Låt 2022 bli ditt starkaste år – Rätt belastning för rätt sak

Starta året rätt – bli starkare än någonsin. I en ny artikelserie är här Josef Eriksson din vägvisare i allt om hur du går till väga. Här är del 3!

Josef Eriksson


Del 3. Du hittar del 1 här och del 2 här.

För att lyckas bli stark krävs det att flera saker fungerar. Allt måste inte fungera perfekt, det räcker att det bara fungerar. Jag har tränat i snart 15 år och lyckas fortfarande bli bättre. 2021 vann jag bänkpress-VM och slog PB i bänkpress. Utöver mina egna prestationen har jag också tränat många andra. Bland dessa Marcus Yngvesson, Sveriges Starkaste Man, och Vilma Olsson, som har världsrekord i knäböj. Jag ska nu försöka ge dig enkla riktlinjer för att praktiskt lyckas med din träning.

När det kommer till att välja belastning och hur många set och reps du ska göra kan man använda sig av några enklare riktlinjer. Först och främst kan man kolla på vad ens teknik tillåter. Vilmas träning inför världsrekordet gjordes på väldigt lätta vikter. Hon hade kunnat tränat mycket tyngre, men klarade inte av att hålla positionen på de lyften. För Marcus handlade det om att stå och nöta Atlasstenar på vikter till och med lättare än lättaste stenen på tävling. Detta hjälpte båda att sätta rörelsen och momentet i fokus, inte bara att ta sig från A till B i lyftet. När de sedan hade blivit trygga i rörelsen eller övningen var det bara att gasa på med träning och höja vikt och volym.

Du kör ett gäng set med så många reps att det är jobbigt.

Vikt, set och reps

Vilken vikt man ska ha när och hur många set ska man göra så många reps på? Ja, vikt, set och reps är något som kan vara otroligt komplicerat, men också väldigt enkelt. Vill du öka i muskelmassa och styrka kommer du långt på att ha en vikt som huvudsakligen är ansträngande. Du kör ett gäng set med så många reps att det är jobbigt. Om du håller dig mellan 1-10 reps kan du komma långt.

Om du har en solid teknik där du håller positionen bra på höga vikter behöver du inte lägga superfokus på det annat än att vara uppmärksam. Har du i stället en väldigt undermålig teknik är det till fördel att jobba på den. Då tänker nog många att om jag måste lyfta med tekniken i fokus blir det ingen vikt eller träning. Det är fel. Om du går efter så kallad teknisk fail flera set kommer det att bli jobbigt.

Träna upp tekniken

Om du är fysiskt stark för 5x5 på 120 kg i ett lyft, men tekniken havererar. Då är det något som gör att det havererar, den svaga länken vill vi åt. Kan du i stället lyfta tekniskt bra femmor på 100 kg är det nog rätt vikt för dig just nu. Då har vi en utmanande vikt för den svaga länken. I stället för 5x5 på 120 kg då kanske du kör 5x5 på 100 kg. Du kan även öka seten och om 5x5 på 100 kg går bra, alternativt höja seten och sänka vikten ifall det börjar tära på utförandet.

Inom all idrott är tekniken viktig. Det är steg ett att bemästra innan man kastar sig in i annat. Av någon anledning är det ofta tvärtom i lyftning. Kasta dig in i allt och när du inte kan komma längre, då ska vi se över tekniken. Det är fel! Ta rätt på den omedelbart.

Låt säga att du genomför ett pass med 5 set, 5 reps på 100 kg, samt 3 set, 5 reps på 90 kg. Det är 40 reps, av dessa 40 reps lyckades du hålla position på 30 reps. Nästa pass kan du igen köra 8 set, 5 reps. Antingen på samma vikter eller höja lite. Du kan även sänka vikten och försöka få till fler bra reps än 30. Du kanske kör tre av seten på 100 kg och fem av dem på 90 kg, men gör i stället 35 eller kanske rent av 40 reps med ett bra utförande.

Jag kan tycka att är man ute efter att förbättra stilen ska man se till att minst 80% av alla reps är gjorda med ett bra utförande. Gör man alla reps perfekt kan det vara så att man behöver ha på mer vikt. Man måste utmanas och belastas om man ska lyckas ordna till tekniken. Om vi har exemplet med 5x5 på 120 kg. Där är majoriteten av repsen gjorda med ett undermåligt utförande. På 100 kg så är i stället alla, för att inte säga nästan alla, repsen bra. Skulle vi då träna på säg 80 kg eller lägre hade det inte varit så givande om syftet var att stärka upp svaga delar.

Går ett pass bra och fler än 80% av repsen såg bra ut, ja, höj då snittvikten till veckan därpå. Var det på gränsen så behåll vikten. Var det i stället knappt eller om ens hälften som såg bra ut är det bättre att sänka vikten till nästa pass.

