Ät hälsosamt och billigt – 8 tips från dietisten

Här är några tips för dig som vill äta hälsosamt och samtidigt hålla nere dina matkostnader.

Lova Molin

Många kopplar samman hälsosam mat med dyr mat. Men det behöver absolut inte vara dyrt att äta hälsosamt och du behöver inte bunkra upp med superfoods, exotiska bär eller Granola för över 100 kronor kilot. Så här enkelt kan du tänka:

Minska matsvinnet

Många slänger mat allt för tidigt och du kan spara tusenlappar varje år på att minska ditt matsvinn. Ett första tips är att lita mer på dina sinnen än på bäst före-datum. Bara för att bäst-före-datum gått ut innebär det inte att produkten är oätbar. Lukta och smaka på maten. Ytterligare tips är att använda mer av produkten såsom stjälken på broccolin och blomkålen eller att hacka upp den gröna delen på purjolöken och frys in frukt du inte hinner äta upp.

Planering

Planering hänger delvis ihop med punkten ovan. Genom att planera dina måltider och använda livsmedel du har hemma har du större möjligheter att minska ditt matsvinn. Planeringen innebär också att du med största sannolikhet köper hem det du faktiskt behöver och kommer att använda. Planering är också en viktig förutsättning för att lyckas äta hälsosamt. Genom att ha rätt råvaror hemma och en plan kring vad du ska äta, underlättar du väldigt mycket för dig själv i en stressad vardag.

Ta med dig matlådor

Genom att ta med dig egen mat till jobbet eller skolan kan du både spara pengar och som regel också få i dig bättre mat. Mat ute och på restaurang innehåller nämligen oftast mer fett, salt och socker än maten du lagar hemma. En lunch ute kan ofta kosta omkring 90-100 kronor, medan en matlådelunch kan landa på 20-30 kronor per portion. Det innebär att du kan spara cirka 1200-1500 kronor per månad bara genom att ta med dig egen mat. Det är givetvis individuellt beroende på vad man har i sin matlåda och var man äter sin lunch. Men räkna gärna ut själv hur mycket du skulle spara på att byta lunchen ute mot matlådan. Enklaste sättet är att laga några extra portioner när du lagar middag för att sedan frysa in. En bonus är att du själv kan välja vad du vill att din lunch ska innehålla. 

Gör mer själv

I mataffären eller hälsokostbutiken finns många hälsosamma alternativ på exempelvis Granola, müsli, bröd och fröknäcke. Flera av dessa har ett bra innehåll rent näringsmässigt, men du kan göra en minst lika hälsosam Granola själv eller baka ditt eget fröknäcke till en betydligt lägre kostnad. Givetvis tar detta något längre tid än att köpa färdigt, men samtidigt kan du själv ha full kontroll över innehållet och anpassa efter egna preferenser. 

Handla i frysdisken

Frysta grönsaker är minst lika näringsrika som de färska. Genom att handla frysta grönsaker är risken minimal att de blir gamla. Frysta grönsaker i en gryta eller wok är också ett enkelt sätt att öka sitt intag av grönsaker. 

Ät mindre kött och mer baljväxter

Att dra ner på konsumtionen av rött kött är bra för både klimatet och hälsan. Prova att laga mer mat baserat på linser, bönor och ärtor. För dig som ändå vill äta kött ofta, är ett tips att minska mängden vid varje måltid. Du kan exempelvis dryga ut köttfärsen eller grytan med bönor och linser eller tillaga biff där du tillsätter rivna morötter för att på det sättet minska mängden kött i den aktuella måltiden. 

Minska intaget av utrymmesmat

Utrymmesmat såsom chips, godis, läsk och alkohol är inget vi behöver ur näringssynpunkt. Givetvis ska man kunna äta denna typ av livsmedel ibland, det viktigaste är att se över hur ofta och i vilka mängder. Statistik från SCB:s visar att vi i Sverige lägger mer pengar på godis än på frukt. Så en enkel väg för många för att äta mer hälsosamt utan att öka sina kostnader för livsmedel är att minska på utrymmesmaten och istället lägga mer av sin matbudget på näringsrika råvaror. 

