Är det redan för sent?

Hög tid att införa träningsvård och starta träningshus.

Erik Sander

Det är lätt att luras in i tron om att vi som folk blir mer och mer aktiva. I alla fall om man ska tro på flöden i sociala medier där folk till synes inte gör annat än att träna hårt och målmedvetet. Så är det inte. Bara för att ditt flöde kryllar av bilder och videos på praktexemplar från världens alla skrymslen och vrår betyder det inte annat än att just dessa människor råkar träna ordentligt – och i vissa fall betyder det inte ens det. Vissa råkar mest vara förbannat ”easy on the eye” och ser sin chans att kapitalisera på det faktum att de passar utomordentligt bra i tajta, alternativt nästan inga, kläder på kroppen.

Vi som folk däremot blir mer och mer inaktiva medan en liten klick av människor blir mer och mer extrema i sin träning. Det är här vi har vår verklighet och hur det egentligen ser ut. Och även fast Sverige kniper en pallplats när det kommer till gymkort per capita bland länder i Europa så är det fortfarande i runda slängar 80% av den vuxna befolkningen som inte äger ett gymkort. Det är väl helt okej, man måste ju inte betala för ett gymkort för att vara fysiskt aktiv, kontrollera vikten och dra nytta av de fina hälsofördelar som (oftast) kommer på köpet av en aktiv livsstil. Men min gissning är att det är fa-an så mycket enklare – återigen sett över en hel befolkning – att nå dit om fler skulle hitta ett gym eller en träningsanläggning där de trivdes.

Hela gymbranschens största vagel i ögat är något som kallas för ”retention rate”, vilket snabbt kan förklaras med hur stor andel av ens nya medlemmar som stannar kvar på gymmet och förlänger sitt medlemskap efter det att bindningstiden förfallit. Anledningarna till att medlemskap inte förlängs är givetvis många. I vissa fall handlar det om byte av jobb, boendeflytt, nyfikenhet att testa ett annat gym eller vad det nu än må vara. Men i de allra flesta fall handlar det om att medlemmens utgående resultat inte lever upp till de ingående förväntningarna, eller kanske ännu vanligare: förhoppningarna. Att förväntningarna sällan står i paritet med rim och reson sett till nedlagd arbetsbörda är en helt annan historia och förtjänar en egen krönika längre fram. Av olika anledningar kommer man inte igång, de synliga resultaten uteblir, besvikelse uppstår, tilltron tappas till både gymmet och den egna förmågan och antingen slutar man helt träna eller letar sig mot grönare gräs på ett annat gym. Vilket det ju sällan är. Det vet vi sedan gammalt.

Vad vi också vet är att de som i början av sitt medlemskap kommer igång och tränar frekvent och sätter mål som de sedermera håller också är de som tenderar att förlänga sitt medlemskap. Min gissning är att många av dessa personer som lyckas är människor som redan innan de köpt gymkortet är motiverade nog att fortsätta träna oavsett vilket gym de hade hamnat på. Resten behöver fångas upp med en annan typ av håv med ett finmaskigare nät. För som det ser ut nu är maskorna på tok för stora och det faller igenom på tok för många när gymbranschen frenetiskt agnar i vattnet för återkommande kunder.

Problemet är antagligen inte att folk inte vill träna, för det tror jag de allra flesta egentligen innerst inne vill. Av olika anledningar finner de inte sig själva på gymmen för att de inte trivs, de mår inte bra där, känner sig malplacerade och vet inte vad eller hur de ska agera i gymmen. År 2017 har vi kommit så långt i vårt vetande, på samhällsnivå, att i princip alla vuxna människor vet att de borde träna, och många som idag inte tränar vill verkligen hitta en träningslösning som passar – ändå lyckas de inte.

År 2017 har vi kommit så långt i vårt vetande, på samhällsnivå, att i princip alla vuxna människor vet att de borde träna, och många som idag inte tränar vill verkligen hitta en träningslösning som passar – ändå lyckas de inte.

