att överdriva. Om det påstås att antalet fall av typ 2 diabetes ökar och de syftar på länderna ovan så har de ingen koll på datan från de senaste 10-20 åren eller så skiter de i datan och säger det som passar med deras historia. Oavsett så är det trams.

Tillbaka till DIRECT. Det som gör den studien så imponerande är att man fick en stor andel av personer med ganska nydiagnostiserad typ 2 diabetes att gå i remission. De hade helt enkelt inte längre någonting som antydde att de var diabetiker. Detta uppnådde man på ett ganska enkelt sett rent kostnadsmässigt. Man gav deltagarna en pulverdiet på ungefär 800 kcal så att de skulle gå ner i vikt fort. Sedan hjälpte man även deltagarna att försöka bibehålla den nya vikten efter dieten var klar genom enklare livsstilstips. Så enkelt var det i teorin. Sen har det säkerligen varit en utmaning för deltagarna att hålla sig till dieten.

DIRECT är inte på något vis först med att visa att du kan få typ 2 diabetes i remission. Men studien kom rätt i tiden samtidigt som resultaten visade att en ganska enkel metod kunde ha väldigt stor effekt på mångas hälsa. Hade det här varit ett läkemedel hade det varit värt enorma summor pengar. Istället är detta en intervention från sjukvården och diskussionen hamnar istället kring var man ska hitta pengarna till att införa det här inom vården.

Elcyklar får människor att röra på sig mer

Under året har det kommit ett par studier på elcyklar som i princip alla visar på positiva effekter. Det kan verka motsägelsefullt att något som tar arbete ifrån människor och istället tillför arbete från ett batteri skulle vara något positivt men som vanligt när det gäller hälsa så är det sällan en bra idé att bara spekulera kring vilka effekter en förändring har utan man måste helt enkelt testa det.

Det man har sett med elcyklarna är att människor cyklar både oftare och längre. Så även om de per kilometer anstränger sig mindre så innebär det faktum att de cyklar längre och under längre tid att människor i genomsnitt rör på sig mer. Det faktum att de också tar sig längre sträckor på ett visst arbete innebär att de oftare kan välja bort andra transportsätt. Om du till exempel ska cykla en mil på en vanlig cykel så tycker nog många att det dels kan vara lite jobbigt och dels ta lite lång tid. Så de väljer bilen. Om de istället har en elcykel så verkar många då faktiskt välja den framför bilen. Då får de både motion och det blir mindre miljöpåverkan.

Vi har bland annat diskuterat de här frågorna och vissa specifika studier i avsnitt 135 och avsnitt 149 av Tyngre Rubriker.

Är kött ofarligt eller dåligt för hälsan?

Ifrågasättande av tidigare forskning är verkligen i ropet nuförtiden. Det här ifrågasättandet har kommit från flera olika håll.

En tydlig kritik kommer från forskarvärlden i sig där man har märkt att mycket äldre forskning helt enkelt inte har hållit måttet. Många olika faktorer har bidragit till att en hel del som har sett som sanningar inte kunnat gå att upprepa i mer kontrollerade studier. Vi har diskuterat det här många gånger i både Tyngre Träningssnack och Tyngre Rubriker och vill du veta mer är en bra start avsnitt 181 av Tyngre Träningssnack.

En annan våg av kritik verkar komma mer från det ideologiska hållet om vi ska säga så. Det verkar på senare år ha blivit mer och mer populärt att bara ignorera forskning som man inte tycker om inom vissa rörelser där deltagarna mer kan sägas är aktivister för olika saker. En tydlig sådan ström är rörelsen kring lågkolhydratkost med den betydligt mer extrema varianten carnivour där följarna i princip bara äter kött.

Så när det i början av oktober släpptes en stor genomgång kring hälsoeffekterna kring rött kött och processat kött där forskarna ansåg att bevisen var för svaga för att ge några faktiska kostråd så blev det onekligen fart på diskussionen. I korthet kan själva resultaten summeras med att forskarna kom fram till i princip identiska resultat som tidigare forskare har gjort.

