Mat för resultat

Svårt att hitta inspiration till att käka rätt grejer? Lova Molin berättar här lite om varför rätt mat vid rätt tid är viktigt, och hon adderar dessutom några smarta recept.

Lova Molin


För att få resultat av sin träning är kosten en viktig faktor. För både motionärer och idrottare gäller det i första hand att få till helheten, alltså en kost med fokus på näringsrik mat, regelbunden måltidsordning och lagom mängd energi. När detta väl sitter kan det vara aktuellt att lägga fokus på finliret. Maten innan och efter träningen kan nämligen påverka prestation och resultat. För den som tränar hårt och har fokus på prestation kan det alltså vara bra att planera maten lite extra. 

Det brukar vara bra att få i sig ett mellanmål 1,5-2 timmar före passet. Måltiden får gärna innehålla långsamma kolhydrater såsom fullkornsbröd, knäckebröd eller havregryn kombinerat med någon proteinkälla såsom yoghurt, keso, kvarg, ägg eller bönor. Om det är en större måltid såsom lunch eller middag kan denna behöva intas något längre tid innan träningspasset, omkring 2-3 timmar. Sedan kan det fungera fint med en frukt, majskakor eller liknande strax innan träningen för lite extra energi. 

Även maten efter träningen är viktig. Måltiden efter träningen bygger upp kroppen, muskelmassan och stärker upp immunförsvaret. För den som har en målsättning om viktminskning kan det dock vara bra att tänka på att inte överkompensera, dvs att man får i sig mer energi än man gör av med totalt över dagen. Ett återhämtningsmål efter träning bör bestå av både kolhydrater och protein. Det kan vara en huvudmåltid såsom lunch eller middag alternativt ett mellanmål. Det finns vidare mer specifika rekommendationer beroende på hur ofta och intensivt man tränar. 

För dig som tränar på hög nivå

För den som tränar hårt flera dagar i veckan och/eller kanske två gånger per dag blir det mer viktigt med maten efter träning för prestation och återhämtning. Ett återhämtningsmål bör bestå av 10-20 gram protein och ca 1 gram kolhydrater per kg kroppsvikt. Kolhydraterna kan för den som tränar hårt och intensivt vara snabbare kolhydrater och då innehålla en mindre andel fibrer. Det beror på att snabba kolhydrater når blodet snabbt vilket gynnar återhämtningen. Det kan exempelvis vara torkad frukt, juice, majskakor eller ljust bröd. Denna måltid bör intas inom 30 minuter efter avslutat träningspass. När det kommer till fett är det ett livsnödvändigt näringsämne, men efter träningen bör kolhydrater och protein komma ut i blodet så fort som möjligt. Fett har en förmåga att bromsa magsäckstömningen vilket i detta fall kan vara negativt. 

För dig som tränar på lägre nivå

För den som tränar några gånger per vecka och något mindre intensiva eller kortare träningspass ställs det ej lika höga krav på återhämtningsmåltiden. Som regel räcker det med att äta en lagad måltid inom ett par timmar. Sedan går det givetvis bra att äta ett mellanmål efter träningspasset och mellanmål kan behövas om det dröjer innan nästa huvudmåltid. För den som tränar på lägre nivå kan kolhydraterna vara långsammare och innehålla mer fibrer. Det ställs inte heller samma krav på rätt mängd gram utan det räcker att utgå ifrån ett hälsosamt mellanmål. 

Tips på mellanmål för den tränar på hög nivå

(Justera mängder efter individuella behov)

Blåbärssmoothie

2 dl Lättmjölk
1 dl Osötad lättkvarg
1 dl Frysta blåbär
1 Banan
5 st Dadlar

Mixa samman alla ingredienser, häll upp i ett glas och servera.

Näringsvärde: 400 kcal, 20g protein, 71g kolhydrater, 2g fett

Kvargmål

1,5 dl Osötad lättkvarg
1 Banan
4 msk Russin
1 glas (2,5 dl) Juice

Lägg upp kvarg i skål och toppa med banan och russin. Servera med ett glas juice.

Näringsvärde: 400 kcal, 20 g protein, 72 g kolhydrater, 1 g fett

Smörgås och frukt

2 Skivor (á 35 g) Ljust bröd
1 msk (30 g) Mjukost lätt
2 skivor kokt kalkonskinka
Paprika och gurka
1 glas (2,5 dl) Lättmjölk
1 Banan

Bred mjukost på bröd och toppa med kalkonskinka samt grönsaker. Servera med ett glas mjölk och banan.

Näringsvärde: 440 kcal, 22 g protein, 71 g kolhydrater, 7 g fett

Exempel på mellanmål för den som tränar på lägre nivå

Jordgubbs- och mangosmoothie

1,5 dl Osötad lättkvarg
1 dl Lättmjölk
1,5 dl Frysta jordgubbar
1 dl Fryst mango

Mixa alla ingredienser, häll upp i glas och servera.

