Hälsosamma och billiga livsmedel – Dietisten tipsar

Att hålla koll på priserna i mataffären är extra aktuellt just nu. Maten har blivit dyrare och för många svider de höjda matkostnaderna i plånboken.

Lova Molin


Att hålla koll på priserna i mataffären är extra aktuellt just nu. Maten har blivit dyrare och för många svider de höjda matkostnaderna i plånboken. Många kopplar även samman hälsosam mat med dyr mat. I denna artikel finns flera tips på hur du kan äta hälsosamt på en budget: Ät hälsosamt och billigt – 8 tips från dietisten — Tyngre.

Det måste inte vara dyrare att äta näringsrik mat och god mat. Det finns många råvaror som tillhör det lägre prissegmentet och samtidigt bidrar med både vitaminer, mineraler och fibrer. Här kommer tips på billiga råvaror. 

Rotfrukter

Rotfrukter är en bra och näringsrik kolhydratkälla fyllda med fibrer, vitaminer och mineraler. Variera mellan potatis, palsternacka, rödbetor, morot, sötpotatis, kålrot, majrova och mycket mer. Du kan använda rotfrukter i en gratäng, gryta, ugnsgrilla och som mos men även riva ner i en köttfärs eller i biffar. 

Baljväxter

Ärtor, bönor och linser är rika på fibrer, vitaminer, mineraler, protein och långsamma kolhydrater. Att köpa baljväxter på konserv är billigt, men du kan komma undan ännu billigare genom att köpa de torkade och blötlägga samt koka dem själv. Du kan laga många olika maträtter med baljväxter, allt ifrån biffar och burgare till röror, grytor och soppor.

Kål

Kål är en billig basvara som fungerar i sallader, syrade eller som en del i huvudrätten. Variera mellan vitkål, rödkål, kålrot, broccoli och brysselkål. Kål mättar väldigt bra i förhållande till dess energiinnehåll och är även rikt på fibrer och vitaminer. 

Frysta grönsaker och bär

Frysta grönsaker och bär är oftast billigare än de färska. Detta beror på att man fryser in dem direkt efter skörd. Då har de mognat och behåller sin näring tills de tinas upp. En ytterligare fördel är att de håller mycket längre och att det därmed blir enklare att minimera matsvinnet. 

Ägg

Ägg är en bra proteinkälla och är dessutom väldigt näringsrika. De går dessutom att variera på många olika sätt och kan vara en del i både frukost, lunch, middag eller mellanmål. Koka dem, stek dem, ha dem i pannkakor eller som omelett. Behåll gärna gulan då du finner mycket av näringen där. 

Makrill i tomatsås

Makrill är rikt på omega-3-fettsyror och D-vitamin. Proteinhalten är också hög samtidigt som det är ett livsmedel som kräver minimal tid för tillagning. Perfekt för den som har en fullspäckad vardag.

Havregryn

Havregryn innehåller 100% fullkorn och protein. Havre innehåller dessutom en rad vikta näringsämnen såsom järn, tiamin, fosfor och magnesium. Bra näring för en liten peng och kan användas i allt ifrån frukostgröt till pannkakor och bakverk. Se recept på havrepannkakor nedan. 

Havrepannkakor – 4 port

2 ägg
140g Havregryn
1,5 dl Havredryck
2 tsk bakpulver
2 msk Tyngre proteinpulver, Gammaldags Vanilj 
0,5 tsk salt
1 msk matfett till stekning 

Mixa ägg, havredryck och havregryn med stavmixer. Se till att grynen finfördelas ordentligt. Vispa i övriga ingredienser och låt smeten stå i minst 5 minuter. Späd ut med lite extra vatten om så behövs. Stek pannkakor av smeten. 


Photo by Peter Schad, Louis HanselJean-Michel GARCIADavid Holifield, Devin Rajaram, Kelly Neil, Andrea Tummons on UnsplashLiknande artiklar
Att undvika vid viktnedgång med KP

Favoriten Karoline Petersson hjälper oss att reda ut några av de fenomen man bör hålla sig långt ifrån ifall man vill gå ner i vikt.

4 mars 2024

Nutritionsforskning är svårt och får för lite forskningspengar

I avsnitt 107 diskuterar Jacob, Linnea och Erik olika utmaningar som finns kring nutritionsforskning idag.

20 feb. 2024

Tips för att fortsätta med träningen på längre sikt

Träning påstås få människor att må bättre. Så hur gör vi då för att få folk att fortsätta med det? Jacob Gudiol väger in i frågan.

Jacob Gudiol

15 jan. 2024

Dr Neuman om vad som verkligen betyder nåt

Besök av Nicklas Neuman, där vi snackar om den faktiska betydelsen av ett antal olika kostaspekter. Både för hälsa & för presstation.

11 dec. 2023

Julmatspecial med Karoline Pettersson

Vi tar den positiva vägen till julbordet och låter oss lotsas av solskenet Karoline Pettersson. Favoriter, måsten, personliga anpassningar och rätter vi inte ens tar i med tång.

27 nov. 2023

Så skapar du en balanserad kost – tips och råd!

När det kommer till att äta hälsosamt är balans en viktig faktor. Balans handlar delvis om att få i sig lagom mycket av olika näringsämnen och lagom mycket energi.

Lova Molin

17 okt. 2023

Omega-3 index – är det värt att bry sig om?

