Håll formen i jul!

Det går! Men då måste man ha en klar strategi för hur man ska tänka.

Lova Molin


Vi är nu i december vilket också är julens månad. Få högtider är så fokuserade på maten som jul. Som dietist träffar jag ofta många som behöver hjälp med att hantera maten under semestertider och högtider såsom jul. Julen är för många en tid att se fram emot, samtidigt finns det många som kämpar med vikten och då kan just december bli en svår månad.

Hur ska man egentligen förhålla sig till julen och julmat för att kunna njuta, utan att det blir för mycket av det goda? Nedan är några tips. 

Hur lång är din jul?

Detta är en superviktig fråga att ställa dig själv. Om du firar jul under 2-3 dagar kommer det inte vara avgörande för din vikt eller hälsa. Det är vad du äter under en längre tid som kommer att påverka hälsan och bidra till oönskad viktuppgång. Men är det julbord och julbak som startar i november och slutar sista december med många julbord kan det vara bra att tänka till.

Välj dina tillfällen och plocka russinen ur kakan

Bestäm dig för några tillfällen då du kan äta julgodis och glögg, som typ i sociala sammanhang. Välj även ut det du tycker är allra godast och njut av några få bitar. Hoppa över sådant du inte tycker smakar så gott. Är skumtomtar inte en favorit? Hoppa då över dem och fokusera på dina favoriter. 

Smarriga kakor! Men de gör dig inte till en ninja direkt.

Välj rätt mat på julbordet

För den som ska äta på många julbord eller mycket julmat under december kan det vara bra att tänka till kring matvalen. Det finns mycket näringsrik och bra mat på julbordet. Ett första knep är att tänka tallriksmodellen, fyll gärna upp halva tallriken med grönsaker. Några livsmedel som kan vara bra att lägga på tallriken utöver rejält med grönsaker är:

Sill

Fet fisk såsom sill Innehåller omega-3, D-vitamin, selen och vitamin B12. Det du kan tänka på när det kommer till sill är att välja sill i som är i klar spad. Titta gärna på förpackningen om du köper sillen själv, många sorter innehåller exempelvis en del tillsatt socker. 

Lax

Lax innehåller precis som sill omega 3 och D vitamin. Lägg gärna upp lite rökt eller gravad lax på din tallrik. 

Potatis

Potatis är en bra källa till C-vitamin, vitamin B6 och kalium. Potatis är dessutom ett livsmedel som mättar väldigt bra i förhållande till dess kaloriinnehåll. Det beror på att potatis innehåller få kalorier relaterat till volymen. Potatis innehåller nämligen ca 17 gram kolhydrater per 100 gram och består utav 80% vatten. 

Ägg

Ägg innehåller högkvalitativt protein. Gulan innehåller dessutom mycket vitaminer såsom vitamin A, E, D och folat samt mineralerna järn och selen. 

Begränsa dig

Sedan finns det vissa livsmedel som är mer energirika, kan innehålla del mättat fett och mindre mängd näring. Dessa kan vara bra att begränsa sitt intag utav såsom: 

  • Kakor
  • Smågodis
  • Alkohol
  • Söt jullimpa
  • Janssons frestelse
  • Ris à la Malta
  • Prinskorv
  • Vissa såser och röror

Praktiska tips

En del handlar om att veta hur man önskar att äta, en annan faktor handlar om att få till det i praktiken med maten. Nedan är några praktiska tips.

  • Var förberedd. Vet du att det ligger julfika i personalrummet, se till att ha med dig mat så att du äter dig mätt och har mellanmål. Är du mätt är chansen större att du inte kommer att äta sådant du inte vill.
  • Planering, hänger samman med punkten ovan. Men bestäm dig för i förväg vilka tillfällen som känns viktigast för dig när det kommer till exempelvis julgodis och liknande.
  • Fokusera på vad du ska äta istället för vad du inte ska äta och skippa förbud. Det viktiga är vilka mängder du äter och hur ofta.
  • Ät dig mätt men inte proppmätt. Julbord och bufféer innebär lätt att man äter för mycket och blir proppmätt. Ta en portion, välj ut dina favoriter, du behöver inte äta av allt.
  • Har du svårt att måsta godsaker om de finns hemma? Se då till att endast ha det hemma du i förväg bestämt att du vill konsumera. Ska ni julbaka hemma är ett knep att endast baka en halv sats om det ej går åt mer än så.

