Protein blir väldigt sällan till fettmassa

Jacob och Erik diskuterar två olika artiklar den här veckan. Först ut är en text i nyhetsbrevet FodFix som handlar om förändringar på FDA de senaste veckorna.

Jacob och Erik diskuterar två olika artiklar den här veckan. Först ut är en text i nyhetsbrevet FodFix som handlar om förändringar på FDA de senaste veckorna. De verkar få en ny chef som är en tidigare advokat på en stor firma som bland annat arbetat med matindustrin. Samtidigt påstår sig advokaten vara en stor supporter av MAHA men frågan här hur det man säger och på det sätt man agerar passar ihop.

Efter det diskuteras en artikel i SvD om protein med titeln ”Proteinöverskottet blir fett, det förvånar många”. I artikeln intervjuas en bra forskare vid namn Christopher Gardner som är en känd och respekterad forskare från USA kring huruvida det finns någon vinst med att höja proteinintaget.

På Hälsoveckan by Tyngres instagram kan du hitta bilder relaterat till detta och tidigare avsnitt.

Hålltider

  • (00:00:00) Introsnack med mer mello
  • (00:03:43) Kommer Trump och Kennedy att fixa FDA och frågorna kring matsäkerhet?
  • (00:23:19) Överskott av protein blir till fett sägs det i SvD

Här laddar du ner avsnittet "Protein blir väldigt sällan till fettmassa" som mp3: Avsnitt 160.

Mer från Hälsoveckan


Liknande podcasts
Protein blir väldigt sällan till fettmassa

Jacob och Erik diskuterar två olika artiklar den här veckan. Först ut är en text i nyhetsbrevet FodFix som handlar om förändringar på FDA de senaste veckorna.

25 feb. 2025

Kosttillskott för hälsa

Som en fortsättning på förra veckans avsnitt där Jacob och Wille diskuterade kosttillskott för prestation så diskuteras nu kosttillskott för hälsa.

12 feb. 2025

Kollagen som kosttillskott – vad vet vi och vad lär vi få veta framöver?

Frågestund i Tyngre Träningssnack och Jacob och Wille diskuterar två olika frågor: Kollagen som tillskott och processat kött och hälsa.

13 sep. 2023

Personerna som låtsas som att de vet mer än alla andra

Sommartid och en därför lite extra trött panel börjar veckans avsnitt av Hälsoveckan by Tyngre med att väldigt kort förklara varför normaltid året runt hade varit att föredra.

28 mars 2023

Vilka sporter ska man ha provat innan man dör?

Wille och Jacob svarar på lyssnarfrågor in Tyngre Träningssnack. Det diskuteras bland annat olika metoder för att få progression på gymmet.

14 dec. 2022

Träning av andningsmusklerna för konditionsidrottare

Frågestund i Tyngre Träningssnack där fokus ligger på träning av andningsmusklerna. Hur det går till, vad det gör och vilka effekterna blir.

2 nov. 2022

Gå ner i vikt – med kommersiella program eller att bara försöka själv?

Vi diskuterar en artikel kring protein från Expressen samt en ny studie om att gå ner i vikt på egen hand kontra med hjälp av Viktväktarna.

6 sep. 2022

En introduktion kring protein med extra fokus på protein vid träning

Protein är ämnet för dagen i veckans Hälsoveckan by Tyngre. Linnea Bärebring ersätts i det här avsnittet med dietist Filip Wattström.

16 aug. 2022

Går det att gå ner i vikt under klimakteriet?

Frågelåda i Hälsoveckan by Tyngre. Du får bland annat veta hur forskningen ser ut kring protein och muskelbyggande och mycket mer.

2 aug. 2022

Frågestund med Jacob och Wille

Jacob och Wille svarar på lyssnarfrågor och filosoferar kring olika typer av bias i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

20 juli 2022

Proteinbak med Fanny Roethlisberger

Möt den inspirerande och superkompetenta matkreatören Fanny Roethlisberger.

21 feb. 2022

Hur vet man om man har återhämtat sig efter ett träningspass?

I veckans avsnitt diskuterar vi flera lyssnarfrågor. Det blir bland annat en diskussion kring hur man vet om man återhämtar sig tillräckligt mellan olika träningspass och mer på lång sikt.

