Låt mig få äta vad fan jag vill

Det kommer en tid, jag lovar, när allt blir som vanligt igen. När du kan väga, mäta och räkna ut kubik på allt som passerar ned i din matstrupe. Men den tiden kan få vänta några dagar. Nu är det jul.

Sebastian Avindell

Varje år är det samma sak, inte sant? Redan i november, samtidigt som Ikea börjar sälja julsaker och radion börjar skråla av julmusik, så kommer även de där extrabilagorna i tidningarna. Ni vet vilka jag menar. De där i kulörta färger som med braskande rubriker utlovar ”Så ska du äta i jul” eller ”Ät växtbaserad kost i juletid – så får du julefrid”. Dessutom brukar deras elaka kusiner dyka upp lagom till mellandagarna och ni vet mycket väl vilka de är också. ”Så förlorar du julvikten – 12 tips” eller ”Juicefasta – din guide till att bli av med oönskade julkilon”. Bara att se de här tidningarna får det att vända sig i magen på mig. I sig en rätt effektiv deffning, men kanske inget som ska rekommenderas.

Hur har vi kommit till det här läget, mina vänner? Vi fullkomligt peppras med kokböcker, matprogram och desserttips i sociala medier. Men, samtidigt så ska vi också skämmas lite för vad vi äter. Vi ska för all del njuta, men helst göra det i smyg. Och när det blir för mycket av det goda, då behöver vi akuthjälp. Av pressen. Samma tidningar som veckan innan gått igenom vilken glögg som är godast, vilket skina du ska äta och vilken pralin som är godast i Aladdinasken.

Jag säger såhär: skit i vad som skrivs, sägs eller tipsas om. Vi har 365 dagar om året att oroa oss för hur cancerframkallande, fetmabildande och fel vi äter i övrigt. Julen ska inte bli ytterligare en stress, mer än vad den redan är. Det räcker helt enkelt med att oroa sig för vem som ska ha vad för julklappar, vilka som vid julbordet ska ha glutenfri kost (eller vegan- vegetarian också, för den delen) samt att bli väldigt upprörd över vem/vilka som ska vara julvärd på Svt i år. Vi behöver inte mer ångest. Vi behöver inte mer pekpinnar. Vi behöver, kort och gott, lite jävla lugn och ro.

Handen på det berömda hjärtat, vare sig det nu är sprängfyllt av kolesterol eller inte, behöver vi människor mer ångest över det här med kosten? Har vi inte tillräckligt med ätstörda beteenden både till höger och vänster? Ungdomar som svälter sig själva halvt till döds, bara för att populärmedia ger en sinnessjuk bild av vad kroppsidealet ska vara. Som ständigt uppmanas att äta mindre kolhydrater och spendera timmar på löpbandet för att komma i ett par alldeles för smala jeans, som egentligen bara passar på en skyltdocka. Och omvänt, alla dem som av press från sig själva eller från omvärlden fortsätter att mäta sin mat till nanoprecession, även när Kalle Anka firar sin julafton på teve. Som av ångest och kallsvett inte ens törs se åt vare sig prinskorv eller köttbullar. Som i smyg på toaletten beräknar precis hur mycket protein det finns i julskinkan. Och, eftersom vi lever i en tid när allt och alla blir kränkta, vill jag flagga för att det givetvis är helt okej att mäta och väga om det är ett medvetet val. Men, skaver tanken på att äta lite choklad kring jul, bara för att du är rädd för att gå upp några gram i vikt, då är det nog dags för lite bot och bättring. Och, som tur är har jag ett förslag till alla Er som känner så.

Den här julen gör vi, jag och du, precis tvärtom. Vi stoppar munnen full med trillingnöt och ischoklad. Fördubblar bukens omfång med hjälp av skumtomtar och Jansons Frestelse.