För att få dessa människor att ”hitta” just sin träningsform, sin plats i träningsvärlden tror jag det krävs mer än vad marknaden erbjuder idag. Det räcker inte med att ha de bästa maskinerna, de trevligaste receptionisterna eller mest kompetenta personliga tränarna. Det behövs så otroligt mycket mer. Det behövs så mycket mer stöd och kompetens från gymmens sida att jag tror det är omöjligt att någonsin lyckas. Deppigt, jag vet. Men det är å andra sidan bara min tro. Jag är den första att både jubla och applådera vid en motbevisning.

Det räcker inte med ett stort och varierat utbud, det är inte tillräckligt med genomtänkta koncept eller billiga medlemspriser. Vi har försökt länge nog, det räcker inte.

Folk behöver hjälp. Inte i början, inte med jämna mellanrum, utan precis hela tiden. Och det kommer att kosta pengar, en satans massa pengar. Och det kommer kräva kompetens från de som hjälper till, en satans massa kompetens. Och kompetens kostar pengar, en satans massa. Och det är här ekvationen blir omöjlig att lösa, för vilken aktör ska spendera alla dessa pengar på rätt kompetens om de inte kommer få avkastning på sin investering?

Jag tror att om vi någonsin ska lyckas aktivera de 80% som inte har ett gymkort idag måste svenska staten kliva in och skapa något som ännu inte existerar – träningshus.

Ett träningshus ska likt ett sjukhus ge vård, subventioneras av staten och byggas upp av avdelningar med spetskompetens för respektive områden som människor behöver kontrollera, utveckla och förbättra för att uppnå en bättre hälsa. Ett axplock av den kompetens som bör finnas att tillgå i ett träningshus på dess olika avdelningar är enligt mig:

  • personliga tränare,
  • fysioterapeuter,
  • kiropraktorer,
  • naprapater,
  • nutritionister,
  • kostrådgivare,
  • psykologer,
  • idrottsläkare,
  • massörer,
  • inspiratörer.

Och det ska finnas många av dem, för alla som är i behov ska ha möjlighet att adresseras.

Precis på samma sätt som vi har sjukvård behöver vi ha träningsvård för att det ska utnyttjas och för att just den kompetens vi behöver ska finnas tillgänglig behöver vi ha välutbildad personal på samtliga positioner. Det duger inte att ha gått helg- och kvällskurser för att med gott samvete få en annan människas hälsa placerad i sina händer. Likt ett knäckt ägg vilandes i händerna kommer sörjan förr eller senare sakta sippra ned mellan fingrarna om vi inte vet vad vi ska göra med den.

Ska vi någonsin ha skuggan av chans att ta möta dessa människors behov, lokalisera och slå ut eventuella hinder och förstå de bakomliggande orsakerna till deras existens måste vi ha en annan struktur för hanteringen från en första kontakt till kontinuerlig uppföljning samt slussande mellan respektive kompetenser som är kapabla att göra just detta.

De bakomliggande orsakerna till att folk antingen inte kommer igång med sin träning alternativt inte ens försöker är för många och för djupt rotade att fina omklädningsrum eller häftiga maskiner någonsin ska kunna lösa problemet.

De bakomliggande orsakerna till att folk antingen inte kommer igång med sin träning alternativt inte ens försöker är för många och för djupt rotade att fina omklädningsrum eller häftiga maskiner någonsin ska kunna lösa problemet.

Vi har under de senaste decennierna skapat oss själva ett beroende, ett behov av att alltid söka oss från fysisk aktivitet likt det vore pesten. Detta medan soffan och skitmaten gång på gång betingas, cementeras och programmeras djupare in i vårt DNA till den milda grad att det antagligen redan är för sent att återvända. Likt vårt självförstörande av jordens resurser där vi skapat oss överdådiga och dekadenta vanor som för länge sedan passerat riktmärket där återvändo till baseline fortfarande är ett alternativ är vi på samma plats när det kommer till våra kroppar som i sin egen ”världstid” har passerat samma riktmärke.

Jag frågar mig ofta om det redan är för sent. Jag funderar och fantiserar om vad som skulle krävas för att få till stånd en reell förbättring. Vanligtvis kommer jag fram till att vi nu bara desperat kan försöka dra ut på det så länge som möjligt, göra allt i vår makt för att försöka bromsa den negativa och nedåtgående spiralen. Ingen munter åskådning, men enligt mig en rimlig sådan.

