Snabbare genom tankekraft

Genom enkla medel kan man tillämpa positiva ordalag gentemot sig själv. Möjligen kan man med hjälp av detta springa snabbare.

Wille Valkeaoja

Under en längre ansträngning brottas alla med negativa tankar. I början kan det kännas lätt, som att du skulle kunna hålla på hur länge som helst. Efter en liten stund börjar du känna lite obehag, du börjar fundera på hur långt du har kvar. Om du fortsätter efter detta kommer känslan bara växa sig starkare. Tankarna börjar hopa sig. Om du bara saktade ner skulle smärtan försvinna och du skulle få vila. Någonstans ungefär här i ansträngningen börjar känslan bli outhärdlig och du måste sakta ner för att kunna ta dig i mål. Demonerna vinner och några minuter efter målgång förbannar du dig själv för att du gav efter för lättjan. Det som kändes som totalt omöjligt för några minuter sen känns plötsligt som något du borde klarat av att stå ut med.

Under en ansträngning pågår alltid en kamp mellan personens psykologiska och fysiologiska drivkraft. Det här beskrivs i The Integrative Governor Model som är framtagen av en grupp forskare inom idrottsfysiologi (1). I början av ett lopp är den psykologiska drivkraften hög, du har ditt mål och du är beredd att anstränga dig hårt för att nå det. Du kommer då ha en stor potential att prestera. Allt eftersom du anstränger dig kommer kroppens signaler göra sig påminda och din prestationsförmåga kommer sjunka.

Bilden ovan visar hur arbetsintensiteten ändras över tid under exempelvis ett lopp beroende på personens relativa maxkapacitet, den psykologiska drivkraften och den fysiologiska drivkraften. Den psykologiska drivkraften i form av motivationen sätter taket för den fysiologiska drivkraften, det vill säga Vo2max etc. På samma gång sätter också den fysiologiska kapaciteten taket för den psykologiska drivkraften. Produkten av dessa två drivkrafter blir den relativa maxkapaciteten för stunden.

Self talk och prestation

När du väl står på startlinjen kan du inte förbättra din fysiologiska kapacitet. All träning är redan gjord och nu handlar det bara om att få ut max av det du byggt upp. För att göra det behöver du kunna hantera alla negativa tankar som oundvikligen kommer dyka upp när det börjar bli jobbigt att anstränga dig. Många idrottare utnyttjar då så kallat self talk som är en form av intern monolog. Alla människor ägnar sig åt detta varje dag på olika sätt men när idrottare tillämpar self talk är det som en medveten strategi för att motverka negativa tankar under en ansträngning.

I en nyligen publicerad studie har man testat effekten av positivt self talk på bland annat prestationsförmåga i löpning över 800 m (2). Studien utfördes på endast 3 deltagare och var både kvantitativ och kvalitativ. Det innebär att man både mätte saker såsom prestation på 800 m samt utförde intervjuer med deltagarna för att förstå effekten av interventionen djupare.

Deltagarna var att döma av artikeln måttligt tränade kvinnor med löpning-/triathlonbakgrund i 35–45 års ålder och de fick i början av studien genomföra en serie maxprestationer på 800 m spridda över flera dagar för att etablera en baslinjeprestation. Sedan fick deltagarna personligt skräddarsydda instruktioner i positivt self talk som de använde under fyra försök på 800 m spridda över flera dagar. Till sist genomförde man tre uppföljande försök på 800 m spritt över olika dagar där deltagarna fick använda sig av det self talk de lärt sig, utan att få någon ytterligare coachning.

Det man ville se var dels om deltagarnas self talk påverkade något som kallas mental toughness vilket är ett mått på en persons psykologiska resurser för att kunna utföra målinriktade handlingar. Man ville dessutom se om self talk kunde förskjuta tidpunkten då deltagarna kände sig manade att sakta ner under sina försök på 800 m. Det vill säga om self talk under en hård ansträngning kunde minska driften att sakta ner och därmed höja den relativa maxkapaciteten för stunden. Utöver detta mätte man också deltagarnas tid över 800 m för att se om self talk i slutändan förbättrade prestationsförmågan. 