Den enda skillnaden på den här litteraturgenomgången och tidigare var att forskarna denna gång värderade dessa resultat olika. Forskarna hade även denna gång vilat sina åsikter på rekommendationerna endast på de studier som de hade gått igenom. De ignorerade där med alla studier som behandlar eventuella mekanismer och de ignorerade även alla studier som har gjorts på kött och olika väletablerade riskfaktorer som man setts kan förändras med olika stor köttkonsumtion över några veckor och månader.

Vad man tycker är bäst här blir så klart en tyckefråga. Detta är seriösa forskare som värderat resultaten på sitt sätt. Det har med andra ord förhållit sig riktigt till det vi faktiskt vet idag och sedan värderat det annorlunda. Något som är ganska ovanligt i kostdebatter utanför den vetenskapliga litteraturen där allt för många börjar med att inte förhålla sig ärligt till vad vid ändå faktiskt vet och sen argumenterar utifrån deras påhittade bild av faktan.

Vill du veta mer kring den här studien och vad forskningen verkligen visar idag så har jag skrivit mer om studien på träninglära. Vi diskuterade den även i avsnitt 160 av Tyngre Rubriker och i ett tidigare avsnitt, nr 136, tog vi även upp en meta-analys där man tittat på hur rött kött påverkar olika riskmarkörer.

Allt kring idrottsnutrition och friidrott

I april 2019 publicerade flera artiklar kring nutrition och friidrott på uppdrag från internationella friidrottsförbundet i tidskriften International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism. Alla artiklarna är fritt tillgängliga för alla och där kan du hitta djupgående artiklar kring vad som är viktigt och möjligen relevant kring kost i alla grenar som berörs inom friidrotten.

Även om du inte är friidrottare så hittar du så klart mycket läsvärt där och många andra idrotter överlappar så klart med vissa grenar inom friidrotten när det gäller typen av arbete och arbetstid. Där fanns även en fullständig genomgång kring vilka kosttillskott som har evidens bakom sig att fungera och inom vilka grenar som dessa kan tänkas vara mest användbara.

Där är också en bra artikel kring relativ energibrist som vi har diskuterat både i avsnitt 169 av Tyngre Rubriker i år samt i ett tidigt avsnitt av Tyngre Träningssnack.

Ingen effekt från tarmbakterier på människor vikt

Hypen kring tarmbakterier har fortsatt under 2019 och precis som med alla andra hyper som kommer kring kost så påstås det många saker och det är sällan som dessa påståenden sedan förändras tillsammans med att forskningen förändras. Det som från början har varit spekulationer eller baserat på några få djurstudier framförs i princip som sanningar från början och när sedan studier på människor visar motstridiga resultat så registreras det knappt. Istället fortsätter historierna föras vidare som sanningar.

En sådan historia är att vi skulle kunna få människor att gå ner i vikt om vi förändrat deras tarmflora. Det finns idag inget stöd för detta påstående och inte ens djurstudierna på området är särskilt övertygande.

Vi diskuterade en studie som testat det här hos människor i avsnitt 140 av Tyngre Rubriker och jag har även summerat alla studier som finns på min Instagram, Twitter eller Facebook i fall du vill läsa om det studier som finns.

https://www.instagram.com/p/B4jwZkGn5AR/

Är du intresserad av fenomenet anti-inflammatorisk kost som ofta handlar om just tarmbakterierna så har jag skrivit en längre artikel om det rent allmänt här på Tyngre och vi tog även upp det i avsnitt 178 av Tyngre Träningssnack.

Ultraprocessad mat leder till ett ökat kaloriintag

De allra flesta studier som utförs kring kost är ganska dåligt kontrollerade. Antingen så frågar man bara folk om vad de äter eller så ber man dem att göra någon ändring i deras kostvanor och sen hoppas man att de följer de nya råden. Några så studier utförs dock i väldigt kontrollerade förhållanden där man i princip har människor inlåsta för att verkligen veta vad de äter.

En sådan studie släpptes i februari 2019 och där undersökte man effekterna av vad som kallas för ultraprocessad mat. Det är populärt idag att prata om processad mat och att det skulle vara dåligt men det är mestadels ett begrepp som inte betyder någonting. I princip all mat som vi äter är processad på något vis så den som använder ordet processad hittar på sin egen definition kring vad just de menar med ordet och sen pratar folk förbi varandra. Ultra processad mat är istället ett mer väldefinierat begrepp och det innebär i korthet mat som har tillverkats av företag så att du mer eller mindre kan äta det direkt.

