Proteinpudding – enkelt recept på kaseinpudding

Gör din egen proteinpudding med kasein – ett snabbt, proteinrikt och mättande mellanmål som passar perfekt efter träning eller som nyttigt kvällsmål.

Viktor Söder

Proteinpudding – enkelt recept på kaseinpudding

Proteinpudding har snabbt blivit ett självklart inslag i många träningsentusiasters vardag. Den är enkel att göra, proteinrik och fungerar lika bra som återhämtningsmål efter träningen som ett mättande mellanmål eller kvällsmål.

Men vad är egentligen en proteinpudding, hur gör man den och vilket proteinpulver ska man använda? Här reder vi ut allt du behöver veta – plus hur du enkelt gör din egen kaseinpudding hemma.

Vad är proteinpudding?

Proteinpudding görs vanligtvis på kasein, det långsamt upptagande proteinet i mjölk. Kasein utgör cirka 80 % av mjölkens proteininnehåll och är därför en naturligt mättande och krämig bas. I jämförelse med vassle (whey) tas kasein upp långsammare i kroppen, vilket gör det perfekt som ett proteinrikt mellanmål eller kvällsmål.

Den största fördelen? Du får en len och mättande pudding med högt proteininnehåll och låg kalorimängd – samtidigt som den smakar efterrätt.

Proteinpudding – grundrecept

Ingredienser:

  • 1 dl kasein (ca 35 g)
  • 1,5 dl vatten eller valfri mjölk

Välj vatten om du vill hålla nere kalorierna, eller mjölk om du vill ha en extra krämig och lyxig pudding.

Gör så här:

  1. Blanda kasein och vätska i en skål eller bunke.
  2. Vispa med handvisp eller gaffel tills du får en jämn smet utan klumpar.
  3. Häll upp i valfri skål eller glas.
  4. Ställ in i kylen i 10–15 minuter.

Klart! Du har nu en kall, proteinrik pudding som du kan äta precis som den är – eller toppa med bär, frukt, jordnötssmör eller kakao för extra smak.

Tips för perfekt proteinpudding

  • Hellre för lite vätska än för mycket. Då kan du alltid späda ut i efterhand.
  • Vill du ha den fluffigare? Vispa den lätt efter att den stått kallt en stund.
  • För mer protein: Byt ut en del av vätskan mot äggvita.
  • För dessertkänsla: Toppa med frysta hallon, chokladbitar eller lite havssalt.

Varför kasein?

Kasein är inte bara bra för konsistensen – det håller dig mätt längre. Eftersom upptaget sker långsamt passar kasein perfekt som ett kvällsmål för återhämtning eller som ett mellanmål under dagen.

Du kan givetvis också göra proteinpudding på vassle, men då blir konsistensen lösare. Vill du ha en tjock, krämig pudding är kasein det bästa valet.

Sammanfattning

Proteinpudding (eller kaseinpudding) är ett av de enklaste sätten att fixa ett proteinrikt, mättande och gott mellanmål. Allt du behöver är kaseinpulver, lite vätska och några minuter i kylen.

Perfekt för dig som vill äta smart – eller bara ha något gott som faktiskt gör nytta.


Liknande artiklar
Protein – Kroppens byggstenar

Protein är ett omtalat näringsämne, särskilt när det kommer till träning och träningsresultat. Men vad är egentligen protein? Och hur mycket behöver vi?

Lova Molin

29 sep. 2025

Topp 5 populäraste kasein-smakerna

Det här är de 5 populäraste kaseinprotein-smakerna på tyngre.se

Viktor Söder

13 jan. 2025

Vegetarisk och vegansk mat när man ska bygga muskler

Över många år har intresset för vegetarisk och vegansk kost ökat. Men hur påverkar det vår förmåga att bygga muskler? Jacob Gudiol reder ut frågan.

Jacob Gudiol

5 sep. 2023

3 tips på hur du får i dig mer protein

Protein hjälper oss att skydda de muskler vi har och gör också att vi får enklare att bygga nya. Protein är därmed muskelmassans bästa vän.

Alex Danielsson

11 feb. 2023

Har äldre nytta av extra protein när de styrketränar?

Jacob Gudiol brottar tag i frågan.

Jacob Gudiol

26 okt. 2021

Kan vad du äter ge större proteinsyntes i musklernas bindväv (senor och fascia)?

Gudiol brottar tag i ett mycket spännande ämne.

Jacob Gudiol

12 okt. 2021

Protein – vad är det för skillnad på vassle och kasein?

En av de vanligaste frågorna vi får här på redaktionen är just den om skillnaden mellan vassle och kasein. Vad är mest effektivt, hur använder man de olika varianterna bäst, och spelar det egentligen någon roll vad man väljer?

Alex Danielsson

2 mars 2021

Kaseinfluff – så gör du!

