Ta med dig mormor till gymmet!

Det skulle både du, hon och samhället må bra av.

Sebastian Avindell

"Äh. Det är ingen fara, gör du ditt bara. Jag klarar mig."‌ Förundrad fortsätter jag att tvätta ur det ganska rejäla jack i huvudet som den äldre damen ådragit sig då hon ramlade där hemma. En knölig matta var allt som krävdes för att orsaka ett rejält fall, med den skada i huvudet jag åtgärdar samt en höftfraktur. Som om det inte vore illa nog så blev hon dessutom liggande ett bra tag, innan någon hittade henne och kunde larma ambulans. Du och jag hade nog varit både arga, ledsna och gnällt över hur ont det gjorde överallt. Men, inte den här damen inte. Inte för ett ögonblick klagar hon. Tvärtom, hon nämner flertalet gånger hur tacksam hon är för att få hjälp.

Tyvärr är det här en vardaglig syn för mig i mitt arbete som sjuksköterska inom akutsjukvård. Äldre med ett psyke hårt som flinta, men med kroppar som gett upp sedan länge. Intellektet kan vara kristallklart, men den fysiska formen har sedan flera decennier fått stå tillbaka för annat. Visst, våra kroppar blir skörare med åldern, det är en del av livet. Men därmed inte sagt att vi behöver bli så sköra att vi bryter ryggraden så fort det fläktar lite utomhus. Som svaret på så mycket annat här i livet (depression, självförtroende, viktnedgång och snyggare armar) så finns lösningen i det vi alla älskar - styrketräning!

"Måste pumpa upp pecsen! Beach 2016 står inför dörren!"

Tillsammans med åldrandet sker en hel del naturliga processer i kroppen, som alla bidrar till att vi blir mer skadebenägna. Ämnesomsättningen saktar ned, vi får svårare att ta upp nödvändiga näringsämnen ur födan och muskelbildande hormoner så som testosteron minskar avsevärt. Muskler ersätts med fettvävnad och vårt skelett urholkas. En del av denna process startar faktiskt så tidigt som i trettioårsåldern. Så orättvist och illa är det faktiskt. Men för oss som håller igång är detta inte ett bekymmer. Men hur var det nu med damen i mitt exempel ovan? Varför ska vi ta med oss mormor till gymmet? Kan vi rädda våra kära äldre från den där höftfrakturen, om vi sida vid sida pumpar lite discobänk med dem?

Ja, mycket tyder faktiskt på det. Äldre kommer alltid ha en ökad benägenhet att göra sig illa vid olyckor. Men, om våra gamla släktingar får träna med vikter eller annat motstånd, finns en hel del fördelar att hämta. Äldre forskning påvisar nämligen att träning med vikter kan ge de äldre ökad muskelmassa, samtidigt som de får ett generellt bättre välbefinnande. Ungefär som för oss lite yngre, med andra ord. Sant är att äldre faktiskt rör på sig mer idag, än vad de gjorde för tio år sedan. Men då handlar det om mer kardiovaskulär träning, än hypertrofisk sådan. Alla har vi väl blivit omsprungna av både tanter och gubbar med stavar i händerna, under våra powerwalks? All rörelse är bra rörelse heter det, men i fallet av att vara lite till åren, verkar det som om motsatsen faktiskt kan gälla. För raska promenader bygger inte muskler. Och vad gäller prevention för att förebygga skador, så är muskler det allra bästa.

Kanske beror denna stavgångshysteri bland de gamla på att de är rädda för att göra sig illa i samband med styrketräning? Forskning från 2008 påvisar dock motsatsen, styrketräning är en säker metod för äldre att öka sin muskelmassa, utan öka skaderisken. Vidare har det kunnat påvisas att det förbättrar balansen. Således borde det snarare rekommenderas att våra äldre köper ett par hantlar eller en skivstång, istället för ett par gångstavar.

*

‌* "Okej tjejer, nu tar vi de här stavarna och går och köper ett par hantlar!"

Forskning visar alltså klart att äldre kan, och ska, styrketräna. Men det viktigaste med detta budskap tycker jag mig finna i en helt annan aspekt av problemet. Något som faktiskt är viktigare än arbetet att förbygga skador och muskelsönderfall. Våra äldre drabbas, ungefär som våra barn, av något som närmast kan liknas vid ett omyndigförklarande. Är du något kommen till åren, ja då spelar du liksom inte så stor roll längre. Du jobbar inte och du får en allt mindre roll att spela i samhället. Istället isoleras du socialt, kanske samtidigt som din kropp börjar säga ifrån. Det är ingen slump att depressioner och självmord ökar i förhållande till hur gammal en person är. Vem skulle inte må dåligt av att sitta instängd i en lägenhet, utan vare sig en hobby, mening eller sammanhang? Tänk då vilken guldgruva styrketräning kan komma att bli!