Det som studien från februari visade var att denna typ av mat verkar få människor att äta mer mat än de behöver. I studien försökte man se till så att mängden kolhydrater, fett, protein, socker med mera var ganska likvärdig mellan maten som serverades och trots det fann man den här effekten. Det finns väldigt mycket mer att forska kring i det här ämnet men det som vi vet idag tillsammans med mina egna åsikter och reflektioner kan du läsa om i en artikel här på Tyngre, Ultraprocessad mat gör att människor äter för mycket. Vi spelade även in ett helt avsnitt av Tyngre Träningssnack kring det här, avsnitt 175.

För bara någon vecka sedan hade vi även en diskussion kring det här med mat som får människor att äta för mycket i Tyngre Träningssnack, En uppdatering kring Skitmat och högbelönande mat. Vill du läsa mycket om det här och ”början från början” så att säga så finns även självklart min bok skitmat där jag lägger fram min personliga syn på det hela väldigt djupgående.

Extra sömn förbättrar prestationsförmågan

De negativa effekterna som kan uppstå om du regelbundet sover för lite har även de fått stor uppmärksamhet under 2019. Det har släppts flera böcker de senaste åren som har diskuterats, en del av dem väldigt bra och en del av dem tyvärr fulla av överdrifter.

Något som inte fått samma uppmärksamhet men där det finns en del mindre studier som visar på intressanta resultat för alla idrottare är att extra sömn, utöver det som kanske upplevs som tillräckligt, kanske kan förbättra prestationsförmåga.

I avsnitt 152 tog vi upp en studie på triatleter som visade på den här effekten och bara några veckor tidigare så skrev jag en artikel här på Tyngre där jag summerade de andra studierna som fanns på området fram till dess, Hur bättre och längre sömn kan förbättra din prestation.

Djupgående och vetenskapsinriktade recensioner av dietböcker

Den tionde och sista saken jag tycker att du inte borde ha missat under 2019 är Red Pen Review som utför väldigt bra recensioner av dietböcker. Tyvärr är det väldigt få som recenserar dietböcker på ett sätt där de faktiskt granskar det som påstås. Bokrecensioner i vanliga dagstidningar och magasin handlar oftast i princip uteslutande om hur boken är att läsa. Den som skriver om den verkar inte ha kunskap att faktiskt diskutera de faktapåståenden som görs och istället blir det en diskussion kring om boken är underhållande, om det finns trevliga recept, om boken är lättläst och i fall det som personen fått läsa i boken verkade intressant eller överraskande.

På Red Pen Review slipper du godtyckliga åsikter från personer som inte förstår själva faktan. Där går man istället systematiskt igenom boken och skattar den efter flera olika egenskaper. Bland annat får du veta:

  • Hur vetenskapligt korrekt boken är
  • Om referenserna som anges verkligen visar det som påstås
  • Hur lätt dieten troligen är att följa
  • Om dieten i sig sannolikt är hälsosam

Bland annat har man redan recenserat böcker så som Jason Fungs The Obesity Code (fetmakoden på svenska), Colin Campbells The China Study (kinastudien på svenska) och David Perlmutters Grain Brain (Hotet mot din hjärna på svenska).

Tyvärr har sidan inte resurser nog att hålla någon större takt och de är dessutom uteslutande fokuserade på böcker på engelska. Men det mesta som påstås i dessa böcker spiller sedan över till svenska dietböcker så bara av att läsa recensionerna som finns på Red Pen Review så kommer du sedan att känna igen många påståenden som görs i svenska böcker och då vet du mer kring hur tillförlitliga dessa är.

Vi diskuterade upplägget för Red Pen Review i avsnitt 132 av Tyngre Rubriker om du vill höra mer om våra åsikter kring deras försöka att vara objektiva och djupgående.

Summering

Det här var då mitt försök att lyfta fram det som jag tycker har varit mest intressant av det som har hänt under året 2019. Det var verkligen inte lätt att sätta ihop den här listan och hålla det till 10 punkter och det är mycket annat som även skulle kunnat ha varit med.

