Kaseinfluff – så gör du!

Det magiska ”proteinfluffet” som alla snackar om. Vad är det egentligen och hur gör man?

Skippa Sockret

Du har säkert hört talas om det, sett det florera på allas instagram stories eller är du till och med redan nere i kaseinfluff-träsket? 

Proteinfluffet har tagit träningsvärlden med storm och det med all rätt. Men vad är egentligen ett kaseinfluff, hur gör man det och finns det några hemliga knep? Martina Norling aka. Skippasockret tar och hjälper oss igenom alla frågetecken.

Kaseinfluff – Vi tar det från början.

Kaseinfluff görs oftast utav proteinpulver, och då kasein, det dominerande proteinet i mjölk. Kaseinet utgör hela 80% utav mjölkens protein och den resterande delen består av vassle (whey). Kaseinet tas upp långsammare av kroppen i jämförelse med vassle, läs mer om skillnaderna HÄR.

Kaseinfluffet har blivit otroligt poppis och hajpat i träningsvärlden och anledningen till det är nog främst för att du kan bli väldigt mätt på få kalorier. Ett superbra alternativ för dig som går diet eller vill hålla nere på kaloriintaget av någon anledning. Däremot finns det inget som säger att du måste gå till gymmet 5–7 dagar i veckan eller gå på en diet för att kunna njuta av ett proteinfluff, tvärtom.

Det som är så fantastiskt med just proteinfluff är att det passar både som ett återhämtningsmål men även när du är sugen på något gott eller kanske vill bjuda vännerna på en hälsosammare dessert. 

Fluffet baseras på endast två ingredienser – kaseinpulveroch vatten, vilket gör det så otroligt enkelt och lättillgängligt. Det fungerar även bra att blanda ut kaseinet med mjölk eller äggvita. Själv föredrar jag dock att blanda med vatten då jag tycker att det är väldigt smidigt och smakar minst lika gott!

För dig som tränar mycket är kanske äggvita ett ännu bättre alternativ för att få i dig mer protein, men det där är en smaksak såklart. 

Proteinfluffet kan göras på olika sätt, först och främst ska vi nämna att det även går att göra proteinfluff på vassle men konsistens kan vara lite svårare att få till så kasein är ändå att rekommendera. 

Nu fokuserar vi helt enkelt på fluffet som baseras på kasein och ett klassiskt sådant görs på det sättet jag beskrev ovan: kasein blandat med valfri vätska. Tänk på att hellre ta lite för lite vätska och sedan fylla på med mer när du ska vispa upp ditt fluff. Risken blir annars att den blir alldeles för lös och inget kommer att hända när du väl tar fram elvispen för att vispa upp ditt proteinfluff. 

Klassisk kaseinfluff

Mät upp en dl kasein (35g) i en bunke eller skål. Tillsätt lite vätska i taget samtidigt som du blandar med en gaffel eller elvisp tills du får en ganska grynig/pudding-liknande konsistens och kyl ner cirka 20 minuter i kyl eller frys. Redan här skulle du kunna stanna om du vill och vips så har du en magisk proteinpudding som du kan toppa din proteingröt med eller äta med lite härliga bär som mellanmål.

Vill du däremot ta det till nästa nivå så är det dags att vispa upp kaseinblandningen med en elvisp efter nedkylningen, det kan ta ett par minuter men det är det värt. När du har fått till ett riktigt fluff är det klart. Nu kan du toppa det med bär, nötter eller något annat som du tycker om. 

Kaseinfluff med bär

Du kan också välja att tillsätta frysta alternativt något upptinade bär i ditt proteinfluff och då gör du det redan från start. Blanda kasein, vätska och bär, mixa sönder med en stavmixer tills allt går ihop till en tjockare smet. Kyl ner fluffet cirka 20 minuter i kyl eller frys och vispa sedan upp tills du får önskad konsistens. 