Det self talk man använde under interventionsperioden var individuellt framtaget för varje individ och ändrade sig under interventionen med hjälp av individuell coachning. Ett exempel på self talk för en av deltagarnas sista försök under interventionsperioden såg ut så här:

  • 0–200 m – “Smooth & Fast”
  • 200–400 m – ”Embrace/welcome pain”
  • 400–600 m – “Now!/Keep going (back and forth)”
  • 600–800 m – ”Countdown and Launch!”

Resultatet

Alla tre deltagarna förbättrade sin prestation efter de hade genomfört försöken med self talk. Prestationsförbättringarna var relativt stora med ca 10 % förbättring från baslinjen till försöken med self talk. Två av deltagarna hade också en tydlig förskjutning av tidpunkten då de kände sig manade att sakta ner under försöken då de tillämpade self talk. Den tredje deltagaren hade möjligen en tendens mot ett positivt resultat avseende detta men skillnaden mot baslinjen var inte tillräckligt stor. Alla tre deltagarna ökade sin mental toughness efter perioden av self talk, det vill säga deförbättrade sina psykologiska resurser för att utföra målet att springa så fort som möjligt.

Kan du springa genom tankekraft?

Resultatet i studien är intressant men väldigt begränsat. Studien var som sagt både kvantitativ och kvalitativ och man rapporterar också delar av intervjuerna med deltagarna för att fördjupa resultatet från studien. Ur en kvalitativ synvinkel är det därför en spännande och robust undersökning men ur ett kvantitativt perspektiv är tre deltagare alldeles för lite för att kunna dra några säkra slutsatser.

Deltagarna hade alla bakgrund inom löpning eller triathlon men den bästa av deltagarna sprang som snabbast 800 m på 2:58,5 vilket är ett resultat på relativt beskedlig motionärsnivå. Det går därför att anta att deltagarnas prestationer hade en inneboende variation i sig, något som mer skolade löpare saknar. Man gjorde visserligen flertalet baslinjeförsök innan man påbörjade interventionen så man bör ha uteslutit en inlärningseffekt men med tanke på det låga deltagarantalet och deltagarnas låga prestationsnivå går det inte att utesluta att resultatet i varje fall till viss del beror på slumpen.

Tidigare studier ger dock stöd för att self talk kan fungera för att förbättra prestation inom konditionsidrotter (3,4). Interventionen man använde var dessutom helt gratis och krävde ingen större insats. Alla utför ändå self talk på något vis när de anstränger sig, vare sig de vill eller inte. Känslan av att vilja sakta ner för att det är för jobbigt att fortsätta springa är en form av negativt self talk som de flesta säkert känner igen. Genom väldigt enkla medel kan man vända på sin interna monolog och försöka tillämpa mer positiva ordalag gentemot sig själv. Möjligen kan man med hjälp av detta springa snabbare genom tankekraft.

Referenser

  1. St Clair Gibson A, Swart J, Tucker R. The interaction of psychological and physiological homeostatic drives and role of general control principles in the regulation of physiological systems, exercise and the fatigue process–The Integrative Governor theory. Eur J Sport Sci. 2018;18(1):25–36.
  2. Cooper KB, Wilson MR, Jones MI. Fast talkers? Investigating the influence of self- talk on mental toughness and finish times in 800-meter runners. J Appl Sport Psychol. 2020;Epub:1–19.
  3. Blanchfield AW, Hardy J, Morree HMDE, Staiano W, Marcora SM. Talking Yourself Out of Exhaustion: The Effects of Self-talk on Endurance Performance. Med Sci Sport Exerc. 2014;46(5):998–1007.
  4. Wallace PJ, Mckinlay BJ, Coletta NA, Vlaar JI, Taber MJ, Wilson PM, m.fl. Effects of Motivational Self-Talk on Endurance and Cognitive Performance in the Heat. Med Sci Sport Exerc. 2016;49(1):191–9.
[@portabletext/react] Unknown block type "span", specify a component for it in the `components.types` prop

Photo by Mathew Schwartz on Unsplash


Liknande artiklar
Sveriges uppdaterade kostråd

Linnea, Erik och Jacob lägger denna vecka allt krut på att diskutera de nya förslagen till kostråd som Livsmedelsverket presenterade på en presskonferens under förra veckan.

