Frifräsaren Niklas Boija är en av våra stora redaktionsfavoriter. Både för hans varma och frejdiga personlighet men också för hans oömma och fysiskt krävande träningsstrategi. Alltså lägger han här ut texten om hur du håller fysiken i trim hemma i trädgården i sommar.

Boijas 5 tips för trädgårdsträningen

1. Bicepscurls kombinerat med militärpress

Gör detta med en sten eller kettlebell eller skivstång. Det är en kombo som är det bästa sedan glass och knaperstekt bacon! Ändå är det en religiös känsla att blicka ut över landskapet istället för 2 skruvar i väggen. Tweek för råskinn: stå på ett ben. 

2. Sprints!

Backe eller flackt, myr eller asfalt spelar ingen roll! Spring ba’! Gör 10 sprints, ca 30-40 meter. Vila så länge du behöver för att få tillbaka både klipp i blick och klipp i steg.

3. Utfall

Sikta på att göra runt 20 st per set. Om du kör utan vikt, se till att rörelsen är snygg, kontrollerad och explosiv i själva uppreset. Dessutom kan du med fördel ta ut lite längre steg för att få naturlig stretch i höftböjarna. Ifall du väljer att köra med vikt i händerna eller på axlarna i form av hantlar, Konsum-kassar, en stock eller äldre dam kan du med fördel korta ner steget något för att få mer kraft. Här undrar du hur djupt? Låt bli att klippa gräsmattan så noga och låt knäet snudda vid det i botten. Då får du en kontrollerad och snygg rörelse, samt bra djup. 

4. Fällkniven

Sjävklart ska denna brottarklassiker med i sommar! En stor fördel är att få reps räcker långt. Därav går 200 sit-ups att växla in mot 10-15 st fällknivar, oberoende av teknik och personlig färdighet. Sålunda perfekt på stranden eller Mormors kräftskiva!

5. Armhävningar

Classics Never die, n’ diers Never class! Variera dina böjsträck i sommar! Internetz är säkert fullt med tips. Men bäst bli nog om du hittar lite själv och låter fantasin sätta gränserna. Fötterna på en badboll, en hand i havet och ett flak NOCCO Focus 2 på ryggen är min personliga favorit.


Niklas Boija, drömmarnas dröm
Niklas Boija – drömmarnas dröm sedan länge.