Orsaker till utebliven viktnedgång

Vill du gå ner i vikt? Känns det som att du gör allt rätt men trots detta så händer inget? Lova Molin listar här 7 olika möjliga anledningar till det.

Lova Molin


Jag möter ofta individer som kämpar med att gå ner i vikt men upplever att det inte händer något på vågen trots en hälsosam kosthållning och regelbunden träning. Jag vill börja med att säga att vikten på vågen inte säger allt. Vågen säger ingenting om VAD vikten består av. Är det muskler, fett eller vätska? Det är därmed viktigt att också använda andra sätt att utvärdera sina resultat såsom mående, ork och hur kläderna sitter. 

Du behöver egentligen inte gå ner i vikt

Har du en normal vikt och fettprocent? Många kan trots detta ha en önskan om att pressa ner vikten/fettprocenten ytterligare för att toppa formen. Givetvis kan man göra det om man vill, dock är det viktigt att vara medveten om att i detta fall räcker det sällan med att äta hälsosamt utan du behöver vara väldigt strikt med kosten. Att gå ner några extra kilon är ingenting i jämförelse med de sista kilona som krävs för att exempelvis magrutor ska börja synas. I detta fall kan det vara bra att reflektera över om du tycker att det är värt det. 

Du äter mer än du tror

Många äter mer än vad de själva är medvetna om. Det kan vara en näve nötter från nötskålen, att du provsmakar maten när du tillagar en gryta eller en proteinbar i farten. Ett tips är att skriva ner ALLT du stoppar i dig under några dagar. Även om du äter resterna från barnens tallrikar. Många bäckar små kan i slutändan bli mycket kalorier, så att du trots beräknat kaloriunderskott landar på energibalans. Ofta kan det handla om omedvetet småätande vilket kan uppstå på grund av att du äter för lite mat i grunden och därmed är konstant sugen. I detta fall kan en lösning vara att lägga in mer mat i sin planering för att undvika småätandet. 

Du är strikt med kosten måndag till torsdag

Du kanske är superstrikt med maten måndag till torsdag. Sedan kommer helgen och det blir fredagsmys, lördagsgodis, söndagsbrunch samt några glas vin under helgen. För mycket näringsfattig och energirik mat kan göra att du i slutändan landar på energibalans även om du är superstrikt med maten under övriga veckodagar. Se över hur din kost ser ut både på veckobasis och månadsbasis. Det är helheten som av avgörande i slutändan. 

Du äter liten mängd mat men energirik mat

Att ett livsmedel är hälsosamt innebär inte per automatik att det är kalorisnålt. För att gå ner i vikt krävs det alltid att du landar på kaloriunderskott. Det finns många livsmedel som är väldigt näringsrika samt innehåller nyttiga fetter men samtidigt är kaloririka såsom olivolja, rapsolja, nötter/frön, nötsmör, fröknäcke och avokado. Du kan alltså äta väldigt hälsosamt och liten mängd mat men samtidigt landa på ett kaloriöverskott om för mycket av din mat kommer från energitäta livsmedel. I detta fall rekommenderar jag att börja kika på ditt kaloribehov i förhållande till vad du får i dig från olika livsmedel. 

Du gör av med mindre kalorier än du tror

Många tenderar att överskatta hur mycket energi man gör av med vid ett träningspass. Ett hårt styrketräningspass på en timme 5-6 dagar i veckan kommer tyvärr inte innebära att man kan äta massa extra mat. Det är väldigt lätt att äta upp den mängd kalorier du gör dig av med på ett träningspass.

Du stressar för mycket och ger dig inte tid till återhämtning

När du stressar utsöndrar kroppen stresshormonet kortisol. Kortisol hjälper till att lagra in fett, framförallt runt magen. Stress kan också bidra till sämre förmåga att uppfatta mättnadssignaler, att du missar måltider och sedan överkompenserar vid nästa måltid. Det är alltså viktigt att se över helheten och inte bara hur mycket du äter och tränar. Se till att ge dig tid till återhämtning och tillräckligt med sömn.

Du lider av hormonrubbningar

I vissa fall kan det vara hormonrubbningar som gör det svårare att gå ner i vikt. Brist på sköldkörtelhormon (hypotyeros) leder till låg ämnesomsättning. Diagnos ges genom blodprov. Misstänker du att du har hormonrubbningar rekommenderar jag att ta kontakt med din vårdcentral för att få hjälp.


Photo by Thought Catalog on Unsplash


Liknande artiklar
Du får troligen inga speciella effekter från din fasta

Det har varit i princip omöjligt att missa all hype kring fasta de senaste 5 åren. Men hur effektivt är det egentligen?

Jacob Gudiol

14 mars 2024

Att undvika vid viktnedgång med KP

Favoriten Karoline Petersson hjälper oss att reda ut några av de fenomen man bör hålla sig långt ifrån ifall man vill gå ner i vikt.

4 mars 2024

Nutritionsforskning är svårt och får för lite forskningspengar

I avsnitt 107 diskuterar Jacob, Linnea och Erik olika utmaningar som finns kring nutritionsforskning idag.

