Så skapar du en balanserad kost – tips och råd!

När det kommer till att äta hälsosamt är balans en viktig faktor. Balans handlar delvis om att få i sig lagom mycket av olika näringsämnen och lagom mycket energi.

Lova Molin


När det kommer till att äta hälsosamt är balans en viktig faktor. Balans handlar delvis om att få i sig lagom mycket av olika näringsämnen och lagom mycket energi. Exakt hur detta bör se ut är givetvis olika för olika individer. Men det finns samtidigt en del generella riktlinjer som kan vara till hjälp för en balanserad kosthållning. En annan faktor handlar om balans med maten och livet i stort. Att fokusera allt för mycket på att äta på exakt rätt sätt vid alla tillfällen kan skapa stress. Samtidigt som en hälsosam kost är en mycket viktig faktor för god hälsa. 

Hur ser dina måltider ut?

En bas med balanserade måltider är en viktig nyckel till att upprätthålla en hälsosam kosthållning. För att uppnå detta är det viktigt att inkludera en variation av olika livsmedelsgrupper i din kost. 

Först och främst bör du se till att din kost innehåller en kombination av kolhydrater, protein och hälsosamma fetter. Exempel på hälsosamma fetter är avokado, fet fisk, oljor samt nötter och frön. När det gäller kolhydrater är det bra att fokusera på fullkornsprodukter då de innehåller mer vitaminer och mineraler är raffinerade produkter. Det är också viktigt att inkludera frukt och grönsaker i dina måltider. Dessa livsmedel bidrar med viktiga fibrer, vitaminer, mineraler och antioxidanter som är nödvändiga för att bibehålla en god hälsa. Variera gärna med olika färger och frukt och grönsaker eftersom varje färg innehåller olika typer av antioxidanter. 

Genom att skapa balans och lägga upp tallriken på detta sätt får du inte bara en bra måltid som är rik på näringsämnen. Din tallrik kommer också se mycket aptitlig ut när det är dags att äta. 

Så skapar du en balanserad kost – Variera kosten!

Att variera kosten spelar också en stor roll för att upprätthålla balans. Då säkerställer du att du får ett brett spektrum av näringsämnen. Olika livsmedel bidrar med olika vitaminer och mineraler. Så genom att inkludera olika livsmedel i din kost kan du undvika näringsbrister. 

På detta sätt får du inte bara i dig alla nödvändiga näringsämnen. Du kan samtidigt njuta av en varierad och spännande måltiderfarenhet. 

Ett balanserat energiintag

Att ha ett balanserat energiintag är också viktigt för att upprätthålla en hälsosam livsstil. Genom att äta rätt mängd energi kan vi ge kroppen det bränsle den behöver för att fungera optimalt. Och samtidigt ha en hälsosam kroppsvikt. Här är några tips som kan underlätta ett balanserat energiintag: 

  1. Ät regelbundet: En regelbunden måltidsordning över dagen innebär för många att det blir lättare att balansera sitt energiintag. Att hoppa över måltider kan för vissa göra det svårare att få i sig tillräckligt mer kalorier. Medan det för andra innebär överätande senare.
  2. Var medveten om portionsstorlek: Alla har olika behov. Men försök bli medveten om vilken mängd mat som är lagom för dig. Många kan ha nytta av att väga maten under ett par dagar om man upplever det svårt att bedöma vilken mängd som är lagom.
  3. Fokusera på näringsrik och mättande mat. Genom att äta näringsrik och mättande mat är det lättare att hålla ett balanserat energiintag. Energirik och näringsfattig mat med mycket socker är som regel lättare att äta för mycket utav.
  4. Lyssna på kroppens signaler: För att skapa ett balanserat energiintag är det också viktigt att lyssna på kroppens signaler. Att äta när vi känner oss hungriga och sluta när vi känner oss mätta, hjälper till att undvika överätande och obalans i energiintaget. Ibland kan det vara lätt att äta baserat på känslor eller vanor snarare än faktiskt hunger.

Så skapar du en balanserad kostVar flexibel!

