I avsnitt 33 av Tyngre Rehab pratar Adrian och Erwin om en modell som kallas Twin Peaks-modellen. Det har inget att göra med TV-serien från -90 talet, utan det handlar om smärta. Modellen försöker beskriva hur smärta normalt fungerar för att skydda innan skada uppstår – ett system som allt som oftast fungerar fantastiskt väl.

Men vad händer när du fått ont, exempelvis efter en skada? Och vad händer när du fortsätter ha ont?

I avsnittet går Adrian och Erwin igenom hur smärta normalt sett fungerar, med hjälp av modellen. De går sedan vidare till att prata om vad som händer efter en skada eller då du haft ont under lång tid. Vad händer med vävnadsskadegränsen? Vad händer med smärtgränsen? Vad är bakslagsgränsen för något?

Modellen är väldigt användbar både för dig som har ont och för dig som jobbar med patienter med smärta. Den hjälper att skapa en bättre förståelse av smärta som skydd och kan fungera som en guide i din rehabilitering.

Vårt tips är att du söker på "twin peaks model of pain” på internet och tittar på bilden medan du lyssnar på avsnittet. Vi har annars lagt upp bilden på Instagram som du kan titta på. Se om du kan använda den för att bättre förstå vad som hänt och hur du kan komma framåt.

Du kan ladda hem avsnittet direkt till din enhet här.

Du som lyssnar på vår podcast får gärna betygsätta den på Apple Podcasts (iTunes) – lämna gärna en recension. Då blir podden mer synlig för andra plus att vi värdar blir glada.

Följ Tyngre Rehab och värdarna på Instagram: @Tyngrerehab, Daniel Andréasson, Kenneth Färnqvist, Adrian Valkeaoja och Erwin Lindén.