Jag möter ofta individer som kämpar med att gå ner i vikt men upplever att det inte händer något på vågen trots en hälsosam kosthållning och regelbunden träning. Jag vill börja med att säga att vikten på vågen inte säger allt. Vågen säger ingenting om VAD vikten består av. Är det muskler, fett eller vätska? Det är därmed viktigt att också använda andra sätt att utvärdera sina resultat såsom mående, ork och hur kläderna sitter.
Du behöver egentligen inte gå ner i vikt
Har du en normal vikt och fettprocent? Många kan trots detta ha en önskan om att pressa ner vikten/fettprocenten ytterligare för att toppa formen. Givetvis kan man göra det om man vill, dock är det viktigt att vara medveten om att i detta fall räcker det sällan med att äta hälsosamt utan du behöver vara väldigt strikt med kosten. Att gå ner några extra kilon är ingenting i jämförelse med de sista kilona som krävs för att exempelvis magrutor ska börja synas. I detta fall kan det vara bra att reflektera över om du tycker att det är värt det.
Du äter mer än du tror
Många äter mer än vad de själva är medvetna om. Det kan vara en näve nötter från nötskålen, att du provsmakar maten när du tillagar en gryta eller en proteinbar i farten. Ett tips är att skriva ner ALLT du stoppar i dig under några dagar. Även om du äter resterna från barnens tallrikar. Många bäckar små kan i slutändan bli mycket kalorier, så att du trots beräknat kaloriunderskott landar på energibalans. Ofta kan det handla om omedvetet småätande vilket kan uppstå på grund av att du äter för lite mat i grunden och därmed är konstant sugen. I detta fall kan en lösning vara att lägga in mer mat i sin planering för att undvika småätandet.
Du är strikt med kosten måndag till torsdag
Du kanske är superstrikt med maten måndag till torsdag. Sedan kommer helgen och det blir fredagsmys, lördagsgodis, söndagsbrunch samt några glas vin under helgen. För mycket näringsfattig och energirik mat kan göra att du i slutändan landar på energibalans även om du är superstrikt med maten under övriga veckodagar. Se över hur din kost ser ut både på veckobasis och månadsbasis. Det är helheten som av avgörande i slutändan.
Du äter liten mängd mat men energirik mat
Att ett livsmedel är hälsosamt innebär inte per automatik att det är kalorisnålt. För att gå ner i vikt krävs det alltid att du landar på kaloriunderskott. Det finns många livsmedel som är väldigt näringsrika samt innehåller nyttiga fetter men samtidigt är kaloririka såsom olivolja, rapsolja, nötter/frön, nötsmör, fröknäcke och avokado. Du kan alltså äta väldigt hälsosamt och liten mängd mat men samtidigt landa på ett kaloriöverskott om för mycket av din mat kommer från energitäta livsmedel. I detta fall rekommenderar jag att börja kika på ditt kaloribehov i förhållande till vad du får i dig från olika livsmedel.
Du gör av med mindre kalorier än du tror
Många tenderar att överskatta hur mycket energi man gör av med vid ett träningspass. Ett hårt styrketräningspass på en timme 5-6 dagar i veckan kommer tyvärr inte innebära att man kan äta massa extra mat. Det är väldigt lätt att äta upp den mängd kalorier du gör dig av med på ett träningspass.
Du stressar för mycket och ger dig inte tid till återhämtning
När du stressar utsöndrar kroppen stresshormonet kortisol. Kortisol hjälper till att lagra in fett, framförallt runt magen. Stress kan också bidra till sämre förmåga att uppfatta mättnadssignaler, att du missar måltider och sedan överkompenserar vid nästa måltid. Det är alltså viktigt att se över helheten och inte bara hur mycket du äter och tränar. Se till att ge dig tid till återhämtning och tillräckligt med sömn.
Du lider av hormonrubbningar
I vissa fall kan det vara hormonrubbningar som gör det svårare att gå ner i vikt. Brist på sköldkörtelhormon (hypotyeros) leder till låg ämnesomsättning. Diagnos ges genom blodprov. Misstänker du att du har hormonrubbningar rekommenderar jag att ta kontakt med din vårdcentral för att få hjälp.
Photo by Thought Catalog on Unsplash