I mina fantasier passar jag då på att skicka en passning till Lövet, Kindberget och alla andra som har något att säga till om inom svensk politik – bli först i världen att visa att det går. Ändra hela samhällstrukturen för hur vi får folk att röra på sig. Vi kan nämligen inte lägga över allt ansvar på individen att röra på sig, äta ordentligt och bibehålla en god hälsa livet igenom med enbart den egna fria viljan och motivationen som katalysator. Facit visar att det inte fungerar så.

Vaska fram varenda krona ni kan för att skapa en systerverksamhet till vår fina sjukvård och döp den till träningsvården. Budgetera för ett orimligt stort underskott i decennier framöver, det kommer det vara värt, en vacker dag kommer sjukvården slippa gå på knäna och kommer då ha sin syster träningsvården att tacka för det. Men om inte ni gör något drastiskt kommer övervikt och ohälsa att bara öka för varje dag som går. Och det om något kommer kosta pengar.


Liknande artiklar
Whatever fits your macros, ELLER??

Magnus och Pischa tar upp lyssnarnas frågor. De pratar mindset, makroämnen och är obesitas en sjukdom?

15 apr. 2024

Magda om de största ekonomiska fällorna

Den eviga favoriten Magdalena Kowalczyk hjäiler oss att prioritera exakt vilka fällor vi bör undvika för att slippa hamna i skuldträsket.

28 mars 2024

Ove Rytter tillbaka i podden

Bra snack med vår vän och mentor Ove Rytter. Vi valsar runt en del i hans otroliga CV och hinner dessutom gå igenom delar av vad han nu sysslar med.

25 mars 2024

Kost, problematiska inlägg på sociala medier och vårt absoluta favoritämne, kost

Idag gästar ingen expert eller gäst utan ni får njuta av ett extra långt avsnitt med endast Pischa & Mange och deras ljuva stämmor.

25 mars 2024

Börja träna med maskiner

Vill du börja styrketräna men tröskeln känns lite för hög? Börja enkelt med klassiska gymmaskiner. Idag berättar Josef och Viktor hur du enkelt kan starta din styrketräning med maskiner.

24 mars 2024

Johan har gått från 177 till 105 kg på 1 år

I veckans avsnitt gästar fantastiska Johan Julinder som tar oss igenom sitt liv. Vilka metoder funkar egentligen?

18 mars 2024

Jacob Gudiol dissekerar alla våra och ERA frågor

Dagens gäst behöver nog ingen närmare presentation, men han är experten som ofta syns i olika mediesammanhang. Man kan säga att Jacob Gudiol TAR över dagens avsnitt. Ett spännande avsnitt.

11 mars 2024

Jörgen Overgaard om Hemvärnet

Jörgen Overgaard är en mångsysslare. En av de saker han är involverad i är Hemvärnet. Idag svarar han på alla frågor Josef och Viktor kan komma på. Utöver det även generell information och hur han kom in i Hemvärnet.

10 mars 2024

Arnold Strongman Classic & Dune 2

Arnold Strongman Classic är avgjort och Mitchell Hooper försvarar sin titel samt att damerna för en ny segrare, Angelica Jardine.

8 mars 2024

Att undvika vid viktnedgång med KP

Favoriten Karoline Petersson hjälper oss att reda ut några av de fenomen man bör hålla sig långt ifrån ifall man vill gå ner i vikt.

4 mars 2024

Olivia Helltén genomgick en gastric bypass som 18-åring

Hela livet har Olivia Helltén fått höra att så länge som hon är överviktig så kommer hon aldrig att leva längre än till 30.

4 mars 2024

Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Biggest Loser ett år senare, Jocke & Jossan gästar!

Den populära duon Joakim ”Jocke” Isaksson Markström och Josselin Freytes pratar färgglada piskor, att vara snäll med sig själv och hur svårt det är att bibehålla en livsstil.

26 feb. 2024

Alex perfekta träningsprogram

Ett poddavsnitt tänkt som en uppsamling av tidigare inkomna frågor, men som mer kom att handla om Andreas & Alex egna träningsrutiner.

