Håll formen i jul!

Det går! Men då måste man ha en klar strategi för hur man ska tänka.

Lova Molin


Vi är nu i december vilket också är julens månad. Få högtider är så fokuserade på maten som jul. Som dietist träffar jag ofta många som behöver hjälp med att hantera maten under semestertider och högtider såsom jul. Julen är för många en tid att se fram emot, samtidigt finns det många som kämpar med vikten och då kan just december bli en svår månad.

Hur ska man egentligen förhålla sig till julen och julmat för att kunna njuta, utan att det blir för mycket av det goda? Nedan är några tips. 

Hur lång är din jul?

Detta är en superviktig fråga att ställa dig själv. Om du firar jul under 2-3 dagar kommer det inte vara avgörande för din vikt eller hälsa. Det är vad du äter under en längre tid som kommer att påverka hälsan och bidra till oönskad viktuppgång. Men är det julbord och julbak som startar i november och slutar sista december med många julbord kan det vara bra att tänka till.

Välj dina tillfällen och plocka russinen ur kakan

Bestäm dig för några tillfällen då du kan äta julgodis och glögg, som typ i sociala sammanhang. Välj även ut det du tycker är allra godast och njut av några få bitar. Hoppa över sådant du inte tycker smakar så gott. Är skumtomtar inte en favorit? Hoppa då över dem och fokusera på dina favoriter. 

Smarriga kakor! Men de gör dig inte till en ninja direkt.

Välj rätt mat på julbordet

För den som ska äta på många julbord eller mycket julmat under december kan det vara bra att tänka till kring matvalen. Det finns mycket näringsrik och bra mat på julbordet. Ett första knep är att tänka tallriksmodellen, fyll gärna upp halva tallriken med grönsaker. Några livsmedel som kan vara bra att lägga på tallriken utöver rejält med grönsaker är:

Sill

Fet fisk såsom sill Innehåller omega-3, D-vitamin, selen och vitamin B12. Det du kan tänka på när det kommer till sill är att välja sill i som är i klar spad. Titta gärna på förpackningen om du köper sillen själv, många sorter innehåller exempelvis en del tillsatt socker. 

Lax

Lax innehåller precis som sill omega 3 och D vitamin. Lägg gärna upp lite rökt eller gravad lax på din tallrik. 

Potatis

Potatis är en bra källa till C-vitamin, vitamin B6 och kalium. Potatis är dessutom ett livsmedel som mättar väldigt bra i förhållande till dess kaloriinnehåll. Det beror på att potatis innehåller få kalorier relaterat till volymen. Potatis innehåller nämligen ca 17 gram kolhydrater per 100 gram och består utav 80% vatten. 

Ägg

Ägg innehåller högkvalitativt protein. Gulan innehåller dessutom mycket vitaminer såsom vitamin A, E, D och folat samt mineralerna järn och selen. 

Begränsa dig

Sedan finns det vissa livsmedel som är mer energirika, kan innehålla del mättat fett och mindre mängd näring. Dessa kan vara bra att begränsa sitt intag utav såsom: 

  • Kakor
  • Smågodis
  • Alkohol
  • Söt jullimpa
  • Janssons frestelse
  • Ris à la Malta
  • Prinskorv
  • Vissa såser och röror

Praktiska tips

En del handlar om att veta hur man önskar att äta, en annan faktor handlar om att få till det i praktiken med maten. Nedan är några praktiska tips.

  • Var förberedd. Vet du att det ligger julfika i personalrummet, se till att ha med dig mat så att du äter dig mätt och har mellanmål. Är du mätt är chansen större att du inte kommer att äta sådant du inte vill.
  • Planering, hänger samman med punkten ovan. Men bestäm dig för i förväg vilka tillfällen som känns viktigast för dig när det kommer till exempelvis julgodis och liknande.
  • Fokusera på vad du ska äta istället för vad du inte ska äta och skippa förbud. Det viktiga är vilka mängder du äter och hur ofta.
  • Ät dig mätt men inte proppmätt. Julbord och bufféer innebär lätt att man äter för mycket och blir proppmätt. Ta en portion, välj ut dina favoriter, du behöver inte äta av allt.
  • Har du svårt att måsta godsaker om de finns hemma? Se då till att endast ha det hemma du i förväg bestämt att du vill konsumera. Ska ni julbaka hemma är ett knep att endast baka en halv sats om det ej går åt mer än så.