Det kan ibland vara svårt att veta hur man ska förhålla sig eller umgås med sin gamla mormor. Ni är inte från samma värld och har helt olika referensramar. När mormor var liten fanns ingen tv, när du var en liten knatte surfade du runt på Lunarstorm‌ . Därför sitter ni kanske där i köket och sörplar kaffe i tyst samförstånd, ackompanjerat av ljudet ifrån moraklockan som tickar i hörnet. Ni har liksom inget som riktigt binder er samman, förutom att ni råkar vara släkt med varandra. Men, nu har ni ju det! Ni kan skaffa gains ihop! Mormor behöver dessutom inte speciellt mycket träning för att få positiva effekter. Så, medan du kör ditt två-timmars splitt program, kan mormor vara färdig på en halvtimme. Efter det kan hon hänga med andra färdigtränade pensionärer i gymmets café.

Här kan vi som anhöriga spela en oerhört stor roll för våra gamla! Istället för att köpa samma gamla trötta prenumeration av Allers‌ till din mormor, så är kanske några timmar hos en PT betydligt bättre? Ett presentkort på Ellos‌ i all ära, men betydligt lämpligare vore det kanske att själv köpa lite proteinpulver och ett träningslinne till mormor? De gamla behöver styrketräna, det är fördelaktigt både för deras kropp och själ. Men samtidigt kan vi nå varandra över generationsgränserna! Vi kan träna ihop och alla kan dra fördel av det! Så, nu när du läst färdigt det här; Ring din mormor, farmor eller farfar. Stäm träff på närmsta gym. Köp med dig lite mandelkubb, det gillar pensionärer har jag hört. Sen lyfter ni ihop! Svårare behöver det inte vara!

Mer rörelseglädje (och mindre stavgång!) åt folket!

° ° °


Liknande artiklar
Whatever fits your macros, ELLER??

Magnus och Pischa tar upp lyssnarnas frågor. De pratar mindset, makroämnen och är obesitas en sjukdom?

15 apr. 2024

Magda om de största ekonomiska fällorna

Den eviga favoriten Magdalena Kowalczyk hjäiler oss att prioritera exakt vilka fällor vi bör undvika för att slippa hamna i skuldträsket.

28 mars 2024

Ove Rytter tillbaka i podden

Bra snack med vår vän och mentor Ove Rytter. Vi valsar runt en del i hans otroliga CV och hinner dessutom gå igenom delar av vad han nu sysslar med.

25 mars 2024

Kost, problematiska inlägg på sociala medier och vårt absoluta favoritämne, kost

Idag gästar ingen expert eller gäst utan ni får njuta av ett extra långt avsnitt med endast Pischa & Mange och deras ljuva stämmor.

25 mars 2024

Börja träna med maskiner

Vill du börja styrketräna men tröskeln känns lite för hög? Börja enkelt med klassiska gymmaskiner. Idag berättar Josef och Viktor hur du enkelt kan starta din styrketräning med maskiner.

24 mars 2024

Johan har gått från 177 till 105 kg på 1 år

I veckans avsnitt gästar fantastiska Johan Julinder som tar oss igenom sitt liv. Vilka metoder funkar egentligen?

18 mars 2024

Jacob Gudiol dissekerar alla våra och ERA frågor

Dagens gäst behöver nog ingen närmare presentation, men han är experten som ofta syns i olika mediesammanhang. Man kan säga att Jacob Gudiol TAR över dagens avsnitt. Ett spännande avsnitt.

11 mars 2024

Jörgen Overgaard om Hemvärnet

Jörgen Overgaard är en mångsysslare. En av de saker han är involverad i är Hemvärnet. Idag svarar han på alla frågor Josef och Viktor kan komma på. Utöver det även generell information och hur han kom in i Hemvärnet.

10 mars 2024

Arnold Strongman Classic & Dune 2

Arnold Strongman Classic är avgjort och Mitchell Hooper försvarar sin titel samt att damerna för en ny segrare, Angelica Jardine.

8 mars 2024

Att undvika vid viktnedgång med KP

Favoriten Karoline Petersson hjälper oss att reda ut några av de fenomen man bör hålla sig långt ifrån ifall man vill gå ner i vikt.

4 mars 2024

Olivia Helltén genomgick en gastric bypass som 18-åring

Hela livet har Olivia Helltén fått höra att så länge som hon är överviktig så kommer hon aldrig att leva längre än till 30.

4 mars 2024

Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Biggest Loser ett år senare, Jocke & Jossan gästar!