Förhoppningsvis så har listan varit både lärorik och underhållande. Om du har någonting som du verkligen tycker att jag har missat så får du gärna tipsa mig via sociala medier


Liknande artiklar
Preliminära data från Kevin Halls andra studie på ultraprocessad mat

Ultraprocessad mat står ännu en gång på agendan i Hälsoveckan by Tyngre.

3 dec. 2024

Jacob Gudiol

I dagens läge med sociala medier och frihet att uttrycka sig själv hamnar det mycket blandad information på internet och i sociala medier. Allt som basuneras ut är inte sant men det paketeras som sanningar baserat på forskning.

30 nov. 2024

Våra fettceller minns om vi någon gång varit feta

I avsnitt 147 av Hälsoveckan by Tyngre diskuteras en ny studie i Nature där man har tittat på fettcellerna hos människor och möss när de burit på olika mängder fettmassa.

26 nov. 2024

Hur kan man kompensera för minskad spontanidrott?

Avsnitt 471 av Tyngre Träningssnack och Jacob och Wille diskuterar energiintag för personer som tränar mycket. Finns det en situation där man inte längre kan lita på ens egen mättnad och hunger och när dyker den upp?

20 nov. 2024

En promenad i naturen är bättre för stressen än en promenad i en storstad

Hälsoveckan avsnitt 146 och Jacob och Erik diskuterar först en artikel i SVT inför ett avsnitt av Vetenskapens värld kring stress.

19 nov. 2024

Nicklas Neuman om forskning, fotboll och nya bokprojektet

Nicklas Neuman, den riktiga kostdoktorn, gästar oss för att prata om bland annat Degerfors väg tillbaka till Allsvenskan, om lukt- och smakavvikelser post-covid och om den nya boken som han nu skriver tillsammans med Jacob Gudiol.

14 nov. 2024

Flour i dricksvattnet och fetmamediciner som hjälper mot mycket

Jacob och Erik tänkte diskutera två olika ämnen i det här avsnittet men det blev även en del diskussioner med relevans i introduktionen då de nämner lite av tokigheterna som kommit från RFKjr den senaste tiden.

12 nov. 2024

Fasciahype och en massa vintersjukdomar

Dr Mellberg är tillbaka efter mycket arbete följt av en tuff förkylning. Tillsammans med Jacob så diskuteras först alla virus och bakterier som verkar göra många sjuka just nu och vad som kommer att göra en hel del svenskar sjuka framöver.

5 nov. 2024

När blir man för fet under en bulk?

Jacob och Wille svarar på lyssnarfrågor i avsnitt 468 av Tyngre Träningssnack. Denna gång diskuteras bland annat viktuppgång när man försöker lägga på sig muskler.

30 okt. 2024

Riksmaten – barn och bikarbonat som gråzonspreparat

Livsmedelsverket har i dagarna släppt Riksmaten småbarn och Jacob och Erik försöker komma diskutera sig fram till vad man kan få ut av en sådan undersökning.

29 okt. 2024

Är det bättre med vanlig cola än light till små barn?

Jacob och Erik diskuterar i det här avsnittet ett viralt inlägg på sociala medier där det påstås att det är bättre att ge barn sockersötad cola än lightvarianten.

22 okt. 2024

Ultraprocessad mat och för högt kaloriintag

Avsnitt 466 av Tyngre Träningssnack handlar om en ny studie på ultraprocessad mat. Än en gång har man låst in människor och sen under olika perioder låtit dem äta endast ultraprocessad mat eller endast minimalt processad mat för att se vad som händer.

16 okt. 2024

Stelhet innebär ökad risk för tidig död

Jacob och Erik fokuserar på en artikel i DN med titeln ”Medelålders och stel? Då kan du dö i förtid”.

15 okt. 2024

Problemet med de flesta studier som säger sig hitta non-responders

Jacob och Wille diskuterar i det här avsnittet hur slump och variation kan göra att man felaktigt tror sig ha hittat så kallade non-responders i studier.

9 okt. 2024

Hälsoråd som fungerar dåligt inom sjukvården

I avsnitt 140 av Hälsoveckan by Tyngre diskuterar Erik och Jacob en debatt som pågått i framför allt Göteborgs-Posten de senaste veckorna kring om läkare ska ge livsstilsråd och i så fall hur och vid vilka tillfällen.

