Att hålla koll på priserna i mataffären är extra aktuellt just nu. Maten har blivit dyrare och för många svider de höjda matkostnaderna i plånboken. Många kopplar även samman hälsosam mat med dyr mat. I denna artikel finns flera tips på hur du kan äta hälsosamt på en budget: Ät hälsosamt och billigt – 8 tips från dietisten — Tyngre.
Det måste inte vara dyrare att äta näringsrik mat och god mat. Det finns många råvaror som tillhör det lägre prissegmentet och samtidigt bidrar med både vitaminer, mineraler och fibrer. Här kommer tips på billiga råvaror.
Rotfrukter
Rotfrukter är en bra och näringsrik kolhydratkälla fyllda med fibrer, vitaminer och mineraler. Variera mellan potatis, palsternacka, rödbetor, morot, sötpotatis, kålrot, majrova och mycket mer. Du kan använda rotfrukter i en gratäng, gryta, ugnsgrilla och som mos men även riva ner i en köttfärs eller i biffar.
Baljväxter
Ärtor, bönor och linser är rika på fibrer, vitaminer, mineraler, protein och långsamma kolhydrater. Att köpa baljväxter på konserv är billigt, men du kan komma undan ännu billigare genom att köpa de torkade och blötlägga samt koka dem själv. Du kan laga många olika maträtter med baljväxter, allt ifrån biffar och burgare till röror, grytor och soppor.
Kål
Kål är en billig basvara som fungerar i sallader, syrade eller som en del i huvudrätten. Variera mellan vitkål, rödkål, kålrot, broccoli och brysselkål. Kål mättar väldigt bra i förhållande till dess energiinnehåll och är även rikt på fibrer och vitaminer.
Frysta grönsaker och bär
Frysta grönsaker och bär är oftast billigare än de färska. Detta beror på att man fryser in dem direkt efter skörd. Då har de mognat och behåller sin näring tills de tinas upp. En ytterligare fördel är att de håller mycket längre och att det därmed blir enklare att minimera matsvinnet.
Ägg
Ägg är en bra proteinkälla och är dessutom väldigt näringsrika. De går dessutom att variera på många olika sätt och kan vara en del i både frukost, lunch, middag eller mellanmål. Koka dem, stek dem, ha dem i pannkakor eller som omelett. Behåll gärna gulan då du finner mycket av näringen där.
Makrill i tomatsås
Makrill är rikt på omega-3-fettsyror och D-vitamin. Proteinhalten är också hög samtidigt som det är ett livsmedel som kräver minimal tid för tillagning. Perfekt för den som har en fullspäckad vardag.
Havregryn
Havregryn innehåller 100% fullkorn och protein. Havre innehåller dessutom en rad vikta näringsämnen såsom järn, tiamin, fosfor och magnesium. Bra näring för en liten peng och kan användas i allt ifrån frukostgröt till pannkakor och bakverk. Se recept på havrepannkakor nedan.
Havrepannkakor – 4 port
2 ägg
140g Havregryn
1,5 dl Havredryck
2 tsk bakpulver
2 msk Tyngre proteinpulver, Gammaldags Vanilj
0,5 tsk salt
1 msk matfett till stekning
Mixa ägg, havredryck och havregryn med stavmixer. Se till att grynen finfördelas ordentligt. Vispa i övriga ingredienser och låt smeten stå i minst 5 minuter. Späd ut med lite extra vatten om så behövs. Stek pannkakor av smeten.
Photo by Peter Schad, Louis Hansel, Jean-Michel GARCIA, David Holifield, Devin Rajaram, Kelly Neil, Andrea Tummons on Unsplash