Bli monsterstark i bänkpress! Ja, för att ge dig en chans till det lät vi den fyrfaldige världsmästaren Freddi Smulter beskriva vägen han själv tagit.

Man måste träna mycket bänkpress för att bli bra på bänkpress. Den meningen måste du alltid ha i bakhuvudet när du experimenterar med kompletterande övningar, teknik och periodisering för att bli en bättre bänkpressare. Vägen till att bli en bra bänkpressare är nämligen i mångt och mycket samma väg man får vandra om man vill bli en bra fotbollspelare, violinist eller matematiker: kontinuerlig, målinriktad träning under många års tid.

Sedan kan man naturligtvis födas med olika förutsättningar. Men lika lite som du kan bevisa Fermats stora sats första gången du håller i en miniräknare, kommer du vara en bra bänkpressare första gången du lägger dig under en stång.

Träning, träning och mer träning – det är vägen till framgång.

Bli monsterstark i bänkpress, Freddi utanför gymmet
Freddi utanför gymmet. Det är här det händer.‌

Med det ur vägen kan vi ge oss in lite djupare i bänkpressandet ädla konst. Först och främst vill jag att du glömmer bort allt vad ”bänkpress är en bröstövning” heter – åtminstone om du vill bli stark i bänkpress.

Bänkpress är en övning för hela överkroppen, och faktiskt även i viss mån underkroppen. Nyckelmusklerna är bröst, triceps och axlar som jobbar aktivt i rörelsen. Men också underarmarna, trapsen och rhomberna som ger understöd. Sedan får man inte glömma bort benen och bålen upprätthåller en bra teknik och ger en stabil grundposition.

Med detta i åtanke förstår man lätt att det inte räcker med att uteslutande träna bröst för att bli en bra bänkpressare. Låt oss därför titta på några kompletterande övningar som kan vara vettiga – förutom just bänkpress.

Bli monsterstark i bänkpress – kompletteringsövningar

KLOSS OCH GUMMIBAND

Klossen kan vara 2–7 centimeter hög om du har en lite kortare lyftväg, och 7–15 centimeter om du istället har en längre. Den här övningen kör jag dels för att få använda vikter över mitt max, och dels för att träna på specifika delar av själva pressen.

Ibland kör jag med gummiband som adderar belastning i den positiva fasen, utan att påverka den negativa. Gummibandets motstånd varierar också beroende på i vilken fas av pressen du befinner dig. Mest belastning ger det i utlåsningen, vilket gör gummibandet till ett utmärkt verktyg för att träna triceps och lock-out.

Gummibandet lämpar sig också bra för explosivitetsträning eftersom belastningen i starten är mycket liten. Man får därmed möjlighet att ha full fart på stången, och ändå ha stor belastning under de senare delarna av pressen. För egen del har det resulterat i att just explosiviteten och lock-out-styrkan är mina starkaste delar i bänkpress.

Bli monsterstark i bänkpress, Freddi med kloss och gummiband
Freddi med kloss och gummiband.‌

HANTELPRESS

Hantelpress är periodvis en väldigt trevlig övning att köra. Många använder den för att få bra stretch i bottenläget. Jag använder den primärt för att träna min stabilitet. Jag har som bäst gjort en åtta med 91-kiloshantlar, och har även gjort en tvåa med 107,5 kilo på varje hantel. Men då är hantlarna så tjocka att övningen inte längre kan tas på allvar. Utan mest får betraktas som något slags cirkuslyft.

Annars kör jag oftast 8–20 reps i hantelpressarna, men det händer att jag får för mig att gå tyngre.

Bli monsterstark i bänkpress, Freddi kör hantelpress
Hantelpressar.

PUSH-DOWNS

Jag använder som sagt mest plankbänk med eller utan gummiband för att bli starkare i lock-outen. Men jag kompletterar gärna med några set push-downs om cirka 10–25 reps vardera.

Det är en bra basic tricepsövning som hängt med i vått och torrt genom åren.

Bli monsterstark i bänkpress, pushdowns
Pushdowns är ett utmärkt komplement för att bli stark i triceps.‌

SÄLRODD

Som träning för antagonisterna kör jag min absoluta favorit: sälrodden. Vill man vara tråkig skulle man också kunna kalla den för liggande rodd.

Idén till denna fick jag när jag för ett antal år sedan jag såg ett inslag på teve om det tyska roddlandslaget. Där testade man styrkan genom denna rörelse. 3 x 130 kilo sades vara en riktigt bra vikt att klara. Jag började köra den och sedan dess har den hängt med.

Det är ett bra sätt att testa styrkan i bänkpressens motrörelse. Man kan dessutom lätt följa styrkeutvecklingen eftersom övningen inte är så tekniskt krävande. Utan nästan uteslutande är avhängig brutal styrka.

Bli monsterstark i bänkpress, kör sälrodd
Nu förstår man varför övningen kallas för sälrodd.‌

PULL-UPS

Periodvis kör jag också en del pull-ups (som en del kallar chins). Jag har gjort 16 relativt snygga pull-ups vägandes 141 kilo, och 19 stycken när jag vägde 128 kilo.

