Orsaker till utebliven viktnedgång

Vill du gå ner i vikt? Känns det som att du gör allt rätt men trots detta så händer inget? Lova Molin listar här 7 olika möjliga anledningar till det.

Lova Molin


Jag möter ofta individer som kämpar med att gå ner i vikt men upplever att det inte händer något på vågen trots en hälsosam kosthållning och regelbunden träning. Jag vill börja med att säga att vikten på vågen inte säger allt. Vågen säger ingenting om VAD vikten består av. Är det muskler, fett eller vätska? Det är därmed viktigt att också använda andra sätt att utvärdera sina resultat såsom mående, ork och hur kläderna sitter. 

Du behöver egentligen inte gå ner i vikt

Har du en normal vikt och fettprocent? Många kan trots detta ha en önskan om att pressa ner vikten/fettprocenten ytterligare för att toppa formen. Givetvis kan man göra det om man vill, dock är det viktigt att vara medveten om att i detta fall räcker det sällan med att äta hälsosamt utan du behöver vara väldigt strikt med kosten. Att gå ner några extra kilon är ingenting i jämförelse med de sista kilona som krävs för att exempelvis magrutor ska börja synas. I detta fall kan det vara bra att reflektera över om du tycker att det är värt det. 

Du äter mer än du tror

Många äter mer än vad de själva är medvetna om. Det kan vara en näve nötter från nötskålen, att du provsmakar maten när du tillagar en gryta eller en proteinbar i farten. Ett tips är att skriva ner ALLT du stoppar i dig under några dagar. Även om du äter resterna från barnens tallrikar. Många bäckar små kan i slutändan bli mycket kalorier, så att du trots beräknat kaloriunderskott landar på energibalans. Ofta kan det handla om omedvetet småätande vilket kan uppstå på grund av att du äter för lite mat i grunden och därmed är konstant sugen. I detta fall kan en lösning vara att lägga in mer mat i sin planering för att undvika småätandet. 

Du är strikt med kosten måndag till torsdag

Du kanske är superstrikt med maten måndag till torsdag. Sedan kommer helgen och det blir fredagsmys, lördagsgodis, söndagsbrunch samt några glas vin under helgen. För mycket näringsfattig och energirik mat kan göra att du i slutändan landar på energibalans även om du är superstrikt med maten under övriga veckodagar. Se över hur din kost ser ut både på veckobasis och månadsbasis. Det är helheten som av avgörande i slutändan. 

Du äter liten mängd mat men energirik mat

Att ett livsmedel är hälsosamt innebär inte per automatik att det är kalorisnålt. För att gå ner i vikt krävs det alltid att du landar på kaloriunderskott. Det finns många livsmedel som är väldigt näringsrika samt innehåller nyttiga fetter men samtidigt är kaloririka såsom olivolja, rapsolja, nötter/frön, nötsmör, fröknäcke och avokado. Du kan alltså äta väldigt hälsosamt och liten mängd mat men samtidigt landa på ett kaloriöverskott om för mycket av din mat kommer från energitäta livsmedel. I detta fall rekommenderar jag att börja kika på ditt kaloribehov i förhållande till vad du får i dig från olika livsmedel. 

Du gör av med mindre kalorier än du tror

Många tenderar att överskatta hur mycket energi man gör av med vid ett träningspass. Ett hårt styrketräningspass på en timme 5-6 dagar i veckan kommer tyvärr inte innebära att man kan äta massa extra mat. Det är väldigt lätt att äta upp den mängd kalorier du gör dig av med på ett träningspass.

Du stressar för mycket och ger dig inte tid till återhämtning

När du stressar utsöndrar kroppen stresshormonet kortisol. Kortisol hjälper till att lagra in fett, framförallt runt magen. Stress kan också bidra till sämre förmåga att uppfatta mättnadssignaler, att du missar måltider och sedan överkompenserar vid nästa måltid. Det är alltså viktigt att se över helheten och inte bara hur mycket du äter och tränar. Se till att ge dig tid till återhämtning och tillräckligt med sömn.

Du lider av hormonrubbningar

I vissa fall kan det vara hormonrubbningar som gör det svårare att gå ner i vikt. Brist på sköldkörtelhormon (hypotyeros) leder till låg ämnesomsättning. Diagnos ges genom blodprov. Misstänker du att du har hormonrubbningar rekommenderar jag att ta kontakt med din vårdcentral för att få hjälp.