Proteinfluff med päronglass

Tips: toppa med Barebells proteinbar med smak av mintchoklad 

Näringsvärde päronglass (utan topping) 
Kcal: 124
Fett: 0.6 g
Kolhydrater: 2.3 g
Protein: 27 g 

Proteinfluff med kladdkaka

  • 1 skopa kaseinpulver kladdkaka (35g)
  • 1-1,5 dl vatten

Tips: toppa med fryst mango 

Näringsvärde kladdkaka (utan topping) 
Kcal: 121 
Fett: 0.7 g 
Kolhydrater: 2.3 g 
Protein: 26 g 

Proteinfluff med vaniljdrömmar & hallon

Näringsvärde vaniljdrömmar & hallon
Kcal: 132 kcal
Fett: 0.5 g
Kolhydrater: 3.7 g
Protein: 28.3 g 

Övriga favoritkombinationer


Liknande artiklar
Nutritionsforskning är svårt och får för lite forskningspengar

I avsnitt 107 diskuterar Jacob, Linnea och Erik olika utmaningar som finns kring nutritionsforskning idag.

20 feb. 2024

Dr Neuman om vad som verkligen betyder nåt

Besök av Nicklas Neuman, där vi snackar om den faktiska betydelsen av ett antal olika kostaspekter. Både för hälsa & för presstation.

11 dec. 2023

Julmatspecial med Karoline Pettersson

Vi tar den positiva vägen till julbordet och låter oss lotsas av solskenet Karoline Pettersson. Favoriter, måsten, personliga anpassningar och rätter vi inte ens tar i med tång.

27 nov. 2023

Så skapar du en balanserad kost – tips och råd!

När det kommer till att äta hälsosamt är balans en viktig faktor. Balans handlar delvis om att få i sig lagom mycket av olika näringsämnen och lagom mycket energi.

Lova Molin

17 okt. 2023

Omega-3 index – är det värt att bry sig om?

Det senaste året har jag märkt av en ökning när det gäller intresset kring något som kallas för omega-3 index. Här förklarar jag lite vad det är.

Jacob Gudiol

16 okt. 2023

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Kollagen som kosttillskott – vad vet vi och vad lär vi få veta framöver?

Frågestund i Tyngre Träningssnack och Jacob och Wille diskuterar två olika frågor: Kollagen som tillskott och processat kött och hälsa.

13 sep. 2023

Vegetarisk och vegansk mat när man ska bygga muskler

Över många år har intresset för vegetarisk och vegansk kost ökat. Men hur påverkar det vår förmåga att bygga muskler? Jacob Gudiol reder ut frågan.

Jacob Gudiol

5 sep. 2023

Hur nyttigt är det egentligen?

Lova Molin sänder oss här några tänkvärda insikter om vad du behöver ta hänsyn till när du ska värdera kvaliteten i vad du äter.

Lova Molin

13 aug. 2023

Mat för att bygga muskler

Vilka delar i kosten är viktigast när det kommer till att bygga muskler? Lova Molin ger dig all information du behöver.

Lova Molin

25 juni 2023

Så grillar du hälsosamt och gott – dietisten tipsar!

Sommaren är här vilket också innebär säsong för att grilla. När det kommer till grillen finns det många nyttiga grillalternativ.

Lova Molin

2 juni 2023

Livsmedelsindustrin sponsrar studier som är negativa mot NutriScore

Dagens ämne i Hälsoveckan by Tyngre är olika metoder att ranka livsmedel från bra till dåligt.

23 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

Jacob Gudiol om alternativa "sanningssägare"

Vi pratar om trender kring alternativa dietpåståenden, en påtaglig forskningsresistens och blandat vaccinationsmotstånd.

10 apr. 2023

Personerna som låtsas som att de vet mer än alla andra

Sommartid och en därför lite extra trött panel börjar veckans avsnitt av Hälsoveckan by Tyngre med att väldigt kort förklara varför normaltid året runt hade varit att föredra.