1 okt. 2024

Betydelsen av biologisk mognad inom talangutveckling

En av våra favoritgäster, Tommy Lundberg, är tillbaka och denna gång tar vi upp två ämnen som vi varit inne lite på även i tidigare avsnitt, talangutveckling och könsindelning inom idrotten.

25 sep. 2024

Energidrycker funkar för att de innehåller koffein

Linnea, Erik och Jacob diskuterar två olika ämnen i Hälsoveckan by Tyngre.

24 sep. 2024

Placebo som gör ont blir mer kraftfullt

Jacob och Wille diskuterar en av årets vinnare av det så kallade Ig Nobelpriset där en forskargrupp visat att placebo med smärta ger större placeboeffekt än utan.

18 sep. 2024

Forskning och regler kring nya löparskor

Biomekanikern och forskaren Toni Arndt är tillbaka i Tyngre Träningssnack för att diskutera löparskor.

11 sep. 2024

Orsaken till typ 2-diabetes

Erik och Jacob har typ 2-diabetes som ämne i avsnitt 136 av Hälsoveckan by Tyngre

10 sep. 2024

Fungerar luktsalt eller ammoniak som prestationshöjare?

Jacob och Wille har tittat på forskningen kring luktsalt i avsnitt 460 av Tyngre Träningssnack.

4 sep. 2024

Olika nordiska länder har olika kostråd till gravida

Linnea är tillbaka från sommarsemestern och tillsammans med Erik och Jacob diskuteras skillnaderna i kostråd till gravida som finns mellan Sverige och Finland.

3 sep. 2024

Vad är hårt belastande träning och varför orkar kroppen bara så lite av det?

Jacob och Wille diskuterar balansen mellan träning och återhämtning i avsnitt 459 av Tyngre Träningssnack.

28 aug. 2024

Norges nya kostråd och alla stora källor till tillsatt socker i USA

Erik, Caroline och Jacob diskuterar två ämnen i avsnitt 134 av Hälsoveckan by Tyngre.

27 aug. 2024

Mer viktökning som ung än som medelålders

Mycket talar för att vår förmåga att hålla vikten inte försämras av vår ålder. Det kan faktiskt vara precis tvärtom.

Jacob Gudiol

23 aug. 2024

Vad vet vi kring hur kosten påverkar immunförsvaret?

Jacob och Wille försöker svara på tre lyssnarfrågor i avsnitt 457 av Tyngre Träningssnack.

14 aug. 2024

Olika metoder för att mäta fettmassa och kroppssammansättning

I veckans Hälsoveckan by Tyngre diskuterar Jacob och Erik bland annat en artikel i SvD som fått en missvisande rubrik.

13 aug. 2024

Gudiol tillbaka på radion

Killarna försöker återvända till lite vanliga gängor igen efter sommaren. Som en självklar del i det är Jacob Gudiol tillbaka som gäst.

12 aug. 2024

Större muskelökningar vid träning av muskeln i ett utsträckt läge

Wille och Jacob diskuterar tre olika saker i avsnitt 456 av Tyngre Träningssnack.

7 aug. 2024

Spelar det någon roll vilken tid på dygnet du tränar?

Lyssnarfrågor med Jacob och Wille i avsnitt 454 av Tyngre Träningssnack. Det blir diskussioner kring träning i hög värme och alternativ träning som man kan göra istället i fall man inte står ut.