22 feb. 2024

"Överviktiga är fula, lata och oattraktiva"

Emilia Berglund hörde av sig till oss med sin historia om hur boken 'Dags att bli smal!' skapade så pass stor ångest hos henne att hon hamnade i en berg- och dalbana kring hennes vikt.

19 feb. 2024

Ätstörningsexperten: "Du är INTE din vikt!"

Carolina Palmberg har under 20 år har hjälpt drabbade och anhöriga att återta egenmakt och kontroll från ätstörning och självskadande beteenden. 

12 feb. 2024

Kerstin Brismar forskar om livsstilssjukdomar

Kerstin Brismar är senior professor i endokrinologi och diabetesforskning vid Karolinska Institutet. Hon forskar på bl a livsstilssjukdomar.

5 feb. 2024

Spännande ämnen med Wille

Vi ringer upp kompisen Wille Valkeaoja, som ger oss det senaste om punktförbränning, andningsmanipulationer, styrketräning för löpare och massor av andra spännande grejer.

29 jan. 2024

Gastric bypass – hur går det till?

Torsten Olbers är professor i kirurgi och expert inom området gastric bypass. Vi går igenom för- och nackdelar. Hur ser framtidens behandling ut?

29 jan. 2024

Daniel Berglind - hur lite behöver vi träna egentligen?

avoriten Daniel Berglind är tillbaka i podden, Magnus är nyfiken på hur lite behöver han egentligen träna och måste vi få i oss protein?

22 jan. 2024

Katarina Krügers eviga bantning ledde till matmissbruk

Katarina Krüger driver idag eget inom coaching där hon hjälper andra att slippa gå igenom det hon gick igenom.

15 jan. 2024

Tips för att fortsätta med träningen på längre sikt

Träning påstås få människor att må bättre. Så hur gör vi då för att få folk att fortsätta med det? Jacob Gudiol väger in i frågan.

Jacob Gudiol

15 jan. 2024

Not Fanny Anymore... från viktnedgång till livsförändring?

Fanny Lagerwall är tjejen med många bollar i luften, och en dag bestämmer hon sig för att göra en STOR förändring.

8 jan. 2024

Schlagerflås och Fikusfys

Vi träffar Elin Bjärkstedt, grundare av det unika gymmet Lagret Södermalm, där man med hjärtat först låter vanligt folk träna både enkelt, effektivt, snyggt och säkert.

8 jan. 2024

Nytt år, nya löften för Mange!

Vi rivstartar året med Manges 4.0 löfteslista och Pischa får äntligen dela sina. Som vanligt tipsar duon om vad man kan tänka på inför starten av det nya året.

1 jan. 2024

2023 till 2024

Vi hookar upp med favoriten Clara Fröberg för att summera året som gått men också för att speja framåt kring vad vi kan förvänta oss under 2024.

1 jan. 2024

TACK FÖR OSS 2023!

Pischa och Mange gör en recap på året som gått och de gäster de mött. Tips: Ta med ett glas bubbel till avsnittet!

25 dec. 2023

HO HO HO, det är jul i studion!

Mange och Pischa förbereder er lyssnare på bästa sätt inför julen, och julafton.

18 dec. 2023

Min hjärtoperation blev min frus utmattningsdepression

Daniel Küng berättar sin historia om hur han gick från att vara en lekfull flerbarnsfar till att hamna i depression och tampas med sin övervikt som påverkade hela familjen.

11 dec. 2023

Viktnedgången lärde Lisen att attackera livet

Idag gästas podden av en otroligt inspirerande gäst, Lisen, 61 år gammal, som började sin resa för fyra år sedan. Målet: att gå ner i vikt.

4 dec. 2023

En avslappnad träningsvecka i Egypten

Magnus och Pischas träningsresa i Egypten blev en minnesvärd och inspirerande upplevelse för deltagarna. Utmaningar, utveckling & styrka!

27 nov. 2023

Prylar för konditionsidrott

I avsnitt 419 försöker vi tipsa om olika billiga och dyra prylar som man kan köra som kan göra ens träning lättare eller mer kul.

22 nov. 2023

Ali Saari om sin viktresa

Ali Saaris viktresa är en påminnelse om att livet är fullt av förändringar och att vi alla kan uppleva svårigheter och utmaningar.

20 nov. 2023