Håll formen i jul!

Det går! Men då måste man ha en klar strategi för hur man ska tänka.

Lova Molin


Vi är nu i december vilket också är julens månad. Få högtider är så fokuserade på maten som jul. Som dietist träffar jag ofta många som behöver hjälp med att hantera maten under semestertider och högtider såsom jul. Julen är för många en tid att se fram emot, samtidigt finns det många som kämpar med vikten och då kan just december bli en svår månad.

Hur ska man egentligen förhålla sig till julen och julmat för att kunna njuta, utan att det blir för mycket av det goda? Nedan är några tips. 

Hur lång är din jul?

Detta är en superviktig fråga att ställa dig själv. Om du firar jul under 2-3 dagar kommer det inte vara avgörande för din vikt eller hälsa. Det är vad du äter under en längre tid som kommer att påverka hälsan och bidra till oönskad viktuppgång. Men är det julbord och julbak som startar i november och slutar sista december med många julbord kan det vara bra att tänka till.

Välj dina tillfällen och plocka russinen ur kakan

Bestäm dig för några tillfällen då du kan äta julgodis och glögg, som typ i sociala sammanhang. Välj även ut det du tycker är allra godast och njut av några få bitar. Hoppa över sådant du inte tycker smakar så gott. Är skumtomtar inte en favorit? Hoppa då över dem och fokusera på dina favoriter. 

Smarriga kakor! Men de gör dig inte till en ninja direkt.

Välj rätt mat på julbordet

För den som ska äta på många julbord eller mycket julmat under december kan det vara bra att tänka till kring matvalen. Det finns mycket näringsrik och bra mat på julbordet. Ett första knep är att tänka tallriksmodellen, fyll gärna upp halva tallriken med grönsaker. Några livsmedel som kan vara bra att lägga på tallriken utöver rejält med grönsaker är:

Sill

Fet fisk såsom sill Innehåller omega-3, D-vitamin, selen och vitamin B12. Det du kan tänka på när det kommer till sill är att välja sill i som är i klar spad. Titta gärna på förpackningen om du köper sillen själv, många sorter innehåller exempelvis en del tillsatt socker. 

Lax

Lax innehåller precis som sill omega 3 och D vitamin. Lägg gärna upp lite rökt eller gravad lax på din tallrik. 

Potatis

Potatis är en bra källa till C-vitamin, vitamin B6 och kalium. Potatis är dessutom ett livsmedel som mättar väldigt bra i förhållande till dess kaloriinnehåll. Det beror på att potatis innehåller få kalorier relaterat till volymen. Potatis innehåller nämligen ca 17 gram kolhydrater per 100 gram och består utav 80% vatten. 

Ägg

Ägg innehåller högkvalitativt protein. Gulan innehåller dessutom mycket vitaminer såsom vitamin A, E, D och folat samt mineralerna järn och selen. 

Begränsa dig

Sedan finns det vissa livsmedel som är mer energirika, kan innehålla del mättat fett och mindre mängd näring. Dessa kan vara bra att begränsa sitt intag utav såsom: 

 • Kakor
 • Smågodis
 • Alkohol
 • Söt jullimpa
 • Janssons frestelse
 • Ris à la Malta
 • Prinskorv
 • Vissa såser och röror

Praktiska tips

En del handlar om att veta hur man önskar att äta, en annan faktor handlar om att få till det i praktiken med maten. Nedan är några praktiska tips.

 • Var förberedd. Vet du att det ligger julfika i personalrummet, se till att ha med dig mat så att du äter dig mätt och har mellanmål. Är du mätt är chansen större att du inte kommer att äta sådant du inte vill.
 • Planering, hänger samman med punkten ovan. Men bestäm dig för i förväg vilka tillfällen som känns viktigast för dig när det kommer till exempelvis julgodis och liknande.
 • Fokusera på vad du ska äta istället för vad du inte ska äta och skippa förbud. Det viktiga är vilka mängder du äter och hur ofta.
 • Ät dig mätt men inte proppmätt. Julbord och bufféer innebär lätt att man äter för mycket och blir proppmätt. Ta en portion, välj ut dina favoriter, du behöver inte äta av allt.
 • Har du svårt att måsta godsaker om de finns hemma? Se då till att endast ha det hemma du i förväg bestämt att du vill konsumera. Ska ni julbaka hemma är ett knep att endast baka en halv sats om det ej går åt mer än så.

Lycka till, och God Jul!


Fler artiklar från Lova hittar du här.


Liknande artiklar
Hur du läser en ingrediensförteckning och näringsvärdetabell

Jacob, Erik och Caroline förklarar vad du kan ha för nytta av en ingrediensförteckning och näringsvärdetabell.

19 mars 2024

Du får troligen inga speciella effekter från din fasta

Det har varit i princip omöjligt att missa all hype kring fasta de senaste 5 åren. Men hur effektivt är det egentligen?

Jacob Gudiol

14 mars 2024

Toppar av blodsocker, blodfetter och inflammation efter en måltid

Linnea och Jacob diskuterar vad som händer timmarna efter det att du har ätit en måltid, under den så kallade postprandiella fasen.

12 mars 2024

Att undvika vid viktnedgång med KP

Favoriten Karoline Petersson hjälper oss att reda ut några av de fenomen man bör hålla sig långt ifrån ifall man vill gå ner i vikt.

