Att hålla koll på priserna i mataffären är extra aktuellt just nu. Mat har blivit dyrare, och många känner verkligen av det i plånboken. Många kopplar även samman hälsosam mat med dyr mat. I denna artikel finns flera tips på hur du kan äta hälsosamt på en budget: Ät hälsosamt och billigt – 8 tips från dietisten — Tyngre.
Det måste inte vara dyrare att äta näringsrik mat och god mat. Det finns många råvaror som tillhör det lägre prissegmentet och samtidigt bidrar med både vitaminer, mineraler och fibrer. Här kommer tips på billiga råvaror.
Rotfrukter
Rotfrukter innehåller mycket vitaminer och mineraler, exempelvis C-vitamin, kalium och folat vilket kroppen behöver för att må bra.En annan fördel är att rotfrukter är rika på kostfiber. Fibrerna hjälper till att hålla igång magen och gör att du håller dig mätt längre. Dessutom innehåller de långsamma kolhydrater, vilket betyder att de ger en långvarig mättnad.
Det bästa är att rotfrukter går att använda på så många sätt! Du kan till exempel:
- Ugnsrosta dem med lite olja och örter
- Koka och servera som tillbehör
- Mosa till ett gott rotmos
- Lägga i grytor eller soppor för extra smak och näring
Baljväxter
Baljväxter som kikärtor, bönor och linser är rika på fibrer, protein och långsamma kolhydrater. De innehåller också viktiga vitaminer och mineraler, som B-vitaminer, järn, magnesium och zink. Baljväxter är väldigt mångsidiga och kan användas i soppor, grytor eller som biffar. De passar även utmärkt som pålägg, till exempel i form av hummus.
Kål
Kål är både prisvärd och näringsrikt samt har många olika användningsområden. Den mättar dessutom bra i förhållande till sitt låga energiinnehåll och är rik på både kostfiber och viktiga vitaminer. Exempelvis är brysselkål en bra källa till Vitamin C.
Det finns många olika kålsorter att variera mellan – vitkål, rödkål, kålrot, broccoli och brysselkål. Alla har sin egen smak och användning i matlagningen.
Några tips på hur du kan använda kål
- Strimla den till en fräsch coleslaw
- Ha den i tacos eller wraps, supergott
- Woka tillsammans med grönsaker och nudlar
- Steka med smör och kryddor som ett gott tillbehör
Du kan alltså använda kål som en viktig del av själva rätten – inte bara vid sidan om!
Frysta grönsaker och bär
Frysta grönsaker och bär är ett bra alternativ till färska, både när det gäller näring, hållbarhet och pris. En stor fördel är att du också kan använda exakt så mycket du behöver. Frysta bär är perfekt i smoothies och på gröten eller yoghurten. Grönsakerna brukar passa bra i wokrätter och gratänger.
Ägg
Ägg är en bra proteinkälla och är dessutom väldigt näringsrika. De går dessutom att variera på många olika sätt, exempelvis kokas, stekas eller använda i bakning. Behåll gärna gulan då du finner mycket av näringen där.
Makrill i tomatsås
Makrill är rik på omega-3-fettsyror och D-vitamin. D-vitamin är viktigt bland annat för skelettets hälsa. Många riskerar att få i sig för lite av detta vitamin och fet fisk, som makrill, är en av våra viktigaste källor. Dessutom kräver makrill minimal tid för tillagning, vilket gör den perfekt för den som har en fullspäckad vardag.
Fullkornspasta
Pasta är generellt sett ett relativt billigt livsmedel. Fullkornspasta innehåller dessutom mer fibrer, vitaminer och mineraler än vanlig pasta eftersom den tillverkas av en större del av vetekornet. Fibrerna är bra för matsmältningen och hjälper dig att känna dig mätt längre. Fullkornspasta passar perfekt till allt från klassiska pastasåser till fräscha pastasallader.
Havregryn
Havregryn innehåller 100% fullkorn och en rad vikta näringsämnen såsom järn, tiamin, fosfor och magnesium. Bra näring för en liten peng och kan användas i allt ifrån frukostgröt till pannkakor och i bakverk. Nu avslutar vi med ett par recept för inspiration
Havrepannkakor – 4 port
2 ägg
140g Havregryn
1,5 dl Havredryck
2 tsk bakpulver
2 msk Tyngre proteinpulver, Gammaldags Vanilj
0,5 tsk salt
1 msk matfett till stekning
Mixa ägg, havredryck och havregryn med stavmixer. Se till att grynen finfördelas ordentligt. Vispa i övriga ingredienser och låt smeten stå i minst 5 minuter. Späd ut med lite extra vatten om så behövs. Stek pannkakor av smeten.
Wrap med linsröra – 4 portioner
Ingredienser:
4 st libabröd
6 dl kokta linser
200 g grekisk fettfri yoghurt naturell
1 krm salt
2 tsk garam masala krydda
1 påse babyspenat
8 dl frisésallad (eller annan valfri sallad)
4 dl riven vitkål
1. Blanda linser, yoghurt och garam masala till en röra och smaka av med salt.
2. Lägg en näve babyspenat på brödet, bred på linsröra och addera resterande ingredienser.
3. Rulla ihop till en wrap och servera.
Photo by Peter Schad, Louis Hansel, Jean-Michel GARCIA, David Holifield, Devin Rajaram, Kelly Neil, Andrea Tummons on Unsplash