Lycka till, och God Jul!


Fler artiklar från Lova hittar du här.


Liknande artiklar
Koststrategier för vardagen

Jossan lider starkt av pollenallergi och beskriver de allvarliga symtomen och de tillfälliga lösningarna hon använder. En kommande universitetsstudie söker nu deltagare och Jossan kommer ansöka om att få ingå i studien för att förhoppningsvis äntligen hitta en lindring.

28 mars 2025

Erik är Årets Allmänbildare 2025!

Härligt snack med Erik Dunåker som nyligen röstades fram till Årets Allmänbildare 2025! Vi pratar om drivkraften bakom hans arbete och hur hans profil och kommunikation anpassats för att nå även tvivlarna.

24 feb. 2025

Träning, träskdieter och tidsoptimism

I detta avsnitt dyker Carina och jag in i en mängd olika ämnen. Jag delar med mig av min pågående saga med min badrumsrenovering. Trots förseningar och frustrationer känner jag mig hoppfull med det nya teamet som arbetar på det. Carina, å andra sidan, pratar om sin köksrenovering och den oväntade omvägen att först göra om hennes mans walk-in-closet.

14 feb. 2025

Kosttillskott för hälsa

Som en fortsättning på förra veckans avsnitt där Jacob och Wille diskuterade kosttillskott för prestation så diskuteras nu kosttillskott för hälsa.

12 feb. 2025

Hur påverkas träningseffekten från gymmet av en fylla?

Hur påverkas träningseffekten från gymmet av en fylla? Jacob Gudiol reder här ut denna viktiga fråga!

Jacob Gudiol

11 feb. 2025

När livet händer – känslor, kriser och beteenden

I veckans avsnitt pratar vi om hur vi hanterar livets oförutsägbarhet, stress och känslor – och hur det kan påverka våra beteenden, särskilt kopplat till mat och hälsa.

10 feb. 2025

Vad händer med träningssvaret om du dricker mycket alkohol efter träningen?

I veckans avsnitt av Hälsoveckan går Jacob och Erik igenom en studie som publicerades redan 2014 men som Jacob nyligen upptäckt. I den testade man hur alkohol i ganska stora mängder påverkade proteinsyntesen efter ett träningspass.

10 feb. 2025

Hur många ägg är det okej att äta på en dag

Jacob och Erik diskuterar melodifestivalen, maximalt intag av ägg och huruvida kolhydratsuppladdning kan förbättra prestationen på gymmet i veckans avsnitt av Hälsoveckan by Tyngre.

4 feb. 2025

Äter du för lite – och därför inte går ner i vikt?

Har du hört att om du äter för lite så slutar du gå ner i vikt? Att kroppen hamnar i svältläge och håller fast vid fettet? Det låter dramatiskt, men är det sant?

3 feb. 2025

Hur du hittar bra personer att följa kring träning, kost och hälsa

Jacob Gudiol förklarar hur du hittar bra personer att följa på sociala medier samt listar sina favoriter på Instagram, Threads, X, Bluesky och Youtube!

Jacob Gudiol

20 jan. 2025

Regeringen ber Livsmedelsverket fundera lite extra kring kostråden runt kött

Erik och Jacob önskar er lyssnare god jul genom att diskutera kostråd och medicinska genombrott.

24 dec. 2024

Hur du känner igen en dålig influencer

I avsnitt 150 förbereder Jacob och Erik dig inför 2025 genom att lista 9 faktorer som de anser ofta märker ut influensers som ofta delar dålig information eller ofta för in sina följare på trams som bara kostar följarna tid och pengar.

17 dec. 2024

Allt du behöver veta kring de nya fetmamedicinerna

Fetmamediciner, alla snackar om fetmamediciner. Målet med artikeln är att ge dig en grundlig genomgång av två nya och effektiva fetmamediciner, semaglutid och tirzepatid, samt deras effekter och biverkningar.

Jacob Gudiol

14 dec. 2024

Effekter från 12 månader med periodisk fasta och styrketräning

För något år sedan skrev jag en artikelserie här på Tyngre om periodisk fasta och andra former av längre fasta. Här är vad lite nyare forskning kommit fram till.

Jacob Gudiol

10 dec. 2024

Det hopplösa i att försöka ta fram en personlig GI-lista

I avsnitt 149 av Hälsoveckan by Tyngre diskuterar Jacob och Linnea en nypublicerad studie med en tillhörande ledartextsom handlar om osäkerheten i enskilda blodsockermätningar med kontinuerliga blodsockermätare.

