Våga äta!

Om nojor, förvirring och förbaskat massa trams.

Lorena Gustavsson

Disclaimer: Som vanligt när jag ska prata om mat så bortser jag för enkelhetens skull från de atleter som i olika sammanhang är på en strikt diet för att skala av eller bygga på. Det är en helt annan diskussion, och dessutom har de i elva fall av tio gjort i ordning färdiga matlådor med önskat innehåll, varför de inte omfattas av den fråga jag kommer att ta upp här vilket är motionärers och hobbyatleters förhållande till kosten. ‌

---

En sen kväll i köket, vi är nyss hemkomna efter ett hårt gympass, skakiga och vrålhungriga. Vi plockar ihop alla rester vi kan frambringa ur kyl och frys och hugger in. Om någon läsare är ett fan av devisen "låt maten tysta mun" så hade du stormtrivts. Du som läser vet mycket väl hur djuriskt avgrundshungriga vi är i det läget. Det sista en tänker på nu är väl att räkna exakt på grammet och makronutrienten vad som intas, eller?

Vi sitter i alla fall på balkongen efter avslutad måltid, han och jag, varpå han droppar kommentaren "Det är så himla skönt med dig, för du kan verkligen äta!"‌ . Jag blir så rålös först, äter jag på något speciellt sätt? Tänker efter lite. Svarar sedan "Ja, jag har ju faktiskt jobbat heltid med att lära mig det"‌ . Vilket är sant, för det är liksom lite det ätstörningsbehandlingar går ut på, and I've had a few...

I en perfekt värld skulle jag inte ta det han säger som en komplimang när han säger att jag har ett avslappnat förhållande till mat. Det skulle inte vara någon grej. Det är något skevt med det faktum att det anses som "starkt" att jag äter middag utan att tveka när jag är svinhungrig. Och, det borde väl vara det naturligaste i världen? Så ser det ju som bekant inte riktigt ut.

Nästa sak som slår mig är hur otroligt negativt laddat det har blivit med kost för många. Det kan väl aldrig vara meningen att en ska behöva gå i behandling och terapi för att inte vara livrädd för antingen fett, kolhydrater, kalorier eller alla tre?! Tyvärr verkar det vara mera regel än undantag att personer som skulle behöva fokusera främst på att äta bra och tillräckligt fastnar i tankar om att kolhydrater skulle göra en fet, att mjölk och gluten är farligt och att e-nummer och sötningsmedel är "onaturligt" med mera, till den gräns att det blir ett hinder för livet i övrigt.

En annan sorts kostförvirring.
Den människa är inte född som minst ett par gånger haft obefogade kostnojor i samband med en träningskarriär, ingen skam i det. Du har varit där, jag och alla du träffar på ditt gym också. Det mesta av dessa påfund går lyckligtvis att få koll på med ett fåtal goda kunskapskällor.

Varför jag bryr mig och fortsätter tjata om det här är för att jag tycker att det är oroväckande hur många inte minst unga tjejer och killar som bokstavligen fortfarande växer som kliver in och vill prestera och forma kroppen, men som inte tillåter sig att hålla det näringsintag som skulle behövas. Därför att de fått för sig att den ena, den andra eller rentav alla kostmyter stämmer. Jag har även stött på de som visserligen äter tillräckligt och bra, men som ändå har ett otroligt tvångsmässigt kontrollbehov kring maten. Det kan handla om att en till varje pris måste äta en måltid prick klockan 12, att man måste ha på grammet 100 gram ris på tallriken. Absolut inte 102, men 99 brukar av någon konstig anledning gå an, var är logiken i det? En klassiker är att det är förbjudet med glass på söndag medan den är tillåten på lördag. Visst är det en rimlig regel att ha en "godisdag" absolut, men kroppen vet inte om det är lördag eller söndag, och den vet verkligen inte exakt vad klockan är.

