Du duger – även på sommaren!

Vassen är inte ett ställe där någon ska behöva vistas, oavsett utseende och sommarform.

Sebastian Avindell

För många av oss är det nu livet liksom startar på riktigt. Nio månader av fimbulvinter, där mörker och snöslask äntligen släpper taget. Solen stiger över horisonten och det känns som om hela kroppen laddas med energi, precis som när Tony Stark tar på sig sin Iron Man‌ -dräkt. Bort med luvtröjor och långkalsonger, på med bikini och speedos. Eller ja, åtminstone badshorts. Speedos reserverar i alla fall jag till de lite mer vågade. 

För oss som lyfter skrot och rör på oss på regelbunden basis blir det här lite av en högtid. Tiden är inne för att lägga en solbränna över de där nu sommardeffade musklerna. Tid för att löpträna i solnedgången och springa i slowmotion a la Baywatch i vattenbrynet. Sommaren ersätter för oss tränande vuxna våra barndoms jular. Ren, innerlig glädje bara bubblar i kroppen och vill ut. Vår bästa tid är nu!

Samtidigt som vi i vår totala iver över att få studsa runt i badtöj nästan snubblar omkull när vi ska byta om, finns det en annan grupp människor som besvärat skruvar på sig. Som med viss nostalgisk glädje minns tillbaka till vinterhalvåret. Tiden då man kunde gömma sin kropp under flera lager kläder och därför såg ut som alla andra. När det är kallt ser alla i Sverige ut som polarutforskare, det hör klimatet till. De flesta av dessa individer är nog under höst och vinter rätt nöjda med sin kropp. Visst, man är ingen Daniel Craig i "Casino Royale"‌ , men det funkar liksom ändå. Men i samma stund som att snön börjar slaska så drar karusellen igång. Tidningar i alla dess former utlovar mirakelkurer för att få den där åtråvärda strandkroppen. Specialbilagor med guider till välsvarvade lår och rumpa fyller hela tidningshyllan. Samtidigt svämmar sociala medier fullkomligt över med bilder på kvarg och morgonträning, allt under hashtaggen #beach2016

Är det konstigt att folk mår dåligt? Nej. Är det märkligt att självförtroendet sjunker som en sten hos massor av människor? Verkligen inte. Jag blir lika ambivalent varje sommar. Glad över att slippa ha på mig tio lager kläder, men samtidigt uppgiven, arg och ledsen över den utseendehets som verkar höra årstiden till. Det ska givetvis sägas att inte alla som råkar sakna den så kallade "strandkroppen" lider av det. Men att många ändå gör det är för mig skäl nog att reagera. Särskilt bekymrad blir jag över hur det här fenomenet drabbar våra tonåringar. Dom som är som allra bräckligast och inte riktigt vet vilket ben de ska stå på. Att dom ska matas med uppmaningar om att äta Viktväktarna‌ och göra en miljard sit-ups bara för att ens våga sig på tanken att visa sin kropp på stranden... det är ta mig tusan helt sjukt. Fullständigt bisarrt. 

Jag vet inte riktigt när det var, men för något år sedan såg jag en bild någonstans på nätet. På bilden fanns en bikini och en tillhörande text som löd: "Hur du skaffar en strandkropp. 1. Ha en kropp. 2. Gå till en strand"‌ . Vid första anblick tyckte jag bilden var något krystad. Lite fånig. Men, ju mer jag tänker på det så är uppmaningen i bilden så enkel och så rätt. På alla sätt och vis. 

Helrätt.
Vi har så jäkla mycket regler om allt annat i samhället. Vi förväntas bete oss på ett visst sätt. Följa en utstakad linjär kurva genom livet, där barn, utbildning och jobb ska avklaras på ett nästan matematiskt sätt. Ska man inte ens få se ut som man vill? Därför kan jag banne mig bara hålla med. Ingen kropp ska behöva stängas in under de få flyktiga sommarmånader som vårt nordliga land bjuder oss på, bara för att någon säger till dig att den inte duger. Att det inte är en riktig "strandkropp"‌ . Vem tusan bestämmer det egentligen?

