En fysik med inbyggd sprängkraft

Kvinnors intresse för styrketräning har alltid varit utmanande. Så ock idag.

Marianne Randers

Alla människor utvecklar i någon mån muskler om våra kroppar ansträngs. Oavsett kön‌ . Många av oss anstränger därför våra kroppar för att musklerna ska utvecklas, av den enkla anledningen att musklerna ger oss vissa egenskaper som vi vill ha. Egenskaper som skänker oss någon form av mål och mening med vår färd.Oavsett kön‌ .

Samtidigt upplever jag, och många kvinnor med mig, att våra tränade kroppar skapar utrymme för kritik och provokation när vi börjar avvika från bilden av det feminina idealet. När våra muskler börjar ta plats och kurvorna förändras. Nyligen berättade en vän till mig om hur en äldre kvinna vänt sig om mot henne mitt under ett gruppträningspass och utbrustit "Hur stor ska du bli egentligen!?" En kommentar direkt riktad som kritik mot hennes kropps utseende.

Så låt mig härmed klargöra följande: Vi kvinnor tränar inte för att försökase ut‌ som män. Vi tränar av samma anledning som‌ män; för att öka och förbättra vår kraft och styrka, för att utforma en atletisk och symmetrisk fysik. Vi tränar för vår hälsa, vår personliga utveckling, vår prestation, vårt hjärta, vår självkänsla, vår fåfänga,för våra medgångar och motgångar. Vi tränar med samma engagemang, tunga arbete och strävsamhet som män för att uppnå de former och linjer som endast kan skapas av muskler. Vi tränar för att vi är atleter. Vi tränar för att må bra. Vi tränar för oss själva. Vi tränar för att vi är kroppsbyggare.*Och vi blir muskulösa för att vi är människor.

‌*

Kvinnor tränar av samma anledningar som män. 

På väg in i minerad kroppsmark, där den kvinnliga muskulösa kroppen ännu i våra dagar är en symbolisk sprängkraft som utmanar konventioner och koder i vår kultur. Men vad är det egentligen som utmanas och varför? Går det att finna några svar i idrottens moderna historia genom att undersöka hur kultur, idrott och kroppskultur förhållit sig till den tränande kvinnokroppen i sin samtid? 

Kvinnor och män har i alla tider och i alla delar av världen idrottat, men den kvinnliga idrottaren har allt som oftast kämpat i stark motvind. När den moderna idrotten började ta form i slutet på 1800-talet var det i ett samhälle där kvinnor ännu saknade medborgerliga rättigheter. Idrotten var sprungen ur delvis militära idéer med motiv om att skapa starka och friska medborgare för nationers framgång. Idrotten var ett utpräglat manligt revir både i avseende att vara uppfinnare till dess regelverk som i själva utövandet. Överlag ansågs de flesta idrottsgrenar som alldeles för fysiskt krävande för kvinnor. Argumenten var av vitt skilda slag men utgjordes av en ständig oro för att det som förknippades med “kvinnors natur” och ”kvinnligheten” skulle gå förlorad. Många var av meningen att kvinnors träning därför inte skulle bli alltför professionell och resultatinriktad enligt ”manliga metoder”, utan istället skulle utföras utan prestations- och resultathets. Utlåtande som den dåvarande presidenten i USA:s olympiska kommitté, Avery Brundage, gjorde efter OS i Berlin 1936 blir ett tydligt exempel på dåtidens attityd gentemot idrottkvinnor:

 “I am fed up to the ears with women as track and field competitors… her charms sink to something less than zero. As swimmers and divers, girls are beautiful, and adroit, as they are ineffective and unpleasing on the track” ‌ (Wamsley 2007‌ )‌

Så sent som på 1950-talet (Christensen, 1951, Idrottens inverkan på kvinnokroppen i Boken om kvinnan)‌ kunde följande läsas:

“Ur ett rent estetiskt perspektiv är den maskulinerade kvinnotypen, som är ett ofrånkomligt resultat av hård träning, mindre tilltalande för det stora flertalet människor. Att de kvinnliga rekordinnehavarna i internationell klass i många sportgrenar ofta visa utpräglade maskulint könlösa drag, behöver dock inte betyda, att det är idrotten, som är orsaken till denna abnormitet; snarare är abnormiteten det primära. (...) För kvinnoidrotten är det en fara om rekorden blir huvudsaken, så att endast den utpräglade maskulina kvinnotypen gör sig gällande”‌

Avsaknaden av kvinnliga idrottare låg till grund för att den fysiska prestationen och den vältränade kroppen blev definitionsmässigt manlig. Mannen tog så att säga patent på den muskulösa kroppen. Genom idrottens expansion blev männen starkare, mer muskulösa och därmed även mer "manliga". Manlighetsnormerna har sedan dess uppmuntrat mäns idrottande. Föreställningen om kvinnlighet hamnar dock fortfarande i kollisionskurs med den hårt tränande och tävlande kvinnokroppen. För idrott med syfte att bygga upp en fysik, som kvinnlig praktik är, trots allt, historiskt mycket kort. Det var först under 1980-talet som kvinnor började träna sina muskler för att göra dem synliga, något som historiskt alltså ansetts göra kvinnokroppen just ”oestetisk”. Denna syn är tyvärr en uppfattning som inte är helt borta. Den föråldrade synen på kvinnokroppens utformning har därmed inte hängt med trenderna för den elitsatsande atleten eller motionären.

