Kolhydrater – vän eller fiende?

Har du ett komplicerat förhållande till kolhydrater? Är det rentav något du undviker för att inte lägga på dig fettmassa eller för att gå ner i vikt?

Lova Molin


I media kan vi ofta läsa om diverse olika dieter där ett minimalt intag av kolhydrater sägs bidra till ökad fettförbränning och viktnedgång. Många är därmed rädda för att äta kolhydrater och undviker dem i syfte att gå ner i vikt. Men stämmer det verkligen att vi behöver undvika kolhydrater för att få ner i vikt? Svaret på det är nej. Det som får oss att gå ner i vikt och minska i fettmassa är alltid ett kaloriunderskott. Sedan kan du givetvis gå ner i vikt genom att plocka bort kolhydrater om det försätter dig i ett kaloriunderskott, men det finns inget magiskt med att utesluta just kolhydrater.

Att utesluta kolhydrater innebär dock att du även utesluter många energirika och näringsfattiga livsmedel. Livsmedel som ger liten mättnad och innehåller mycket energi såsom godis, läsk, chips, bakverk och alkohol. Det är givetvis ett effektivt sätt att minska sitt kaloriintag om dessa livsmedel konsumerats i hög utsträckning.

Det innebär att det kan vara bra att fokusera på kvalitén när det kommer till kolhydraterna. 

Kolhydrater och kvalitet

Kolhydrater är det gemensamma namnet för stärkelse, kostfibrer och olika sockerarter. Forskning har vidare visat att det är viktigt för hälsan att äta rätt sorts kolhydrater. Det innebär att välja fullkornsvarianter av bröd, pasta och flingor samt fiberrik mat såsom grönsaker, baljväxter och frukt. Samtidigt är det bra att undvika läsk, godis, glass och bakverk vilket innehåller mycket socker och liten mängd näring. 

Behöver vi äta kolhydrater?

Faktum är att kolhydrater är ett näringsämne som inte är livsnödvändigt att konsumera för överlevnad. Men de är samtidigt både kroppens och hjärnans favoritbränsle. För den som tränar mycket kan intaget av kolhydrater påverka hur du presterar i din träning. Har du samtidigt en kosthållning som genererar ett kaloriunderskott kommer du att gå ner i vikt, oavsett hur mycket kolhydrater du äter. Kolhydraterna är i sin tur din vän när det kommer till träningen vilken också är en viktig del när det kommer till en sund livsstil. De bidrar även med viktiga fibrer samt vitaminer och mineraler. 

Kolhydrater vid träning

Kolhydrater lagras i kroppen som glykogen, bland annat i muskler och lever. Vid träning är det en fördel att ha tillräckligt med så kallad muskelglykogen, då det visat sig ha ett direkt samband med din prestationsförmåga. Under ett träningspass förbrukas ditt glykogenlager, därmed är det bra att äta kolhydrater både innan och efter ditt träningspass. 

Fibrer

Som nämnts ovan så bidrar vissa kolhydratrika livsmedel med fibrer. Fibrer kallas de kolhydrater från växtriket som inte bryts ner vid matsmältningen utan når tjocktarmen i stort sett opåverkade. Fibrerna hittar du i exempelvis frukt, grönsaker, rotfrukter, baljväxter, fullkornsbröd, fullkornsris och fullkornspasta. Fibrerna behövs för att tarmen ska fungera normalt, ger ökad mättnadskänsla samt är bra för att hålla blodfettsnivåerna låga. 

Hur mycket kolhydrater är lagom att äta?

Hur högt kolhydratbehovet är skiljer sig från individ till individ. För den som tränar mycket är kolhydratbehovet högre än för den som är mer stillasittande. En generell rekommendation från Livsmedelsverket är att 45-60 procent av den energi vi äter bör komma ifrån kolhydrater. 

Summering

När det kommer till kolhydrater är det inget vi behöver utesluta vid en önskad viktminskning. Det som avgör om du lyckas gå ner i vikt är ditt totala kaloriintag över tid. Däremot är det en fördel att fokusera på långsamma, fiberrika kolhydrater vilka mättar bra. Och ger näring.

Kolhydraterna är vidare kroppens främsta energikälla vid träning och därmed är det bra att inta kolhydrater i anslutning till träning. Istället för att utesluta kolhydrater rekommenderar jag att du fokuserar på näringsrika och fiberrika livsmedel och istället begränsa intaget av socker samt raffinerade spannmålsprodukter.

Mer redaktionellt innehåll om kolhydrater hittar du här.


Photo by Eaters Collective on Unsplash


Liknande artiklar
Att undvika vid viktnedgång med KP

Favoriten Karoline Petersson hjälper oss att reda ut några av de fenomen man bör hålla sig långt ifrån ifall man vill gå ner i vikt.

4 mars 2024

Nutritionsforskning är svårt och får för lite forskningspengar

I avsnitt 107 diskuterar Jacob, Linnea och Erik olika utmaningar som finns kring nutritionsforskning idag.

20 feb. 2024

Dr Neuman om vad som verkligen betyder nåt

Besök av Nicklas Neuman, där vi snackar om den faktiska betydelsen av ett antal olika kostaspekter. Både för hälsa & för presstation.

11 dec. 2023

Julmatspecial med Karoline Pettersson

Vi tar den positiva vägen till julbordet och låter oss lotsas av solskenet Karoline Pettersson. Favoriter, måsten, personliga anpassningar och rätter vi inte ens tar i med tång.

27 nov. 2023

Så skapar du en balanserad kost – tips och råd!

