Proteintajming och protein innan läggdags

Ny forskning har undersökt värdet av att inta en stor mängd protein innan sänggåendet.

Jacob Gudiol

För lite drygt en månad sen skrev jag en artikel här på Tyngre‌ kring effekterna av att inta en större mängd protein innan läggdags, Protein innan läggdags på träningsdagarna. Om du brukar lyssna på min och Willes podd Tyngre Träningssnack så vet du också att gruppen som utförde den studien där har många fler studier på frågan kring protein på natten på gång och för några dagar sen publicerades ytterligare ena av deras studier (1).

Som jag påpekade i min förra artikel från den här gruppen så tyckte jag att deras frågeställning i förra studien var ganska ointressant och det resultat som de fick i studien kändes också väntat. Det man har undersökt i den här studien är däremot en frågeställning som jag tycker är mycket mer intressant. Studien för sig själv är givetvis inte något fullständigt bevis för någonting. En enda studie är i princip aldrig det, men den här gången tycker jag ändå att frågan som ställs och svaret man fann båda var väldigt intressanta.

Det som forskarna ville undersöka var hur kroppen, och framför allt musklerna, svarar på protein dagen efter ett träningspass när du dagen innan har intagit mycket protein jämfört med i princip inget protein alls.

Summering av forskningen kring protein och träning fram tills idag

Frågeställningen i den här nya studien är väldigt intressant då den delvis svarar på en fråga som ingen tidigare tittat på. Man vet sen tidigare att protein i tillräckliga mängder efter styrketräning kommer att ge en stor höjning av proteinsyntsen och därmed också en större inlagring av protein i musklerna. Och om du är ute efter större muskler, eller bara bättre återhämtning, så är det inlagring av protein i musklerna som du är ute efter. Det är på grund av det här som man säger att du ska försöka få i dig protein efter träningen.

Det finns också en hel del som talar för att du inte kan gå omkring med en maximal proteinsyntes hela tiden. Efter att du har stimulerat proteinsyntesen från protein som du fått i dig via maten så verkar inte mer protein kunna bibehålla den toppen, utan efter ett tag så minskar proteinsyntesen igen trots att det fortfarande finns aminosyror (nedbrutet protein) i blodet. Detta fenomen kallas för Muscle Full‌ och jag har skrivit om det i artikeln, Det är troligen ingen bra idé att dricka protein hela passet.

Det här har i sin tur gett upphov till en hypotes om att det är bäst att fördela ens proteinintag i jämna intag över dagen med kanske 4-5 timmars mellanrum för att man på så vis ska kunna stimulera proteinsyntesen maximalt så många gånger som möjligt över dygnet.

Den här hypotesen är dock långt ifrån bevisad. Det finns en studie över 12 timmar där man såg att äta 20 gram protein var tredje timme verkade vara bättre än 10 gram var 1,5 timme eller 40 gram var sjätte timme (2). Så den talar definitivt för hypotesen men den är trots allt endast på 12 timmar, vilket inte är tillräckligt egentligen.

‌Personligen tycker jag inte att det finns något svar i frågan mer än att man kan säga att den totala mängden protein verkar vara mycket mer betydelsefull än när människor eventuellt äter sitt protein.
[@portabletext/react] Unknown block type "span", specify a component for it in the `components.types` prop

Det som saknas kring den här hypotesen är att det inte finns några längre interventionsstudier där man visat att det faktiskt spelar någon roll. En snarlik fråga till det här är om det spelar någon roll om du intar protein precis efter träningen och i den frågan är det också väldigt dåligt med studier, men de flesta verkar idag tro att det inte spelar någon betydelsefull roll (3). Personligen tycker jag inte att det finns något svar i frågan mer än att man kan säga att den totala mängden protein verkar vara mycket mer betydelsefull än när människor eventuellt äter sitt protein.

Den totala mängden protein i det här fallet ska vara allra minst 1,6 gram protein per kilo kroppsvikt och dag. En hel del rekommendationer talar om att det ska ligga mellan 1,6-2 gram per kilo kroppsvikt och dag. Fast sen finns det även vissa forskare som spekulerar kring att ännu mer skulle kunna föra med sig fler fördelar, framför allt om du försöker gå ner i vikt och har en hel del muskelmassa som du vill bevara (4).

Kan du maxa proteinsyntesen fullt ut efter att du redan maxat den en gång?

Då hoppar vi tillbaka till den här nya studien. Det man har undersökt är hur unga män i 24 år ålder ungefär svarar på protein vid frukosten dagen efter ett träningspass beroende på om de ätit stora mängder protein efter träningspasset dagen innan eller endast en massa kolhydrater.

Hypotesen ovan om att det är bäst att äta flera ganska jämnt fördelade måltider med protein är baserad på antagandet att en första maximal stimulering av proteinsyntesen inte påverkar efterföljande stimuleringar. Man antar alltså att ett missat tillfälle att toppa proteinsyntesen är ett förlorat tillfälle.