31 juli 2024

En diet personligt anpassad efter proteomet vs vanlig medelhavskost

Jacob och Erik diskuterar en studie där man testat en personligt anpassad diet mot en mer generisk medelhavskost.

30 juli 2024

Varför EMG kan lura dig efter aktiveringsövningar

Jacob och Wille diskuterar några vanliga missförstånd när det gäller att diskussioner och tolkningar av data relaterat till träning och hälsa.

17 juli 2024

Är det dåligt med fröoljor?

Frågestund med Hälsoveckan by Tyngre. Caroline, Erik och Jacob svarar på en del lyssnarfrågor i detta avsnitt av hälsoveckan.

16 juli 2024

Pandemier och vetenskapsjournalistik

Vetenskapsjournalisten Amina Manzoor gästar Jacob och Wille i avsnitt 451 av Tyngre Träningssnack.

10 juli 2024

Ätfönster för kolhydraterna för typ 2-diabetiker

Avsnitt 127 av Hälsoveckan by Tyngre och Jacob, Caroline och Erik diskuterar en studie där man testat att ändra ätfönstret för kolhydraterna för typ 2-diabetiker.

9 juli 2024

Nya tekniker inom antidoping

Wille och Jacob gästas av norska forskare Sara Solheim. Sara har arbetat och forskat inom antidoping i flera år och i det här avsnittet diskuterar vi främst torrblodstester.

3 juli 2024

Svenskar äter fortfarande för mycket salt, socker och mättat fett

I avsnitt 126 av Hälsoveckan by Tyngre diskuterar Jacob, Caroline och Erik Livsmedelsverkets nya undersökning ”Matkorgen 2022”.

2 juli 2024

Akut skadebehandling – finns det någon poäng med kyla och kompression?

Avsnitt 450 av Tyngre Träningssnack handlar om skador och akut skadeomhändertagande.

26 juni 2024

Allt som är populärt kring fett på sociala medier är typ fel

Jacob och Wille gästas av forskaren och nutritionisten Fredrik Rosqvist som forskat på hälsoeffekterna från fett i 20 år.

19 juni 2024

Nya D-vitaminrekommendationer från Endocrine Society

I avsnitt 124 diskuterar Jacob och Linnea nya D-vitaminrekommendationer från Endocrine Society som publicerades tidigare i månaden.

18 juni 2024

Får du bra eller dålig information?

Jacob och Wille diskuterar hur man kan särskilja personer som försöker dela bra information från de som mest verkar vara ute efter att bli populära eller kunna sälja saker

12 juni 2024

Är det bra eller dåligt med jojo-bantning?

Jacob och Caroline diskuterar jojo-bantning i avsnitt 123 av Hälsoveckan by Tyngre.

11 juni 2024

Kan mer regelbundna måltider ge viktnedgång?

I avsnitt 122 av Hälsoveckan by Tyngre diskuterar Jacob och Erik två studier som har studerat lite unika metoder för att försöka påverka människors kroppsvikt.

4 juni 2024

Längre livslängd för typ 2-diabetiker med Ozempic

Jacob och Caroline berättar om en ny studie i New England Journal of Medicine där man visat att semaglutide minskar risken för dödsfall och försämring av redan förekommande njursjukdom hos typ 2-diabetiker.

28 maj 2024

Forskningens introduktion i träningsvärlden

Forskaren, historikern och idrottsvetaren Daniel Svensson gästar Wille och Jacob i Tyngre Träningssnack för att berätta om hur idrottsforskningen kom in i idrottsvärlden.

28 maj 2024

Ny forskning på spikskor som verkar ge bättre löpekonomi

I avsnitt 445 av Tyngre Träningssnack så diskuterar Wille och Jacob en ny studie på spikskovarianterna på de löparskor som revolutionerat löpningen på långdistans de senaste 6-8 åren

22 maj 2024

Vikten efter fyra år med fetmamedicin

Erik och Jacob diskuterar en nyligen publicerad extra analys på SELECT studien.

21 maj 2024