Den här julen gör vi, jag och du, precis tvärtom. Vi stoppar munnen full med trillingnöt och ischoklad. Fördubblar bukens omfång med hjälp av skumtomtar och Jansons Frestelse. Borstar tänderna i glögg och julmust, samtidigt som vi tvättar håret i gravlaxsås. Är ni med? Detta är året när vi ger hets, tvång och sjuka ideal fingret. Passar på att unna oss precis vad vi vill, utan att längst bak i huvudet börja räkna på hur mycket träning vi måste späka oss själva med för att bli av med överskottskalorierna. Och så fortsätter vi med det in i mellandagarna också. Skrockar likt tomtefar åt de där tidningsbilagorna som ska "hjälpa oss i form". För, såhär är det: är du inte gravt diabetessjuk så kommer du inte att dö av att äta som du vill i juletider. Och, för alla oss som resten av året minutiöst sköter kosten, sömnen och träningsschemat så kan det vara något alldeles utmärkt att släppa lite på tvånget. Bara flyta med i en bäck av julgodis, nötter och julbord tre gånger om dagen. Det kommer en tid, jag lovar, när allt blir som vanligt igen. När du kan väga, mäta och räkna ut kubik på allt som passerar ned i din matstrupe. Men den tiden kan få vänta. Nu tycker jag vi alla tar ett extra stort glas med julmust (inte light!) och bara lutar oss tillbaka. Summerar året och ger oss själva en klapp på axeln över hur duktiga vi faktiskt varit. Sen äter vi ytterligare tio köttbullar och prinskorvar.

Med gott samvete.

En god, tyngre jul, önskar jag Er alla!


Liknande artiklar
GLAD SOMMAR FRÅN OSS!

Nu tar duon sommarlov från podden och laddar upp inför hösten med nya spännande gäster och samtal. Vi går även igenom frågor som kommit in från er lyssnare.

10 juni 2024

Denice Moberg om livet som influencer

Denice är en av våra mest populära influencers, med en följarskara på nära miljonen individer. Hur får hon ihop det med det vanliga livet?

27 maj 2024

Pischa & Mange filosoferar rätt från Grekland

Våra poddvärdar diskuterar saker som dykt upp under deras vecka i Grekland. Häng med!

20 maj 2024

Varför lyckas vissa & andra inte?

Magnus & Pischa går igenom deras nycklar och tankar kring varför vissa lyckas med att nå sina mål och andra inte.

13 maj 2024

Your wish is our command!

Ni önskade, de svarar! Vad äter Mange & Pischa och hur går deras filosofi egentligen? Lever de som de lär? Återstår att höra, IN & LYSSNA!

6 maj 2024

Från övervikt till Bikini Fitness!

Sarah Mossfeldt tar sig ur ett kontrollerande förhållande där hon även gått upp en hel del i vikt, revanschen blir bikini fitness. Hör henne berätta om denna omtumlande resa och hur man hittar balansen efter.

29 apr. 2024

Digitalisering av behandling kring barnobesitas, hur går det till?

Malin Ramkloo är den i Sverige som jobbat längst med appen Evira. Ett verktyg som har vuxit sig starkt inom behandling av barnobesitas.

22 apr. 2024

Whatever fits your macros, ELLER??

Magnus och Pischa tar upp lyssnarnas frågor. De pratar mindset, makroämnen och är obesitas en sjukdom?

15 apr. 2024

Magda om de största ekonomiska fällorna

Den eviga favoriten Magdalena Kowalczyk hjäiler oss att prioritera exakt vilka fällor vi bör undvika för att slippa hamna i skuldträsket.

28 mars 2024

Ove Rytter tillbaka i podden

Bra snack med vår vän och mentor Ove Rytter. Vi valsar runt en del i hans otroliga CV och hinner dessutom gå igenom delar av vad han nu sysslar med.

25 mars 2024

Kost, problematiska inlägg på sociala medier och vårt absoluta favoritämne, kost

Idag gästar ingen expert eller gäst utan ni får njuta av ett extra långt avsnitt med endast Pischa & Mange och deras ljuva stämmor.

25 mars 2024

Börja träna med maskiner

Vill du börja styrketräna men tröskeln känns lite för hög? Börja enkelt med klassiska gymmaskiner. Idag berättar Josef och Viktor hur du enkelt kan starta din styrketräning med maskiner.

24 mars 2024

Johan har gått från 177 till 105 kg på 1 år

I veckans avsnitt gästar fantastiska Johan Julinder som tar oss igenom sitt liv. Vilka metoder funkar egentligen?

18 mars 2024

Jacob Gudiol dissekerar alla våra och ERA frågor

Dagens gäst behöver nog ingen närmare presentation, men han är experten som ofta syns i olika mediesammanhang. Man kan säga att Jacob Gudiol TAR över dagens avsnitt. Ett spännande avsnitt.

