Är det redan för sent?

Hög tid att införa träningsvård och starta träningshus.

Erik Sander

Det är lätt att luras in i tron om att vi som folk blir mer och mer aktiva. I alla fall om man ska tro på flöden i sociala medier där folk till synes inte gör annat än att träna hårt och målmedvetet. Så är det inte. Bara för att ditt flöde kryllar av bilder och videos på praktexemplar från världens alla skrymslen och vrår betyder det inte annat än att just dessa människor råkar träna ordentligt – och i vissa fall betyder det inte ens det. Vissa råkar mest vara förbannat ”easy on the eye” och ser sin chans att kapitalisera på det faktum att de passar utomordentligt bra i tajta, alternativt nästan inga, kläder på kroppen.

Vi som folk däremot blir mer och mer inaktiva medan en liten klick av människor blir mer och mer extrema i sin träning. Det är här vi har vår verklighet och hur det egentligen ser ut. Och även fast Sverige kniper en pallplats när det kommer till gymkort per capita bland länder i Europa så är det fortfarande i runda slängar 80% av den vuxna befolkningen som inte äger ett gymkort. Det är väl helt okej, man måste ju inte betala för ett gymkort för att vara fysiskt aktiv, kontrollera vikten och dra nytta av de fina hälsofördelar som (oftast) kommer på köpet av en aktiv livsstil. Men min gissning är att det är fa-an så mycket enklare – återigen sett över en hel befolkning – att nå dit om fler skulle hitta ett gym eller en träningsanläggning där de trivdes.

Hela gymbranschens största vagel i ögat är något som kallas för ”retention rate”, vilket snabbt kan förklaras med hur stor andel av ens nya medlemmar som stannar kvar på gymmet och förlänger sitt medlemskap efter det att bindningstiden förfallit. Anledningarna till att medlemskap inte förlängs är givetvis många. I vissa fall handlar det om byte av jobb, boendeflytt, nyfikenhet att testa ett annat gym eller vad det nu än må vara. Men i de allra flesta fall handlar det om att medlemmens utgående resultat inte lever upp till de ingående förväntningarna, eller kanske ännu vanligare: förhoppningarna. Att förväntningarna sällan står i paritet med rim och reson sett till nedlagd arbetsbörda är en helt annan historia och förtjänar en egen krönika längre fram. Av olika anledningar kommer man inte igång, de synliga resultaten uteblir, besvikelse uppstår, tilltron tappas till både gymmet och den egna förmågan och antingen slutar man helt träna eller letar sig mot grönare gräs på ett annat gym. Vilket det ju sällan är. Det vet vi sedan gammalt.

Vad vi också vet är att de som i början av sitt medlemskap kommer igång och tränar frekvent och sätter mål som de sedermera håller också är de som tenderar att förlänga sitt medlemskap. Min gissning är att många av dessa personer som lyckas är människor som redan innan de köpt gymkortet är motiverade nog att fortsätta träna oavsett vilket gym de hade hamnat på. Resten behöver fångas upp med en annan typ av håv med ett finmaskigare nät. För som det ser ut nu är maskorna på tok för stora och det faller igenom på tok för många när gymbranschen frenetiskt agnar i vattnet för återkommande kunder.

Problemet är antagligen inte att folk inte vill träna, för det tror jag de allra flesta egentligen innerst inne vill. Av olika anledningar finner de inte sig själva på gymmen för att de inte trivs, de mår inte bra där, känner sig malplacerade och vet inte vad eller hur de ska agera i gymmen. År 2017 har vi kommit så långt i vårt vetande, på samhällsnivå, att i princip alla vuxna människor vet att de borde träna, och många som idag inte tränar vill verkligen hitta en träningslösning som passar – ändå lyckas de inte.

År 2017 har vi kommit så långt i vårt vetande, på samhällsnivå, att i princip alla vuxna människor vet att de borde träna, och många som idag inte tränar vill verkligen hitta en träningslösning som passar – ändå lyckas de inte.

