Så lyckas du gå ner i vikt!

Snart nytt år med nya målsättningar, som att kanske ta sig ner i vikt. Här är 7 tips från dietisten Lova Molin som hjälper dig på vägen.

Lova Molin


Vi är nu inne i december vilket också innebär att vi snart välkomnar ett nytt år. Nytt år innebär ofta nya målsättningar och en vanlig målsättning är att gå ner i vikt.

För att gå ner i vikt krävs det alltid ett kaloriunderskott. Dock är det inte alltid så enkelt som att äta mindre och röra på sig mer. Nedan följer sju råd för att du ska lyckas med ett mål om viktnedgång på ett långsiktigt och hållbart sätt. 

Så lyckas du gå ner i vikt – 1: Skaffa dig kunskap

Kunskap innebär att det blir lättare att göra aktiva och medvetna val. Lär dig gärna identifiera ditt kostmönster, ditt kaloribehov och vad olika livsmedel innehåller när det kommer till näring och energi. Ökad kunskap innebär att du kan hitta enkla byten i din vardag som kan ta dig närmare dina mål. Med kunskap följer också en ökad flexibilitet vad gäller livsmedelsval och att du lättare kan anpassa kosten specifikt efter dig, dina behov och din vardag. Ett bra sätt att skaffa sig kunskap är att registrera sin kost under några dagar i valfri app där du får information om olika livsmedels innehåll. På det sättet lär du dig mer om energi och näringsinnehåll i de livsmedel du äter, kombinerat med att du får en bättre översikt på ditt eget kostmönster och dina vanor. 

Så lyckas du gå ner i vikt – 2: Fyll tallriken med färg

Ett bra knep för att få sig mättande och näringsrik mat är att försöka få sin tallrik så färgglad som möjligt. Fyll gärna på med grova grönsaker som morot, broccoli och kål. På det sättet blir det lättare att äta sig ordentligt mätt och samtidigt hålla nere energiintaget. 

Så lyckas du gå ner i vikt – 3: Lär dig laga hälsosam och god mat

Hälsosam mat behöver inte vara tråkig utan kan smaka gott. Leta gärna upp recept på mat du tycker om. Älskar du pizza och hamburgare kan du exempelvis leta upp varianter som mättar bra och ger mer näring än de traditionella recepten. Du kan även anpassa favoriträtter med enkla byten såsom att byta till en ost eller grädde med lägre fetthalt och kanske addera extra grönsaker. På det sättet kan du äta samma måltid och samma mängd mat men samtidigt få i dig mindre kalorier, mindre mängd mättat fett och mer näring. 

Så lyckas du gå ner i vikt – 4: Identifiera den osynliga maten

Upplever du att du äter bra och rör på dig regelbundet samtidigt som vågen står still? Försök då att identifiera den osynliga maten och det omedvetna ätandet. Det kan vara småsaker här och där såsom några nötter på språng, lite av barnens rester, att du provsmakar maten under matlagningen eller kanske en chokladbit från godisskålen i personalrummet i farten. 

Så lyckas du gå ner i vikt – 5: Fokusera på hemlagad mat

Något som är bra att vara medveten om är att maten du äter ute på restaurang ofta innehåller mer fett, salt och socker än maten du lagar hemma. Det är som regel lättare att äta hälsosamt om du lagar maten själv. Äter du mat ute ofta rekommenderar jag att ta en titt på denna artikel om mat på språng Så lyckas du med hälsosamma matval när du är på språng — Tyngre

Så lyckas du gå ner i vikt – 6: Ät gärna volymgivande mat

Volymgivande mat är mat som ger en stor volym i förhållande till energiinnehållet. Det är framförallt livsmedel som är fiberrika, proteinrika och som innehåller en stor andel vatten. Exempel på livsmedel är potatis och rotfrukter, grova grönsaker, bär, bönor och linser, vit fisk och fågel. Ta gärna en titt på denna artikel för att läsa mer om volymgivande mat. Gå ner i vikt med volymgivande mat — Tyngre

