Så lyckas du gå ner i vikt – 7 råd från dietisten!

Här är 7 tips från dietisten Lova Molin som hjälper dig på vägen.

Lova Molin

Vi är nu inne i december vilket också innebär att vi snart välkomnar ett nytt år. Nytt år innebär ofta nya målsättningar och en vanlig målsättning är att gå ner i vikt. För att gå ner i vikt krävs det alltid ett kaloriunderskott. Dock är det inte alltid så enkelt som att äta mindre och röra på sig mer. Nedan följer sju råd för att du ska lyckas med ett mål om viktnedgång på ett långsiktigt och hållbart sätt.

Skaffa dig kunskap

Kunskap innebär att det blir lättare att göra aktiva och medvetna val. Lär dig gärna identifiera ditt kostmönster, ditt kaloribehov och vad olika livsmedel innehåller när det kommer till näring och energi. Ökad kunskap innebär att du kan hitta enkla byten i din vardag som kan ta dig närmare dina mål.

Med kunskap följer också en ökad flexibilitet vad gäller livsmedelsval och att du lättare kan anpassa kosten specifikt efter dig, dina behov och din vardag. Ett bra sätt att skaffa sig kunskap är att registrera sin kost under några dagar i valfri app där du får information om olika livsmedels innehåll. På det sättet lär du dig mer om energi och näringsinnehåll i de livsmedel du äter, kombinerat med att du får en bättre översikt på ditt eget kostmönster och dina vanor.

Fyll tallriken med färg

Ett bra knep för att få sig mättande och näringsrik mat är att försöka få sin tallrik så färgglad som möjligt. Fyll gärna på med grova grönsaker som morot, broccoli och kål. På det sättet blir det lättare att äta sig ordentligt mätt och samtidigt hålla nere energiintaget.

Lär dig laga hälsosam och god mat

Utforska gärna recept på rätter du tycker om. Om du älskar pizza eller hamburgare kan du till exempel leta efter varianter som mättar bättre och innehåller mer näring än de traditionella versionerna. Du kan också justera dina favoriträtter med enkla byten, som att välja ost eller grädde med lägre fetthalt, eller lägga till extra grönsaker i en gryta.

Identifiera den osynliga maten

Upplever du att du äter bra och rör på dig regelbundet – men ändå står vågen still? Då kan det vara värt att se över det omedvetna ätandet.

Det kan handla om små saker som inte alltid registreras: en cappucino på språng, ett par skivor ost medan du förbereder frukost, en handfull nötter före middagen, eller en liten kaka från fikabordet på jobbet. Små vanor som dessa kan addera upp och ibland påverka mer än man tror.

Fokusera på hemlagad mat

Något som är bra att vara medveten om är att maten du äter ute på restaurang ofta är mer energirik än den du lagar hemma. Det är som regel lättare att äta hälsosamt om du lagar maten själv. Äter du mat ute ofta rekommenderar jag att ta en titt på denna artikel om mat på språng Så lyckas du med hälsosamma matval när du är på språng — Tyngre

Välj mat som ger volym och mättnad

Vissa livsmedel tar mycket plats på tallriken utan att bidra med så mycket energi (kalorier), vilket gör dem särskilt bra om du vill kunna äta större portioner för att hålla dig mätt. Exempel på bra mat är grova grönsaker som broccoli, blomkål och vitkål, samt bönor, linser, bär, vit fisk och kycklingfilé. Den här typen av livsmedel gör att portionen ser större ut, fyller magen mer och håller dig mätt längre.

Se över maten på helgen

Det är vanligt att vara väldigt strikt med kosten under veckodagarna, för att sedan släppa alla regler när helgen kommer. Resultatet kan i många fall bli att man hamnar på energibalans sett över hela veckan.

För många kan en alltför strikt kosthållning måndag till fredag göra det svårare att behålla en jämn och hållbar kost genom hela veckan. I stället kan det vara mer effektivt att sikta på att äta tillräckligt bra under vardagarna, snarare än perfekt. Försök att hitta en balans som fungerar för dig från måndag till söndag. Fundera också över vilka livsmedel och tillfällen som är viktigast för dig – till exempel när det gäller godis, snacks eller alkohol – och välj medvetet när du vill njuta lite extra.

Upplever du att du testat det mesta och inget fungerar vill jag avslutningsvis tipsa om artikeln Orsaker till utebliven viktnedgång — Tyngre där du hittar vanliga orsaker till utebliven viktnedgång.


Liknande artiklar
Samma resultat från vanlig kalorirestriktion som från periodisk fasta

En ny översikt av forskningen visar att periodisk och intermittent fasta inte ger några större hälsofördelar jämfört med klassisk kalorirestriktion – men frågan är ännu inte helt avgjord.