20 feb. 2024

Hur screening och förebyggande tester kan göra så du mår sämre

Med det nya året kommer många personers ambitioner att börja om på nytt med fokus på hälsa och välmående. Hur relevant är det då med hälsotester och screeningar?

Jacob Gudiol

13 feb. 2024

Tips för att fortsätta med träningen på längre sikt

Träning påstås få människor att må bättre. Så hur gör vi då för att få folk att fortsätta med det? Jacob Gudiol väger in i frågan.

Jacob Gudiol

15 jan. 2024

Dr Neuman om vad som verkligen betyder nåt

Besök av Nicklas Neuman, där vi snackar om den faktiska betydelsen av ett antal olika kostaspekter. Både för hälsa & för presstation.

11 dec. 2023

Julmatspecial med Karoline Pettersson

Vi tar den positiva vägen till julbordet och låter oss lotsas av solskenet Karoline Pettersson. Favoriter, måsten, personliga anpassningar och rätter vi inte ens tar i med tång.

27 nov. 2023

Så skapar du en balanserad kost – tips och råd!

När det kommer till att äta hälsosamt är balans en viktig faktor. Balans handlar delvis om att få i sig lagom mycket av olika näringsämnen och lagom mycket energi.

Lova Molin

17 okt. 2023

Omega-3 index – är det värt att bry sig om?

Det senaste året har jag märkt av en ökning när det gäller intresset kring något som kallas för omega-3 index. Här förklarar jag lite vad det är.

Jacob Gudiol

16 okt. 2023

Vad händer om man byter sockersötad läsk mot lightläsk?

Ett ämne som aldrig verkar sluta att intressera människor är frågan om huruvida det är bättre eller inte med lightdrycker istället för sockersötade drycker.

Jacob Gudiol

21 sep. 2023

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Voldemort härjar på sociala medier

Caroline är äntligen tillbaka efter arbete och semester. Denna gång tar hon också upp en helt personlig åsikt som hon tyckte att hon ville förmedla till alla er lyssnare.

19 sep. 2023

Vegetarisk och vegansk mat när man ska bygga muskler

Över många år har intresset för vegetarisk och vegansk kost ökat. Men hur påverkar det vår förmåga att bygga muskler? Jacob Gudiol reder ut frågan.

Jacob Gudiol

5 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Fördelar och nackdelar med en kontinuerlig blodsockermätare för dig utan diabetes

I två tidigare artiklar här på Tyngre har vi tittat på hur vi mäter blodsockerkontroll. Dags för hur en kontinuerlig mätning påverkar oss.

Jacob Gudiol

28 aug. 2023

Vad vet vi kring hur blodsockerkurvan påverkar hunger, aptit och energinivåer?

Då var det dags för fortsättningen på den här artikelserien i tre delar kring blodsockerkontroll och kontinuerlig mätning av blodsockret.

Jacob Gudiol

25 aug. 2023

Blodsockerkontroll och långsiktig hälsa – vad vet vi idag?

Att ha kontroll på blodsockret är något som har diskuterats flitigt under lång tid. I en artikelserie på tre delar tar Jacob Gudiol oss med till vad forskningen verkligen säger.

Jacob Gudiol

15 aug. 2023

Hur nyttigt är det egentligen?

Lova Molin sänder oss här några tänkvärda insikter om vad du behöver ta hänsyn till när du ska värdera kvaliteten i vad du äter.

Lova Molin

13 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Mat för att bygga muskler

Vilka delar i kosten är viktigast när det kommer till att bygga muskler? Lova Molin ger dig all information du behöver.

Lova Molin

25 juni 2023

Sömnkvalitén kan påverkas negativt av en sämre diet

För drygt 7 år sedan skrev jag en artikel här på Tyngre om vad man visste kring hur kosten påverkade människors sömn. Nu är det dags för uppdatering.

Jacob Gudiol

9 juni 2023

Så grillar du hälsosamt och gott – dietisten tipsar!

Sommaren är här vilket också innebär säsong för att grilla. När det kommer till grillen finns det många nyttiga grillalternativ.

Lova Molin

2 juni 2023

Livsmedelsindustrin sponsrar studier som är negativa mot NutriScore

Dagens ämne i Hälsoveckan by Tyngre är olika metoder att ranka livsmedel från bra till dåligt.

23 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Jacob Gudiol om alternativa "sanningssägare"

Vi pratar om trender kring alternativa dietpåståenden, en påtaglig forskningsresistens och blandat vaccinationsmotstånd.

10 apr. 2023

Hälsosamma och billiga livsmedel – Dietisten tipsar

Att hålla koll på priserna i mataffären är extra aktuellt just nu. Maten har blivit dyrare och för många svider de höjda matkostnaderna i plånboken.

Lova Molin

28 mars 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023

Mot 10 km – Styrketräningen

Det är välbelagt att löpare bör styrketräna benen. Det går dock att individanpassa träningen för bästa resultat.

Wille Valkeaoja

9 mars 2023

Ramadan och träning för motionärer och elitidrottare

Här i del 2 ska vi fortsätta genom att titta mer specifikt på fysisk aktivitet och prestation under Ramadan.

Jacob Gudiol

8 mars 2023