För att få dessa människor att ”hitta” just sin träningsform, sin plats i träningsvärlden tror jag det krävs mer än vad marknaden erbjuder idag. Det räcker inte med att ha de bästa maskinerna, de trevligaste receptionisterna eller mest kompetenta personliga tränarna. Det behövs så otroligt mycket mer. Det behövs så mycket mer stöd och kompetens från gymmens sida att jag tror det är omöjligt att någonsin lyckas. Deppigt, jag vet. Men det är å andra sidan bara min tro. Jag är den första att både jubla och applådera vid en motbevisning.

Det räcker inte med ett stort och varierat utbud, det är inte tillräckligt med genomtänkta koncept eller billiga medlemspriser. Vi har försökt länge nog, det räcker inte.

Folk behöver hjälp. Inte i början, inte med jämna mellanrum, utan precis hela tiden. Och det kommer att kosta pengar, en satans massa pengar. Och det kommer kräva kompetens från de som hjälper till, en satans massa kompetens. Och kompetens kostar pengar, en satans massa. Och det är här ekvationen blir omöjlig att lösa, för vilken aktör ska spendera alla dessa pengar på rätt kompetens om de inte kommer få avkastning på sin investering?

Jag tror att om vi någonsin ska lyckas aktivera de 80% som inte har ett gymkort idag måste svenska staten kliva in och skapa något som ännu inte existerar – träningshus.

Ett träningshus ska likt ett sjukhus ge vård, subventioneras av staten och byggas upp av avdelningar med spetskompetens för respektive områden som människor behöver kontrollera, utveckla och förbättra för att uppnå en bättre hälsa. Ett axplock av den kompetens som bör finnas att tillgå i ett träningshus på dess olika avdelningar är enligt mig:

  • personliga tränare,
  • fysioterapeuter,
  • kiropraktorer,
  • naprapater,
  • nutritionister,
  • kostrådgivare,
  • psykologer,
  • idrottsläkare,
  • massörer,
  • inspiratörer.

Och det ska finnas många av dem, för alla som är i behov ska ha möjlighet att adresseras.

Precis på samma sätt som vi har sjukvård behöver vi ha träningsvård för att det ska utnyttjas och för att just den kompetens vi behöver ska finnas tillgänglig behöver vi ha välutbildad personal på samtliga positioner. Det duger inte att ha gått helg- och kvällskurser för att med gott samvete få en annan människas hälsa placerad i sina händer. Likt ett knäckt ägg vilandes i händerna kommer sörjan förr eller senare sakta sippra ned mellan fingrarna om vi inte vet vad vi ska göra med den.

Ska vi någonsin ha skuggan av chans att ta möta dessa människors behov, lokalisera och slå ut eventuella hinder och förstå de bakomliggande orsakerna till deras existens måste vi ha en annan struktur för hanteringen från en första kontakt till kontinuerlig uppföljning samt slussande mellan respektive kompetenser som är kapabla att göra just detta.

De bakomliggande orsakerna till att folk antingen inte kommer igång med sin träning alternativt inte ens försöker är för många och för djupt rotade att fina omklädningsrum eller häftiga maskiner någonsin ska kunna lösa problemet.

De bakomliggande orsakerna till att folk antingen inte kommer igång med sin träning alternativt inte ens försöker är för många och för djupt rotade att fina omklädningsrum eller häftiga maskiner någonsin ska kunna lösa problemet.

Vi har under de senaste decennierna skapat oss själva ett beroende, ett behov av att alltid söka oss från fysisk aktivitet likt det vore pesten. Detta medan soffan och skitmaten gång på gång betingas, cementeras och programmeras djupare in i vårt DNA till den milda grad att det antagligen redan är för sent att återvända. Likt vårt självförstörande av jordens resurser där vi skapat oss överdådiga och dekadenta vanor som för länge sedan passerat riktmärket där återvändo till baseline fortfarande är ett alternativ är vi på samma plats när det kommer till våra kroppar som i sin egen ”världstid” har passerat samma riktmärke.

Jag frågar mig ofta om det redan är för sent. Jag funderar och fantiserar om vad som skulle krävas för att få till stånd en reell förbättring. Vanligtvis kommer jag fram till att vi nu bara desperat kan försöka dra ut på det så länge som möjligt, göra allt i vår makt för att försöka bromsa den negativa och nedåtgående spiralen. Ingen munter åskådning, men enligt mig en rimlig sådan.

