Protein är ämnet för dagen i veckans Hälsoveckan by Tyngre. Linnea Bärebring är tyvärr frånvarande det här avsnittet men vi har bra förstärkning ifrån dietist Filip Wattström som hjälper oss att lyfta fram det som vi anser vara det viktigare kring protein och träning.
Filip är förutom dietist även nuvarande svensk mästare i klassisk bodybuilding och har därför haft ett långvarigt intresse kring hur kosten, och då särskilt protein, kan påverka resultaten vid styrketräning.
I det här avsnittet går vi igenom allt ifrån vad protein är för någonting, hur stor det rekommenderade intaget är för olika grupper, om det finns någon betydelse kring om proteinet är fullvärdigt eller inte och vad man kan tänka kring protein när det gäller ens egen kosthållning samt tillagning av mat.
En introduktion kring protein med extra fokus på protein vid träning
- 00:00:00 Protein och träning med Filip Wattström
- 00:03:23 Lite om Filips bakgrund
- 00:05:28 Dagens ämne är protein med fokus på protein och träning
- 00:07:53 Äldre kan ha svårt att få i sig tillräckligt med protein men för resten är det ovanligt med brist
- 00:10:44 Proteinbehovet är större för de som idrottar
- 00:13:21 Finns det ett förhöjt proteinbehov även för konditionsidrottare?
- 00:16:41 Kolhydratintaget är viktigt för maximal prestation och det kan påverkas negativt av ett för högt proteinintag
- 00:19:41 Behöver man inta protein i nära anslutning till träningen?
- 00:20:33 Vad är BCAA och EAA?
- 00:23:33 Är det bättre att sprida ut proteinintaget över hela dygnet?
- 00:32:06 Kvalitén på proteinet spelar ingen större roll i normala sammanhang
- 00:36:58 Allt protein räknas till ditt totala proteinintag
- 00:38:34 Olika proteinkällor är olika potenta på att maximera proteinsyntesen akut
- 00:44:30 Proteinintaget kring en tävlingsförberedelse
- 00:49:45 Slutligen – hur påverkar tillagningen proteinet?
Här laddar du ner avsnittet Vad säger dagens forskning om intuitivt ätande? som mp3: Avsnitt 29
Mer om Hälsoveckan by Tyngre