Vi är nu i december vilket också är julens månad. Få högtider är så fokuserade på maten som jul. Som dietist träffar jag ofta många som behöver hjälp med att hantera maten under semestertider och högtider såsom jul. Julen är för många en tid att se fram emot, samtidigt finns det många som kämpar med vikten och då kan just december bli en svår månad.
Hur ska man egentligen förhålla sig till julen och julmat för att kunna njuta, utan att det blir för mycket av det goda? Nedan är några tips.
Hur lång är din jul?
Detta är en superviktig fråga att ställa dig själv. Om du firar jul under 2-3 dagar kommer det inte vara avgörande för din vikt eller hälsa. Det är vad du äter under en längre tid som kommer att påverka hälsan och bidra till oönskad viktuppgång. Men är det julbord och julbak som startar i november och slutar sista december med många julbord kan det vara bra att tänka till.
Välj dina tillfällen och plocka russinen ur kakan
Bestäm dig för några tillfällen då du kan äta julgodis och glögg, som typ i sociala sammanhang. Välj även ut det du tycker är allra godast och njut av några få bitar. Hoppa över sådant du inte tycker smakar så gott. Är skumtomtar inte en favorit? Hoppa då över dem och fokusera på dina favoriter.
Smarriga kakor! Men de gör dig inte till en ninja direkt.
Välj rätt mat på julbordet
För den som ska äta på många julbord eller mycket julmat under december kan det vara bra att tänka till kring matvalen. Det finns mycket näringsrik och bra mat på julbordet. Ett första knep är att tänka tallriksmodellen, fyll gärna upp halva tallriken med grönsaker. Några livsmedel som kan vara bra att lägga på tallriken utöver rejält med grönsaker är:
Sill
Fet fisk såsom sill Innehåller omega-3, D-vitamin, selen och vitamin B12. Det du kan tänka på när det kommer till sill är att välja sill i som är i klar spad. Titta gärna på förpackningen om du köper sillen själv, många sorter innehåller exempelvis en del tillsatt socker.
Lax
Lax innehåller precis som sill omega 3 och D vitamin. Lägg gärna upp lite rökt eller gravad lax på din tallrik.
Potatis
Potatis är en bra källa till C-vitamin, vitamin B6 och kalium. Potatis är dessutom ett livsmedel som mättar väldigt bra i förhållande till dess kaloriinnehåll. Det beror på att potatis innehåller få kalorier relaterat till volymen. Potatis innehåller nämligen ca 17 gram kolhydrater per 100 gram och består utav 80% vatten.
Ägg
Ägg innehåller högkvalitativt protein. Gulan innehåller dessutom mycket vitaminer såsom vitamin A, E, D och folat samt mineralerna järn och selen.
Begränsa dig
Sedan finns det vissa livsmedel som är mer energirika, kan innehålla del mättat fett och mindre mängd näring. Dessa kan vara bra att begränsa sitt intag utav såsom:
- Kakor
- Smågodis
- Alkohol
- Söt jullimpa
- Janssons frestelse
- Ris à la Malta
- Prinskorv
- Vissa såser och röror
Praktiska tips
En del handlar om att veta hur man önskar att äta, en annan faktor handlar om att få till det i praktiken med maten. Nedan är några praktiska tips.
- Var förberedd. Vet du att det ligger julfika i personalrummet, se till att ha med dig mat så att du äter dig mätt och har mellanmål. Är du mätt är chansen större att du inte kommer att äta sådant du inte vill.
- Planering, hänger samman med punkten ovan. Men bestäm dig för i förväg vilka tillfällen som känns viktigast för dig när det kommer till exempelvis julgodis och liknande.
- Fokusera på vad du ska äta istället för vad du inte ska äta och skippa förbud. Det viktiga är vilka mängder du äter och hur ofta.
- Ät dig mätt men inte proppmätt. Julbord och bufféer innebär lätt att man äter för mycket och blir proppmätt. Ta en portion, välj ut dina favoriter, du behöver inte äta av allt.
- Har du svårt att måsta godsaker om de finns hemma? Se då till att endast ha det hemma du i förväg bestämt att du vill konsumera. Ska ni julbaka hemma är ett knep att endast baka en halv sats om det ej går åt mer än så.
Lycka till, och God Jul!
Fler artiklar från Lova hittar du här.