I mina fantasier passar jag då på att skicka en passning till Lövet, Kindberget och alla andra som har något att säga till om inom svensk politik – bli först i världen att visa att det går. Ändra hela samhällstrukturen för hur vi får folk att röra på sig. Vi kan nämligen inte lägga över allt ansvar på individen att röra på sig, äta ordentligt och bibehålla en god hälsa livet igenom med enbart den egna fria viljan och motivationen som katalysator. Facit visar att det inte fungerar så.

Vaska fram varenda krona ni kan för att skapa en systerverksamhet till vår fina sjukvård och döp den till träningsvården. Budgetera för ett orimligt stort underskott i decennier framöver, det kommer det vara värt, en vacker dag kommer sjukvården slippa gå på knäna och kommer då ha sin syster träningsvården att tacka för det. Men om inte ni gör något drastiskt kommer övervikt och ohälsa att bara öka för varje dag som går. Och det om något kommer kosta pengar.


Liknande artiklar
Jenny Anderssons resa i Biggest Loser och livet efter tävlingen

I detta avsnitt gästas vi av Jenny Andersson, som kom på andra plats i Biggest Loser 2023.

28 okt. 2024

Manne Forssberg om Pappapodden

Härligt och som vanligt utlämnande samtal med Manne.

28 okt. 2024

Det stora Ozempic-avsnittet

I dagens avsnitt djupdyker vi i ett ämne som är på allas läppar – Ozempic, men också andra GLP-1-läkemedel.

21 okt. 2024

Kroppskontakt med Karin Magnusson – Grundorsakerna bakom våra matvanor och hur vi kan bryta dem

I dagens avsnitt gästas vi av författaren, terapeuten och dietisten Karin Magnusson, aktuell med boken Kroppskontakt.

14 okt. 2024

Fastna i tankar – och hur vi tar oss ur dem

I dagens avsnitt dyker vi in i ett ämne som många av oss brottas med – att fastna i sina tankar.

7 okt. 2024

Kenny "Strävan" Dahlström

Idag välkomnar vi med stor värme en individ som inspirerat tiotusentals. Vi välkomnar Kenny ”Strävan Dahlström.

5 okt. 2024

Freddi Smulter

I dagens avsnitt drabbar Josef samman med kanske den största bänkpresslegenden, Freddi Smulter.

2 okt. 2024

Barnobesitas – Hur vi skapar en hälsosam framtid för våra barn med Mai-Lis Hellenius

I dagens avsnitt gästas vi av Mai-Lis Hellenius, professor och forskare vid Karolinska Institutet. Mai-Lis är en av Sveriges främsta experter på folkhälsa och har ägnat flera decennier åt att undersöka hur vår livsstil påverkar vår hälsa.

30 sep. 2024

Om konst med Robert Stasinski

Vi snackar med kompisen Robert Stasinski om hur konst som företeelse kan engagera oss som den gör och hur dess utformning och uttryck påverkar oss.

30 sep. 2024

Catching up med Kalle

Vi snackar med den evige favoriten Kalle Zackari Wahlström, som berättar om både den nyfunna träningsgnistan, nya tv-program och den egna kollektionen av kläder och annat kul.

26 sep. 2024

Michaela Bredolo - Viktnedgång genom inre styrka och hållbar hälsa

I detta avsnitt träffar vi Michaela Bredolo som delar sin inspirerande hälsoresa.

23 sep. 2024

10 år!

Redaktören minns det som igår. Här är bakgrunden till Tyngre!

Alex Danielsson

16 sep. 2024

Att förstå aptit och matval – näringsfysiolog Kristina Andersson

I dagens avsnitt gästas vi av näringsfysiologen och författaren Kristina Andersson, bland annat känd från Biggest Loser och böckerna HUNGER och ÄT SMART.

16 sep. 2024

Känslor, tankar och beteenden för en hälsosammare höst

I dagens avsnitt plockar våra poddvärdar upp från förra veckans avsnitt kring förståelse för känslor och tankar och hur man kan utveckla hälsosamma beteenden.

9 sep. 2024

Lärdomar från 10 år med Tyngre!

Herrar A & A går igenom vad som med lite perspektiv utgör de viktigaste lärdomarna kring att starta och driva ett företag med sin bästa kompis.