Den populära duon Joakim ”Jocke” Isaksson Markström och Josselin Freytes pratar färgglada piskor, att vara snäll med sig själv och hur svårt det är att bibehålla en livsstil.

26 feb. 2024

Alex perfekta träningsprogram

Ett poddavsnitt tänkt som en uppsamling av tidigare inkomna frågor, men som mer kom att handla om Andreas & Alex egna träningsrutiner.

22 feb. 2024

"Överviktiga är fula, lata och oattraktiva"

Emilia Berglund hörde av sig till oss med sin historia om hur boken 'Dags att bli smal!' skapade så pass stor ångest hos henne att hon hamnade i en berg- och dalbana kring hennes vikt.

19 feb. 2024

Ätstörningsexperten: "Du är INTE din vikt!"

Carolina Palmberg har under 20 år har hjälpt drabbade och anhöriga att återta egenmakt och kontroll från ätstörning och självskadande beteenden. 

12 feb. 2024

Kerstin Brismar forskar om livsstilssjukdomar

Kerstin Brismar är senior professor i endokrinologi och diabetesforskning vid Karolinska Institutet. Hon forskar på bl a livsstilssjukdomar.

5 feb. 2024

Spännande ämnen med Wille

Vi ringer upp kompisen Wille Valkeaoja, som ger oss det senaste om punktförbränning, andningsmanipulationer, styrketräning för löpare och massor av andra spännande grejer.

29 jan. 2024

Gastric bypass – hur går det till?

Torsten Olbers är professor i kirurgi och expert inom området gastric bypass. Vi går igenom för- och nackdelar. Hur ser framtidens behandling ut?

29 jan. 2024

Daniel Berglind - hur lite behöver vi träna egentligen?

avoriten Daniel Berglind är tillbaka i podden, Magnus är nyfiken på hur lite behöver han egentligen träna och måste vi få i oss protein?

22 jan. 2024

Katarina Krügers eviga bantning ledde till matmissbruk

Katarina Krüger driver idag eget inom coaching där hon hjälper andra att slippa gå igenom det hon gick igenom.

15 jan. 2024

Tips för att fortsätta med träningen på längre sikt

Träning påstås få människor att må bättre. Så hur gör vi då för att få folk att fortsätta med det? Jacob Gudiol väger in i frågan.

Jacob Gudiol

15 jan. 2024

Not Fanny Anymore... från viktnedgång till livsförändring?

Fanny Lagerwall är tjejen med många bollar i luften, och en dag bestämmer hon sig för att göra en STOR förändring.

8 jan. 2024

Schlagerflås och Fikusfys

Vi träffar Elin Bjärkstedt, grundare av det unika gymmet Lagret Södermalm, där man med hjärtat först låter vanligt folk träna både enkelt, effektivt, snyggt och säkert.

8 jan. 2024

Nytt år, nya löften för Mange!

Vi rivstartar året med Manges 4.0 löfteslista och Pischa får äntligen dela sina. Som vanligt tipsar duon om vad man kan tänka på inför starten av det nya året.

1 jan. 2024

2023 till 2024

Vi hookar upp med favoriten Clara Fröberg för att summera året som gått men också för att speja framåt kring vad vi kan förvänta oss under 2024.

1 jan. 2024

TACK FÖR OSS 2023!

Pischa och Mange gör en recap på året som gått och de gäster de mött. Tips: Ta med ett glas bubbel till avsnittet!

25 dec. 2023

HO HO HO, det är jul i studion!

Mange och Pischa förbereder er lyssnare på bästa sätt inför julen, och julafton.

18 dec. 2023

Min hjärtoperation blev min frus utmattningsdepression

Daniel Küng berättar sin historia om hur han gick från att vara en lekfull flerbarnsfar till att hamna i depression och tampas med sin övervikt som påverkade hela familjen.

11 dec. 2023

Viktnedgången lärde Lisen att attackera livet

Idag gästas podden av en otroligt inspirerande gäst, Lisen, 61 år gammal, som började sin resa för fyra år sedan. Målet: att gå ner i vikt.

4 dec. 2023

En avslappnad träningsvecka i Egypten

Magnus och Pischas träningsresa i Egypten blev en minnesvärd och inspirerande upplevelse för deltagarna. Utmaningar, utveckling & styrka!

27 nov. 2023

Prylar för konditionsidrott

I avsnitt 419 försöker vi tipsa om olika billiga och dyra prylar som man kan köra som kan göra ens träning lättare eller mer kul.

22 nov. 2023

Ali Saari om sin viktresa

Ali Saaris viktresa är en påminnelse om att livet är fullt av förändringar och att vi alla kan uppleva svårigheter och utmaningar.

20 nov. 2023