Nu kan det kanske passa sig att påpeka att jag inte är emot att folk håller koll på sin träning och sin kost, det gör för tusan jag med och det mår vi bara bra av. Jag förespråkar en generell plan! Men som med allt annat så gäller devisen "För mycket av vad som helst är destruktivt"‌ . Om kostnojorna blir så avancerade och tar upp så mycket tid att det stjäl energi från vardagen och att faktiskt träna hårt när du är på gymmet så kommer din kontroll tyvärr inte att ge de resultat du önskar. Om du däremot har en kostplan anpassad efter dina behov, ser till att sköta den till i alla fall 80% och inte stressar över de resterande 20 så vågar jag påstå att du kommer få tillfredsställande resultat. Du kanske behöver lite längre tid för att nå dina mål, men samtidigt blir resan oändligt mycket trevligare.

Jag är helt övertygad om att det går att äta sunt och vettigt utan att bli fixerad, att det går att avdramatisera den av kvällstidningar och "gurus" så mystifierade kosten och se den för vad den är – bränsle för att orka leva, och ett grundläggande behov som vi i alla tider samlats kring. Varje gång en sån där besvärlig känsla kring din kost dyker upp kan det vara värt att ställa sig ett par frågor:

Vilka belägg en har jag för att det skulle vara så som jag känner?
Vem är min källa?
Kan jag ta reda på om det här verkligen stämmer?
Har jag verkligen upplevt glutenintolerans, eller är det snarare så att det är normalt för vem som helst att bli lite svullen av att trycka en hel skogaholm med nutella efter en veckas semisvält? ‌

Det här kan vi säga om bantningsindustrin; den lever på att produkten de säljer inte funkar i längden. Hade det funnits en magisk universaldiet som fick alla att nå drömkroppen hade nämligen alla redan ätit just på detta sätt, ingen hade varit överviktig och ingen hade heller svultit. Det hade ju varit fantastiskt, men så är inte fallet. Bantningsindustrin och vissa lite mer oheliga delar av fitnessindustrin skrattar hela vägen till banken för att människor är osäkra,ibland lite okunniga och gör vad de tror är rätt i jakten på formen.

‌ Bantningsindustrin och vissa lite mer oheliga delar av fitnessindustrin skrattar hela vägen till banken för att människor är osäkra,ibland lite okunniga och gör vad de tror är rätt i jakten på formen.
[@portabletext/react] Unknown block type "span", specify a component for it in the `components.types` prop

Jag blir alldeles särskilt förbannad när jag ser att det här går ut över våra unga atleter inom både kraftsporter och övriga idrotter. De kostråd som basuneras ut är så många och röriga att det lätt blir kaos om en ska försöka efterleva allihopa, då blir det enligt det jag har sett under de senaste åren till sist bara äggvita och broccoli kvar. Äggvita och broccoli i all ära men det kan aldrig utgöra basen i en kost för prestation. Hur ska en då veta vad som stämmer? Och hur orkar en ta debatten med alla självutnämnda kostvetare? Jag tycker Jacob‌ sammanfattar svaren på de frågorna väldigt fint här, det är helt enkelt inte värt besväret att veta allt och att diskutera allt. Välj dina strider och fokusera på det som får dig att må bra. Grundläggande kunskap och källkritik kommer man långt på och det gör en trygg i sig själv och sina val.

PWO för mark och böj? Nja.
Slutligen skulle jag verkligen vilja slå ett slag för den lite bortglömda verktygen hunger och mättnad. Det är genom de ack så simpla kroppsliga funktionerna som jag "håller formen" så pass att jag aldrig pendlar drastiskt upp eller ner, jag fastnar heller inte i svält/hetsätningsträsket. För det gör en inte om en äter mest råvaror, inte utesluter något näringsämne, käkar när en är hungrig och slutar när en är mätt. Förutsatt att en inte skippar vanlig mat för att äta glass och att kosten som helhet inte utgörs av överdrivet mycket skitmat som mest strular till det för både kropp och psyke så funkar det faktiskt bra för många.

