Många kopplar samman hälsosam mat med dyr mat. Men det behöver absolut inte vara dyrt att äta hälsosamt och du behöver inte bunkra upp med superfoods, exotiska bär eller Granola för över 100 kronor kilot. Så här enkelt kan du tänka:

Minska matsvinnet

Många slänger mat allt för tidigt och du kan spara tusenlappar varje år på att minska ditt matsvinn. Ett första tips är att lita mer på dina sinnen än på bäst före-datum. Bara för att bäst-före-datum gått ut innebär det inte att produkten är oätbar. Lukta och smaka på maten. Ytterligare tips är att använda mer av produkten såsom stjälken på broccolin och blomkålen eller att hacka upp den gröna delen på purjolöken och frys in frukt du inte hinner äta upp.

Planering 

Planering hänger delvis ihop med punkten ovan. Genom att planera dina måltider och använda livsmedel du har hemma har du större möjligheter att minska ditt matsvinn. Planeringen innebär också att du med största sannolikhet köper hem det du faktiskt behöver och kommer att använda. Planering är också en viktig förutsättning för att lyckas äta hälsosamt. Genom att ha rätt råvaror hemma och en plan kring vad du ska äta, underlättar du väldigt mycket för dig själv i en stressad vardag.  

Ta med dig matlådor 

Genom att ta med dig egen mat till jobbet eller skolan kan du både spara pengar och som regel också få i dig bättre mat. Mat ute och på restaurang innehåller nämligen oftast mer fett, salt och socker än maten du lagar hemma. En lunch ute kan ofta kosta omkring 90-100 kronor, medan en matlådelunch kan landa på 20-30 kronor per portion. Det innebär att du kan spara cirka 1200-1500 kronor per månad bara genom att ta med dig egen mat. Det är givetvis individuellt beroende på vad man har i sin matlåda och var man äter sin lunch. Men räkna gärna ut själv hur mycket du skulle spara på att byta lunchen ute mot matlådan. Enklaste sättet är att laga några extra portioner när du lagar middag för att sedan frysa in. En bonus är att du själv kan välja vad du vill att din lunch ska innehålla. 

Gör mer själv

I mataffären eller hälsokostbutiken finns många hälsosamma alternativ på exempelvis Granola, müsli, bröd och fröknäcke. Flera av dessa har ett bra innehåll rent näringsmässigt, men du kan göra en minst lika hälsosam Granola själv eller baka ditt eget fröknäcke till en betydligt lägre kostnad.  Givetvis tar detta något längre tid än att köpa färdigt, men samtidigt kan du själv ha full kontroll över innehållet och anpassa efter egna preferenser. 

Handla i frysdisken

Frysta grönsaker är minst lika näringsrika som de färska. Genom att handla frysta grönsaker är risken minimal att de blir gamla. Frysta grönsaker i en gryta eller wok är också ett enkelt sätt att öka sitt intag av grönsaker. 

Ät mindre kött och mer baljväxter

Att dra ner på konsumtionen av rött kött är bra för både klimatet och hälsan. Prova att laga mer mat baserat på linser, bönor och ärtor. För dig som ändå vill äta kött ofta, är ett tips att minska mängden vid varje måltid. Du kan exempelvis dryga ut köttfärsen eller grytan med bönor och linser eller tillaga biff där du tillsätter rivna morötter för att på det sättet minska mängden kött i den aktuella måltiden. 

Minska intaget av utrymmesmat

Utrymmesmat såsom chips, godis, läsk och alkohol är inget vi behöver ur näringssynpunkt. Givetvis ska man kunna äta denna typ av livsmedel ibland, det viktigaste är att se över hur ofta och i vilka mängder. Statistik från SCB:s visar att vi i Sverige lägger mer pengar på godis än på frukt. Så en enkel väg för många för att äta mer hälsosamt utan att öka sina kostnader för livsmedel är att minska på utrymmesmaten och istället lägga mer av sin matbudget på näringsrika råvaror. 

Handla efter säsong

Att planera och laga sin mat efter säsong innebär inte bara att maten blir billigare. När frukter och grönsaker har sina säsonger är de som bäst. Många frukter och grönsaker smakar som allra bäst när de får mogna i sin egen takt på plantan.  


För dig som på egen hand vill lära dig mer om kost och hur du kan anpassa kosten efter dig och dina behov är ett ytterligare tips Lovas E-bok: Kostkoll, hälsa och motivation vilken du kan beställa här

Photo by Lily Banse on Unsplash