Näringsvärde: 200 kcal, 21 g protein, 24 g kolhydrater, 1,5 g fett

Kesomål

0,5 liten burk (125 g) Minikeso
1 Banan

Lägg upp keso i skål och blanda med skivad banan.

Näringsvärde: 200 kcal, 16 g protein, 26 g kolhydrater, 2 g fett

Smörgås

2 Skivor (á 3 5g) Rågbröd
1 msk (30 g) Mjukost lätt
2 skivor kokt kalkonskinka
Paprika och gurka

Bred mjukost på bröd, toppa med kalkonskinka och grönsaker

Näringsvärde: 250 kcal, 14 g protein, 31 g kolhydrater, 7 g fett

Mer tips och inspiration på mellanmål hittar du i min E-Bok Kostkoll, hälsa och motivation


Källor: 
Dietist Net
Näringslära för högskolan (Abrahamsson, Andersson, Becker, Nilsson)
Idrottsnutrition för bättre prestation (SISU idrottsböcker)
Näringslära för personliga tränare och kostrådgivare (Anki Sundin)


Photo by Monika Grabkowska on Unsplash
Photo by Ola Mishchenko on Unsplash


Liknande artiklar
Här är recepten Tyngres läsare älskat mest 2025 – proteinrikt & populärt!

Vilka proteinrika recept har egentligen blivit mest populära på Tyngre under 2025? Vi har sammanställt topplistan över de mest klickade recepten hittills i år – allt från frukostfavoriter och mellanmål till nyttigare desserter. Oavsett om du är på jakt efter enkla vardagslösningar eller något sött med hög proteinhalt, hittar du garanterat något som passar här.

Viktor Söder

15 maj 2025

En traditionell afrikansk diet mot en västerländsk diet

Två snabbare ämnen hanteras i avsnitt 168 av Hälsoveckan by Tyngre. Först ut är nyheten om att Kevin Hall har valt att säga upp sig på NIH efter att han upplevt påtryckningar och vad han själv anser vara censur från de som numera styr NIH och HHS i USA...

22 apr. 2025

Gröt, kalorier och missledande recept

Jag har en personlig kris efter att fått fortkörningsböter. Detaljer om situationen, min reaktion, och hur det påverkar vardagen togs upp – dags för EPA-traktor?

18 apr. 2025

Hanna Olvenmark om att vara influenser utan att spåra ur

I avsnitt 166 av Hälsoveckan by Tyngre gästas Erik och Jacob av Hanna Olvenmark som är personen bakom det populära kontot portionenundertian och författaren bakom den storsäljande kokboken med samma namn.

8 apr. 2025

Lev mer – men på ditt sätt med Siri Helle

Vad betyder det egentligen att leva mer – och måste vi hela tiden jaga mening? I det här avsnittet möter vi psykologen och författaren Siri Helle för andra gången.

7 apr. 2025

Akutlösning för att behålla träningsrutinen

Vi rekommenderar att upprätthålla träningen även under hektiska arbetsveckor genom så korta pass som fem minuter – sådana träningsstunder är en metod för att bibehålla både fysisk och mental hälsa under tidspress.

4 apr. 2025

MiTh Dietist

Hur vad vi lyfter och hur mycket pratar vi mer än gärna om, men vad laddar vi kroppen med? Idag är Michaela Ödling och Malin Thrysén från MiTh Dietist med och svarar på lite frågor och funderingar från Josef kring detta. 

3 apr. 2025

Koststrategier för vardagen

Jossan lider starkt av pollenallergi och beskriver de allvarliga symtomen och de tillfälliga lösningarna hon använder. En kommande universitetsstudie söker nu deltagare och Jossan kommer ansöka om att få ingå i studien för att förhoppningsvis äntligen hitta en lindring.

28 mars 2025

Träning, träskdieter och tidsoptimism

I detta avsnitt dyker Carina och jag in i en mängd olika ämnen. Jag delar med mig av min pågående saga med min badrumsrenovering. Trots förseningar och frustrationer känner jag mig hoppfull med det nya teamet som arbetar på det. Carina, å andra sidan, pratar om sin köksrenovering och den oväntade omvägen att först göra om hennes mans walk-in-closet.

14 feb. 2025

När livet händer – känslor, kriser och beteenden

I veckans avsnitt pratar vi om hur vi hanterar livets oförutsägbarhet, stress och känslor – och hur det kan påverka våra beteenden, särskilt kopplat till mat och hälsa.