19 jan. 2022

Fett och fettkvalitet

Lova Molin lägger grunderna för ett sunt och smart synsätt på fett.

Lova Molin

30 dec. 2021

Varför det oftast inte bara räcker med djurstudier

Willam Apro är tillbaka som gäst i podden för att berätta om sin egen forskning kring hur aminosyror påverkar proteinsyntesen och om låga muskelglykogennivåer har någon inverkan på proteinsyntesen.

1 dec. 2021

Animaliskt eller vegetabiliskt fett?

I veckans Tyngre Träningssnack diskuteras bland annat den till synes eviga debatten kring animaliskt vs vegetabiliskt fett. Det blir dessutom en lång diskussion kring hur man eventuellt kan påverka sin skaderisk som konditionsidrottare.

22 sep. 2021

Är Beep-testet ett bra konditionstest?

Vad skiljer olika konditionstest mot varandra?

14 apr. 2021

Protein och kolhydrater vid träning

Gudiol och Valkeaoja diskuterar proteinsyntes och kolhydratsuppladdning.

31 mars 2021

Är det farligt att äta för mycket protein?

I veckans avsnitt av tyngredietistpodden besvaras lyssnarfrågor.

15 nov. 2020

Hur kan man börja med tyngdlyftning utan hjälp från en klubb?

Gudiol och Valkeaoja svarar på lyssnarfrågor i Tyngre Träningssnack.

15 juli 2020

Är proteinintag och kaloriintag lika viktigt på vilodagarna?

Gudiol och Wille svarar på lyssnarfrågor i detta avsnittet av Tyngre Träningssnack.

25 mars 2020

Hur mycket påverkar din livsstil din livslängd?

Tyngre Träningssnack diskuterar stora och små frågor i veckans avsnitt.

16 okt. 2019

Omega-3 för hjärthälsan och är snabbt protein bättre än långsamt?

Tyngre Rubriker diskuterar kosttillskott, snabba maratonlopp och effekterna av hård träning på psyket.

15 okt. 2019

Är våra hjärtan evolutionärt anpassade för mycket lågintensiv fysisk aktivitet?

Varför en gorillas hjärta är mer likt en linebackers än en konditionsidrottares.

1 okt. 2019

Fett är fett?

Missa inte när TyngreTV tar hjälp av Anki Sundin för att grotta ner sig i fettets härliga värld!

Tyngre

22 juni 2018

Proteinsyntesen, proteinnedbrytning och aminosyror

Vad styr proteinsyntesen och varför är det så svårt att mäta proteinnedbrytning? Vill vi verkligen minimera proteinsyntesen? Och vad spelar laktat för roll på hur muskeln svarar på träning? Allt det och mer därtill diskuteras i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

1 feb. 2017

Starkt samband mellan BMI och hjärtsjukdom hos yngre människor

Budskapet för hur vi ska leva längre blir allt tydligare: släpp semlan.

Jacob Gudiol

9 juli 2016

Hur muskler och kroppsfett korrelerar med dödlighet

Ny forskning ger oss bättre förståelse för det vi redan misstänkte: att för lite muskler och för mycket fett är dåligt.

Jacob Gudiol

19 mars 2016

Varför du blir sugen på mer skräp när du är som mest deffad

Du tog dig i form, grattis! Men slappna inte av fullt ut riktigt än. Bekanta dig först lite med några av de faror du kan råka ut för under vägen.

Marek Behrendt

12 mars 2016

Smör vs Margarin och hälsoeffekterna av mättat fett

En i flera bemärkelser fet läsning om ett samlat och uppdaterat forskningsförhållande till det så ofta populära ämnet fett.

Jacob Gudiol

6 mars 2016

Vem är tjock och vem är smal?

Vad är det som avgör om du uppfattar dig själv som det ena eller det andra? Jacob Gudiol lotsar oss genom minerade vatten.

Jacob Gudiol

5 aug. 2015

Sportdrycker och övervikt

För den som måhända har levt under en sten. Sockersötade drycker – oavsett kategori – är att betrakta som rätt kassa val.

Jacob Gudiol

26 juli 2015

Proteinsnack med Jacob Gudiol i Tyngre Radio

Han är tillbaka: Missa inte när Gudiol gästar Tyngre Radio och lägger ut texten om allt från proteinpulser till skitövningar på gymmet!

18 feb. 2015