En annan möjlig förklaring är att det är andra faktorer som sätter stopp för hur mycket protein som kan lagras in efter ett träningspass och att kroppen kommer att maxa ur sin kapacitet efter träningen oavsett om du får i dig protein direkt efter eller flera timmar senare. Om det här antagandet skulle vara rätt så skulle man till exempel kunna tänka sig att någon som ätit protein direkt efter träningen får en sämre effekt från protein senare. En person som däremot ännu inte nyttjat den kapacitet som kom från träningen genom att äta direkt efter skulle då eventuellt kunna stimulera proteinsyntesen mycket mer senare på dagen istället.

Den här studien tittar på just den här frågan och ger en fingervisning kring vilken av dem som troligen är mest korrekt.

Väldigt kort om studiens upplägg

Upplägget på den här studien är rent schematiskt väldigt enkelt. 16 deltagare fick styrketräna klockan 20 på kvällen och sen fick de antingen 20 gram protein (vassle) eller 20 gram kolhydrater (kontrollgrupp). Efter det så fick de ta det lugnt i några timmar och sen precis innan de skulle gå och lägga sig så fick de inta ytterligare 60 gram protein i form av vassle.

60 gram protein är en väldigt stor mängd protein och det finns normalt sett ingen vettig anledning att inta så mycket på en gång, särskilt inte vassle, men då målet i den här studien faktiskt var att undersöka om intag av protein direkt efter träningen kan påverka effekten från protein senare så antar jag att forskarna ville ta i lite extra med proteinintaget.

Varför de valt att använda sig av vassle istället för kasein vet jag dock inte. Jag har frågat en av författarna och vi får se om där kommer ett svar senare.

Deltagarna fick sen sova i 7,5 timme och nästa dag började då de verkliga mätningarna. Efter lite förberedelser med nålar, biopsier och liknande så fick sen båda grupperna i sig 20 gram vassle och sen mätte man proteinsyntesen i de två grupperna.

Ingen skillnad i proteinsyntes vid frukost trots stort proteinintag kvällen innan

Resultatet i studien visade att det inte fanns någon skillnad i proteinsyntes mellan deltagarna i den här studien trots att den ena gruppen då alltså dels hade fått 20 gram protein direkt efter träningen och dels hade intagit hela 60 gram protein innan de gick och la sig.

[@portabletext/react] Unknown block type "__block", specify a component for it in the `components.types` prop

Det här resultatet talar med andra ord för att ett missat tillfälle att stimulera proteinsyntesen är ett missat tillfälle för alltid och ingenting du verkar kunna kompensera för i efterhand.

Summering

Rent praktiskt så hade det här med att tajma proteinet och sprida ut det i jämnare doser som sagt troligen ingen dramatisk effekt. Det man främst ska fokusera på är det totala proteinintaget.

Samtidigt tycker jag fortfarande att allt det här som talar för hypotesen om att det är bättre att sprida ut proteinintaget så man får flera toppar är tilltalande nog för att man verkligen ska göra en större interventionsstudie.

Tyvärr så är den praktiska kunskapen man kan ta med sig från forskningen kring protein den samm idag som för kanske 5 år sen. Uppfattningen hos gemene man svängde en hel del efter att Schoenfeld‌ , Aragon‌ och Krieger‌ släppte en översiktsartikel och meta-analys på det här 2013, där de kom fram till att det inte fanns något stöd för att tajmingen spelade någon roll. Men när det inte finns några bra studier på frågan så är det inte direkt oväntat att en sådan artikel kommer fram till att det inte finns något stöd för hypotesen.

Det som behövs är långsiktiga studier. Fram tills det kommer så vet ingen någonting säkert, fast med den information som ändå finns idag så tycker jag fortfarande att det finns fog för att säga att det kan spela roll när man äter sitt protein utöver hur mycket man äter. Frågan, enligt mig, är snarare hur stor roll det spelar praktiskt.



Liknande artiklar
Mer viktökning som ung än som medelålders

Mycket talar för att vår förmåga att hålla vikten inte försämras av vår ålder. Det kan faktiskt vara precis tvärtom.

Jacob Gudiol

23 aug. 2024

Gudiol tillbaka på radion

Killarna försöker återvända till lite vanliga gängor igen efter sommaren. Som en självklar del i det är Jacob Gudiol tillbaka som gäst.

12 aug. 2024

En diet personligt anpassad efter proteomet vs vanlig medelhavskost

Jacob och Erik diskuterar en studie där man testat en personligt anpassad diet mot en mer generisk medelhavskost.

30 juli 2024

Mer träning ger större vadmuskler

Vadmusklerna svarar bättre på hög volym - i alla fall kortsiktigt.

Jacob Gudiol

12 maj 2024

Du får troligen inga speciella effekter från din fasta

Det har varit i princip omöjligt att missa all hype kring fasta de senaste 5 åren. Men hur effektivt är det egentligen?

Jacob Gudiol

14 mars 2024

Att undvika vid viktnedgång med KP

Favoriten Karoline Petersson hjälper oss att reda ut några av de fenomen man bör hålla sig långt ifrån ifall man vill gå ner i vikt.