Photo by Thought Catalog on Unsplash


Liknande artiklar
Koststrategier för vardagen

Jossan lider starkt av pollenallergi och beskriver de allvarliga symtomen och de tillfälliga lösningarna hon använder. En kommande universitetsstudie söker nu deltagare och Jossan kommer ansöka om att få ingå i studien för att förhoppningsvis äntligen hitta en lindring.

28 mars 2025

Erik är Årets Allmänbildare 2025!

Härligt snack med Erik Dunåker som nyligen röstades fram till Årets Allmänbildare 2025! Vi pratar om drivkraften bakom hans arbete och hur hans profil och kommunikation anpassats för att nå även tvivlarna.

24 feb. 2025

Träning, träskdieter och tidsoptimism

I detta avsnitt dyker Carina och jag in i en mängd olika ämnen. Jag delar med mig av min pågående saga med min badrumsrenovering. Trots förseningar och frustrationer känner jag mig hoppfull med det nya teamet som arbetar på det. Carina, å andra sidan, pratar om sin köksrenovering och den oväntade omvägen att först göra om hennes mans walk-in-closet.

14 feb. 2025

Hur påverkas träningseffekten från gymmet av en fylla?

Hur påverkas träningseffekten från gymmet av en fylla? Jacob Gudiol reder här ut denna viktiga fråga!

Jacob Gudiol

11 feb. 2025

När livet händer – känslor, kriser och beteenden

I veckans avsnitt pratar vi om hur vi hanterar livets oförutsägbarhet, stress och känslor – och hur det kan påverka våra beteenden, särskilt kopplat till mat och hälsa.

10 feb. 2025

Äter du för lite – och därför inte går ner i vikt?

Har du hört att om du äter för lite så slutar du gå ner i vikt? Att kroppen hamnar i svältläge och håller fast vid fettet? Det låter dramatiskt, men är det sant?

3 feb. 2025

Hur du hittar bra personer att följa kring träning, kost och hälsa

Jacob Gudiol förklarar hur du hittar bra personer att följa på sociala medier samt listar sina favoriter på Instagram, Threads, X, Bluesky och Youtube!

Jacob Gudiol

20 jan. 2025

Allt du behöver veta kring de nya fetmamedicinerna

Fetmamediciner, alla snackar om fetmamediciner. Målet med artikeln är att ge dig en grundlig genomgång av två nya och effektiva fetmamediciner, semaglutid och tirzepatid, samt deras effekter och biverkningar.

Jacob Gudiol

14 dec. 2024

Effekter från 12 månader med periodisk fasta och styrketräning

För något år sedan skrev jag en artikelserie här på Tyngre om periodisk fasta och andra former av längre fasta. Här är vad lite nyare forskning kommit fram till.

Jacob Gudiol

10 dec. 2024

Det hopplösa i att försöka ta fram en personlig GI-lista

I avsnitt 149 av Hälsoveckan by Tyngre diskuterar Jacob och Linnea en nypublicerad studie med en tillhörande ledartextsom handlar om osäkerheten i enskilda blodsockermätningar med kontinuerliga blodsockermätare.

10 dec. 2024

Våra fettceller minns om vi någon gång varit feta

I avsnitt 147 av Hälsoveckan by Tyngre diskuteras en ny studie i Nature där man har tittat på fettcellerna hos människor och möss när de burit på olika mängder fettmassa.

26 nov. 2024

Nicklas Neuman om forskning, fotboll och nya bokprojektet

Nicklas Neuman, den riktiga kostdoktorn, gästar oss för att prata om bland annat Degerfors väg tillbaka till Allsvenskan, om lukt- och smakavvikelser post-covid och om den nya boken som han nu skriver tillsammans med Jacob Gudiol.

14 nov. 2024

Är det bättre med vanlig cola än light till små barn?

Jacob och Erik diskuterar i det här avsnittet ett viralt inlägg på sociala medier där det påstås att det är bättre att ge barn sockersötad cola än lightvarianten.

