Goda gymformade julskinkor

En riktigt god jul tillönskas både du och dina skinkor.

Alex Danielsson

Det är något alldeles särskilt med delen där vi sitter. Jag talar såklart om rumpan‌ , ändan‌ , stjärten‌ eller, uttryckt i mer jordnära termer, röven‌ . Området där ryggen möter låren är på flera sätt mytomspunnet och dess betydelse går inte att bortse från.

Alla vill ha en vältränad bak‌ . Alla. En del nöjer sig med en mer accentuerad silhuett i månskenet, medan andra önskar en spännstjärt‌ mäktig nog att bära en välkyld dry martini. Skinkor‌ med påtagligt put signalerar både kraft och funktionalitet, attribut som i alla sammanhang anses eftersträvansvärda och attraktiva.

Då både rumpan‌ och röven‌ domineras av en av kroppens största muskler – gluteus maximus‌ – så är också ändan‌ synnerligen intressant att träna i inget annat syfte än att göra dess muskler större, starkare och mer framträdande. Därför ser vi gymmen allt oftare besittas av ivrig pöbel med kabelmanschetter, bosubollar och annat spex. Som tur är – och detta nedtecknas endast ur omsorgen mot onödigt energiläckage – så ser vi också den ena varianten av utfallsgång avlösa den andra. Hip-thrusters parade med step-ups. Och som extra effektiv bröstvärmare ser vi ofta stora gäng av alla könen utföra knäböjningar i alla dess valörer. Smala, breda, djupa, parallella, splittade, frampå, bakom. Ja, du förstår säkert. Och sakta men säkert utrustas allt fler med en allt spänstigare röv‌ . Vilket så här i juletid skulle kunna utgöra en riktigt bra Dickens‌ -knorr på denna skriftliga rant.

Men trots detta lyckliga slut [(1)] vill jag ändå lansera en övning som på väldigt många sätt övertrumfar alla andra ass builders‌ . En rörelse som gemene man förmodligen betraktar mer som en styrke- och kraftutvecklingsövning än en fullfjädrad skinkslipare. Övningen – guds gåva till världens alla akterkastell – är såklart marklyft [(2)]. Ur egen sak kan jag meddela: jag har markat en hel del här på slutet, och jag har haft konstant träningsvärk i mina egna skinklock‌ nu i närmare två månader. Konstant. Och av den ilskna varianten.

‌ Övningen – guds gåva till världens alla akterkastell – är såklart marklyft...
[@portabletext/react] Unknown block type "span", specify a component for it in the `components.types` prop

Mekaniken i marklyft, givet att du gör övningen korrekt, tvingar dig att flektera höften både mot bålen och mot låren. Därigenom spelar gluteus‌ huvudrollen i hela marklyftet, inte minst i lockout-positionen.

Sumo, you say? Inga problem. Även om du med den mer rättuppstående tekniken inte kommer att hålla bålen lika vågrätt som i smalmark – och därmed inte tvingar gluteus‌ att jobba i riktigt lika lång slaglängd – så kommer den breddade fotställningen göra sitt för att mer än väl kompensera för det.

Den ökade belastningen, vilket marklyft som powerkoncept ger fullt stöd för, är en av de mer betydande faktorerna för att i detta fall kunna bygga bak‌ . Som verktyg är markyft därmed vida överlägsen alla glute-kick- och bensprattelvarianter som någonsin uppfunnits.

Så om du tar din stjärts‌ muskulära status på allvar bör du snarast byta kabelmanschetterna mot lite magnesium samt kanske ett bra bälte, och försöka dig på lite riktiga marklyft. Som enda nu kända biverkning blir du dessutom förbannat stark på kuppen.

God fortsättning!

Alex


REDAKTÖREN LISTAR
‌ Välkomna julklappar i jul

1. Familjen nära
‌ Slår allt, sätter allt i perspektiv och gör mig samtidigt också hel.

2. Maten är enkel
‌ Tro det eller ej men i år gillar jag i princip bara risgrynsgröt och julskinka.

3. Skadan på bättringsvägen
‌ Åkte ju på en skada i höger baksida lår, vilken har förhindrat mig att köra mark & böj nu någon vecka. Ett tag trodde jag att det var kört och att det bara var att lägga ner, men nu börjar det kännas rätt OK.

4. Lugnet
‌ Hur man än vrider på det så infinner det sig ett välbehövligt lugn som man inte riktigt kan förklara. Kan man få önska sig lite mer snö också?

5. Skägget är på gång
‌ Frugan fnyser och döljer sitt förakt ganska dåligt. Men skägget tar mer och mer plats. Snart har jag själv också vant mig vid lurvet.


Liknande artiklar
Gustav Hedlund mot framtiden

Gustav Hedlund har sen 2015 när han kom in i styrkelyft gjort ett starkt avtryck. Nu har han vunnit alla kategorier på mästerskap han ställt upp inom.

19 juli 2024

Styrkelyft: Lyftarfilosofi med Alba Boström

Vi träffar lyftarstjärnan Alba Boström och pratar om allt kring träningsfilosofi, självbild och vikten av att hålla distans till sig själv på flaket.