10 feb. 2025

Hur du hittar bra personer att följa kring träning, kost och hälsa

Jacob Gudiol förklarar hur du hittar bra personer att följa på sociala medier samt listar sina favoriter på Instagram, Threads, X, Bluesky och Youtube!

Jacob Gudiol

20 jan. 2025

En diet personligt anpassad efter proteomet vs vanlig medelhavskost

Jacob och Erik diskuterar en studie där man testat en personligt anpassad diet mot en mer generisk medelhavskost.

30 juli 2024

Att undvika vid viktnedgång med KP

Favoriten Karoline Petersson hjälper oss att reda ut några av de fenomen man bör hålla sig långt ifrån ifall man vill gå ner i vikt.

4 mars 2024

Julmatspecial med Karoline Pettersson

Vi tar den positiva vägen till julbordet och låter oss lotsas av solskenet Karoline Pettersson. Favoriter, måsten, personliga anpassningar och rätter vi inte ens tar i med tång.

27 nov. 2023

Så skapar du en balanserad kost – tips och råd!

När det kommer till att äta hälsosamt är balans en viktig faktor. Balans handlar delvis om att få i sig lagom mycket av olika näringsämnen och lagom mycket energi.

Lova Molin

17 okt. 2023

Omega-3 index – är det värt att bry sig om?

Det senaste året har jag märkt av en ökning när det gäller intresset kring något som kallas för omega-3 index. Här förklarar jag lite vad det är.

Jacob Gudiol

16 okt. 2023

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Voldemort härjar på sociala medier

Caroline är äntligen tillbaka efter arbete och semester. Denna gång tar hon också upp en helt personlig åsikt som hon tyckte att hon ville förmedla till alla er lyssnare.

19 sep. 2023

Hur nyttigt är det egentligen?

Lova Molin sänder oss här några tänkvärda insikter om vad du behöver ta hänsyn till när du ska värdera kvaliteten i vad du äter.

Lova Molin

13 aug. 2023

Mat för att bygga muskler

Vilka delar i kosten är viktigast när det kommer till att bygga muskler? Lova Molin ger dig all information du behöver.

Lova Molin

25 juni 2023

Så grillar du hälsosamt och gott – dietisten tipsar!

Sommaren är här vilket också innebär säsong för att grilla. När det kommer till grillen finns det många nyttiga grillalternativ.

Lova Molin

2 juni 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

Hälsosamma och billiga livsmedel – Dietisten tipsar

Att hålla koll på priserna i mataffären är extra aktuellt just nu. Maten har blivit dyrare och för många svider de höjda matkostnaderna i plånboken.

Lova Molin

28 mars 2023

3 tips på hur du får i dig mer protein

Protein hjälper oss att skydda de muskler vi har och gör också att vi får enklare att bygga nya. Protein är därmed muskelmassans bästa vän.

Alex Danielsson

11 feb. 2023

Socker och hälsa

Socker är ett mycket omdiskuterat ämne inom området kost och hälsa. Men vad händer egentligen i kroppen när vi äter socker?

Lova Molin

25 jan. 2023

Lär dig tyda innehållsförteckningen

För att kunna göra medvetna val när det kommer till kosten är det bra att kunna tyda innehållsförteckningen.

Lova Molin

3 jan. 2023

Så lyckas du gå ner i vikt!

Snart nytt år med nya målsättningar, som att kanske ta sig ner i vikt. Här är 7 tips från dietisten Lova Molin som hjälper dig på vägen.

Lova Molin

28 nov. 2022

Du kan bli lurad till att inte längre tåla saker

Så kan vi påverkas att tro att vi hux flux inte tål vissa saker längre. Bara för att någon vill sälja nåt som "ordnar" till det igen.

Jacob Gudiol

21 nov. 2022

Sömnens påverkan på övervikt – med Christian Benedict

Hur mycket behöver vi sova egentligen och påverkar sömnen vår vikt? Vi reder ut detta och massa mer med sömnforskaren Christian Benedict.

14 nov. 2022

Anki Sundin om nya näringsrekommendationer

Vår absoluta favorit Anki Sundin tar sig tid för att diskutera de nya nordiska näringsrekommendationerna som är på ingång.

14 nov. 2022

Vitamintillskott – behövs det?

När det kommer till kostrelaterade frågeställningar är ofta svaret ”det beror på”. Detta gäller även för tillskott.

Lova Molin

27 okt. 2022

Sofia från Frisk & Fri tillbaka!

Sofia från Frisk & Fri, riksföreningen mot ätstörningar, är tillbaka för att berätta mer om resultaten från studien om ätstörningar.

17 okt. 2022

6 myter om kost

Kost och hälsa är ett område där vi också finner väldigt många olika myter. Här slår Lova Molin hål på 6 av dem.

Lova Molin

21 sep. 2022