Steven Linton om rädsla – undvikande, psykosociala faktorer och screening vid smärta

I detta avsnitt har Erwin den stora äran att få sitta ner och prata med ingen än legenden som är Steven Linton, psykolog till grunden, professor emeritus och upphovsmakare bland annat till den välkända rädsla-undvikande modellen och det lika välkända och välanvända frågeformuläret Örebro Musculoskeletal Pain Questionnaire för screening av psykosociala faktorer, eller så kallade ’gula flaggor’. 

Teman för samtalet är självklart just rädsla-undvikande, psykologiskt informerad smärtrehabilitering, screening och identifiering av psykosociala faktorer och dess relevans i omhändertagande och utveckling av långvariga besvär. Steven som har lett kampen för den biopsykosociala approachen i årtionden och bidragit med oerhört inflytelserik forskning som lett den framåt har såklart mycket att dela med sig av vilket han bjuder frikostigt på i det här avsnittet. Detta vill ni inte missa!

Några av de artiklar som nämns i avsnittet hittar du nedan:

The Lancet Low Back Pain series, 2018:https://www.thelancet.com/series/low-back-pain

Low Back Pain av Johan Vlayen, Steven Linton mfl I Nature Reviews 2018:https://www.nature.com/articles/s41572-018-0052-1

”From Fear to Safety: A Roadmap to Recovery From Musculoskeletal Pain” av JP Janeiro, Steven Linton, Peter O’Sullivan mfl:https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34971393/

Steven Lintons bok ”Att förstå patienter med smärta”, senaste upplagan 2021:https://www.adlibris.com/se/bok/att-forsta-patienter-med-smarta-9789144126586

Steven Linton om rädsla – undvikande, psykosociala faktorer och screening vid smärta:

För att stötta vår podcast på ett enkelt sätt så ta del av vårt samarbete med utbildningsplattformen TrustMe-Ed och deras prenumerationserbjudande:
Månadsprenumeration med 7 dagar gratis prövotid https://www.trustme-ed.com/checkout/2337/monthly
Helårsprenumeration med 7 dagar gratis prövotid https://www.trustme-ed.com/checkout/2337/yearly

Du som lyssnar på vår podcast får gärna betygsätta den på Apple Podcasts (iTunes) – lämna gärna en recension. Då blir podden mer synlig för andra plus att vi värdar blir glada.

Du kan ladda hem avsnittet Steven Linton om rädsla direkt till din enhet här.

Mer innehåll från Tyngre Rehab – du kan dessutom stötta podden genom att köpa den här asgrymma tishan (ja, såklart att den öven finns i dammodell).

Följ Tyngre Rehab och värdarna på Instagram:
@Tyngrerehab
Daniel Andréasson
Kenneth Färnqvist
Erwin Lindén