Lär dig tyda innehållsförteckningen

För att kunna göra medvetna val när det kommer till kosten är det bra att kunna tyda innehållsförteckningen.

Lova Molin

För att kunna göra medvetna val när det kommer till kosten är det bra att kunna tyda innehållsförteckningen, samt förstå vad olika märkningar innebär. Även i livsmedelsbranschen går det olika trender, på förpackningarna kan du hitta märkningar såsom mer fullkorn, utan tillsatt socker och protein. Men vi kan inte förlita oss på en fin förpackning, utan för att verkligen veta vad livsmedlet innehåller behöver vi även läsa innehållsförteckningen. Denna kan delas upp i två delar, ingrediensförteckningen och näringsinnehållet. 

Ingrediensförteckning och näringsinnehåll

På själva ingrediensförteckningen står alltid ingredienserna i fallande ordning av mängd. Den första ingrediensen är den det finns mest av i produkten. Om du tittar på olika bröd kan du ofta se vetemjöl som första ingrediens, men på vissa grövre och mer fiberrika brödsorter kan du exempelvis hitta fullkornsråg som första ingrediens. Ingredienser som kan vara intressant att kika efter är mängd salt och socker vilket som regel är bra att begränsa intaget av i sin kost. 

Näringsinnehållet ger dig information om kcal innehåll, mängd kolhydrater, fett och protein. Du kan även få information om mängd fibrer, mängd socker och mängd mättat fett. Näringsinnehållet anges som regel per 100g för att du ska kunna jämföra olika produkter med varandra. För att få en bra översikt på produkten är det bra att kika på både ingrediensförteckningen och på näringsinnehållet vilket jag kommer förklara närmare nedan.

Socker kan ha flera olika benämningar

Vissa produkter såsom flingor och bröd kan ha listat sockret på flera olika ställen på innehållsförteckningen. Det innebär att sockret hamnar längre ner på listan i ingrediensförteckningen. Du kan exempelvis hitta socker i ingrediensförteckningen men även fruktos på samma lista. Vanliga namn på tillsatt socker är: dextros, fruktos, invert socker, maltsirap, glukos, maltos, maltextrakt, betasocker och high fruktos corn syrup. 

Det enklaste för att få en bra bild över produktens sockerinnehåll är därmed att titta på mängd sockerarter per 100g. Där får du information om den totala mängden tillsatt socker och naturligt förekommande socker i produkten. En bra riktlinje är att satsa på en produkt som innehåller max 5g sockerarter per 100 gram om det är något du konsumerar regelbundet. 

Vad innebär olika märkningar?

Något som också kan vara bra att ha koll på är vad olika märkningar på produkterna innebär i praktiken. Det finns nämligen regler för när en produkt får märkas med exempelvis låg fetthalt eller sockerfri. 

Låg fetthalt: Om det står låg fetthalt på en produkt så får den inte innehålla mer än 3 g fett per 100 g eller 1,5 g per 100 ml. 

Fettfri: Fettfri innebär att livsmedlet innehåller mindre än 0,5 % fett per 100 gram.

Light/lätt: Light och lätt innebär att livsmedlet innehåller mindre fett eller socker än originalet. Light som används för drycker och sylt betyder ofta att de är sötade med sötningsmedel istället för socker. Både light och lätt brukar förekomma på mejeriprodukter vilket då innebär att produkten innehåller mindre fett än originalet. Dock kan det vara bra att kika på vad produkten faktiskt innehåller i själva ingrediensförteckningen och på näringsinnehållet även om den är light eller lätt. Vissa produkter med lägre fetthalt kan i vissa fall istället innehålla tillsatt socker som smakhöjare. 

Utan tillsatt socker/osötad: Att en produkt är osötad betyder att inget socker har tillsats i produkten. Dock kan produkten fortfararande innehålla en hög halt naturliga sockerarter. Kika därmed på produktens innehåll av sockerarter per 100 gram. Det finns exempelvis sylt som är gjort på endast bär, men som samtidigt innehåller 25 gram sockerarter per 100 gram, medan en annan osötad sylt innehåller 6,5 gram sockerarter per 100 gram. Om du skulle välja färska eller frysta bär innehåller de endast 3-7 gram sockerarter per 100 gram. 

Låg sockerhalt och sockerfri: Låg sockerhalt betyder att alla sockerarter, tillsatta och naturligt förekommande, får vara max 5g per 100 gram eller 2,5g per 100ml av livsmedlet. Sockerfri betyder att halten sockerarter är mindre än 0,5% i livsmedlet. Både begreppen låg sockerhalt och sockerfri kan innebära att produkten är sötad med sötningsmedel.

Avslutningsvis

Det är svårt att veta vad ett livsmedel innehåller bara genom att titta på förpackningen. Därmed är det bra att läsa näringsvärdesdeklarationen. Generellt är det bra att hålla nere på intaget av socker, salt och mättat fett. Däremot är det bra att äta fiberrika livsmedel. Vänd gärna på förpackningen och jämför med andra produkter i samma kategori för att därefter kunna göra aktiva och medvetna val. 


Photo by Joshua Rawson-Harris on Unsplash


Liknande artiklar
Så skapar du en balanserad kost – tips och råd!

När det kommer till att äta hälsosamt är balans en viktig faktor. Balans handlar delvis om att få i sig lagom mycket av olika näringsämnen och lagom mycket energi.

Lova Molin

17 okt. 2023

Omega-3 index – är det värt att bry sig om?

Det senaste året har jag märkt av en ökning när det gäller intresset kring något som kallas för omega-3 index. Här förklarar jag lite vad det är.

Jacob Gudiol

16 okt. 2023

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Hur nyttigt är det egentligen?

Lova Molin sänder oss här några tänkvärda insikter om vad du behöver ta hänsyn till när du ska värdera kvaliteten i vad du äter.