Det är praktiskt och funktionellt för vardagen och träningen på många sätt att "äta på känn". Värt det, även om jag av erfarenhet kan antyga att det är läskigt och tar lite tid att lära sig det om en har räknar varje gram och kalori länge. Med det inte sagt att det per automatik är något dåligt med att räkna kcal och macros, det är bara inte för alla, det viktigaste är såklart att hitta ett system som gör att en mår bra i längden. Äta bör man, annars händer det där andra...



Liknande artiklar
Fanny Lagerwall är tillbaka – livet, Wegovy och allt däremellan

Fanny Lagerwall gästar återigen podden och delar sin resa sedan vi hördes sist.

18 nov. 2024

Poledance – tuffare än man kanske tror

Vi träffar Marcus Elsberg, som förutom att driva gymmet Revive Kristianstad även är svensk mästare i Poledance

7 nov. 2024

Jenny Anderssons resa i Biggest Loser och livet efter tävlingen

I detta avsnitt gästas vi av Jenny Andersson, som kom på andra plats i Biggest Loser 2023.

28 okt. 2024

Manne Forssberg om Pappapodden

Härligt och som vanligt utlämnande samtal med Manne.

28 okt. 2024

Det stora Ozempic-avsnittet

I dagens avsnitt djupdyker vi i ett ämne som är på allas läppar – Ozempic, men också andra GLP-1-läkemedel.

21 okt. 2024

Kroppskontakt med Karin Magnusson – Grundorsakerna bakom våra matvanor och hur vi kan bryta dem

I dagens avsnitt gästas vi av författaren, terapeuten och dietisten Karin Magnusson, aktuell med boken Kroppskontakt.

14 okt. 2024

Fastna i tankar – och hur vi tar oss ur dem

I dagens avsnitt dyker vi in i ett ämne som många av oss brottas med – att fastna i sina tankar.

7 okt. 2024

Kenny "Strävan" Dahlström

Idag välkomnar vi med stor värme en individ som inspirerat tiotusentals. Vi välkomnar Kenny ”Strävan Dahlström.

5 okt. 2024

Freddi Smulter

I dagens avsnitt drabbar Josef samman med kanske den största bänkpresslegenden, Freddi Smulter.

2 okt. 2024

Barnobesitas – Hur vi skapar en hälsosam framtid för våra barn med Mai-Lis Hellenius

I dagens avsnitt gästas vi av Mai-Lis Hellenius, professor och forskare vid Karolinska Institutet. Mai-Lis är en av Sveriges främsta experter på folkhälsa och har ägnat flera decennier åt att undersöka hur vår livsstil påverkar vår hälsa.

30 sep. 2024

Om konst med Robert Stasinski

Vi snackar med kompisen Robert Stasinski om hur konst som företeelse kan engagera oss som den gör och hur dess utformning och uttryck påverkar oss.

30 sep. 2024

Catching up med Kalle

Vi snackar med den evige favoriten Kalle Zackari Wahlström, som berättar om både den nyfunna träningsgnistan, nya tv-program och den egna kollektionen av kläder och annat kul.

26 sep. 2024

Michaela Bredolo - Viktnedgång genom inre styrka och hållbar hälsa

I detta avsnitt träffar vi Michaela Bredolo som delar sin inspirerande hälsoresa.

23 sep. 2024

10 år!

Redaktören minns det som igår. Här är bakgrunden till Tyngre!

Alex Danielsson

16 sep. 2024

Att förstå aptit och matval – näringsfysiolog Kristina Andersson

I dagens avsnitt gästas vi av näringsfysiologen och författaren Kristina Andersson, bland annat känd från Biggest Loser och böckerna HUNGER och ÄT SMART.

16 sep. 2024

Känslor, tankar och beteenden för en hälsosammare höst

I dagens avsnitt plockar våra poddvärdar upp från förra veckans avsnitt kring förståelse för känslor och tankar och hur man kan utveckla hälsosamma beteenden.