28 mars 2023

Hälsosamma och billiga livsmedel – Dietisten tipsar

Att hålla koll på priserna i mataffären är extra aktuellt just nu. Maten har blivit dyrare och för många svider de höjda matkostnaderna i plånboken.

Lova Molin

28 mars 2023

Karoline Pettersson om kost och näring

Fredrik & Ashkan snackar med allas vårt energiknippe Karoline Pettersson om kost och näring. Hör våra diskussioner om Liver King-fenomenet, matpriser och olika koststrategier.

18 feb. 2023

3 tips på hur du får i dig mer protein

Protein hjälper oss att skydda de muskler vi har och gör också att vi får enklare att bygga nya. Protein är därmed muskelmassans bästa vän.

Alex Danielsson

11 feb. 2023

Socker och hälsa

Socker är ett mycket omdiskuterat ämne inom området kost och hälsa. Men vad händer egentligen i kroppen när vi äter socker?

Lova Molin

25 jan. 2023

Lär dig tyda innehållsförteckningen

För att kunna göra medvetna val när det kommer till kosten är det bra att kunna tyda innehållsförteckningen.

Lova Molin

3 jan. 2023

Är vi redo för julen?

Vi svarar på frågor om dieter (igen) och varför folk inte experimenterar med träning lika mycket som med kosten.

18 dec. 2022

Vilka sporter ska man ha provat innan man dör?

Wille och Jacob svarar på lyssnarfrågor in Tyngre Träningssnack. Det diskuteras bland annat olika metoder för att få progression på gymmet.

14 dec. 2022

Vilka dieter skulle vi kunna tänka oss testa?

Hur sov egentligen Patricia när hon hade ont i knäna? Vad skulle Karro vilja utmana sig själv med och vi snöar in på dieter.

11 dec. 2022

Naturella nötter är näringsrika och mättande

Denna vecka är det endast Jacob och Erik som sitter med mikrofonerna och delar med sig av sina tankar kring veckans ämne.

29 nov. 2022

Så lyckas du gå ner i vikt!

Snart nytt år med nya målsättningar, som att kanske ta sig ner i vikt. Här är 7 tips från dietisten Lova Molin som hjälper dig på vägen.

Lova Molin

28 nov. 2022

Frågelåda i Lev lite-podden

Vi snöar in igen på julen och svarar på frågor om den. Mellanmål är en återkommande frågeställning från er där ute så vi lyfter den igen.

27 nov. 2022

Du kan bli lurad till att inte längre tåla saker

Så kan vi påverkas att tro att vi hux flux inte tål vissa saker längre. Bara för att någon vill sälja nåt som "ordnar" till det igen.

Jacob Gudiol

21 nov. 2022

Aktuell status

Karro är lack för att Patricia inte har uppdaterat med bilder på graviditeten. Vi snackar om Patricia har en ”riktig” baddräkt, bl a.

20 nov. 2022

Sömnens påverkan på övervikt – med Christian Benedict

Hur mycket behöver vi sova egentligen och påverkar sömnen vår vikt? Vi reder ut detta och massa mer med sömnforskaren Christian Benedict.

14 nov. 2022

Anki Sundin om nya näringsrekommendationer

Vår absoluta favorit Anki Sundin tar sig tid för att diskutera de nya nordiska näringsrekommendationerna som är på ingång.

14 nov. 2022

Lev lite – Frågeavsnitt

Vi besvarar lite lyssnarfrågor. Vilken övning är vår favorit just nu och går Patricia fortfarande på kostschema som gravid?

13 nov. 2022

Tandvärk och snart jul

Har vi börjat fira jul? Varför har Patricia sådan extremt värk i sin tand? Frågorna är många i dagens avsnitt.

6 nov. 2022

Träning av andningsmusklerna för konditionsidrottare

Frågestund i Tyngre Träningssnack där fokus ligger på träning av andningsmusklerna. Hur det går till, vad det gör och vilka effekterna blir.

2 nov. 2022