Tillåt dig själv att njuta av livsmedel, även om de kanske inte anses vara ”hälsosamma”. Att ha en balanserad och hälsosam relation till mat handlar inte bara om vad vi äter. Utan också om hur vi mår mentalt. Men att vara alltför strikt och endast äta hälsosamma livsmedel kan skapa en känsla av begränsning. Vilket i sin tur leda till en obalans i vår kost och vårt välbefinnande. Att vara flexibel och tillåta sig själv att njuta av livsmedel man verkligen tycker om, kan vara en viktig del av en hållbar och glädjefylld kosthållning. 

Genom att ge dig själv tillstånd av njuta av favoriträtter eller godis ibland kan du undvika känslan av att vara helt förbjuden att äta vissa saker. Vilket kan minska risken för överdrivet sug eller överätande senare. Att vara flexibel handlar också om att ha förmågan att anpassa sig till olika situationer och miljöer. Ibland kan det vara svårt att hitta ”hälsosamma” alternativ, till exempel när du är ute och reser eller vid speciella tillfällen. I dessa situationer kan det vara viktigt att kunna släppa på strikta matregler och njuta av de tillgängliga alternativen utan att känna skuld eller stress. 

Så skapar du en balanserad kost – Avslutningsvis

Det är viktigt att komma ihåg att ingen livsmedelskategori i sig är hälsosam eller ohälsosam. Det är snarare vår totala kosthållning och vara matvanor över tid som spelar roll för vår hälsa. Vissa måltider kanske är mindre balanserade medan andra är mer balanserade. Balans handlar om helheten och inte enstaka måltider eller livsmedel. 



Liknande artiklar
En diet personligt anpassad efter proteomet vs vanlig medelhavskost

Jacob och Erik diskuterar en studie där man testat en personligt anpassad diet mot en mer generisk medelhavskost.

30 juli 2024

Att undvika vid viktnedgång med KP

Favoriten Karoline Petersson hjälper oss att reda ut några av de fenomen man bör hålla sig långt ifrån ifall man vill gå ner i vikt.

4 mars 2024

Julmatspecial med Karoline Pettersson

Vi tar den positiva vägen till julbordet och låter oss lotsas av solskenet Karoline Pettersson. Favoriter, måsten, personliga anpassningar och rätter vi inte ens tar i med tång.

27 nov. 2023

Så skapar du en balanserad kost – tips och råd!

När det kommer till att äta hälsosamt är balans en viktig faktor. Balans handlar delvis om att få i sig lagom mycket av olika näringsämnen och lagom mycket energi.

Lova Molin

17 okt. 2023

Omega-3 index – är det värt att bry sig om?

Det senaste året har jag märkt av en ökning när det gäller intresset kring något som kallas för omega-3 index. Här förklarar jag lite vad det är.

Jacob Gudiol

16 okt. 2023

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Voldemort härjar på sociala medier

Caroline är äntligen tillbaka efter arbete och semester. Denna gång tar hon också upp en helt personlig åsikt som hon tyckte att hon ville förmedla till alla er lyssnare.

19 sep. 2023

Hur nyttigt är det egentligen?

Lova Molin sänder oss här några tänkvärda insikter om vad du behöver ta hänsyn till när du ska värdera kvaliteten i vad du äter.

Lova Molin

13 aug. 2023

Mat för att bygga muskler

Vilka delar i kosten är viktigast när det kommer till att bygga muskler? Lova Molin ger dig all information du behöver.

Lova Molin

25 juni 2023

Så grillar du hälsosamt och gott – dietisten tipsar!

Sommaren är här vilket också innebär säsong för att grilla. När det kommer till grillen finns det många nyttiga grillalternativ.

Lova Molin

2 juni 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

Hälsosamma och billiga livsmedel – Dietisten tipsar

Att hålla koll på priserna i mataffären är extra aktuellt just nu. Maten har blivit dyrare och för många svider de höjda matkostnaderna i plånboken.

Lova Molin

28 mars 2023

3 tips på hur du får i dig mer protein

Protein hjälper oss att skydda de muskler vi har och gör också att vi får enklare att bygga nya. Protein är därmed muskelmassans bästa vän.

Alex Danielsson

11 feb. 2023

Socker och hälsa

Socker är ett mycket omdiskuterat ämne inom området kost och hälsa. Men vad händer egentligen i kroppen när vi äter socker?