Handla efter säsong

Att planera och laga sin mat efter säsong innebär inte bara att maten blir billigare. När frukter och grönsaker har sina säsonger är de som bäst. Många frukter och grönsaker smakar som allra bäst när de får mogna i sin egen takt på plantan.


För dig som på egen hand vill lära dig mer om kost och hur du kan anpassa kosten efter dig och dina behov är ett ytterligare tips Lovas E-bok: Kostkoll, hälsa och motivation vilken du kan beställa här

Photo by Lily Banse on Unsplash


Liknande artiklar
Hur du läser en ingrediensförteckning och näringsvärdetabell

Jacob, Erik och Caroline förklarar vad du kan ha för nytta av en ingrediensförteckning och näringsvärdetabell.

19 mars 2024

Toppar av blodsocker, blodfetter och inflammation efter en måltid

Linnea och Jacob diskuterar vad som händer timmarna efter det att du har ätit en måltid, under den så kallade postprandiella fasen.

12 mars 2024

Att undvika vid viktnedgång med KP

Favoriten Karoline Petersson hjälper oss att reda ut några av de fenomen man bör hålla sig långt ifrån ifall man vill gå ner i vikt.

4 mars 2024

Om serien om ultraprocessad mat i SvD

I avsnitt 108 diskuteras en artikelserie på hittills tre delar kring ultraprocessad mat som har publicerats i Svenska Dagbladet de senaste veckorna.

27 feb. 2024

Det du behöver veta kring ultraprocessad mat idag

Jacob och Wille diskuterar termen ultraprocessad mat och den forskning som finns kring det idag.

21 feb. 2024

Veganer som äter kött i smyg

Caroline, Jacob och Erik diskuterar två nyhetsartiklar från veckan som har gått. En i SvD som handlar om veganer som i smyg börjat äta kött igen.

23 jan. 2024

Julmatspecial med Karoline Pettersson

Vi tar den positiva vägen till julbordet och låter oss lotsas av solskenet Karoline Pettersson. Favoriter, måsten, personliga anpassningar och rätter vi inte ens tar i med tång.

27 nov. 2023

Så skapar du en balanserad kost – tips och råd!

När det kommer till att äta hälsosamt är balans en viktig faktor. Balans handlar delvis om att få i sig lagom mycket av olika näringsämnen och lagom mycket energi.

Lova Molin

17 okt. 2023

Omega-3 index – är det värt att bry sig om?

Det senaste året har jag märkt av en ökning när det gäller intresset kring något som kallas för omega-3 index. Här förklarar jag lite vad det är.

Jacob Gudiol

16 okt. 2023

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Voldemort härjar på sociala medier

Caroline är äntligen tillbaka efter arbete och semester. Denna gång tar hon också upp en helt personlig åsikt som hon tyckte att hon ville förmedla till alla er lyssnare.

19 sep. 2023

Hur nyttigt är det egentligen?

Lova Molin sänder oss här några tänkvärda insikter om vad du behöver ta hänsyn till när du ska värdera kvaliteten i vad du äter.

Lova Molin

13 aug. 2023

Mat för att bygga muskler

Vilka delar i kosten är viktigast när det kommer till att bygga muskler? Lova Molin ger dig all information du behöver.

Lova Molin

25 juni 2023

Vad vet vi kring hälsoeffekterna från baljväxter?

I avsnitt 71 av Hälsoveckan by Tyngre diskuteras en ny systematisk översiktsartikel på baljväxter och risken för hjärt- och kärlsjukdom som utfördes som en del av framtagandet av NNR 2023.

6 juni 2023

Så grillar du hälsosamt och gott – dietisten tipsar!

Sommaren är här vilket också innebär säsong för att grilla. När det kommer till grillen finns det många nyttiga grillalternativ.