Träna på i baslyften

Träningen i baslyften ska egentligen gå till som teknikträningen, fast där kan man ha lite variation. Säg att du väljer att köra 10x10 i bänkpress. Välj en vikt som du vet att du garanterat klarar tio reps på, den kan vara så lätt att du klarar 20-25 reps. Höj sedan vikten successivt set för set, men inte mer än att du klarar 10 reps. När du inte kan höja mer behåll vikten eller sänk den. Då gör du 10 set med 10 reps på en varierande vikt. Nästa bänkpass kan du välja att göra något annat, eller köra detsamma och höja snittvikten.

Detsamma kan du göra i böj och mark, men då kanske i stället välja något färre set och reps då böj och mark ger och tar av varandra. Säg att du kör 6 set 8or i böj och då börjar på en lätt vikt så att du kan göra flera höjningar. Sen i marklyft kör du 6 set 6or med samma princip. Höj successivt snittvikten pass för pass. Vissa pass kanske du väljer att inte höja snittvikten, utan i stället toppvikten, för att få variation. Detta gäller då får både böj, bänk och mark.

Så om du under ett böjpass kör:

Vikt Set x Reps

100 kg 1 x 6
105 kg 1 x 6
110 kg 1 x 6
115 kg 1 x 6
110 kg 2 x 6

Den volymen blir 3900 kg (Vikt * Set * reps) med en snittvikt på 108,3 kg (Volym/Reps).

Skulle du i stället göra:

Vikt Set x Reps

100 kg 1 x 6
110 kg 1 x 6
120 kg 1 x 6
100 kg 3 x 6

Den volymen blir 3780 kg och en snittvikt på 105 kg.

Första exemplet ger en högre volym och högre snittvikt. Det andra exemplet är lägre volym, men har en högre toppvikt, som i sig är en prestation. Dessa två varianter kan man kasta om och cykla med varandra samt att man kanske ändrar om i reps. En vecka kör man ett visst antal set och reps, en annan vecka kanske man har fler eller färre av ena, andra eller båda.

Sen måste man inte gå hårt i böj och mark samma pass. Man kan välja att gå hårt i böj ett pass och då köra någon markvariant man kör lättare i, och tvärtom. Har man i stället några teknikproblem kan man prioritera det varje pass och köra böj och mark rakt av.

I bänkpress kan man köra samma sak. Vill man inte köra ren bänk varje pass, kan man, förutsatt att tekniken är god, köra med andra grepp. Ett pass kanske är en smalare fattning och så cyklar man det på samma sätt. Första bänkpresspasset varje vecka är med en bredare fattning och det andra med en smalare fattning.

Möjligheterna är oändliga med massor av olika sätt att göra rätt. Vilket du än väljer så försök se till så volymen successivt tickar uppåt. Många har någon gång kört klassiska 5x5 där man höjer vikten sparsamt varje vecka tills det tar stopp. Anledningen till att man slutar med det är för att det slutar fungera. Det är för låg volym, för lite träning.


Del 4 kommer imorgon.

Photos by Victor Freitas & by Alora Griffiths on Unsplash


Liknande artiklar
Josef Eriksson

I avsnitt 304 tar vi en sittning med bänkpressexperten Josef Eriksson. Vi dissekerar övningen i detalj och diskuterar alltifrån vanliga misstag till olika sätt som man kan förbättra sin bänkpress.

19 okt. 2024

Rasmus Mirblom inför Järnvägspressen

Idag snackar vi igen med Rasmus Mirblom som i slutet av sommaren vann EM i utrustad bänkpress, supertungvikten.

16 okt. 2024

Tips och trix på gymmet – Axelsmärta

I den här artikelserien går jag igenom några av de vanligaste smärtproblemen som hindrar framfarten på gymmet och hur man kan lösa dessa med några enkla tips och trix. Häng med!

Daniel Andréasson

10 okt. 2024

Hösten 2024

Hösten sprider sig över hela landet och vi går in i slutet av året. Idag snackas om hur det ser ut i sammandraget för elitserien i bänkpress samt lite om och runt Järnvägspressen 2024.

9 okt. 2024

Kenny "Strävan" Dahlström

Idag välkomnar vi med stor värme en individ som inspirerat tiotusentals. Vi välkomnar Kenny ”Strävan Dahlström.

5 okt. 2024

Freddi Smulter

I dagens avsnitt drabbar Josef samman med kanske den största bänkpresslegenden, Freddi Smulter.

2 okt. 2024

Styrkelyft: Sofia Kollenhag

Sofia Kollenhag har varit på Malta och tävlat på Western European Powerlifting Championships där hon vann och slog nytt svenskt rekord i knäböj.

27 sep. 2024

Hallsbergs AK på Bänk-DM

Det var bänkpress-DM i Västra Svealands Styrkelyftförbund och Josef tillsammans med Andreas Henning, Neo Yngström och Jonathan Eriksson summerar kort och gott sin träning inför tävlingen.