Jacob Gudiol

9 sep. 2025

Viktnedgång med 90 procent ultraprocessad mat

Linnea är tillbaka i podden och tillsammans med Jacob dissekerar hon en ny studie som jämför effekterna av ultraprocessad och minimalt processad mat – med några oväntade resultat.

12 aug. 2025

Tre faktorer som påverkar hur mycket vi äter

Hur påverkar portionsstorlek, energidensitet och smakvariation hur mycket vi äter? I veckans avsnitt av Hälsoveckan by Tyngre djupdyker Jacob och Erik i de tre faktorer som enligt forskningen driver vårt energiintag mest.

24 juni 2025

Jakten på det perfekta kostschemat

Vad menar vi egentligen när vi säger att vi vill ha ett kostschema som "funkar"? I veckans avsnitt pratar Mange och Pischa om hållbarhet, vanliga fällor och vägen mot en sundare relation till mat och hälsa.

2 juni 2025

Från gastric bypass till Ironman – Sara Molin gästar

När kroppen förändrades efter att Sara Molin blivit ung mamma inleddes en oväntad viktresa kantad av jojobantning och vacklande självkänsla. I veckans avsnitt delar hon med sig av beslutet som förändrade allt – och hur träningen efter en gastric bypass ledde hela vägen till tre genomförda Ironman.

26 maj 2025

Här är recepten Tyngres läsare älskat mest 2025 – proteinrikt & populärt!

Vilka proteinrika recept har egentligen blivit mest populära på Tyngre under 2025? Vi har sammanställt topplistan över de mest klickade recepten hittills i år – allt från frukostfavoriter och mellanmål till nyttigare desserter. Oavsett om du är på jakt efter enkla vardagslösningar eller något sött med hög proteinhalt, hittar du garanterat något som passar här.

Viktor Söder

15 maj 2025

Sanningar om kost och gymhygien

Tiden bara flyger iväg när man är mitt uppe i tävlingsförberedelser. Det är otroligt hur många gånger man har varit på samma plats och fortfarande känner sig lika nervös och samtidigt förväntansfull. Det är en ständig kamp med att packa rätt och i god tid för att minska stressen.

2 maj 2025

En traditionell afrikansk diet mot en västerländsk diet

Två snabbare ämnen hanteras i avsnitt 168 av Hälsoveckan by Tyngre. Först ut är nyheten om att Kevin Hall har valt att säga upp sig på NIH efter att han upplevt påtryckningar och vad han själv anser vara censur från de som numera styr NIH och HHS i USA...

22 apr. 2025

Gröt, kalorier och missledande recept

Jag har en personlig kris efter att fått fortkörningsböter. Detaljer om situationen, min reaktion, och hur det påverkar vardagen togs upp – dags för EPA-traktor?

18 apr. 2025

Hanna Olvenmark om att vara influenser utan att spåra ur

I avsnitt 166 av Hälsoveckan by Tyngre gästas Erik och Jacob av Hanna Olvenmark som är personen bakom det populära kontot portionenundertian och författaren bakom den storsäljande kokboken med samma namn.

8 apr. 2025

Lev mer – men på ditt sätt med Siri Helle

Vad betyder det egentligen att leva mer – och måste vi hela tiden jaga mening? I det här avsnittet möter vi psykologen och författaren Siri Helle för andra gången.

7 apr. 2025

Akutlösning för att behålla träningsrutinen

Vi rekommenderar att upprätthålla träningen även under hektiska arbetsveckor genom så korta pass som fem minuter – sådana träningsstunder är en metod för att bibehålla både fysisk och mental hälsa under tidspress.

4 apr. 2025

MiTh Dietist

Hur vad vi lyfter och hur mycket pratar vi mer än gärna om, men vad laddar vi kroppen med? Idag är Michaela Ödling och Malin Thrysén från MiTh Dietist med och svarar på lite frågor och funderingar från Josef kring detta. 

3 apr. 2025

Koststrategier för vardagen

Jossan lider starkt av pollenallergi och beskriver de allvarliga symtomen och de tillfälliga lösningarna hon använder. En kommande universitetsstudie söker nu deltagare och Jossan kommer ansöka om att få ingå i studien för att förhoppningsvis äntligen hitta en lindring.

28 mars 2025

Erik är Årets Allmänbildare 2025!

Härligt snack med Erik Dunåker som nyligen röstades fram till Årets Allmänbildare 2025! Vi pratar om drivkraften bakom hans arbete och hur hans profil och kommunikation anpassats för att nå även tvivlarna.

