När det kommer till att äta hälsosamt är balans en viktig faktor. Balans handlar delvis om att få i sig lagom mycket av olika näringsämnen och lagom mycket energi. Exakt hur detta bör se ut är givetvis olika för olika individer. Men det finns samtidigt en del generella riktlinjer som kan vara till hjälp för en balanserad kosthållning. En annan faktor handlar om balans med maten och livet i stort. Att fokusera allt för mycket på att äta på exakt rätt sätt vid alla tillfällen kan skapa stress. Samtidigt som en hälsosam kost är en mycket viktig faktor för god hälsa.
Hur ser dina måltider ut?
En bas med balanserade måltider är en viktig nyckel till att upprätthålla en hälsosam kosthållning. För att uppnå detta är det viktigt att inkludera en variation av olika livsmedelsgrupper i din kost.
Först och främst bör du se till att din kost innehåller en kombination av kolhydrater, protein och hälsosamma fetter. Exempel på hälsosamma fetter är avokado, fet fisk, oljor samt nötter och frön. När det gäller kolhydrater är det bra att fokusera på fullkornsprodukter då de innehåller mer vitaminer och mineraler är raffinerade produkter. Det är också viktigt att inkludera frukt och grönsaker i dina måltider. Dessa livsmedel bidrar med viktiga fibrer, vitaminer, mineraler och antioxidanter som är nödvändiga för att bibehålla en god hälsa. Variera gärna med olika färger och frukt och grönsaker eftersom varje färg innehåller olika typer av antioxidanter.
Genom att skapa balans och lägga upp tallriken på detta sätt får du inte bara en bra måltid som är rik på näringsämnen. Din tallrik kommer också se mycket aptitlig ut när det är dags att äta.
Så skapar du en balanserad kost – Variera kosten!
Att variera kosten spelar också en stor roll för att upprätthålla balans. Då säkerställer du att du får ett brett spektrum av näringsämnen. Olika livsmedel bidrar med olika vitaminer och mineraler. Så genom att inkludera olika livsmedel i din kost kan du undvika näringsbrister.
På detta sätt får du inte bara i dig alla nödvändiga näringsämnen. Du kan samtidigt njuta av en varierad och spännande måltiderfarenhet.
Ett balanserat energiintag
Att ha ett balanserat energiintag är också viktigt för att upprätthålla en hälsosam livsstil. Genom att äta rätt mängd energi kan vi ge kroppen det bränsle den behöver för att fungera optimalt. Och samtidigt ha en hälsosam kroppsvikt. Här är några tips som kan underlätta ett balanserat energiintag:
- Ät regelbundet: En regelbunden måltidsordning över dagen innebär för många att det blir lättare att balansera sitt energiintag. Att hoppa över måltider kan för vissa göra det svårare att få i sig tillräckligt mer kalorier. Medan det för andra innebär överätande senare.
- Var medveten om portionsstorlek: Alla har olika behov. Men försök bli medveten om vilken mängd mat som är lagom för dig. Många kan ha nytta av att väga maten under ett par dagar om man upplever det svårt att bedöma vilken mängd som är lagom.
- Fokusera på näringsrik och mättande mat. Genom att äta näringsrik och mättande mat är det lättare att hålla ett balanserat energiintag. Energirik och näringsfattig mat med mycket socker är som regel lättare att äta för mycket utav.
- Lyssna på kroppens signaler: För att skapa ett balanserat energiintag är det också viktigt att lyssna på kroppens signaler. Att äta när vi känner oss hungriga och sluta när vi känner oss mätta, hjälper till att undvika överätande och obalans i energiintaget. Ibland kan det vara lätt att äta baserat på känslor eller vanor snarare än faktiskt hunger.
Så skapar du en balanserad kost – Var flexibel!
Tillåt dig själv att njuta av livsmedel, även om de kanske inte anses vara ”hälsosamma”. Att ha en balanserad och hälsosam relation till mat handlar inte bara om vad vi äter. Utan också om hur vi mår mentalt. Men att vara alltför strikt och endast äta hälsosamma livsmedel kan skapa en känsla av begränsning. Vilket i sin tur leda till en obalans i vår kost och vårt välbefinnande. Att vara flexibel och tillåta sig själv att njuta av livsmedel man verkligen tycker om, kan vara en viktig del av en hållbar och glädjefylld kosthållning.
Genom att ge dig själv tillstånd av njuta av favoriträtter eller godis ibland kan du undvika känslan av att vara helt förbjuden att äta vissa saker. Vilket kan minska risken för överdrivet sug eller överätande senare. Att vara flexibel handlar också om att ha förmågan att anpassa sig till olika situationer och miljöer. Ibland kan det vara svårt att hitta ”hälsosamma” alternativ, till exempel när du är ute och reser eller vid speciella tillfällen. I dessa situationer kan det vara viktigt att kunna släppa på strikta matregler och njuta av de tillgängliga alternativen utan att känna skuld eller stress.
Så skapar du en balanserad kost – Avslutningsvis
Det är viktigt att komma ihåg att ingen livsmedelskategori i sig är hälsosam eller ohälsosam. Det är snarare vår totala kosthållning och vara matvanor över tid som spelar roll för vår hälsa. Vissa måltider kanske är mindre balanserade medan andra är mer balanserade. Balans handlar om helheten och inte enstaka måltider eller livsmedel.