Lova Molin

2 juni 2023

Livsmedelsindustrin sponsrar studier som är negativa mot NutriScore

Dagens ämne i Hälsoveckan by Tyngre är olika metoder att ranka livsmedel från bra till dåligt.

23 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

Första tankarna kring utkastet till NNR 2023

I veckan publicerades ett utkast till slutrapporten för NNR 2023 och hela detta avsnitt används för att diskutera lite av det som är nytt.

4 apr. 2023

Hälsosamma och billiga livsmedel – Dietisten tipsar

Att hålla koll på priserna i mataffären är extra aktuellt just nu. Maten har blivit dyrare och för många svider de höjda matkostnaderna i plånboken.

Lova Molin

28 mars 2023

Kolin - ett hett näringsämne där vi saknar mycket kunskap

Linnea och Jacob gästas denna vecka av dietisten och forskaren Therese Karlsson verksam på Göteborgs Universitet. Therese har nyligen skrivit ett kapitel om näringsämnet kolin för nya NNR som ska släppas framåt sommaren.

14 mars 2023

Framtagandet av de nya nordiska näringsrekommendationerna

Denna vecka gästas vi av Erik Arnesen som tillsammans med Linnea har varit med i framtagandet av delar av de Nordiska Näringsrekommendationerna 2023.

21 feb. 2023

3 tips på hur du får i dig mer protein

Protein hjälper oss att skydda de muskler vi har och gör också att vi får enklare att bygga nya. Protein är därmed muskelmassans bästa vän.

Alex Danielsson

11 feb. 2023

Socker och hälsa

Socker är ett mycket omdiskuterat ämne inom området kost och hälsa. Men vad händer egentligen i kroppen när vi äter socker?

Lova Molin

25 jan. 2023

Lär dig tyda innehållsförteckningen

För att kunna göra medvetna val när det kommer till kosten är det bra att kunna tyda innehållsförteckningen.

Lova Molin

3 jan. 2023

Så lyckas du gå ner i vikt!

Snart nytt år med nya målsättningar, som att kanske ta sig ner i vikt. Här är 7 tips från dietisten Lova Molin som hjälper dig på vägen.

Lova Molin

28 nov. 2022

Du kan bli lurad till att inte längre tåla saker

Så kan vi påverkas att tro att vi hux flux inte tål vissa saker längre. Bara för att någon vill sälja nåt som "ordnar" till det igen.

Jacob Gudiol

21 nov. 2022

Sömnens påverkan på övervikt – med Christian Benedict

Hur mycket behöver vi sova egentligen och påverkar sömnen vår vikt? Vi reder ut detta och massa mer med sömnforskaren Christian Benedict.

14 nov. 2022

Anki Sundin om nya näringsrekommendationer

Vår absoluta favorit Anki Sundin tar sig tid för att diskutera de nya nordiska näringsrekommendationerna som är på ingång.

14 nov. 2022

Vitamintillskott – behövs det?

När det kommer till kostrelaterade frågeställningar är ofta svaret ”det beror på”. Detta gäller även för tillskott.

Lova Molin

27 okt. 2022

En Tyngre Podd – ny podcast om övervikt

Värdarna Mange och Pischa öppnar upp podden med att prata om vilka de är, vad podden kommer att handla om och diskuterar Biggest Loser som just nu spelas in igen!

22 okt. 2022

Sofia från Frisk & Fri tillbaka!

Sofia från Frisk & Fri, riksföreningen mot ätstörningar, är tillbaka för att berätta mer om resultaten från studien om ätstörningar.

17 okt. 2022

6 myter om kost

Kost och hälsa är ett område där vi också finner väldigt många olika myter. Här slår Lova Molin hål på 6 av dem.

Lova Molin

21 sep. 2022

Karoline Pettersson om vad du bör äta

Den soligaste av dem alla – Karoline Pettersson – gästar podden för att berätta om vad vi bör äta mer av.

23 juni 2022