Lova Molin

13 aug. 2023

Mat för att bygga muskler

Vilka delar i kosten är viktigast när det kommer till att bygga muskler? Lova Molin ger dig all information du behöver.

Lova Molin

25 juni 2023

Så grillar du hälsosamt och gott – dietisten tipsar!

Sommaren är här vilket också innebär säsong för att grilla. När det kommer till grillen finns det många nyttiga grillalternativ.

Lova Molin

2 juni 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

Hälsosamma och billiga livsmedel – Dietisten tipsar

Att hålla koll på priserna i mataffären är extra aktuellt just nu. Maten har blivit dyrare och för många svider de höjda matkostnaderna i plånboken.

Lova Molin

28 mars 2023

3 tips på hur du får i dig mer protein

Protein hjälper oss att skydda de muskler vi har och gör också att vi får enklare att bygga nya. Protein är därmed muskelmassans bästa vän.

Alex Danielsson

11 feb. 2023

Socker och hälsa

Socker är ett mycket omdiskuterat ämne inom området kost och hälsa. Men vad händer egentligen i kroppen när vi äter socker?

Lova Molin

25 jan. 2023

Så lyckas du gå ner i vikt!

Snart nytt år med nya målsättningar, som att kanske ta sig ner i vikt. Här är 7 tips från dietisten Lova Molin som hjälper dig på vägen.

Lova Molin

28 nov. 2022

Du kan bli lurad till att inte längre tåla saker

Så kan vi påverkas att tro att vi hux flux inte tål vissa saker längre. Bara för att någon vill sälja nåt som "ordnar" till det igen.

Jacob Gudiol

21 nov. 2022

Vitamintillskott – behövs det?

När det kommer till kostrelaterade frågeställningar är ofta svaret ”det beror på”. Detta gäller även för tillskott.

Lova Molin

27 okt. 2022

6 myter om kost

Kost och hälsa är ett område där vi också finner väldigt många olika myter. Här slår Lova Molin hål på 6 av dem.

Lova Molin

21 sep. 2022

Så sköter du sommarkosten

Sommaren närmar sig vilket för många innebär semester och resor. När det kommer till maten upplever många att det blir svårare att äta hälsosamt samt att hålla rutiner vad gäller kosten.

Lova Molin

1 juni 2022

Carinas 4 tips för sommarformen

Så tar du dig i form, snabbt och enkelt. Vi lät en av våra främsta "artister" inom området ge oss sina bästa tips.

Alex Danielsson

30 maj 2022

Fördelar med mindful eating

Fördelar med mindful eating. Att sitta ner och vara närvarande när vi äter är en utmaning för många. Lova Molin ger dig några bra tips.

Lova Molin

8 maj 2022

Protein – kroppens byggstenar

Protein – kroppens byggstenar är ett omtalat näringsämne, särskilt när det kommer till träning och träningsresultat. Men vad är egentligen protein? Och hur mycket behöver vi?

Lova Molin

14 apr. 2022

500 gram jordgubbar om dagen i en månad gav bättre blodfetter

500 gram jordgubbar om dagen i en månad gav bättre blodfetter. Ny studie (om än bristfällig) ger vissa indikationer.

Jacob Gudiol

25 mars 2022

Kolhydrater – vän eller fiende?

Har du ett komplicerat förhållande till kolhydrater? Är det rentav något du undviker för att inte lägga på dig fettmassa eller för att gå ner i vikt?

Lova Molin

15 feb. 2022

Kan man boosta sitt immunförsvar?

Man kan nu läsa massor om hur vi kan stärka immunförsvaret. Många råd funkar dock inte och dyra tillskott bidrar oftast inte alls till immunförsvaret.

Lova Molin

1 feb. 2022

Fett och fettkvalitet

Lova Molin lägger grunderna för ett sunt och smart synsätt på fett.

Lova Molin

30 dec. 2021

Håll formen i jul!

Det går! Men då måste man ha en klar strategi för hur man ska tänka.

Lova Molin

10 dec. 2021

Stark Mat - hemma hos SampeV2

Samuel bjuder på paradrätten: burgare.

Tyngre

25 nov. 2021

Så lyckas du med vegetarisk kost

Lova Molin lär dig här grunderna för vegetarisk kost.

Lova Molin

13 nov. 2021

Stark Mat - hemma hos Linus & Denice

Stark Mat är matlagningsprogrammet där Andreas och Viktor åker land och rike runt för att se vad några av de främsta träningsprofilerna äter till vardags.

Tyngre

27 okt. 2021

Orsaker till utebliven viktnedgång

Vill du gå ner i vikt? Känns det som att du gör allt rätt men trots detta så händer inget? Lova Molin listar här 7 olika möjliga anledningar till det.

Lova Molin

16 okt. 2021

Ät hälsosamt och billigt – 8 tips från dietisten

Här är några tips för dig som vill äta hälsosamt och samtidigt hålla nere dina matkostnader.

Lova Molin

29 sep. 2021

Välj rätt bröd

Lär dig läsa innehållsförteckningen.

Lova Molin

15 sep. 2021

Nystart med hjälp av kostschema? För och nackdelar.

Lova Molin är tillbaka med några tänkvärda nycklar inför en period med kanske lite mer ordnad kosthållning.

Lova Molin

31 aug. 2021

Mat för resultat

Svårt att hitta inspiration till att käka rätt grejer? Lova Molin berättar här lite om varför rätt mat vid rätt tid är viktigt, och hon adderar dessutom några smarta recept.

Lova Molin

23 juni 2021

Utrymmesmat

Lova Molin tipsar om några grundläggande tankar för hur vi kan se på nyttiga respektive onyttiga kostval.

Lova Molin

7 juni 2021