24 feb. 2025

Träning, träskdieter och tidsoptimism

I detta avsnitt dyker Carina och jag in i en mängd olika ämnen. Jag delar med mig av min pågående saga med min badrumsrenovering. Trots förseningar och frustrationer känner jag mig hoppfull med det nya teamet som arbetar på det. Carina, å andra sidan, pratar om sin köksrenovering och den oväntade omvägen att först göra om hennes mans walk-in-closet.

14 feb. 2025

När livet händer – känslor, kriser och beteenden

I veckans avsnitt pratar vi om hur vi hanterar livets oförutsägbarhet, stress och känslor – och hur det kan påverka våra beteenden, särskilt kopplat till mat och hälsa.

10 feb. 2025

Äter du för lite – och därför inte går ner i vikt?

Har du hört att om du äter för lite så slutar du gå ner i vikt? Att kroppen hamnar i svältläge och håller fast vid fettet? Det låter dramatiskt, men är det sant?

3 feb. 2025

Hur du hittar bra personer att följa kring träning, kost och hälsa

Jacob Gudiol förklarar hur du hittar bra personer att följa på sociala medier samt listar sina favoriter på Instagram, Threads, X, Bluesky och Youtube!

Jacob Gudiol

20 jan. 2025

Går människor ner i vikt om de börjar träna?

Jacob och Erik diskuterar den här veckan en ny systematisk översiktsartikel på vilken effekt bara ökad motion har på vikten hos människor med övervikt och fetma.

14 jan. 2025

Det hopplösa i att försöka ta fram en personlig GI-lista

I avsnitt 149 av Hälsoveckan by Tyngre diskuterar Jacob och Linnea en nypublicerad studie med en tillhörande ledartextsom handlar om osäkerheten i enskilda blodsockermätningar med kontinuerliga blodsockermätare.

10 dec. 2024

Våra fettceller minns om vi någon gång varit feta

I avsnitt 147 av Hälsoveckan by Tyngre diskuteras en ny studie i Nature där man har tittat på fettcellerna hos människor och möss när de burit på olika mängder fettmassa.

26 nov. 2024

Nicklas Neuman om forskning, fotboll och nya bokprojektet

Nicklas Neuman, den riktiga kostdoktorn, gästar oss för att prata om bland annat Degerfors väg tillbaka till Allsvenskan, om lukt- och smakavvikelser post-covid och om den nya boken som han nu skriver tillsammans med Jacob Gudiol.

14 nov. 2024

Är det bättre med vanlig cola än light till små barn?

Jacob och Erik diskuterar i det här avsnittet ett viralt inlägg på sociala medier där det påstås att det är bättre att ge barn sockersötad cola än lightvarianten.

22 okt. 2024

Mer viktökning som ung än som medelålders

Mycket talar för att vår förmåga att hålla vikten inte försämras av vår ålder. Det kan faktiskt vara precis tvärtom.

Jacob Gudiol

23 aug. 2024

Vad vet vi kring hur kosten påverkar immunförsvaret?

Jacob och Wille försöker svara på tre lyssnarfrågor i avsnitt 457 av Tyngre Träningssnack.

14 aug. 2024

En diet personligt anpassad efter proteomet vs vanlig medelhavskost

Jacob och Erik diskuterar en studie där man testat en personligt anpassad diet mot en mer generisk medelhavskost.

30 juli 2024

Alex Danielsson gästar om träning efter 45

Jossan tog sommarlov, så detta avsnitt gästas av Alex Danielsson. De pratar om deras favoritställe, Vemdalen, och njuter av lite fredagsmys med champagne.

19 juli 2024

Svenskar äter fortfarande för mycket salt, socker och mättat fett

I avsnitt 126 av Hälsoveckan by Tyngre diskuterar Jacob, Caroline och Erik Livsmedelsverkets nya undersökning ”Matkorgen 2022”.

2 juli 2024

Att undvika vid viktnedgång med KP

Favoriten Karoline Petersson hjälper oss att reda ut några av de fenomen man bör hålla sig långt ifrån ifall man vill gå ner i vikt.

4 mars 2024

Nutritionsforskning är svårt och får för lite forskningspengar

I avsnitt 107 diskuterar Jacob, Linnea och Erik olika utmaningar som finns kring nutritionsforskning idag.

20 feb. 2024

10 000 steg och andra hälsomål

Erik och Jacob får hålla låda själva denna vecka. De diskuterar bland annat ett klipp från Agnes Wold där hon menar att rådet om 10 000 steg är överdrivet.

12 dec. 2023

Dr Neuman om vad som verkligen betyder nåt

Besök av Nicklas Neuman, där vi snackar om den faktiska betydelsen av ett antal olika kostaspekter. Både för hälsa & för presstation.

11 dec. 2023