Det magiska ”proteinfluffet” som alla snackar om. Vad är det egentligen och hur gör man?

Skippa Sockret

17 aug. 2020

Kan man äta för mycket protein?

Protein är alla styrketränandes favorit. Men kan det bli för mycket av det goda?

Jacob Gudiol

30 juli 2020

Är det bäst att sprida ut proteinintaget jämnt över dagen?

Nya intressanta fynd, men det är fortfarande oklart om fördelningen spelar någon roll för resultatet.

Jacob Gudiol

24 apr. 2020

Proteinpulver gav bättre VO2max och mindre fettmassa vid konditionsträning

Ny studie indikerar att i princip alla idrottare skulle kunna dra fördel av ett ökat proteinintag.

Jacob Gudiol

7 juli 2019

Hur mycket protein behöver kvinnor som styrketränar?

De flesta försök att mäta hur mycket extra protein som behövs vid styrketräning är utförda på män, men för några dagar sedan släpptes en studie som specifikt undersökt proteinbehovet för styrketränande kvinnor. Och är där några skillnader? Jacob Gudiol brottar tag i frågan.

Jacob Gudiol

21 mars 2019

För lite protein ger sämre träningsresultat

Rekommendationerna kring proteinintag för styrkeidrottare är fortsatt omkring 1,6-2,2 gram per kilo kroppsvikt och dag.

Jacob Gudiol

12 juli 2017

Behövs det stora mängder protein innan läggdags för att få en effekt?

Ny holländsk studie tar tag i frågan.

Jacob Gudiol

1 juni 2017

Proteinbehov för dig som vill bygga muskler

Här är den senaste forskningen om hur mycket protein som verkligen behövs.

Jacob Gudiol

25 apr. 2017

Proteintajming och protein innan läggdags

Ny forskning har undersökt värdet av att inta en stor mängd protein innan sänggåendet.

Jacob Gudiol

29 okt. 2016

Protein innan läggdags på träningsdagarna

Ny studie med intressanta metoder.

Jacob Gudiol

20 sep. 2016

Den optimala dosen protein efter träning

Ny studie pekar mot att du behöver mer protein ju mer muskler du tränat.

Jacob Gudiol

12 aug. 2016

Hur mycket protein maximerar proteinsyntesen efter träning?

En evig fråga tycks det, och tillsammans med stöd från Tyngre-profilen Ola Wallengren har Jacob Gudiol här måhända tagit oss ett steg närmare sanningen.

Jacob Gudiol

2 apr. 2016

Ju mer protein desto bättre vid en måltid?

Hur mycket protein som verkligen är optimalt har stötts ovh blötts länge. Nyligen presenterades en ny studie som hoppats kunna bringa lite mer ljus i frågan. Tyngres Jacob Gudiol har tittar närmare på vad forskarna fann.

Jacob Gudiol

14 nov. 2015

Protein innan läggdags för bättre muskelbygge?

Finns det fog för att mer protein innan läggdags ger mer muskler? Jacob Gudiol bryter tag i frågan.

Jacob Gudiol

14 juli 2015

Det går troligen lika bra med mjölk

Att protein är viktigt för resultaten vet vi. Men det behöver inte komma i pulverform.

Jacob Gudiol

24 juni 2015

Protein höjer din basala energiförbrukning

Jacob Gudiol presenterar ny forskning som visar att du ökar din ämnesomsättning i vila genom att hålla ett högt proteinintag.

Jacob Gudiol

18 mars 2015

Protein och träningsvärk

För dig som bums vill tillbaka in i gymmet igen är återhämtningen viktig. Kan den göras snabbare och bättre med protein? Jacob Gudiol reder ut saken.

Jacob Gudiol

14 mars 2015

Ärtprotein bättre än vassle?

Allt är inte guld som glimmar. Sponsrade studier kan ibland ge en del märkliga slutsatser. Jacob Gudiol gör här ett forskningsmässigt nedslag i en studie kring ärtprotein.

Jacob Gudiol

9 mars 2015

Är vassle bättre än soja?

Den till synes evinnerliga frågan är än en gång på tapeten. Magister Gudiol står som vanligt för facit.

Jacob Gudiol

24 feb. 2015

Akut förändring i proteinsyntesen och muskler på lång sikt

Vi som tränar jobbar hårt, inte minst på att öka den så kallade muskelproteinsyntesen. Men gör det att vi också lägger på oss muskler över tid? Gudiol kavlade upp och rotade fram denna långläsning.

Jacob Gudiol

17 jan. 2015

Det är troligen ingen bra idé att dricka protein hela passet

Tillhör du de som sippar på en prottedrink under passet i syfte att stimulera proteinsyntesen lite extra? Nu kan du sluta med det.

Jacob Gudiol

14 jan. 2015