Kvinnors muskularitet är trots konventioner i hösta grad estetisk. Foto: Pavel Ythjall. 

Kroppar som tränas utvecklar muskler. Muskler är alltså något som kan förvärvas. Oavsett kön.‌ Att muskler skulle utgöra ett hot mot det kvinnliga visar snarare på vår kulturs osäkerhet kring vad som är naturligt manligt respektive kvinnligt. För visst är det märkligt att något som är så naturligt samtidigt tycks vara i så stort behov av att bekräftas både kulturellt och socialt. På så sätt blir den kvinnliga atletens fysik en symbolisk sprängkraft. En sprängkraft som utmanar vår kulturs konventioner, normer och koder om hur vi kan och bör se ut. Så låt därför den stolta fysiken bli det kvinnliga respektive manliga. Den stolta fysiken som bär de former och linjer som skapas genom hård träning, målmedvetenhet och dedikation. Oavsett kön.‌

Marianne Randers
Landskapsarkitekt LAR/MSA och
Lic. Eleiko Personal Trainer‌


‌*

Referenser:
Tolvhed, H. & Cardell, D. (red) 2011, Kulturstudier, kropp och idrott . Perspektiv på fenomen i gränslandet mellan natur och kultur.
Kevin B. Wamsley.‌ "Womanizing Olympic Athletes: Policy and Practice during the Avery Brundage Era". aa 273-281 Onward to the Olympics, Historical Perspectives on the Olympic Games.‌ (Red.) Gerald P. Schaus and Stephen R. Wenn. Canada 2007.
Christensen, E. 1951, Idrottens inverkan på kvinnokroppen, i Dahlberg & S. A. Gammetoft, Boken om kvinnan (Stockholm, Örnkrona), ss. 329.
Larsson, H. 2001, Iscensättningen av kön i idrott - En nutidshistoria om idrottsmannen och idrottskvinnan. HLS förlag.
Mogren, I. & Trosell, L.993, Att spränga gränser. Små idrottsflickor blir stora (Farsta: SISU)
Larsson, H. 2004, Idrott och genus - kroppens materialisering. DANSK SOCIOLOGI Nr. 2/15. årg. 2004
Jönsson, Å. 2001, Kvinnliga idrottare kämpad länge i motvind. Publicerad i Populär Historia nr 3/1995.‌

***


Liknande artiklar
Träning för en nybörjare

Jacob och Wille tittar tillbaka nästan nio år i tiden och granskar ett av poddens tidigaste avsnitt som handlade om träning av nybörjare.

29 jan. 2025

Lever vi längre med vänner?

I premiäravsnittet 2025 utforskar Pischa och Mange hur sociala relationer kan förlänga livet och förbättra vår hälsa, inspirerat av Pischas 93-åriga mormor.

20 jan. 2025

Linus om livet

Mysigt snack med vår favoritbamsing Linus Carlén, som för dagen möter oss med en lite mindre optimistisk aura än vanligt.

20 jan. 2025

Vad vill du 2025?

I dagens avsnitt gästar flera podden. Alla aktivt styrketränande eller tävlande. De delar med sig om vad de vill uppnå eller klara av träningsmässigt 2025 och hur de tänker att de ska lyckas med det.

10 jan. 2025

2025

Då var året 2025 startat och hur ska vi då förhålla oss till det? Måste allt börja om på nytt, eller kan saker bara få vara?

3 jan. 2025

Robert Berg tillbaka

Kärt återseende när fysikfenomenet Robert Berg återvänder till podden.

30 dec. 2024

Effekter från 12 månader med periodisk fasta och styrketräning

För något år sedan skrev jag en artikelserie här på Tyngre om periodisk fasta och andra former av längre fasta. Här är vad lite nyare forskning kommit fram till.

Jacob Gudiol

10 dec. 2024

Josef Eriksson

I avsnitt 304 tar vi en sittning med bänkpressexperten Josef Eriksson. Vi dissekerar övningen i detalj och diskuterar alltifrån vanliga misstag till olika sätt som man kan förbättra sin bänkpress.

19 okt. 2024

Kenny "Strävan" Dahlström

Idag välkomnar vi med stor värme en individ som inspirerat tiotusentals. Vi välkomnar Kenny ”Strävan Dahlström.

5 okt. 2024

Daniel Richter från StrengthLog

Vi snackar med kompisen Daniel Richter från StrengthLog om vad som verkligen betyder nåt för resultaten när det kommer till träningen.

12 sep. 2024

Långbänk med Josef

Världens bästa Josef Eriksson gästar podden och levererar insikter och åsikter så det står härliga till.