11 mars 2024

Jörgen Overgaard om Hemvärnet

Jörgen Overgaard är en mångsysslare. En av de saker han är involverad i är Hemvärnet. Idag svarar han på alla frågor Josef och Viktor kan komma på. Utöver det även generell information och hur han kom in i Hemvärnet.

10 mars 2024

Arnold Strongman Classic & Dune 2

Arnold Strongman Classic är avgjort och Mitchell Hooper försvarar sin titel samt att damerna för en ny segrare, Angelica Jardine.

8 mars 2024

Att undvika vid viktnedgång med KP

Favoriten Karoline Petersson hjälper oss att reda ut några av de fenomen man bör hålla sig långt ifrån ifall man vill gå ner i vikt.

4 mars 2024

Olivia Helltén genomgick en gastric bypass som 18-åring

Hela livet har Olivia Helltén fått höra att så länge som hon är överviktig så kommer hon aldrig att leva längre än till 30.

4 mars 2024

Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Biggest Loser ett år senare, Jocke & Jossan gästar!

Den populära duon Joakim ”Jocke” Isaksson Markström och Josselin Freytes pratar färgglada piskor, att vara snäll med sig själv och hur svårt det är att bibehålla en livsstil.

26 feb. 2024

Alex perfekta träningsprogram

Ett poddavsnitt tänkt som en uppsamling av tidigare inkomna frågor, men som mer kom att handla om Andreas & Alex egna träningsrutiner.

22 feb. 2024

"Överviktiga är fula, lata och oattraktiva"

Emilia Berglund hörde av sig till oss med sin historia om hur boken 'Dags att bli smal!' skapade så pass stor ångest hos henne att hon hamnade i en berg- och dalbana kring hennes vikt.

19 feb. 2024

Ätstörningsexperten: "Du är INTE din vikt!"

Carolina Palmberg har under 20 år har hjälpt drabbade och anhöriga att återta egenmakt och kontroll från ätstörning och självskadande beteenden. 

12 feb. 2024

Kerstin Brismar forskar om livsstilssjukdomar

Kerstin Brismar är senior professor i endokrinologi och diabetesforskning vid Karolinska Institutet. Hon forskar på bl a livsstilssjukdomar.

5 feb. 2024

Spännande ämnen med Wille

Vi ringer upp kompisen Wille Valkeaoja, som ger oss det senaste om punktförbränning, andningsmanipulationer, styrketräning för löpare och massor av andra spännande grejer.

29 jan. 2024

Gastric bypass – hur går det till?

Torsten Olbers är professor i kirurgi och expert inom området gastric bypass. Vi går igenom för- och nackdelar. Hur ser framtidens behandling ut?

29 jan. 2024

Daniel Berglind - hur lite behöver vi träna egentligen?

avoriten Daniel Berglind är tillbaka i podden, Magnus är nyfiken på hur lite behöver han egentligen träna och måste vi få i oss protein?

22 jan. 2024

Katarina Krügers eviga bantning ledde till matmissbruk

Katarina Krüger driver idag eget inom coaching där hon hjälper andra att slippa gå igenom det hon gick igenom.

15 jan. 2024

Not Fanny Anymore... från viktnedgång till livsförändring?

Fanny Lagerwall är tjejen med många bollar i luften, och en dag bestämmer hon sig för att göra en STOR förändring.

8 jan. 2024

Schlagerflås och Fikusfys

Vi träffar Elin Bjärkstedt, grundare av det unika gymmet Lagret Södermalm, där man med hjärtat först låter vanligt folk träna både enkelt, effektivt, snyggt och säkert.

8 jan. 2024

Nytt år, nya löften för Mange!

Vi rivstartar året med Manges 4.0 löfteslista och Pischa får äntligen dela sina. Som vanligt tipsar duon om vad man kan tänka på inför starten av det nya året.

1 jan. 2024

2023 till 2024

Vi hookar upp med favoriten Clara Fröberg för att summera året som gått men också för att speja framåt kring vad vi kan förvänta oss under 2024.

1 jan. 2024

TACK FÖR OSS 2023!

Pischa och Mange gör en recap på året som gått och de gäster de mött. Tips: Ta med ett glas bubbel till avsnittet!

25 dec. 2023