Det går troligen lika bra med mjölk

Att protein är viktigt för resultaten vet vi. Men det behöver inte komma i pulverform.

Jacob Gudiol

Kosttillskott i all ära, jag använder en del själv, men ofta är det lite väl hypade i förhållande till vad du kan förvänta dig få för effekter. Ett av de mest sålda kosttillskotten är utan tvekan vanliga proteinpulver. Den mest populära typen av protein är vassle, eller whey som det ofta också kallas i Sverige trots att det är den engelska termen för vassle.

Vassle är en av de två huvudsakliga proteinformerna i vanlig mjölk. Den andra formen av protein som är vanlig i mjölk är kasein. I en liter mjölk finns vanligen omkring 35 gram protein varav 7 gram av det är vassle och de återstående 28 grammen är kasein.

Jag har skrivit väldigt mycket kring protein i allmänhet och protein som tillskott och kontentan av det vi vet just nu summerade jag i en krönika i SvD för några månader sedan på en lättförståelig nivå. Kort och gott kan informationsläget kring proteintillskott och träning summeras med att det finns bra bevis för att mer protein än vad ”normalsvensson” äter kommer att förbättra dina träningsresultat. Detta gäller främst om du tränar på gymmet för att bli starkare eller större men det finns en del studier som pekar mot att extra protein troligen också kan hjälpa andra idrottare.

När det gäller tajmingen av proteintillskott i samband med träning så är det för närvarande mer osäkert om det verkligen spelar någon roll i fall du äter tillräckligt med protein. Är du intresserad av mer djupgående information och lite mer spekulationer kring det så har jag även en artikel med en informativ video på TränaStyrka kring det hela, Protein och styrketräning – När, hur och varför.

Proteintillskott är enligt mig ett av de mer praktiska sätten att öka proteinintaget om du inte riktigt lyckas få till det med din vanliga mat. Det går utan tvekan att få till med vanlig mat också, men vissa människor vill helt enkelt inte det. Kanske orkar de inte engagera sig så mycket, kanske vill de hellre äta andra livsmedel som innehåller mindre protein eller så kanske de inte anser sig ha råd med de proteinkällor som de själva föredrar. Vid en diet kan det också vara svårt rent praktiskt att få till proteinintaget samtidigt som inte själva kaloriintaget blir för högt.

Sedan finns ju också de eventuella positiva effekterna av att tajma proteinintaget i samband med träning. Om du tror på att tajmingen kommer att inverka eller om du helt enkelt känner att det inte finns någon anledning att inte chansa på det och därför ser till att du får i dig protein direkt efter träningen, så är det få saker som slår proteinpulver eller EAA enligt mig. Det flesta andra proteinkällor med en bra aminosyraprofil behöver vanligen hållas kall eller värmas upp innan du äter den (i alla fall om det ska vara gott).

Men om du bortser från det praktiska så talar det mesta för att du kommer klara dig lika bra med mjölk som med proteinpulver. Här nedan kan du se resultatet från en studie där man lät 20 kvinnor styrketräna fem gånger i veckan och samtidigt dricka antingen en liter mjölk, uppdelat på 5 dl före och efter träningen, eller en placebodryck med samma smak fast utan protein (1).

Resultatet är tydligt och visar på samma effekt som proteintillskott normalt brukar visa i studier där man inte heller sett till att båda försöksgrupperna äter lika mycket protein överlag. När man inte gör det så får gruppen som intar extra med protein en större ökning i muskelmassa och de tenderar dessutom att om något gå ner lite i fettmassa vilket också skedde i den här studien.

Tyvärr fanns det ingen grupp i den här studien som fick endast vassle vilket gör att det inte går att säga säkert att mjölk var lika bra men om jag skulle satsa pengar på frågan så hade jag gissat på att det skulle ge i princip samma resultat.

Summering

Om du styrketränar regelbundet och vill få ut så mycket som möjligt från träningen så behöver du se till att äta tillräckligt med protein. Med tillräckligt menas att du behöver äta upp emot i alla fall 1,6-2 gram protein per kilo kroppsvikt varje dag. Det finns en del forskning som pekar mot att också tajmingen av protein i samband med styrketräningen kan inverka på träningsresultaten även om det inte är klarlagt om det verkligen är så när ditt proteinintag över dagen är tillräckligt högt.

Den här studien visar egentligen bara på att mer protein är bättre, vilket vi redan visste. Samtidigt så är den dock ett exempel på att det inte behöver vara ett proteintillskott som du tar för att du ska få till ett högre proteinintag.

° ° °

Jacob Gudiol‌ är expert på kost och träning och författare till boken "Skitmat"‌ , som du hittar här som pappersbok eller här som e-bok, samt den nya boken "Forma Kroppen 2"‌ , som du hittar här.
[

](http://butik.tyngre.se/forma-kroppen-2)


Liknande artiklar
Du får troligen inga speciella effekter från din fasta

Det har varit i princip omöjligt att missa all hype kring fasta de senaste 5 åren. Men hur effektivt är det egentligen?

Jacob Gudiol

14 mars 2024

Hur screening och förebyggande tester kan göra så du mår sämre

Med det nya året kommer många personers ambitioner att börja om på nytt med fokus på hälsa och välmående. Hur relevant är det då med hälsotester och screeningar?

Jacob Gudiol

13 feb. 2024

Tips för att fortsätta med träningen på längre sikt

Träning påstås få människor att må bättre. Så hur gör vi då för att få folk att fortsätta med det? Jacob Gudiol väger in i frågan.