9 sep. 2024

Återgång till rutiner och balans efter sommaren

Pischa & Magnus är tillbaka efter vad som verkar ha varit en fantastisk sommar. De startar säsongen starkt med snack om att återfå hälsosamma vanor och skapa balans efter en lång ledighet.

2 sep. 2024

Vikten av en funktionell fysik

Träna för att kunna säga JA till livet idag och imorgon.

Alex Danielsson

18 aug. 2024

GLAD SOMMAR FRÅN OSS!

Nu tar duon sommarlov från podden och laddar upp inför hösten med nya spännande gäster och samtal. Vi går även igenom frågor som kommit in från er lyssnare.

10 juni 2024

Denice Moberg om livet som influencer

Denice är en av våra mest populära influencers, med en följarskara på nära miljonen individer. Hur får hon ihop det med det vanliga livet?

27 maj 2024

Pischa & Mange filosoferar rätt från Grekland

Våra poddvärdar diskuterar saker som dykt upp under deras vecka i Grekland. Häng med!

20 maj 2024

Varför lyckas vissa & andra inte?

Magnus & Pischa går igenom deras nycklar och tankar kring varför vissa lyckas med att nå sina mål och andra inte.

13 maj 2024

Your wish is our command!

Ni önskade, de svarar! Vad äter Mange & Pischa och hur går deras filosofi egentligen? Lever de som de lär? Återstår att höra, IN & LYSSNA!

6 maj 2024

Från övervikt till Bikini Fitness!

Sarah Mossfeldt tar sig ur ett kontrollerande förhållande där hon även gått upp en hel del i vikt, revanschen blir bikini fitness. Hör henne berätta om denna omtumlande resa och hur man hittar balansen efter.

29 apr. 2024

Digitalisering av behandling kring barnobesitas, hur går det till?

Malin Ramkloo är den i Sverige som jobbat längst med appen Evira. Ett verktyg som har vuxit sig starkt inom behandling av barnobesitas.

22 apr. 2024

Whatever fits your macros, ELLER??

Magnus och Pischa tar upp lyssnarnas frågor. De pratar mindset, makroämnen och är obesitas en sjukdom?

15 apr. 2024

Magda om de största ekonomiska fällorna

Den eviga favoriten Magdalena Kowalczyk hjäiler oss att prioritera exakt vilka fällor vi bör undvika för att slippa hamna i skuldträsket.

28 mars 2024

Ove Rytter tillbaka i podden

Bra snack med vår vän och mentor Ove Rytter. Vi valsar runt en del i hans otroliga CV och hinner dessutom gå igenom delar av vad han nu sysslar med.

25 mars 2024

Kost, problematiska inlägg på sociala medier och vårt absoluta favoritämne, kost

Idag gästar ingen expert eller gäst utan ni får njuta av ett extra långt avsnitt med endast Pischa & Mange och deras ljuva stämmor.

25 mars 2024

Börja träna med maskiner

Vill du börja styrketräna men tröskeln känns lite för hög? Börja enkelt med klassiska gymmaskiner. Idag berättar Josef och Viktor hur du enkelt kan starta din styrketräning med maskiner.

24 mars 2024

Johan har gått från 177 till 105 kg på 1 år

I veckans avsnitt gästar fantastiska Johan Julinder som tar oss igenom sitt liv. Vilka metoder funkar egentligen?

18 mars 2024

Jacob Gudiol dissekerar alla våra och ERA frågor

Dagens gäst behöver nog ingen närmare presentation, men han är experten som ofta syns i olika mediesammanhang. Man kan säga att Jacob Gudiol TAR över dagens avsnitt. Ett spännande avsnitt.

11 mars 2024

Jörgen Overgaard om Hemvärnet

Jörgen Overgaard är en mångsysslare. En av de saker han är involverad i är Hemvärnet. Idag svarar han på alla frågor Josef och Viktor kan komma på. Utöver det även generell information och hur han kom in i Hemvärnet.

10 mars 2024

Arnold Strongman Classic & Dune 2

Arnold Strongman Classic är avgjort och Mitchell Hooper försvarar sin titel samt att damerna för en ny segrare, Angelica Jardine.

8 mars 2024