Du kanske redan spanat in en plats i vassen för i sommar? Måhända är det samma plats som du hade i fjol? Kanske har du även kompletterat garderoben med några bra, tunna men ändå heltäckande sommarplagg? Jag förstår hur du tänker. Men, denna sommar vill jag ändå uppmana dig till att göra helt om. Hugg ner den där vassen! Bränn upp det där klädesplagget som ser ut som en av din mormors gamla filtar. Du behöver det inte! Jag struntar i vad någon jäkla tidning, träningsguru eller special-sommar-podcast säger, du har all rätt att vara stolt över din kropp! Oavsett vad någon annan råkar tycka! Och du har all rätt i världen att befinna dig på en strand, oavsett om du ser ut som Sylvester Stallone‌ eller Göran Persson‌ . Som Kim Kardashian‌ eller Claire Wikholm‌ . Så det så!

Du behöver ingen #beach2016. Du har redan en strandkropp att vara stolt över!

Så. Släng av dig kläderna och ge dig ut i värmen. För känner jag den svenska sommaren rätt så lär det inte bli så många dagar att njuta av. Så njut när du kan. Men. Gör mig en tjänst, ok? Skippa speedosarna. För allas vår skull. 

Mer rörelseglädje (och mindre speedos) åt folket!

° ° °


Liknande artiklar
Digitalisering av behandling kring barnobesitas, hur går det till?

Malin Ramkloo är den i Sverige som jobbat längst med appen Evira. Ett verktyg som har vuxit sig starkt inom behandling av barnobesitas.

22 apr. 2024

Whatever fits your macros, ELLER??

Magnus och Pischa tar upp lyssnarnas frågor. De pratar mindset, makroämnen och är obesitas en sjukdom?

15 apr. 2024

Magda om de största ekonomiska fällorna

Den eviga favoriten Magdalena Kowalczyk hjäiler oss att prioritera exakt vilka fällor vi bör undvika för att slippa hamna i skuldträsket.

28 mars 2024

Ove Rytter tillbaka i podden

Bra snack med vår vän och mentor Ove Rytter. Vi valsar runt en del i hans otroliga CV och hinner dessutom gå igenom delar av vad han nu sysslar med.

25 mars 2024

Kost, problematiska inlägg på sociala medier och vårt absoluta favoritämne, kost

Idag gästar ingen expert eller gäst utan ni får njuta av ett extra långt avsnitt med endast Pischa & Mange och deras ljuva stämmor.

25 mars 2024

Börja träna med maskiner

Vill du börja styrketräna men tröskeln känns lite för hög? Börja enkelt med klassiska gymmaskiner. Idag berättar Josef och Viktor hur du enkelt kan starta din styrketräning med maskiner.

24 mars 2024

Johan har gått från 177 till 105 kg på 1 år

I veckans avsnitt gästar fantastiska Johan Julinder som tar oss igenom sitt liv. Vilka metoder funkar egentligen?

18 mars 2024

Jacob Gudiol dissekerar alla våra och ERA frågor

Dagens gäst behöver nog ingen närmare presentation, men han är experten som ofta syns i olika mediesammanhang. Man kan säga att Jacob Gudiol TAR över dagens avsnitt. Ett spännande avsnitt.

11 mars 2024

Jörgen Overgaard om Hemvärnet

Jörgen Overgaard är en mångsysslare. En av de saker han är involverad i är Hemvärnet. Idag svarar han på alla frågor Josef och Viktor kan komma på. Utöver det även generell information och hur han kom in i Hemvärnet.

10 mars 2024

Arnold Strongman Classic & Dune 2

Arnold Strongman Classic är avgjort och Mitchell Hooper försvarar sin titel samt att damerna för en ny segrare, Angelica Jardine.

8 mars 2024

Att undvika vid viktnedgång med KP

Favoriten Karoline Petersson hjälper oss att reda ut några av de fenomen man bör hålla sig långt ifrån ifall man vill gå ner i vikt.

4 mars 2024

Olivia Helltén genomgick en gastric bypass som 18-åring

Hela livet har Olivia Helltén fått höra att så länge som hon är överviktig så kommer hon aldrig att leva längre än till 30.

4 mars 2024

Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Biggest Loser ett år senare, Jocke & Jossan gästar!

Den populära duon Joakim ”Jocke” Isaksson Markström och Josselin Freytes pratar färgglada piskor, att vara snäll med sig själv och hur svårt det är att bibehålla en livsstil.