Så lyckas du gå ner i vikt – 7: Se över maten på helgen

Det är vanligt att vara superstrikt med kosten måndag till fredag. För att sedan, när helgen kommer släppa allt. Det innebär att du landar på energibalans totalt över hela veckan. I detta fall kan det vara bra att under veckodagarna försöka fokusera på att äta bra nog. För många kan en för strikt kosthållning på vardagarna innebära att det blir svårt att hålla kosten balanserat på helgerna. Försök i så fall att balansera upp kosten över veckan. Välj sedan ut de livsmedel och de tillfällen som känns viktigast för dig när det kommer till exempelvis godis, snacks och alkohol. 

Upplever du att du testat det mesta och inget fungerar vill jag avslutningsvis tipsa om artikeln Orsaker till utebliven viktnedgång — Tyngre där du hittar vanliga orsaker till utebliven viktnedgång. 


Photo by Graphic Node on UnsplashLiknande artiklar
Att undvika vid viktnedgång med KP

Favoriten Karoline Petersson hjälper oss att reda ut några av de fenomen man bör hålla sig långt ifrån ifall man vill gå ner i vikt.

4 mars 2024

Nutritionsforskning är svårt och får för lite forskningspengar

I avsnitt 107 diskuterar Jacob, Linnea och Erik olika utmaningar som finns kring nutritionsforskning idag.

20 feb. 2024

10 000 steg och andra hälsomål

Erik och Jacob får hålla låda själva denna vecka. De diskuterar bland annat ett klipp från Agnes Wold där hon menar att rådet om 10 000 steg är överdrivet.

12 dec. 2023

Dr Neuman om vad som verkligen betyder nåt

Besök av Nicklas Neuman, där vi snackar om den faktiska betydelsen av ett antal olika kostaspekter. Både för hälsa & för presstation.

11 dec. 2023

Julmatspecial med Karoline Pettersson

Vi tar den positiva vägen till julbordet och låter oss lotsas av solskenet Karoline Pettersson. Favoriter, måsten, personliga anpassningar och rätter vi inte ens tar i med tång.

27 nov. 2023

Orimlig kritik mot hjälp med viktnedgång efter graviditet

Linnea är tillfälligt tillbaka och tillsammans med Erik, Jacob och Caroline så diskuteras veckans rubriker.

14 nov. 2023

Så skapar du en balanserad kost – tips och råd!

När det kommer till att äta hälsosamt är balans en viktig faktor. Balans handlar delvis om att få i sig lagom mycket av olika näringsämnen och lagom mycket energi.

Lova Molin

17 okt. 2023

Omega-3 index – är det värt att bry sig om?

Det senaste året har jag märkt av en ökning när det gäller intresset kring något som kallas för omega-3 index. Här förklarar jag lite vad det är.

Jacob Gudiol

16 okt. 2023

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Voldemort härjar på sociala medier

Caroline är äntligen tillbaka efter arbete och semester. Denna gång tar hon också upp en helt personlig åsikt som hon tyckte att hon ville förmedla till alla er lyssnare.

19 sep. 2023

Hur nyttigt är det egentligen?

Lova Molin sänder oss här några tänkvärda insikter om vad du behöver ta hänsyn till när du ska värdera kvaliteten i vad du äter.

Lova Molin

13 aug. 2023

Mat för att bygga muskler

Vilka delar i kosten är viktigast när det kommer till att bygga muskler? Lova Molin ger dig all information du behöver.

Lova Molin

25 juni 2023

Så grillar du hälsosamt och gott – dietisten tipsar!

Sommaren är här vilket också innebär säsong för att grilla. När det kommer till grillen finns det många nyttiga grillalternativ.

Lova Molin

2 juni 2023

Livsmedelsindustrin sponsrar studier som är negativa mot NutriScore

Dagens ämne i Hälsoveckan by Tyngre är olika metoder att ranka livsmedel från bra till dåligt.