Ibland kör jag även halva pull-ups. Dels för att det är roligare att klara 20+ reps, och dels för att jag titt som tätt får ont i triceps när jag kör fulla. Troligtvis eftersom triceps blir så tight av all träning och därför protesteras när de stretchas ut med en tung kroppsvikt som belastning.

Bli monsterstark i bänkpress, pull-ups
Till och med en tungviktare som Freddi kör pull-ups.‌

BÖRJE KICK-BACKS

Det här är en tricepsövning som min mentor Patrik Hedqvist från Luleå har lärt mig.

Jag hade, och har, en broskskada i vänster armbåge som omöjliggjorde de flesta tricepsövningar. Patrik hittade då på den här åt mig och jag gillar den på grund av dess mångsidighet. Du får jobba stabiliserande med underarmar och baksida axlar, samtidigt som triceps får sig en rejäl omgång.

Bli monsterstark i bänkpress, Börje-kickbacks start
Börje-Kickbacks, start.
Bki monsterstark i bänkpress, Börje-kickbacks slutläge
Börje-Kickbacks, slutläge. De är tuffare de ser ut.‌

Bli monsterstark i bänkpress – Teknik

Många oinsatta tror, felaktigt, att en bra teknik i bänkpress helt enkelt handlar om att göra lyftvägen så kort som möjlig. Det är naturligtvis bra med en kortväg, men det är långt i från hela sanningen. Jag själv har två tekniska aspekter som jag betonar, utan att för den sakens skull vara så fantastiskt bra på dem själv:

1. Försök få en bra brygga

Med det menar jag givetvis att du ska försöka brösta upp dig till max, men samtidigt inte så mycket att det känns helt onaturligt. Det viktiga i sammanhanget är att få en stabil pressplattform. Att ryggen spänns upp som en fjäder och därmed skapar ett motstånd. Det hjälper föga att ha en maximal brygga om du sedan rasar ihop som ett korthus under vikten.

2. Skapa optimal vinkel i armbågen

Jag brukar säga att alla bör sträva efter 90 graders vinkel i armbågen, sedan kan man göra det via brygga, bulk eller genom att vinkla in armbågen. Personligen gillar jag att vinkla in den lite i botten eftersom jag inbillar mig att bröstryggen då tar emot vikt och jag därmed sparar pressmuskulatur till själva pressen.

Bli monsterstark i bänkpress – Periodisering

Det här är mitt i särklass sämsta område som bänkpressare. Tidigare körde jag mest på känn, och under mitt livs första diet 2010-2011 sket det sig totalt – det blev för mycket och för tungt. Jag fick då hjälp av Patrik Hedqvist med träningen. Kort sagt började jag med hans hjälp köra kortare perioder på 3–4 veckor. En period femmor och åttor, följande treor och avslutningsvis tvåor. Basic, men ack så effektivt.

Jag är numera av åsikten att man mer eller mindre måste periodisera om man vill få stabila ökningar och hålla sig frisk. Visst går det att träna på känsla, men det är väldigt lätt att skada sig eller bli övertränad. Just nu kör jag en blandning av Patriks och mina idéer och det verkar funka fint.

Freddi har numera koll på vad som ska lyftas.‌

Bli monsterstark i bänkpress – skillnad mellan avancerad och nybörjare

När jag började träna i 14–15-årsåldern körde vi bänkpress 10–14 gånger i veckan, speciellt under sommarlovet. Det var en livsstil: bänkpress morgon och kväll. En förkastlig sådan enligt dem flesta, men den byggde upp en träningstålighet hos mig som jag skördar frukterna av än idag.

Jag tycker att man som ung både kan och ska träna mer än en 35-åring som lyfter 200+ kilo i bänkpress. Om man som gammal klarar av 1+1 (tung+lätt) borde nog en snorunge klara av 2+2.

Givetvis ska det ändå finnas med en periodisering i spelet, och de lättare passen ska ha fokus på återhämtning och explosivitet.

Bli monsterstark i bänkpress – genetikens roll

Att lyckas pressa 150 kilo i en tävlingsbänk vägandes 80–100 kilo tror jag att de flesta kan träna sig till. Detta förutsatt att du satsar på bänkpress och inte bara hobbybyggande. Att klara 200 kilo är däremot rätt få förunnat, oavsett kroppsvikt. Då krävs det rätt genetiska förutsättningar. (Nu pratar jag självklart om dopningfria atleter.)

Därför tycker jag att du ska ge din bänkpress en ärlig chans: även om du mot förmodan aldrig blir världsmästare är det fortfarande riktigt bra att pressa 150!

Resultaten talar för sig själva. Freddi är mannen, myten, lyftkranen.‌

Freddi, när han satte sitt monsterrekord på 401 kg!

Här hittar du träningsprogram och lämplig merch.


FOTO: TAPANI MOISALA