4 mars 2024

Om serien om ultraprocessad mat i SvD

I avsnitt 108 diskuteras en artikelserie på hittills tre delar kring ultraprocessad mat som har publicerats i Svenska Dagbladet de senaste veckorna.

27 feb. 2024

Det du behöver veta kring ultraprocessad mat idag

Jacob och Wille diskuterar termen ultraprocessad mat och den forskning som finns kring det idag.

21 feb. 2024

Nutritionsforskning är svårt och får för lite forskningspengar

I avsnitt 107 diskuterar Jacob, Linnea och Erik olika utmaningar som finns kring nutritionsforskning idag.

20 feb. 2024

Hur screening och förebyggande tester kan göra så du mår sämre

Med det nya året kommer många personers ambitioner att börja om på nytt med fokus på hälsa och välmående. Hur relevant är det då med hälsotester och screeningar?

Jacob Gudiol

13 feb. 2024

Veganer som äter kött i smyg

Caroline, Jacob och Erik diskuterar två nyhetsartiklar från veckan som har gått. En i SvD som handlar om veganer som i smyg börjat äta kött igen.

23 jan. 2024

Tips för att fortsätta med träningen på längre sikt

Träning påstås få människor att må bättre. Så hur gör vi då för att få folk att fortsätta med det? Jacob Gudiol väger in i frågan.

Jacob Gudiol

15 jan. 2024

Dr Neuman om vad som verkligen betyder nåt

Besök av Nicklas Neuman, där vi snackar om den faktiska betydelsen av ett antal olika kostaspekter. Både för hälsa & för presstation.

11 dec. 2023

Julmatspecial med Karoline Pettersson

Vi tar den positiva vägen till julbordet och låter oss lotsas av solskenet Karoline Pettersson. Favoriter, måsten, personliga anpassningar och rätter vi inte ens tar i med tång.

27 nov. 2023

Så skapar du en balanserad kost – tips och råd!

När det kommer till att äta hälsosamt är balans en viktig faktor. Balans handlar delvis om att få i sig lagom mycket av olika näringsämnen och lagom mycket energi.

Lova Molin

17 okt. 2023

Omega-3 index – är det värt att bry sig om?

Det senaste året har jag märkt av en ökning när det gäller intresset kring något som kallas för omega-3 index. Här förklarar jag lite vad det är.

Jacob Gudiol

16 okt. 2023

Vad händer om man byter sockersötad läsk mot lightläsk?

Ett ämne som aldrig verkar sluta att intressera människor är frågan om huruvida det är bättre eller inte med lightdrycker istället för sockersötade drycker.

Jacob Gudiol

21 sep. 2023

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Voldemort härjar på sociala medier

Caroline är äntligen tillbaka efter arbete och semester. Denna gång tar hon också upp en helt personlig åsikt som hon tyckte att hon ville förmedla till alla er lyssnare.

19 sep. 2023

Vegetarisk och vegansk mat när man ska bygga muskler

Över många år har intresset för vegetarisk och vegansk kost ökat. Men hur påverkar det vår förmåga att bygga muskler? Jacob Gudiol reder ut frågan.

Jacob Gudiol

5 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Fördelar och nackdelar med en kontinuerlig blodsockermätare för dig utan diabetes

I två tidigare artiklar här på Tyngre har vi tittat på hur vi mäter blodsockerkontroll. Dags för hur en kontinuerlig mätning påverkar oss.

Jacob Gudiol

28 aug. 2023

Vad vet vi kring hur blodsockerkurvan påverkar hunger, aptit och energinivåer?

Då var det dags för fortsättningen på den här artikelserien i tre delar kring blodsockerkontroll och kontinuerlig mätning av blodsockret.

Jacob Gudiol

25 aug. 2023

Blodsockerkontroll och långsiktig hälsa – vad vet vi idag?

Att ha kontroll på blodsockret är något som har diskuterats flitigt under lång tid. I en artikelserie på tre delar tar Jacob Gudiol oss med till vad forskningen verkligen säger.

Jacob Gudiol

15 aug. 2023

Hur nyttigt är det egentligen?

Lova Molin sänder oss här några tänkvärda insikter om vad du behöver ta hänsyn till när du ska värdera kvaliteten i vad du äter.

Lova Molin

13 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Mat för att bygga muskler

Vilka delar i kosten är viktigast när det kommer till att bygga muskler? Lova Molin ger dig all information du behöver.

Lova Molin

25 juni 2023

Sömnkvalitén kan påverkas negativt av en sämre diet

För drygt 7 år sedan skrev jag en artikel här på Tyngre om vad man visste kring hur kosten påverkade människors sömn. Nu är det dags för uppdatering.

Jacob Gudiol

9 juni 2023

Vad vet vi kring hälsoeffekterna från baljväxter?

I avsnitt 71 av Hälsoveckan by Tyngre diskuteras en ny systematisk översiktsartikel på baljväxter och risken för hjärt- och kärlsjukdom som utfördes som en del av framtagandet av NNR 2023.

6 juni 2023

Så grillar du hälsosamt och gott – dietisten tipsar!

Sommaren är här vilket också innebär säsong för att grilla. När det kommer till grillen finns det många nyttiga grillalternativ.

Lova Molin

2 juni 2023

Livsmedelsindustrin sponsrar studier som är negativa mot NutriScore

Dagens ämne i Hälsoveckan by Tyngre är olika metoder att ranka livsmedel från bra till dåligt.

23 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023