18 sep. 2024

Daniel Richter från StrengthLog

Vi snackar med kompisen Daniel Richter från StrengthLog om vad som verkligen betyder nåt för resultaten när det kommer till träningen.

12 sep. 2024

Individualisering

Något det pratas mycket om och målas upp som superviktigt i träningen är att den måste vara individualiserad. Frågan är bara hur individualiserad den måste vara och vad som gör träning individualiserad?

4 sep. 2024

Lyckas med bänkpress

Josef har senaste veckan samlat ihop och stillat sina tankar kring grundpelarna för att lyckas med bänkpressen.

28 aug. 2024

Långbänk med Josef

Världens bästa Josef Eriksson gästar podden och levererar insikter och åsikter så det står härliga till.

26 aug. 2024

Vägen tillbaka efter uppehåll

Vi låter den briljante Alexander Eriksson lotsa oss mellan grynnor och andra missöden när vi önskar återuppta träningen igen efter ett sommaruppehåll.

15 aug. 2024

Summering av bänk-EM 2024

14 aug. 2024

40 år i gymmet – det här har jag lärt mig

Redaktören listar sina erfarenheter om vad som verkligen betyder nåt är det kommer till gymträning.

Alex Danielsson

10 aug. 2024

Hemma hos

En fredag efter ett pass på gymmet med vänner sätter sig Josef ner med Jimmy Karlsson, Thomas Edvinsson, Henke Magnusson och Karl-Erik Malmberg i poddrummet.

2 aug. 2024

Thomas Edvinsson inför EM

Thomas Edvinsson gör debut i seniorlandslaget som 47-åring.

31 juli 2024

Alla kör bänkpress

Efter ett måndagspass på Hallsbergs AK sätter sig Josef ner tillsammans med klubbkompisarna Steven, Robert och Jonathan för att diskutera.

25 juli 2024

Gustav Hedlund mot framtiden

Gustav Hedlund har sen 2015 när han kom in i styrkelyft gjort ett starkt avtryck. Nu har han vunnit alla kategorier på mästerskap han ställt upp inom.

19 juli 2024

Juniorer mot EM

Jonathan Henningsson, Axel Samuelsson och Emil Lundgren debuterade samtidigt i bänkpresslandslaget vid VM 2021. Sedan dess har de tävlat i lag som juniorer flera gånger.

17 juli 2024

Styrkelyft: Lyftarfilosofi med Alba Boström

Vi träffar lyftarstjärnan Alba Boström och pratar om allt kring träningsfilosofi, självbild och vikten av att hålla distans till sig själv på flaket.

11 juli 2024

Hilma Westerberg mot EM 2024

Hilma Westerberg har senaste åren toppat listorna på tävlingar och instagramvisningar för bänkpress. Efter att ha vunnit EM som junior och ungdom väljer hon nu att tävla som senior på EM endast 20 år gammal.

10 juli 2024

Åland Sport Week

Då var Åland Sport Week över med bänkpresstävling i fokus!

3 juli 2024

Tyngdlyftning: Stefan Ågren om framtiden

Stefan Ågren, vår egen favoritfysio, berättar om livet och om träningen men också om vad framtiden kan föra med sig.

27 juni 2024

Jeremy Hoornstra

Jeremy Hoornstra är en amerikansk bänkpressare som hållit ett så kallat "all time world record" (rekord oavsett förbund) i tre klasser samtidigt.

26 juni 2024

VM i Styrkelyft hittills

VM i Styrkelyft är igång och halva tävlingen har löpt. Flera svenskar har redan tävlat.

21 juni 2024

Inför VM i Styrkelyft

VM i styrkelyft står runt hörnet! Sverige skickar sex lyftare till Litauen, fyra herrar och två damer.

7 juni 2024

Bänkpress-VM 2024 börjar NU!

Bänkpress-VM 2024 börjar NU! Tävlingen äger rum på andra sidan pölen i the Lone Star State, Texas och dess huvudstad Austin.

22 maj 2024

Axel Isberg

Axel Isberg gjorde sin andra utrustade styrkelyftstävling på junior-EM – och vann!

17 maj 2024

Åland Sport Week

Den 29 juni är det bänkpresstävling på Åland. På torget i Mariehamn genomförs Åland Sport Weeks bänkpresstävling och SFI-Mästerskapen i bänkpress.

15 maj 2024

Bänkfantomen Håkan Reher

Håkan Reher är 37 år från Härnösand och svensk mästare och rekordhållare i klass -93 kg.

8 maj 2024

Jacob Nilsson

Jacob Nilsson är 21 år gammal från Falkenberg och har just vunnit junior-SM i styrkelyft.

3 maj 2024

Star Wars, Bänkpress och Doping

Idag är det lite löst snack runt denna veckan.

1 maj 2024