Lycka till, och God Jul!


Fler artiklar från Lova hittar du här.


Liknande artiklar
Det hopplösa i att försöka ta fram en personlig GI-lista

I avsnitt 149 av Hälsoveckan by Tyngre diskuterar Jacob och Linnea en nypublicerad studie med en tillhörande ledartextsom handlar om osäkerheten i enskilda blodsockermätningar med kontinuerliga blodsockermätare.

10 dec. 2024

Våra fettceller minns om vi någon gång varit feta

I avsnitt 147 av Hälsoveckan by Tyngre diskuteras en ny studie i Nature där man har tittat på fettcellerna hos människor och möss när de burit på olika mängder fettmassa.

26 nov. 2024

Nicklas Neuman om forskning, fotboll och nya bokprojektet

Nicklas Neuman, den riktiga kostdoktorn, gästar oss för att prata om bland annat Degerfors väg tillbaka till Allsvenskan, om lukt- och smakavvikelser post-covid och om den nya boken som han nu skriver tillsammans med Jacob Gudiol.

14 nov. 2024

Riksmaten – barn och bikarbonat som gråzonspreparat

Livsmedelsverket har i dagarna släppt Riksmaten småbarn och Jacob och Erik försöker komma diskutera sig fram till vad man kan få ut av en sådan undersökning.

29 okt. 2024

Är det bättre med vanlig cola än light till små barn?

Jacob och Erik diskuterar i det här avsnittet ett viralt inlägg på sociala medier där det påstås att det är bättre att ge barn sockersötad cola än lightvarianten.

22 okt. 2024

Sveriges uppdaterade kostråd

Linnea, Erik och Jacob lägger denna vecka allt krut på att diskutera de nya förslagen till kostråd som Livsmedelsverket presenterade på en presskonferens under förra veckan.

1 okt. 2024

Olika nordiska länder har olika kostråd till gravida

Linnea är tillbaka från sommarsemestern och tillsammans med Erik och Jacob diskuteras skillnaderna i kostråd till gravida som finns mellan Sverige och Finland.

3 sep. 2024

Mer viktökning som ung än som medelålders

Mycket talar för att vår förmåga att hålla vikten inte försämras av vår ålder. Det kan faktiskt vara precis tvärtom.

Jacob Gudiol

23 aug. 2024

Vad vet vi kring hur kosten påverkar immunförsvaret?

Jacob och Wille försöker svara på tre lyssnarfrågor i avsnitt 457 av Tyngre Träningssnack.

14 aug. 2024

En diet personligt anpassad efter proteomet vs vanlig medelhavskost

Jacob och Erik diskuterar en studie där man testat en personligt anpassad diet mot en mer generisk medelhavskost.

30 juli 2024

Alex Danielsson gästar om träning efter 45

Jossan tog sommarlov, så detta avsnitt gästas av Alex Danielsson. De pratar om deras favoritställe, Vemdalen, och njuter av lite fredagsmys med champagne.

19 juli 2024

Svenskar äter fortfarande för mycket salt, socker och mättat fett

I avsnitt 126 av Hälsoveckan by Tyngre diskuterar Jacob, Caroline och Erik Livsmedelsverkets nya undersökning ”Matkorgen 2022”.

2 juli 2024

Mer träning ger större vadmuskler

Vadmusklerna svarar bättre på hög volym - i alla fall kortsiktigt.

Jacob Gudiol

12 maj 2024

Hur du läser en ingrediensförteckning och näringsvärdetabell

Jacob, Erik och Caroline förklarar vad du kan ha för nytta av en ingrediensförteckning och näringsvärdetabell.

