Fett är för många ett laddat näringsämne. Det beror delvis på att fett ger mer energi än andra näringsämnen. Ett gram fett innehåller 9 kcal, vilket är mer än dubbelt så mycket som ett gram kolhydrater eller protein.
Samtidigt är fett inget vi bör utesluta ur vår kost. Vissa fetter förser oss nämligen med livsnödvändiga fleromättade fettsyror vilka påverkar en rad funktioner i kroppen såsom vårt immunförsvar, blodets levringsförmåga och vårt blodtryck. Fett behövs även för att kroppen ska kunna bygga och reparera celler, för att tillverka hormoner och hormonliknande ämnen samt för upptag av våra fettlösliga vitaminer A, D, E och K. Fett som lagras i fettvävnaden är kroppens största energireserv och förutom att ge energi spelar detta kroppsfett en viktig roll som isolering och skydd. Det hjälper oss att isolera och behålla kroppstemperaturen samt skydda inre organ.
Vi bör alltså inte utesluta fett ur vår kost utan snarare fokusera på att äta lagom mängd fett av god kvalité. Vad som är en lagom mängd fett skiljer sig åt mellan olika individer, men en generell riktlinje är att ungefär en tredjedel av den energi vi äter bör komma ifrån fett.
Fettkvalitet
Fett är vidare uppbyggt av fettsyror och det finns olika typer av fettsyror: Mättade fettsyror, enkelomättade fettsyror och fleromättade fettsyror. Ett för högt intag av mättade fettsyror höjer LDL-kolesterolet vilket i sin tur kan öka risken för hjärt-kärlsjukdom. Rekommendationen är därför att mättat fett bör bidra med max 10% av det totala energiintaget. Med svenska matvanor får många i sig för mycket av det mättade fettet. Mättat fett återfinns framförallt i animalier, till exempel i smör, grädde och ost. Men det finns även i fett från växtriket såsom i kokosolja. Samtidigt behöver vi generellt öka vårt intag av omega-3-fettsyror Det är en typ av fett som finns i fet fisk, fiskolja, krillolja, algolja och vissa nötter såsom valnötter. Generellt är det vidare bra att fokusera på de omättade fettsyrorna vilka finns i raps- och olivolja, avokado, oliver, fet fisk, nötter och frön.
Omega 3-EPA och DHA
Fet fisk såsom lax, sill och makrill innehåller de färdigbyggda omega-3-fettsyrorna EPA och DHA. Dessa fettsyror har en rad positiva effekter på hjärt- och kärlsystemet och har sannolikt en viss förebyggande effekt mot hjärt- och kärlsjukdomar. Idag finns vidare mängder med omega-3-tillskott vilket kan vara ett alternativ för den som av någon anledning inte kan eller vill äta fisk. För den som äter fisk är det bästa alternativet troligtvis att fokusera på att få i sig omega-3 från fisken. Fisk innehåller inte bara omega-3 utan många andra viktiga näringsämnen. Förmodligen samverkar dessa olika näringsämnen vi äter på olika sätt. Detsamma gäller även för andra näringsämnen såsom vitaminer och mineraler.
Vilket fett bör användas vid stekning?
Vid stekning är det generellt bäst att välja olja då de har en hög andel omättade fettsyror. Rapsolja har visat sig vara en av de mest stabila oljorna. Vid upphettning förändras fettsyrasammansättningen i vegetabiliska oljor. Vid väldigt högra temperaturer eller vid långvarig upphettning kan transfettsyror bildas. Det är dock inget du behöver oroa dig över då man sällan lyckas nå dessa temperaturer vid matlagning i hemmet.
Är kokosolja hälsosamt?
Kokosolja är en av de fettkällor som innehåller mest mättat fett. Jämfört med andra vegetabiliska fetter kan kokosolja därmed höja det onda LDL-kolesterolet och ökar därmed sannolikt risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Kokosolja har under de senaste åren tillskrivits en rad hälsoeffekter men de studier som visat på positiva effekter av kokosolja är inte gjorda på människor.
Så får du till det i praktiken – 5 konkreta tips
-Ät fisk 2-3 gånger per vecka, gärna fet fisk.
-Ät gärna nötter och frön
-Byt feta mejeriprodukter mot magra mejeriprodukter
-Byt smör och smörbaserade matfetter mot vegetabiliska oljor och oljebaserade matfetter
-Begränsa intaget av bakverk, choklad, grädde och andra livsmedel med hög andel smörbaserade matfetter
För dig som får i dig för mycket av det mättade fettet räcker det ofta långt med enkla justeringar. Det kan exempelvis vara att byta till lättyoghurt men att toppa denna med nötter och frön. Planera in fisk till middag ett par dagar per vecka och som regel steka i raps eller olivolja.
Lycka till!
Källor:
The Effect of Coconut Oil Consumption on Cardiovascular Risk Factors | Circulation (ahajournals.org)
Coconut oil – a nutty idea? - Lockyer - 2016 - Nutrition Bulletin - Wiley Online Library