4 mars 2024

Hur screening och förebyggande tester kan göra så du mår sämre

Med det nya året kommer många personers ambitioner att börja om på nytt med fokus på hälsa och välmående. Hur relevant är det då med hälsotester och screeningar?

Jacob Gudiol

13 feb. 2024

Tips för att fortsätta med träningen på längre sikt

Träning påstås få människor att må bättre. Så hur gör vi då för att få folk att fortsätta med det? Jacob Gudiol väger in i frågan.

Jacob Gudiol

15 jan. 2024

Julmatspecial med Karoline Pettersson

Vi tar den positiva vägen till julbordet och låter oss lotsas av solskenet Karoline Pettersson. Favoriter, måsten, personliga anpassningar och rätter vi inte ens tar i med tång.

27 nov. 2023

Långsnack med Jacob Gudiol

Ett långt och böljande avsnitt där vårt samtal med Jacob tar flera olika vägar, men där merparten ändå handlar om blodsocker.

30 okt. 2023

Så skapar du en balanserad kost – tips och råd!

När det kommer till att äta hälsosamt är balans en viktig faktor. Balans handlar delvis om att få i sig lagom mycket av olika näringsämnen och lagom mycket energi.

Lova Molin

17 okt. 2023

Omega-3 index – är det värt att bry sig om?

Det senaste året har jag märkt av en ökning när det gäller intresset kring något som kallas för omega-3 index. Här förklarar jag lite vad det är.

Jacob Gudiol

16 okt. 2023

Vad händer om man byter sockersötad läsk mot lightläsk?

Ett ämne som aldrig verkar sluta att intressera människor är frågan om huruvida det är bättre eller inte med lightdrycker istället för sockersötade drycker.

Jacob Gudiol

21 sep. 2023

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Voldemort härjar på sociala medier

Caroline är äntligen tillbaka efter arbete och semester. Denna gång tar hon också upp en helt personlig åsikt som hon tyckte att hon ville förmedla till alla er lyssnare.

19 sep. 2023

Kollagen som kosttillskott – vad vet vi och vad lär vi få veta framöver?

Frågestund i Tyngre Träningssnack och Jacob och Wille diskuterar två olika frågor: Kollagen som tillskott och processat kött och hälsa.

13 sep. 2023

Vegetarisk och vegansk mat när man ska bygga muskler

Över många år har intresset för vegetarisk och vegansk kost ökat. Men hur påverkar det vår förmåga att bygga muskler? Jacob Gudiol reder ut frågan.

Jacob Gudiol

5 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Fördelar och nackdelar med en kontinuerlig blodsockermätare för dig utan diabetes

I två tidigare artiklar här på Tyngre har vi tittat på hur vi mäter blodsockerkontroll. Dags för hur en kontinuerlig mätning påverkar oss.

Jacob Gudiol

28 aug. 2023

Vad vet vi kring hur blodsockerkurvan påverkar hunger, aptit och energinivåer?

Då var det dags för fortsättningen på den här artikelserien i tre delar kring blodsockerkontroll och kontinuerlig mätning av blodsockret.

Jacob Gudiol

25 aug. 2023

Blodsockerkontroll och långsiktig hälsa – vad vet vi idag?

Att ha kontroll på blodsockret är något som har diskuterats flitigt under lång tid. I en artikelserie på tre delar tar Jacob Gudiol oss med till vad forskningen verkligen säger.

Jacob Gudiol

15 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Gudiol om träningens betydelse

Mitt i sommarstöket fångar vi upp Jacob Gudiol för att prata om träningens betydelse, både på hälsan och vår livslängd. Lagom är bäst, kan man säga.

24 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Mat för att bygga muskler

Vilka delar i kosten är viktigast när det kommer till att bygga muskler? Lova Molin ger dig all information du behöver.

Lova Molin

25 juni 2023

Sömnkvalitén kan påverkas negativt av en sämre diet

För drygt 7 år sedan skrev jag en artikel här på Tyngre om vad man visste kring hur kosten påverkade människors sömn. Nu är det dags för uppdatering.

Jacob Gudiol

9 juni 2023

Så grillar du hälsosamt och gott – dietisten tipsar!

Sommaren är här vilket också innebär säsong för att grilla. När det kommer till grillen finns det många nyttiga grillalternativ.

Lova Molin

2 juni 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Jacob Gudiol om alternativa "sanningssägare"

Vi pratar om trender kring alternativa dietpåståenden, en påtaglig forskningsresistens och blandat vaccinationsmotstånd.

10 apr. 2023

Personerna som låtsas som att de vet mer än alla andra

Sommartid och en därför lite extra trött panel börjar veckans avsnitt av Hälsoveckan by Tyngre med att väldigt kort förklara varför normaltid året runt hade varit att föredra.

28 mars 2023

Hälsosamma och billiga livsmedel – Dietisten tipsar

Att hålla koll på priserna i mataffären är extra aktuellt just nu. Maten har blivit dyrare och för många svider de höjda matkostnaderna i plånboken.

Lova Molin

28 mars 2023