19 mars 2024

Du får troligen inga speciella effekter från din fasta

Det har varit i princip omöjligt att missa all hype kring fasta de senaste 5 åren. Men hur effektivt är det egentligen?

Jacob Gudiol

14 mars 2024

Toppar av blodsocker, blodfetter och inflammation efter en måltid

Linnea och Jacob diskuterar vad som händer timmarna efter det att du har ätit en måltid, under den så kallade postprandiella fasen.

12 mars 2024

Att undvika vid viktnedgång med KP

Favoriten Karoline Petersson hjälper oss att reda ut några av de fenomen man bör hålla sig långt ifrån ifall man vill gå ner i vikt.

4 mars 2024

Om serien om ultraprocessad mat i SvD

I avsnitt 108 diskuteras en artikelserie på hittills tre delar kring ultraprocessad mat som har publicerats i Svenska Dagbladet de senaste veckorna.

27 feb. 2024

Det du behöver veta kring ultraprocessad mat idag

Jacob och Wille diskuterar termen ultraprocessad mat och den forskning som finns kring det idag.

21 feb. 2024

Nutritionsforskning är svårt och får för lite forskningspengar

I avsnitt 107 diskuterar Jacob, Linnea och Erik olika utmaningar som finns kring nutritionsforskning idag.

20 feb. 2024

Hur screening och förebyggande tester kan göra så du mår sämre

Med det nya året kommer många personers ambitioner att börja om på nytt med fokus på hälsa och välmående. Hur relevant är det då med hälsotester och screeningar?

Jacob Gudiol

13 feb. 2024

Veganer som äter kött i smyg

Caroline, Jacob och Erik diskuterar två nyhetsartiklar från veckan som har gått. En i SvD som handlar om veganer som i smyg börjat äta kött igen.

23 jan. 2024

Tips för att fortsätta med träningen på längre sikt

Träning påstås få människor att må bättre. Så hur gör vi då för att få folk att fortsätta med det? Jacob Gudiol väger in i frågan.

Jacob Gudiol

15 jan. 2024

Dr Neuman om vad som verkligen betyder nåt

Besök av Nicklas Neuman, där vi snackar om den faktiska betydelsen av ett antal olika kostaspekter. Både för hälsa & för presstation.

11 dec. 2023

Julmatspecial med Karoline Pettersson

Vi tar den positiva vägen till julbordet och låter oss lotsas av solskenet Karoline Pettersson. Favoriter, måsten, personliga anpassningar och rätter vi inte ens tar i med tång.

27 nov. 2023

Så skapar du en balanserad kost – tips och råd!

När det kommer till att äta hälsosamt är balans en viktig faktor. Balans handlar delvis om att få i sig lagom mycket av olika näringsämnen och lagom mycket energi.

Lova Molin

17 okt. 2023

Omega-3 index – är det värt att bry sig om?

Det senaste året har jag märkt av en ökning när det gäller intresset kring något som kallas för omega-3 index. Här förklarar jag lite vad det är.

Jacob Gudiol

16 okt. 2023

Vad händer om man byter sockersötad läsk mot lightläsk?

Ett ämne som aldrig verkar sluta att intressera människor är frågan om huruvida det är bättre eller inte med lightdrycker istället för sockersötade drycker.

Jacob Gudiol

21 sep. 2023

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Voldemort härjar på sociala medier

Caroline är äntligen tillbaka efter arbete och semester. Denna gång tar hon också upp en helt personlig åsikt som hon tyckte att hon ville förmedla till alla er lyssnare.

19 sep. 2023

Vegetarisk och vegansk mat när man ska bygga muskler

Över många år har intresset för vegetarisk och vegansk kost ökat. Men hur påverkar det vår förmåga att bygga muskler? Jacob Gudiol reder ut frågan.

Jacob Gudiol

5 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Fördelar och nackdelar med en kontinuerlig blodsockermätare för dig utan diabetes

I två tidigare artiklar här på Tyngre har vi tittat på hur vi mäter blodsockerkontroll. Dags för hur en kontinuerlig mätning påverkar oss.

Jacob Gudiol

28 aug. 2023