Skådisen Dolph Lundgren är sannolikt den till namnet mest profilstarka individen sprungen ur Kramfors. Men Denice Moberg kan mycket väl vad den som kommer därefter. Med en fysik i världsklass och energi för ett helt fotbollslag har hon lyckats trollbinda en hel värld.

Även om Denice numera bor i Stockholm är det norrländska arvet fortfarande påtagligt. Hon är stark, tyst, stabil och ingen vän av stora ord. Det finns även ett ödmjukt skimmer över henne, men vägen till ett smittande skratt är aldrig lång.

På frågan om hennes förebilder svarar hon:

– Det finns kanske ingen speciell person, men jag inspireras extra av alla som kämpar och kör på trots motgångar som exempelvis allvarliga sjukdomar, olyckor eller andra tragiska händelser. När jag ser de kämpa så betyder min form eller min prestation på gymmet i princip ingenting, mer än att det såklart får mig att må bra.

Denices styrketräning är en av de saker som gör henne speciell för den dryga miljon Instagram-användare världen över som följer henne. Träningen är hård såklart, men än mer kännetecknande är att den är innovativ, varierande och utmanande.

Hon kör i snitt 5-6 pass per vecka, där två dagar ägnas åt benträning och övriga till överkroppen. 

– Jag försöker alltid träna varje muskelgrupp två gånger per vecka om det går, iallafall de muskelgrupper som jag vill ha mer fokus på. Som exempelvis ben, rygg och axlar. Emellanåt så blir det ett kardiopass också men jag har inget speciellt schema för det, berättar hon.

Gymmet och styrketräningen kom tidigt att bli ett fundament för utveckling för Denice och en garant för hennes eget välmående. Denice beskriver det själv som ”att en pusselbit saknades och att det fanns ett hål som aldrig fylldes ut”. En känsla delvis beroende på att Kramfors aldrig kändes som den självklara ändhållplatsen. Denice ville se och ha mer, och något större. 

I det läget visste hon inte hur, vart hon skulle, eller vad hon i någon konstruktiv mening ville göra, så det minsta hon kunde göra för sig själv var att ta hand om sig och sin kropp. 

Så Denice började träna på gym

– Jag insåg väldigt tidigt att jag brann för den livsstilen och ville utveckla mig inom detta område. Detta ledde till att människor i min omgivning, även på sociala medier, såg både min utveckling och passion för träningen. Vilket i sin tur ledde till att jag ökade i följare och efter en tid så blev det till slut mitt jobb och min livsstil. Och hålet försvann. Plötsligt hade jag möjlighet att hjälpa andra, mig själv och samtidigt få göra det jag älskar.

Idag lever Denice med sambon Linus och sonen Vince. Trots att vardagliga familjebestyr nu också tar sin nödvändiga tid så ägnar Denice många timmar per dag åt att påverka och inspirera sin omvärld. Och det genom att till stor del vara sig själv.

Ben och rumpa är föga förvånande kanske de kroppsdelar som intresserar kvinnliga (?) följare allra mest, och i dessa avseenden är Denice en riktig världsstjärna.    

– Jag vet inte om det är genetik eller om det beror på att jag alltid haft ben som mina favoritpass, och att de andra muskelgrupperna då blivit lite lidande av detta, fnissar hon. Och fortsätter:

– Det blir oftast att jag kör lite hårdare just de passen bara för att jag är lite mer motiverad på att jaga vikterna.

För den som vill ha en välbyggd bakdel är det bara att anteckna. Två gånger per vecka kör hon, oftast 5-6 övningar varje pass, där huvudfokus ligger på tunga knäböj och olika former av hip thrust, innan hon avslutar med en serie isolationsövningar.

– Dock fortfarande tunga och gärna i form av superset eller dropset, lägger hon till.

Covid 19-pandemin har onekligen förändrat det mesta för de flesta. Denices och Linus planer är därför ganska lösa, och sträcker egentligen bara till att förhoppningsvis kunna resa runt lite i Sverige (de har sin släkt i Mariestad och Kramfors), samt en del utflykter med Vince.

I det sammanhanget tipsar Denice om att man också kan genomföra sin träning utomhus i sommar.

– Ja, skaffa gummiband, gärna ett kort och ett långt! De är otroligt smidiga att ta med sig och man kan bygga sitt eget utegym varsomhelst genom att fästa banden på olika sätt. Så oavsett om det handlar om konditionsträning eller styrka så är det superlätt att få till träningen!

5 favoritövningar för rumpan för Denice Moberg:

  1. Hip thrusts
  2. Djupa Hack Squats med squeeze i toppen
  3. Min egna version på Sumo Deadlfts i Smith-maskinen (man lyfter enbart med benen).
  4. Liggande benlyft (raka ben och squeezar i toppläget).
  5. Knäböj i Smith-maskinen då man lättare kan fokusera på kontakten mer och ändra fotställkningen beroende på hur man vill att det ska ta.

Tunga vikter eller många reps? 

– Blandning är bäst. Jag brukar alltid variera under mina pass men om jag bara får välja en så väljer jag: Tunga vikter.

Långa rörelser eller tempo? 

– Samma här, jag kan ändra från set till set under samma övning bara för att trötta ut muskeln ännu mer. Men om jag bara får välja en: Tempo. 

Denice Moberg

FAKTA

Namn: Denice Moberg
Instagram: @deniceemoberg
Ålder: 26 år
Längd: 163 cm
Vikt: 58-59 ”ish” 
Utbildning: Frisör
Bor: Stockholm
Bil: Volkswagen / Audi
Tidigare idrotter: Fotboll, Basket