22 okt. 2024

Mer viktökning som ung än som medelålders

Mycket talar för att vår förmåga att hålla vikten inte försämras av vår ålder. Det kan faktiskt vara precis tvärtom.

Jacob Gudiol

23 aug. 2024

Vad vet vi kring hur kosten påverkar immunförsvaret?

Jacob och Wille försöker svara på tre lyssnarfrågor i avsnitt 457 av Tyngre Träningssnack.

14 aug. 2024

En diet personligt anpassad efter proteomet vs vanlig medelhavskost

Jacob och Erik diskuterar en studie där man testat en personligt anpassad diet mot en mer generisk medelhavskost.

30 juli 2024

Alex Danielsson gästar om träning efter 45

Jossan tog sommarlov, så detta avsnitt gästas av Alex Danielsson. De pratar om deras favoritställe, Vemdalen, och njuter av lite fredagsmys med champagne.

19 juli 2024

Svenskar äter fortfarande för mycket salt, socker och mättat fett

I avsnitt 126 av Hälsoveckan by Tyngre diskuterar Jacob, Caroline och Erik Livsmedelsverkets nya undersökning ”Matkorgen 2022”.

2 juli 2024

Mer träning ger större vadmuskler

Vadmusklerna svarar bättre på hög volym - i alla fall kortsiktigt.

Jacob Gudiol

12 maj 2024

Du får troligen inga speciella effekter från din fasta

Det har varit i princip omöjligt att missa all hype kring fasta de senaste 5 åren. Men hur effektivt är det egentligen?

Jacob Gudiol

14 mars 2024

Att undvika vid viktnedgång med KP

Favoriten Karoline Petersson hjälper oss att reda ut några av de fenomen man bör hålla sig långt ifrån ifall man vill gå ner i vikt.

4 mars 2024

Nutritionsforskning är svårt och får för lite forskningspengar

I avsnitt 107 diskuterar Jacob, Linnea och Erik olika utmaningar som finns kring nutritionsforskning idag.

20 feb. 2024

Hur screening och förebyggande tester kan göra så du mår sämre

Med det nya året kommer många personers ambitioner att börja om på nytt med fokus på hälsa och välmående. Hur relevant är det då med hälsotester och screeningar?

Jacob Gudiol

13 feb. 2024

Tips för att fortsätta med träningen på längre sikt

Träning påstås få människor att må bättre. Så hur gör vi då för att få folk att fortsätta med det? Jacob Gudiol väger in i frågan.

Jacob Gudiol

15 jan. 2024

Dr Neuman om vad som verkligen betyder nåt

Besök av Nicklas Neuman, där vi snackar om den faktiska betydelsen av ett antal olika kostaspekter. Både för hälsa & för presstation.

11 dec. 2023

Julmatspecial med Karoline Pettersson

Vi tar den positiva vägen till julbordet och låter oss lotsas av solskenet Karoline Pettersson. Favoriter, måsten, personliga anpassningar och rätter vi inte ens tar i med tång.

27 nov. 2023

Så skapar du en balanserad kost – tips och råd!

När det kommer till att äta hälsosamt är balans en viktig faktor. Balans handlar delvis om att få i sig lagom mycket av olika näringsämnen och lagom mycket energi.

Lova Molin

17 okt. 2023

Omega-3 index – är det värt att bry sig om?

Det senaste året har jag märkt av en ökning när det gäller intresset kring något som kallas för omega-3 index. Här förklarar jag lite vad det är.

Jacob Gudiol

16 okt. 2023

Vad händer om man byter sockersötad läsk mot lightläsk?

Ett ämne som aldrig verkar sluta att intressera människor är frågan om huruvida det är bättre eller inte med lightdrycker istället för sockersötade drycker.

Jacob Gudiol

21 sep. 2023

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Voldemort härjar på sociala medier

Caroline är äntligen tillbaka efter arbete och semester. Denna gång tar hon också upp en helt personlig åsikt som hon tyckte att hon ville förmedla till alla er lyssnare.

19 sep. 2023

Vegetarisk och vegansk mat när man ska bygga muskler

Över många år har intresset för vegetarisk och vegansk kost ökat. Men hur påverkar det vår förmåga att bygga muskler? Jacob Gudiol reder ut frågan.

Jacob Gudiol

5 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023