Jacob Gudiol

15 jan. 2024

Långsnack med Jacob Gudiol

Ett långt och böljande avsnitt där vårt samtal med Jacob tar flera olika vägar, men där merparten ändå handlar om blodsocker.

30 okt. 2023

Omega-3 index – är det värt att bry sig om?

Det senaste året har jag märkt av en ökning när det gäller intresset kring något som kallas för omega-3 index. Här förklarar jag lite vad det är.

Jacob Gudiol

16 okt. 2023

Vad händer om man byter sockersötad läsk mot lightläsk?

Ett ämne som aldrig verkar sluta att intressera människor är frågan om huruvida det är bättre eller inte med lightdrycker istället för sockersötade drycker.

Jacob Gudiol

21 sep. 2023

Kollagen som kosttillskott – vad vet vi och vad lär vi få veta framöver?

Frågestund i Tyngre Träningssnack och Jacob och Wille diskuterar två olika frågor: Kollagen som tillskott och processat kött och hälsa.

13 sep. 2023

Vegetarisk och vegansk mat när man ska bygga muskler

Över många år har intresset för vegetarisk och vegansk kost ökat. Men hur påverkar det vår förmåga att bygga muskler? Jacob Gudiol reder ut frågan.

Jacob Gudiol

5 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Fördelar och nackdelar med en kontinuerlig blodsockermätare för dig utan diabetes

I två tidigare artiklar här på Tyngre har vi tittat på hur vi mäter blodsockerkontroll. Dags för hur en kontinuerlig mätning påverkar oss.

Jacob Gudiol

28 aug. 2023

Vad vet vi kring hur blodsockerkurvan påverkar hunger, aptit och energinivåer?

Då var det dags för fortsättningen på den här artikelserien i tre delar kring blodsockerkontroll och kontinuerlig mätning av blodsockret.

Jacob Gudiol

25 aug. 2023

Blodsockerkontroll och långsiktig hälsa – vad vet vi idag?

Att ha kontroll på blodsockret är något som har diskuterats flitigt under lång tid. I en artikelserie på tre delar tar Jacob Gudiol oss med till vad forskningen verkligen säger.

Jacob Gudiol

15 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Gudiol om träningens betydelse

Mitt i sommarstöket fångar vi upp Jacob Gudiol för att prata om träningens betydelse, både på hälsan och vår livslängd. Lagom är bäst, kan man säga.

24 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Mat för att bygga muskler

Vilka delar i kosten är viktigast när det kommer till att bygga muskler? Lova Molin ger dig all information du behöver.

Lova Molin

25 juni 2023

Sömnkvalitén kan påverkas negativt av en sämre diet

För drygt 7 år sedan skrev jag en artikel här på Tyngre om vad man visste kring hur kosten påverkade människors sömn. Nu är det dags för uppdatering.

Jacob Gudiol

9 juni 2023

Så grillar du hälsosamt och gott – dietisten tipsar!

Sommaren är här vilket också innebär säsong för att grilla. När det kommer till grillen finns det många nyttiga grillalternativ.

Lova Molin

2 juni 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Jacob Gudiol om alternativa "sanningssägare"

Vi pratar om trender kring alternativa dietpåståenden, en påtaglig forskningsresistens och blandat vaccinationsmotstånd.

10 apr. 2023

Personerna som låtsas som att de vet mer än alla andra

Sommartid och en därför lite extra trött panel börjar veckans avsnitt av Hälsoveckan by Tyngre med att väldigt kort förklara varför normaltid året runt hade varit att föredra.

28 mars 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023

Mot 10 km – Styrketräningen

Det är välbelagt att löpare bör styrketräna benen. Det går dock att individanpassa träningen för bästa resultat.

Wille Valkeaoja

9 mars 2023

Ramadan och träning för motionärer och elitidrottare

Här i del 2 ska vi fortsätta genom att titta mer specifikt på fysisk aktivitet och prestation under Ramadan.

Jacob Gudiol

8 mars 2023

Vad händer med hälsan under Ramadan?

Snart är det dags för Ramadan som är den heligaste månaden i den islamiska kalendern. Men hur påverkar den hälsan?

Jacob Gudiol

7 mars 2023

Alkohol och viktreglering

Det finns flera faktorer som tyder på att en regelbunden alkoholkonsumtion kan leda till viktökning och försvårar en viktminskning.

Lova Molin

1 mars 2023

Allt om D Prime – D'

För några veckor sedan skrev jag en text om hur du kan effektivisera din intervallträning genom att nyttja något som kallas D' (uttalas D Prime). Den här texten handlar om vad D' egentligen är.

Wille Valkeaoja

28 feb. 2023

Mot 10 km – min profil

Jag har lovat att berätta om hur träningen i min satsning mot nytt personbästa på 10 km ser ut. Jag har tagit hänsyn till några olika faktorer när jag lagt upp den. En av dessa är min profil som löpare.

Wille Valkeaoja

15 feb. 2023

3 tips på hur du får i dig mer protein

Protein hjälper oss att skydda de muskler vi har och gör också att vi får enklare att bygga nya. Protein är därmed muskelmassans bästa vän.

Alex Danielsson

11 feb. 2023

Att träna kondition före styrka

Hur undviker du att tappa explosiv styrka från din konditionsträning? Ny studie menar att du inte tappar nämnvärt i styrka oavsett hur dina intervaller ser ut.

Wille Valkeaoja

9 feb. 2023

Vad är måttlig och hög intensitet?

Jag skrev för ett par år sedan en ganska lång artikel om de då nya råden om fysisk aktivitet från WHO. Här är uppföljningen.

Wille Valkeaoja

6 feb. 2023