26 aug. 2024

Vägen tillbaka efter uppehåll

Vi låter den briljante Alexander Eriksson lotsa oss mellan grynnor och andra missöden när vi önskar återuppta träningen igen efter ett sommaruppehåll.

15 aug. 2024

40 år i gymmet – det här har jag lärt mig

Redaktören listar sina erfarenheter om vad som verkligen betyder nåt är det kommer till gymträning.

Alex Danielsson

10 aug. 2024

Tyngdlyftning: Stefan Ågren om framtiden

Stefan Ågren, vår egen favoritfysio, berättar om livet och om träningen men också om vad framtiden kan föra med sig.

27 juni 2024

Träna som en bodybuilder

Alex flyger solo tillsammans med vår kompis Abbe Mattsson. Ämnet för dagen är träning med fokus på muskelmassa.

8 apr. 2024

300 kg i marklyft med Troive

Vår kompis Martin Troive ”The Trooper” Ekelund tog nyligen klivet in bland de odödliga – de som dragit 300 kg i marklyft. Hör om hans träning under satsningen och om hans framtida äventyr.

14 mars 2024

Jörgen Overgaard om Hemvärnet

Jörgen Overgaard är en mångsysslare. En av de saker han är involverad i är Hemvärnet. Idag svarar han på alla frågor Josef och Viktor kan komma på. Utöver det även generell information och hur han kom in i Hemvärnet.

10 mars 2024

Piña colada & hemvärnet

Idag är det en stor burk med smack snack. Vad tycker vi om ananas, egentligen? Vad ska det vara i en Piña colada? Hur fungerar det egentligen i hemvärnet?

3 mars 2024

Sveriges Starkaste Man Fredrik Johansson

Vi går tillbaka till hur allt började för den regerande mästaren Fredrik. Om första drivkraften att träna på gym, om första tävlingen, första skadan och om den första (av många?) SSM-segern. Vi hinner också med ett litet uppsnack inför Europas Starkaste Man i april.

29 feb. 2024

Kontroverser kring styrketräningsvolym och muskelökningar

Wille och Jacob diskuterar en nyligen publicerad artikel kring styrketräningsvolym och muskelökningar.

28 feb. 2024

TV-serier, löpning runt styrketräning och maxpuls

Idag river Viktor och Josef iväg direkt med att spåra ut i att prata om TV-serier där Josef säger sitt om Stålmannen och Smallville.

25 feb. 2024

Alex perfekta träningsprogram

Ett poddavsnitt tänkt som en uppsamling av tidigare inkomna frågor, men som mer kom att handla om Andreas & Alex egna träningsrutiner.

22 feb. 2024

Daniel Richter

Idag blir det skrotlyftningssnack med ingen mindre än Daniel Richter från Styrkelabbet/Strengthlog. Josef och Daniel tjatar på vitt och brett både det ena, men framförallt det andra vad gäller styrketräning.

9 feb. 2024

Om träning med Alex & Andreas

Killarna diskuterar hur träning med för stora förväntningar och krav kan bli en belastning. De pratar också om hur deras egen träning förändrats och utvecklats genom åren.

5 feb. 2024

Starten av 2024

Vi är i startgroparna av 2024 och många har mål med vill uppnå, inte minst i bänkpress! Idag berättar Josef om sin start på året.

10 jan. 2024

Schlagerflås och Fikusfys

Vi träffar Elin Bjärkstedt, grundare av det unika gymmet Lagret Södermalm, där man med hjärtat först låter vanligt folk träna både enkelt, effektivt, snyggt och säkert.

8 jan. 2024

Att börja året på botten

Om du tänkt dig att 2024 ska bli ett riktigt superduperträningsår för dig, men ditt utgångsläge är riktigt uselt. Lyssna på dagens avsnitt.

7 jan. 2024

Nyårslöften

I dagens avsnitt pratar Josef helt själv om nyårslöften. Vilka nyårslöften ska man ha och varför ska man ha dem? Hur ska du sätta upp dem och vad är rimligt?

31 dec. 2023

Tänk inte på träningen

Är det den som tänker på träningen mest som får mest resultat? Den som tänker på vad den ska göra när den ska göra det, hur den ska göra det, med mera?

24 dec. 2023

Konsekvens

Teknik och utförande tjatas det om och att det är viktigt, men kan det slå över? Josef lägger ut texten om sina egna erfarenheter.

20 dec. 2023

Etthundra avsnitt

Då blev det 100 avsnitt av podcasten Tyngre Bänkpress. Här river vi igenom lite om hur bänkpressen sett ut sedan den kom till ovh lite till.

13 dec. 2023

Träningsprogram & Spotify Wrapped

Idag snackar vi om vad man bör och kan förvänta sig av att få ut från ett träningsprogram. Pris, längd och annat inkluderat.

10 dec. 2023

Så bygger du ditt träningsupplägg

Hur bygger man upp ett träningsprogram? Vad ska man tänka på? Kan man bara googla fram ett? Ashkan och Albin reder ut!

2 dec. 2023