10 dec. 2024

Våra fettceller minns om vi någon gång varit feta

I avsnitt 147 av Hälsoveckan by Tyngre diskuteras en ny studie i Nature där man har tittat på fettcellerna hos människor och möss när de burit på olika mängder fettmassa.

26 nov. 2024

Nicklas Neuman om forskning, fotboll och nya bokprojektet

Nicklas Neuman, den riktiga kostdoktorn, gästar oss för att prata om bland annat Degerfors väg tillbaka till Allsvenskan, om lukt- och smakavvikelser post-covid och om den nya boken som han nu skriver tillsammans med Jacob Gudiol.

14 nov. 2024

Riksmaten – barn och bikarbonat som gråzonspreparat

Livsmedelsverket har i dagarna släppt Riksmaten småbarn och Jacob och Erik försöker komma diskutera sig fram till vad man kan få ut av en sådan undersökning.

29 okt. 2024

Är det bättre med vanlig cola än light till små barn?

Jacob och Erik diskuterar i det här avsnittet ett viralt inlägg på sociala medier där det påstås att det är bättre att ge barn sockersötad cola än lightvarianten.

22 okt. 2024

Sveriges uppdaterade kostråd

Linnea, Erik och Jacob lägger denna vecka allt krut på att diskutera de nya förslagen till kostråd som Livsmedelsverket presenterade på en presskonferens under förra veckan.

1 okt. 2024

Olika nordiska länder har olika kostråd till gravida

Linnea är tillbaka från sommarsemestern och tillsammans med Erik och Jacob diskuteras skillnaderna i kostråd till gravida som finns mellan Sverige och Finland.

3 sep. 2024

Mer viktökning som ung än som medelålders

Mycket talar för att vår förmåga att hålla vikten inte försämras av vår ålder. Det kan faktiskt vara precis tvärtom.

Jacob Gudiol

23 aug. 2024

Vad vet vi kring hur kosten påverkar immunförsvaret?

Jacob och Wille försöker svara på tre lyssnarfrågor i avsnitt 457 av Tyngre Träningssnack.

14 aug. 2024

En diet personligt anpassad efter proteomet vs vanlig medelhavskost

Jacob och Erik diskuterar en studie där man testat en personligt anpassad diet mot en mer generisk medelhavskost.

30 juli 2024

Alex Danielsson gästar om träning efter 45

Jossan tog sommarlov, så detta avsnitt gästas av Alex Danielsson. De pratar om deras favoritställe, Vemdalen, och njuter av lite fredagsmys med champagne.

19 juli 2024

Svenskar äter fortfarande för mycket salt, socker och mättat fett

I avsnitt 126 av Hälsoveckan by Tyngre diskuterar Jacob, Caroline och Erik Livsmedelsverkets nya undersökning ”Matkorgen 2022”.

2 juli 2024

Mer träning ger större vadmuskler

Vadmusklerna svarar bättre på hög volym - i alla fall kortsiktigt.

Jacob Gudiol

12 maj 2024

Hur du läser en ingrediensförteckning och näringsvärdetabell

Jacob, Erik och Caroline förklarar vad du kan ha för nytta av en ingrediensförteckning och näringsvärdetabell.

19 mars 2024

Du får troligen inga speciella effekter från din fasta

Det har varit i princip omöjligt att missa all hype kring fasta de senaste 5 åren. Men hur effektivt är det egentligen?

Jacob Gudiol

14 mars 2024

Toppar av blodsocker, blodfetter och inflammation efter en måltid

Linnea och Jacob diskuterar vad som händer timmarna efter det att du har ätit en måltid, under den så kallade postprandiella fasen.

12 mars 2024

Att undvika vid viktnedgång med KP

Favoriten Karoline Petersson hjälper oss att reda ut några av de fenomen man bör hålla sig långt ifrån ifall man vill gå ner i vikt.

4 mars 2024

Om serien om ultraprocessad mat i SvD

I avsnitt 108 diskuteras en artikelserie på hittills tre delar kring ultraprocessad mat som har publicerats i Svenska Dagbladet de senaste veckorna.

27 feb. 2024

Det du behöver veta kring ultraprocessad mat idag

Jacob och Wille diskuterar termen ultraprocessad mat och den forskning som finns kring det idag.

21 feb. 2024