Lova Molin

25 jan. 2023

Lär dig tyda innehållsförteckningen

För att kunna göra medvetna val när det kommer till kosten är det bra att kunna tyda innehållsförteckningen.

Lova Molin

3 jan. 2023

Så lyckas du gå ner i vikt!

Snart nytt år med nya målsättningar, som att kanske ta sig ner i vikt. Här är 7 tips från dietisten Lova Molin som hjälper dig på vägen.

Lova Molin

28 nov. 2022

Du kan bli lurad till att inte längre tåla saker

Så kan vi påverkas att tro att vi hux flux inte tål vissa saker längre. Bara för att någon vill sälja nåt som "ordnar" till det igen.

Jacob Gudiol

21 nov. 2022

Sömnens påverkan på övervikt – med Christian Benedict

Hur mycket behöver vi sova egentligen och påverkar sömnen vår vikt? Vi reder ut detta och massa mer med sömnforskaren Christian Benedict.

14 nov. 2022

Anki Sundin om nya näringsrekommendationer

Vår absoluta favorit Anki Sundin tar sig tid för att diskutera de nya nordiska näringsrekommendationerna som är på ingång.

14 nov. 2022

Vitamintillskott – behövs det?

När det kommer till kostrelaterade frågeställningar är ofta svaret ”det beror på”. Detta gäller även för tillskott.

Lova Molin

27 okt. 2022

Sofia från Frisk & Fri tillbaka!

Sofia från Frisk & Fri, riksföreningen mot ätstörningar, är tillbaka för att berätta mer om resultaten från studien om ätstörningar.

17 okt. 2022

6 myter om kost

Kost och hälsa är ett område där vi också finner väldigt många olika myter. Här slår Lova Molin hål på 6 av dem.

Lova Molin

21 sep. 2022

En introduktion kring protein med extra fokus på protein vid träning

Protein är ämnet för dagen i veckans Hälsoveckan by Tyngre. Linnea Bärebring ersätts i det här avsnittet med dietist Filip Wattström.

16 aug. 2022

Karoline Pettersson om vad du bör äta

Den soligaste av dem alla – Karoline Pettersson – gästar podden för att berätta om vad vi bör äta mer av.

23 juni 2022

Så sköter du sommarkosten

Sommaren närmar sig vilket för många innebär semester och resor. När det kommer till maten upplever många att det blir svårare att äta hälsosamt samt att hålla rutiner vad gäller kosten.

Lova Molin

1 juni 2022

Carinas 4 tips för sommarformen

Så tar du dig i form, snabbt och enkelt. Vi lät en av våra främsta "artister" inom området ge oss sina bästa tips.

Alex Danielsson

30 maj 2022

Mer Anki till folket!

Fullt spett när favoriten Anki Sundin stannar till för att prata om bland annat fasta, food matrix och biotillgänglighet.

12 maj 2022

Fördelar med mindful eating

Fördelar med mindful eating. Att sitta ner och vara närvarande när vi äter är en utmaning för många. Lova Molin ger dig några bra tips.

Lova Molin

8 maj 2022

Är ägg nyttigt eller onyttigt?

Är ägg nyttigt eller onyttigt? Bland annat den frågan diskuteras i veckans avsnitt av Hälsoveckan by Tyngre.

19 apr. 2022

Protein – kroppens byggstenar

Protein – kroppens byggstenar är ett omtalat näringsämne, särskilt när det kommer till träning och träningsresultat. Men vad är egentligen protein? Och hur mycket behöver vi?

Lova Molin

14 apr. 2022

500 gram jordgubbar om dagen i en månad gav bättre blodfetter

500 gram jordgubbar om dagen i en månad gav bättre blodfetter. Ny studie (om än bristfällig) ger vissa indikationer.

Jacob Gudiol

25 mars 2022

Proteinbak med Fanny Roethlisberger

Möt den inspirerande och superkompetenta matkreatören Fanny Roethlisberger.

21 feb. 2022

Kolhydrater – vän eller fiende?

Har du ett komplicerat förhållande till kolhydrater? Är det rentav något du undviker för att inte lägga på dig fettmassa eller för att gå ner i vikt?

Lova Molin

15 feb. 2022