8 okt. 2024

Sveriges uppdaterade kostråd

Linnea, Erik och Jacob lägger denna vecka allt krut på att diskutera de nya förslagen till kostråd som Livsmedelsverket presenterade på en presskonferens under förra veckan.

1 okt. 2024

Betydelsen av biologisk mognad inom talangutveckling

En av våra favoritgäster, Tommy Lundberg, är tillbaka och denna gång tar vi upp två ämnen som vi varit inne lite på även i tidigare avsnitt, talangutveckling och könsindelning inom idrotten.

25 sep. 2024

Energidrycker funkar för att de innehåller koffein

Linnea, Erik och Jacob diskuterar två olika ämnen i Hälsoveckan by Tyngre.

24 sep. 2024

Placebo som gör ont blir mer kraftfullt

Jacob och Wille diskuterar en av årets vinnare av det så kallade Ig Nobelpriset där en forskargrupp visat att placebo med smärta ger större placeboeffekt än utan.

18 sep. 2024

Forskning och regler kring nya löparskor

Biomekanikern och forskaren Toni Arndt är tillbaka i Tyngre Träningssnack för att diskutera löparskor.

11 sep. 2024

Orsaken till typ 2-diabetes

Erik och Jacob har typ 2-diabetes som ämne i avsnitt 136 av Hälsoveckan by Tyngre

10 sep. 2024

Fungerar luktsalt eller ammoniak som prestationshöjare?

Jacob och Wille har tittat på forskningen kring luktsalt i avsnitt 460 av Tyngre Träningssnack.

4 sep. 2024

Olika nordiska länder har olika kostråd till gravida

Linnea är tillbaka från sommarsemestern och tillsammans med Erik och Jacob diskuteras skillnaderna i kostråd till gravida som finns mellan Sverige och Finland.

3 sep. 2024

Vad är hårt belastande träning och varför orkar kroppen bara så lite av det?

Jacob och Wille diskuterar balansen mellan träning och återhämtning i avsnitt 459 av Tyngre Träningssnack.

28 aug. 2024

Norges nya kostråd och alla stora källor till tillsatt socker i USA

Erik, Caroline och Jacob diskuterar två ämnen i avsnitt 134 av Hälsoveckan by Tyngre.

27 aug. 2024

Mer viktökning som ung än som medelålders

Mycket talar för att vår förmåga att hålla vikten inte försämras av vår ålder. Det kan faktiskt vara precis tvärtom.

Jacob Gudiol

23 aug. 2024

Vad vet vi kring hur kosten påverkar immunförsvaret?

Jacob och Wille försöker svara på tre lyssnarfrågor i avsnitt 457 av Tyngre Träningssnack.

14 aug. 2024

Olika metoder för att mäta fettmassa och kroppssammansättning

I veckans Hälsoveckan by Tyngre diskuterar Jacob och Erik bland annat en artikel i SvD som fått en missvisande rubrik.

13 aug. 2024

Gudiol tillbaka på radion

Killarna försöker återvända till lite vanliga gängor igen efter sommaren. Som en självklar del i det är Jacob Gudiol tillbaka som gäst.

12 aug. 2024

Större muskelökningar vid träning av muskeln i ett utsträckt läge

Wille och Jacob diskuterar tre olika saker i avsnitt 456 av Tyngre Träningssnack.

7 aug. 2024

Spelar det någon roll vilken tid på dygnet du tränar?

Lyssnarfrågor med Jacob och Wille i avsnitt 454 av Tyngre Träningssnack. Det blir diskussioner kring träning i hög värme och alternativ träning som man kan göra istället i fall man inte står ut.

31 juli 2024

En diet personligt anpassad efter proteomet vs vanlig medelhavskost

Jacob och Erik diskuterar en studie där man testat en personligt anpassad diet mot en mer generisk medelhavskost.

30 juli 2024

Varför EMG kan lura dig efter aktiveringsövningar

Jacob och Wille diskuterar några vanliga missförstånd när det gäller att diskussioner och tolkningar av data relaterat till träning och hälsa.

17 juli 2024