9 sep. 2024

Lärdomar från 10 år med Tyngre!

Herrar A & A går igenom vad som med lite perspektiv utgör de viktigaste lärdomarna kring att starta och driva ett företag med sin bästa kompis.

9 sep. 2024

Återgång till rutiner och balans efter sommaren

Pischa & Magnus är tillbaka efter vad som verkar ha varit en fantastisk sommar. De startar säsongen starkt med snack om att återfå hälsosamma vanor och skapa balans efter en lång ledighet.

2 sep. 2024

Vikten av en funktionell fysik

Träna för att kunna säga JA till livet idag och imorgon.

Alex Danielsson

18 aug. 2024

En diet personligt anpassad efter proteomet vs vanlig medelhavskost

Jacob och Erik diskuterar en studie där man testat en personligt anpassad diet mot en mer generisk medelhavskost.

30 juli 2024

GLAD SOMMAR FRÅN OSS!

Nu tar duon sommarlov från podden och laddar upp inför hösten med nya spännande gäster och samtal. Vi går även igenom frågor som kommit in från er lyssnare.

10 juni 2024

Denice Moberg om livet som influencer

Denice är en av våra mest populära influencers, med en följarskara på nära miljonen individer. Hur får hon ihop det med det vanliga livet?

27 maj 2024

Pischa & Mange filosoferar rätt från Grekland

Våra poddvärdar diskuterar saker som dykt upp under deras vecka i Grekland. Häng med!

20 maj 2024

Varför lyckas vissa & andra inte?

Magnus & Pischa går igenom deras nycklar och tankar kring varför vissa lyckas med att nå sina mål och andra inte.

13 maj 2024

Your wish is our command!

Ni önskade, de svarar! Vad äter Mange & Pischa och hur går deras filosofi egentligen? Lever de som de lär? Återstår att höra, IN & LYSSNA!

6 maj 2024

Från övervikt till Bikini Fitness!

Sarah Mossfeldt tar sig ur ett kontrollerande förhållande där hon även gått upp en hel del i vikt, revanschen blir bikini fitness. Hör henne berätta om denna omtumlande resa och hur man hittar balansen efter.

29 apr. 2024

Digitalisering av behandling kring barnobesitas, hur går det till?

Malin Ramkloo är den i Sverige som jobbat längst med appen Evira. Ett verktyg som har vuxit sig starkt inom behandling av barnobesitas.

22 apr. 2024

Whatever fits your macros, ELLER??

Magnus och Pischa tar upp lyssnarnas frågor. De pratar mindset, makroämnen och är obesitas en sjukdom?

15 apr. 2024

Magda om de största ekonomiska fällorna

Den eviga favoriten Magdalena Kowalczyk hjäiler oss att prioritera exakt vilka fällor vi bör undvika för att slippa hamna i skuldträsket.

28 mars 2024

Ove Rytter tillbaka i podden

Bra snack med vår vän och mentor Ove Rytter. Vi valsar runt en del i hans otroliga CV och hinner dessutom gå igenom delar av vad han nu sysslar med.

25 mars 2024

Kost, problematiska inlägg på sociala medier och vårt absoluta favoritämne, kost

Idag gästar ingen expert eller gäst utan ni får njuta av ett extra långt avsnitt med endast Pischa & Mange och deras ljuva stämmor.

25 mars 2024

Börja träna med maskiner

Vill du börja styrketräna men tröskeln känns lite för hög? Börja enkelt med klassiska gymmaskiner. Idag berättar Josef och Viktor hur du enkelt kan starta din styrketräning med maskiner.

24 mars 2024

Johan har gått från 177 till 105 kg på 1 år

I veckans avsnitt gästar fantastiska Johan Julinder som tar oss igenom sitt liv. Vilka metoder funkar egentligen?

18 mars 2024