Jacob & Wille diskuterar livsmedelsproduktion och de luddiga begreppen processad och naturligt tillsammans med professor Andreas Håkansson, som bland annat skrivit boken "Det ängsliga matsamhället".
Denna vecka gör Jacob och Wille en djupdykning i termer så som processat och naturligt i dagens avsnitt av podden. Som hjälp har de professor Andreas Håkansson som forskar på hur man kan effektivisera och förbättra livsmedelsproduktion i större skala och som även har ett eget större intresse i hur människor ser på mat och livsmedelsproduktion.
Andreas Håkansson har också skrivit boken "Det ängsliga matsamhället - Det fina med färdigmaten" som handlar just om hur konsumenter ser på maten de äter och de processer som den har genomgått.
På Tyngre Träningssnacks instagram kan du hitta bilder relaterat till detta (och tidigare) avsnitt.
Här kan du ladda ner avsnittet som mp3: Avsnitt 132.
RSS: http://traningssnack.libsyn.com/rss
Ur innehållet:
00:00:00 Jacob och Willes liv - i korthet
00:02:58 Dagens gäst, Andreas Håkansson
00:03:33 Hur slår man den perfekta majonnäsen?
00:04:54 Andreas forskning inom livsmedelsteknik
00:10:37 Människors inställning till processad mat
00:12:21 Det ängsliga matsamhället - det fina med färdigmaten
00:13:21 Kan den negativa synen på processad mat vara människors förenklade riktlinjer för att välja bättre livsmedel?
00:17:57 Eventuella problem med att kalla ultraprocessad mat dålig
00:20:20 Svårigheterna med att se att korrelationen processat-dåligt innebär att allt processat är dåligt
00:22:15 Processad mat kan vara mycket mer klimatsmart
00:25:19 Fabriksmat innehåller ofta mindre mängder av ämnen som ses som giftiga
00:28:49 Företagens agenda där får hälsa inte är nr 1
00:31:29 Forskning för att minska svinn och göra maten bättre
00:35:33 Vad Andreas tycker att matindustrin gör extra dåligt idag
00:39:17 Problemet och riskerna med när folk inte vill ha konserveringsmedel i maten
00:43:47 Natriumbensoat finns även i naturen
00:47:56 Arbetet med att försöka öka produkten utan mer miljöpåverkan
00:52:14 Lekmanna toxikologi och problemet med konserveringsmedel
00:56:26 Problemet med enkla riktlinjer när kosten är komplicerat
01:03:39 Diskussionen kring naturlig och onaturlig mat
01:04:58 Nutritionism, livsmedelsindustrin och blir maten nyttigare?
01:08:46 Svårigheten att veta hur ett livsmedel verkligen är producerat och vad det innehåller
01:12:31 Är Andreas köpt av industrin?
01:13:53 Mycket samarbete med industrin är vad som förväntas och det är nödvändigt
01:18:06 Regerings mål att svensk livsmedelsindustri ska öka