Det senaste året har jag märkt av en ökning när det gäller intresset kring något som kallas för omega-3 index. Här förklarar jag lite vad det är.

Jacob Gudiol

16 okt. 2023

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Voldemort härjar på sociala medier

Caroline är äntligen tillbaka efter arbete och semester. Denna gång tar hon också upp en helt personlig åsikt som hon tyckte att hon ville förmedla till alla er lyssnare.

19 sep. 2023

Hur nyttigt är det egentligen?

Lova Molin sänder oss här några tänkvärda insikter om vad du behöver ta hänsyn till när du ska värdera kvaliteten i vad du äter.

Lova Molin

13 aug. 2023

Mat för att bygga muskler

Vilka delar i kosten är viktigast när det kommer till att bygga muskler? Lova Molin ger dig all information du behöver.

Lova Molin

25 juni 2023

Så grillar du hälsosamt och gott – dietisten tipsar!

Sommaren är här vilket också innebär säsong för att grilla. När det kommer till grillen finns det många nyttiga grillalternativ.

Lova Molin

2 juni 2023

Livsmedelsindustrin sponsrar studier som är negativa mot NutriScore

Dagens ämne i Hälsoveckan by Tyngre är olika metoder att ranka livsmedel från bra till dåligt.

23 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

Jacob Gudiol om alternativa "sanningssägare"

Vi pratar om trender kring alternativa dietpåståenden, en påtaglig forskningsresistens och blandat vaccinationsmotstånd.

10 apr. 2023

Hälsosamma och billiga livsmedel – Dietisten tipsar

Att hålla koll på priserna i mataffären är extra aktuellt just nu. Maten har blivit dyrare och för många svider de höjda matkostnaderna i plånboken.

Lova Molin

28 mars 2023

Karoline Pettersson om kost och näring

Fredrik & Ashkan snackar med allas vårt energiknippe Karoline Pettersson om kost och näring. Hör våra diskussioner om Liver King-fenomenet, matpriser och olika koststrategier.

18 feb. 2023

3 tips på hur du får i dig mer protein

Protein hjälper oss att skydda de muskler vi har och gör också att vi får enklare att bygga nya. Protein är därmed muskelmassans bästa vän.

Alex Danielsson

11 feb. 2023

Socker och hälsa

Socker är ett mycket omdiskuterat ämne inom området kost och hälsa. Men vad händer egentligen i kroppen när vi äter socker?

Lova Molin

25 jan. 2023

Lär dig tyda innehållsförteckningen

För att kunna göra medvetna val när det kommer till kosten är det bra att kunna tyda innehållsförteckningen.

Lova Molin

3 jan. 2023

Är vi redo för julen?

Vi svarar på frågor om dieter (igen) och varför folk inte experimenterar med träning lika mycket som med kosten.

18 dec. 2022

Vilka dieter skulle vi kunna tänka oss testa?

Hur sov egentligen Patricia när hon hade ont i knäna? Vad skulle Karro vilja utmana sig själv med och vi snöar in på dieter.

11 dec. 2022

Naturella nötter är näringsrika och mättande

Denna vecka är det endast Jacob och Erik som sitter med mikrofonerna och delar med sig av sina tankar kring veckans ämne.

29 nov. 2022

Så lyckas du gå ner i vikt!

Snart nytt år med nya målsättningar, som att kanske ta sig ner i vikt. Här är 7 tips från dietisten Lova Molin som hjälper dig på vägen.

Lova Molin

28 nov. 2022

Frågelåda i Lev lite-podden

Vi snöar in igen på julen och svarar på frågor om den. Mellanmål är en återkommande frågeställning från er där ute så vi lyfter den igen.

27 nov. 2022

Du kan bli lurad till att inte längre tåla saker

Så kan vi påverkas att tro att vi hux flux inte tål vissa saker längre. Bara för att någon vill sälja nåt som "ordnar" till det igen.

Jacob Gudiol

21 nov. 2022

Aktuell status

Karro är lack för att Patricia inte har uppdaterat med bilder på graviditeten. Vi snackar om Patricia har en ”riktig” baddräkt, bl a.

20 nov. 2022

Sömnens påverkan på övervikt – med Christian Benedict

Hur mycket behöver vi sova egentligen och påverkar sömnen vår vikt? Vi reder ut detta och massa mer med sömnforskaren Christian Benedict.

14 nov. 2022

Anki Sundin om nya näringsrekommendationer

Vår absoluta favorit Anki Sundin tar sig tid för att diskutera de nya nordiska näringsrekommendationerna som är på ingång.

14 nov. 2022

Lev lite – Frågeavsnitt

Vi besvarar lite lyssnarfrågor. Vilken övning är vår favorit just nu och går Patricia fortfarande på kostschema som gravid?

13 nov. 2022

Tandvärk och snart jul

Har vi börjat fira jul? Varför har Patricia sådan extremt värk i sin tand? Frågorna är många i dagens avsnitt.

6 nov. 2022

Måste man sluta träna för att få tillbaka sin mens?

I veckans avsnitt besvarar vi bland annat ”hur ont får man egentligen ha när man tränar”? Och hur man ska tänka vid utebliven mens.

30 okt. 2022

Vitamintillskott – behövs det?

När det kommer till kostrelaterade frågeställningar är ofta svaret ”det beror på”. Detta gäller även för tillskott.

Lova Molin

27 okt. 2022