11 juli 2024

Inför VM i Styrkelyft

VM i styrkelyft står runt hörnet! Sverige skickar sex lyftare till Litauen, fyra herrar och två damer.

7 juni 2024

Axel Isberg

Axel Isberg gjorde sin andra utrustade styrkelyftstävling på junior-EM – och vann!

17 maj 2024

Emil Johansson

Emil Johansson från Umeå Power satsar hårt på styrkelyft. Hör om hur Emil kom in i sporten och hans planer i dagens avsnitt.

29 mars 2024

Kjell Egil Bakkelund

Kjell Egil Bakkelund är en norsk styrkelyftare som senaste decenniet dominerat styrkelyft i alla former. Idag får vi höra hur det började för Kjell, hur det varit sista året och vad som komma skall!

22 mars 2024

Femfaldige EM-mästaren Emil Norling

Bamsingen Emil hinner precis hem från EM i Kroatien innan han kastas in i ännu en podd. Hör om hur en ilsken vinterkräksjuka nästan fick Emil på fall. Men bara nästan.

18 mars 2024

300 kg i marklyft med Troive

Vår kompis Martin Troive ”The Trooper” Ekelund tog nyligen klivet in bland de odödliga – de som dragit 300 kg i marklyft. Hör om hans träning under satsningen och om hans framtida äventyr.

14 mars 2024

Världens bästa Gustav Hedlund

Gustav berättar allt kring hans sensationella seger på SBD Powerlifting Championships, vilken gjorde honom till världens bästa styrkelyftare.

7 mars 2024

Emelie Ohlin satsar mot alla SM

20-åriga Emelie Ohlin från Umeå började med lyftning 2021 efter sysslat med simning. Hon har nu kört på för fullt och står nu inför flera SM.

1 mars 2024

Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Sheffield 2024

Idag pratar Josef Eriksson och Jimmy Karlsson om Sheffield 2024. Vad hände och hur sjukt var allt? Josef och Jimmy reflekterar.

16 feb. 2024

Vad vi vet om teknik för att minska skaderisken vid styrkelyft?

Styrkelyftaren, fysioterapeuten och forskaren Lars Berglund är efter flera år tillbaka igen som gäst i Tyngre Träningssnack.

7 feb. 2024

Gustav Hedlund mot Sheffield

Gustav Hedlund är kanske en av de bästa styrkelyftarna i världen som inte vunnit ett VM. Nu står han inför mästarmötet SBD Sheffield Championships.

26 jan. 2024

Calle Johansson mot Sheffield

Sommaren 2023 vann Calle VM i styrkelyft och kvalificerade sig för SBD Sheffield Powerlifting Championships.

19 jan. 2024

Dra mer i mark 2024

Med Martin Lindby Åas i blir det marklyftssnack! Martin har lyckats dra 330 kg från golvet.

6 jan. 2024

Sveriges Starkaste Man – Fredrik Johansson

Nu har det gått lite mer än 2 månader sen Fredrik Johansson blev den nionde mannen att vinna Sveriges Starkaste Man.

29 dec. 2023

Josef Eriksson om styrkelyft

Josef Eriksson, världsmästare i bänkpress, redogör för hur styrkelyft faktiskt funkar, med fördjupning i delmomenten knäböj, bänkpress och marklyft.

28 dec. 2023

Vägen tillbaka med Alex Eriksson

Världens bästa Alexander Eriksson återvänder till podden för att berätta allt om giftermål, husköp & flytt, men också om skadan som fick honom att ge upp årets VM.

25 dec. 2023

Tunga herrar drar smalmark

Efter EM i styrkelyft såg vi många stora herrar dra många tunga mark smalt. Även i de tyngre damklasserna såg vi samma fenomen.

22 dec. 2023

Julsnack med Patrik

Patrik Andersson, även kallas ”Deadlift Jesus”, återvänder till podden. Mycket snack om träning, motivation och hantering av skador.

18 dec. 2023

Emil Norling jagar världsrekord

Emil Norling är hemma igen efter ännu ett EM-guld till samlingen. Denna gång hoppade han 31 kg i sista marken för att gå för världsrekordet.

15 dec. 2023

Styrkelyftshustlern Martin Lindby Åas

Martin Lindby Åas är en styrkelyftshustler. Han har tränat sedan januari 2015 då hans nyårslöfte ledde honom in i gymmet.

1 dec. 2023

Robin Larsson mot EM i styrkelyft

Robin Larsson tävlar för Borlänge AK och ska alldeles snart tävla på EM i styrkelyft. Hör om Robins träning och mål i dagens avsnitt.

24 nov. 2023

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Prylar

En pryl behöver funka, i nån mån. Den behöver ge dig nån värdefull information eller funktion för att det ska vara värt att skaffa den.

Wille Valkeaoja

25 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Jack Söderberg mot tyngre vikt(er)

Jack Söderberg har legat på en hög internationell nivå några år nu i 83-kilosklassen. Här berättar han om träningen mot VM, tävlingen och vad som händer nu.

30 juni 2023

Överträning

Av olika anledningar kan du vilja överbelasta extra mycket under en period. Det finns då en risk att du kör ner dig så långt i källaren att det blir svårt att komma tillbaka till din tidigare nivå.

Wille Valkeaoja

29 juni 2023