26 feb. 2024

Alex perfekta träningsprogram

Ett poddavsnitt tänkt som en uppsamling av tidigare inkomna frågor, men som mer kom att handla om Andreas & Alex egna träningsrutiner.

22 feb. 2024

"Överviktiga är fula, lata och oattraktiva"

Emilia Berglund hörde av sig till oss med sin historia om hur boken 'Dags att bli smal!' skapade så pass stor ångest hos henne att hon hamnade i en berg- och dalbana kring hennes vikt.

19 feb. 2024

Ätstörningsexperten: "Du är INTE din vikt!"

Carolina Palmberg har under 20 år har hjälpt drabbade och anhöriga att återta egenmakt och kontroll från ätstörning och självskadande beteenden. 

12 feb. 2024

Kerstin Brismar forskar om livsstilssjukdomar

Kerstin Brismar är senior professor i endokrinologi och diabetesforskning vid Karolinska Institutet. Hon forskar på bl a livsstilssjukdomar.

5 feb. 2024

Spännande ämnen med Wille

Vi ringer upp kompisen Wille Valkeaoja, som ger oss det senaste om punktförbränning, andningsmanipulationer, styrketräning för löpare och massor av andra spännande grejer.

29 jan. 2024

Gastric bypass – hur går det till?

Torsten Olbers är professor i kirurgi och expert inom området gastric bypass. Vi går igenom för- och nackdelar. Hur ser framtidens behandling ut?

29 jan. 2024

Daniel Berglind - hur lite behöver vi träna egentligen?

avoriten Daniel Berglind är tillbaka i podden, Magnus är nyfiken på hur lite behöver han egentligen träna och måste vi få i oss protein?

22 jan. 2024

Katarina Krügers eviga bantning ledde till matmissbruk

Katarina Krüger driver idag eget inom coaching där hon hjälper andra att slippa gå igenom det hon gick igenom.

15 jan. 2024

Tips för att fortsätta med träningen på längre sikt

Träning påstås få människor att må bättre. Så hur gör vi då för att få folk att fortsätta med det? Jacob Gudiol väger in i frågan.

Jacob Gudiol

15 jan. 2024

Not Fanny Anymore... från viktnedgång till livsförändring?

Fanny Lagerwall är tjejen med många bollar i luften, och en dag bestämmer hon sig för att göra en STOR förändring.

8 jan. 2024

Schlagerflås och Fikusfys

Vi träffar Elin Bjärkstedt, grundare av det unika gymmet Lagret Södermalm, där man med hjärtat först låter vanligt folk träna både enkelt, effektivt, snyggt och säkert.

8 jan. 2024

Nytt år, nya löften för Mange!

Vi rivstartar året med Manges 4.0 löfteslista och Pischa får äntligen dela sina. Som vanligt tipsar duon om vad man kan tänka på inför starten av det nya året.

1 jan. 2024

2023 till 2024

Vi hookar upp med favoriten Clara Fröberg för att summera året som gått men också för att speja framåt kring vad vi kan förvänta oss under 2024.

1 jan. 2024

TACK FÖR OSS 2023!

Pischa och Mange gör en recap på året som gått och de gäster de mött. Tips: Ta med ett glas bubbel till avsnittet!

25 dec. 2023

HO HO HO, det är jul i studion!

Mange och Pischa förbereder er lyssnare på bästa sätt inför julen, och julafton.

18 dec. 2023

Min hjärtoperation blev min frus utmattningsdepression

Daniel Küng berättar sin historia om hur han gick från att vara en lekfull flerbarnsfar till att hamna i depression och tampas med sin övervikt som påverkade hela familjen.

11 dec. 2023

Viktnedgången lärde Lisen att attackera livet

Idag gästas podden av en otroligt inspirerande gäst, Lisen, 61 år gammal, som började sin resa för fyra år sedan. Målet: att gå ner i vikt.

4 dec. 2023

En avslappnad träningsvecka i Egypten

Magnus och Pischas träningsresa i Egypten blev en minnesvärd och inspirerande upplevelse för deltagarna. Utmaningar, utveckling & styrka!

27 nov. 2023

Prylar för konditionsidrott

I avsnitt 419 försöker vi tipsa om olika billiga och dyra prylar som man kan köra som kan göra ens träning lättare eller mer kul.

22 nov. 2023