23 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

Jacob Gudiol om alternativa "sanningssägare"

Vi pratar om trender kring alternativa dietpåståenden, en påtaglig forskningsresistens och blandat vaccinationsmotstånd.

10 apr. 2023

Hälsosamma och billiga livsmedel – Dietisten tipsar

Att hålla koll på priserna i mataffären är extra aktuellt just nu. Maten har blivit dyrare och för många svider de höjda matkostnaderna i plånboken.

Lova Molin

28 mars 2023

Caroline Wilbois om att vara dietist i Biggest Loser

Vi bjuder in Caroline Wilbois till samtal om bland annat detox, juicedieter och set point. Ett spännande avsnitt med många riktningar.

27 feb. 2023

Karoline Pettersson om kost och näring

Fredrik & Ashkan snackar med allas vårt energiknippe Karoline Pettersson om kost och näring. Hör våra diskussioner om Liver King-fenomenet, matpriser och olika koststrategier.

18 feb. 2023

3 tips på hur du får i dig mer protein

Protein hjälper oss att skydda de muskler vi har och gör också att vi får enklare att bygga nya. Protein är därmed muskelmassans bästa vän.

Alex Danielsson

11 feb. 2023

Socker och hälsa

Socker är ett mycket omdiskuterat ämne inom området kost och hälsa. Men vad händer egentligen i kroppen när vi äter socker?

Lova Molin

25 jan. 2023

Lär dig tyda innehållsförteckningen

För att kunna göra medvetna val när det kommer till kosten är det bra att kunna tyda innehållsförteckningen.

Lova Molin

3 jan. 2023

Är vi redo för julen?

Vi svarar på frågor om dieter (igen) och varför folk inte experimenterar med träning lika mycket som med kosten.

18 dec. 2022

Vilka dieter skulle vi kunna tänka oss testa?

Hur sov egentligen Patricia när hon hade ont i knäna? Vad skulle Karro vilja utmana sig själv med och vi snöar in på dieter.

11 dec. 2022

Naturella nötter är näringsrika och mättande

Denna vecka är det endast Jacob och Erik som sitter med mikrofonerna och delar med sig av sina tankar kring veckans ämne.

29 nov. 2022

Så lyckas du gå ner i vikt!

Snart nytt år med nya målsättningar, som att kanske ta sig ner i vikt. Här är 7 tips från dietisten Lova Molin som hjälper dig på vägen.

Lova Molin

28 nov. 2022

Frågelåda i Lev lite-podden

Vi snöar in igen på julen och svarar på frågor om den. Mellanmål är en återkommande frågeställning från er där ute så vi lyfter den igen.

27 nov. 2022

Om senaste tidens debatt kring kroppsaktivism

Kroppsaktivism har varit på tapeten de senaste två veckorna och i det här avsnittet så diskuterar Jacob och Linnea lite kring det.

22 nov. 2022

Du kan bli lurad till att inte längre tåla saker

Så kan vi påverkas att tro att vi hux flux inte tål vissa saker längre. Bara för att någon vill sälja nåt som "ordnar" till det igen.

Jacob Gudiol

21 nov. 2022

Aktuell status

Karro är lack för att Patricia inte har uppdaterat med bilder på graviditeten. Vi snackar om Patricia har en ”riktig” baddräkt, bl a.

20 nov. 2022

Sömnens påverkan på övervikt – med Christian Benedict

Hur mycket behöver vi sova egentligen och påverkar sömnen vår vikt? Vi reder ut detta och massa mer med sömnforskaren Christian Benedict.

14 nov. 2022

Anki Sundin om nya näringsrekommendationer

Vår absoluta favorit Anki Sundin tar sig tid för att diskutera de nya nordiska näringsrekommendationerna som är på ingång.

14 nov. 2022

Lev lite – Frågeavsnitt

Vi besvarar lite lyssnarfrågor. Vilken övning är vår favorit just nu och går Patricia fortfarande på kostschema som gravid?

13 nov. 2022