När det kommer till att äta hälsosamt är balans en viktig faktor. Balans handlar delvis om att få i sig lagom mycket av olika näringsämnen och lagom mycket energi.

Lova Molin

17 okt. 2023

Omega-3 index – är det värt att bry sig om?

Det senaste året har jag märkt av en ökning när det gäller intresset kring något som kallas för omega-3 index. Här förklarar jag lite vad det är.

Jacob Gudiol

16 okt. 2023

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Voldemort härjar på sociala medier

Caroline är äntligen tillbaka efter arbete och semester. Denna gång tar hon också upp en helt personlig åsikt som hon tyckte att hon ville förmedla till alla er lyssnare.

19 sep. 2023

Hur nyttigt är det egentligen?

Lova Molin sänder oss här några tänkvärda insikter om vad du behöver ta hänsyn till när du ska värdera kvaliteten i vad du äter.

Lova Molin

13 aug. 2023

Mat för att bygga muskler

Vilka delar i kosten är viktigast när det kommer till att bygga muskler? Lova Molin ger dig all information du behöver.

Lova Molin

25 juni 2023

Så grillar du hälsosamt och gott – dietisten tipsar!

Sommaren är här vilket också innebär säsong för att grilla. När det kommer till grillen finns det många nyttiga grillalternativ.

Lova Molin

2 juni 2023

Livsmedelsindustrin sponsrar studier som är negativa mot NutriScore

Dagens ämne i Hälsoveckan by Tyngre är olika metoder att ranka livsmedel från bra till dåligt.

23 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

Jacob Gudiol om alternativa "sanningssägare"

Vi pratar om trender kring alternativa dietpåståenden, en påtaglig forskningsresistens och blandat vaccinationsmotstånd.

10 apr. 2023

Hälsosamma och billiga livsmedel – Dietisten tipsar

Att hålla koll på priserna i mataffären är extra aktuellt just nu. Maten har blivit dyrare och för många svider de höjda matkostnaderna i plånboken.

Lova Molin

28 mars 2023

Karoline Pettersson om kost och näring

Fredrik & Ashkan snackar med allas vårt energiknippe Karoline Pettersson om kost och näring. Hör våra diskussioner om Liver King-fenomenet, matpriser och olika koststrategier.

18 feb. 2023

3 tips på hur du får i dig mer protein

Protein hjälper oss att skydda de muskler vi har och gör också att vi får enklare att bygga nya. Protein är därmed muskelmassans bästa vän.

Alex Danielsson

11 feb. 2023

Socker och hälsa

Socker är ett mycket omdiskuterat ämne inom området kost och hälsa. Men vad händer egentligen i kroppen när vi äter socker?

Lova Molin

25 jan. 2023

Lär dig tyda innehållsförteckningen

För att kunna göra medvetna val när det kommer till kosten är det bra att kunna tyda innehållsförteckningen.

Lova Molin

3 jan. 2023

Är vi redo för julen?

Vi svarar på frågor om dieter (igen) och varför folk inte experimenterar med träning lika mycket som med kosten.

18 dec. 2022

Vilka dieter skulle vi kunna tänka oss testa?

Hur sov egentligen Patricia när hon hade ont i knäna? Vad skulle Karro vilja utmana sig själv med och vi snöar in på dieter.

11 dec. 2022

Naturella nötter är näringsrika och mättande

Denna vecka är det endast Jacob och Erik som sitter med mikrofonerna och delar med sig av sina tankar kring veckans ämne.

29 nov. 2022

Så lyckas du gå ner i vikt!

Snart nytt år med nya målsättningar, som att kanske ta sig ner i vikt. Här är 7 tips från dietisten Lova Molin som hjälper dig på vägen.

Lova Molin

28 nov. 2022

Frågelåda i Lev lite-podden

Vi snöar in igen på julen och svarar på frågor om den. Mellanmål är en återkommande frågeställning från er där ute så vi lyfter den igen.

27 nov. 2022

Du kan bli lurad till att inte längre tåla saker

Så kan vi påverkas att tro att vi hux flux inte tål vissa saker längre. Bara för att någon vill sälja nåt som "ordnar" till det igen.

Jacob Gudiol

21 nov. 2022

Aktuell status

Karro är lack för att Patricia inte har uppdaterat med bilder på graviditeten. Vi snackar om Patricia har en ”riktig” baddräkt, bl a.

20 nov. 2022

Sömnens påverkan på övervikt – med Christian Benedict

Hur mycket behöver vi sova egentligen och påverkar sömnen vår vikt? Vi reder ut detta och massa mer med sömnforskaren Christian Benedict.

14 nov. 2022

Anki Sundin om nya näringsrekommendationer

Vår absoluta favorit Anki Sundin tar sig tid för att diskutera de nya nordiska näringsrekommendationerna som är på ingång.

14 nov. 2022

Lev lite – Frågeavsnitt

Vi besvarar lite lyssnarfrågor. Vilken övning är vår favorit just nu och går Patricia fortfarande på kostschema som gravid?

13 nov. 2022

Tandvärk och snart jul

Har vi börjat fira jul? Varför har Patricia sådan extremt värk i sin tand? Frågorna är många i dagens avsnitt.

6 nov. 2022

Måste man sluta träna för att få tillbaka sin mens?

I veckans avsnitt besvarar vi bland annat ”hur ont får man egentligen ha när man tränar”? Och hur man ska tänka vid utebliven mens.

30 okt. 2022

Vitamintillskott – behövs det?

När det kommer till kostrelaterade frågeställningar är ofta svaret ”det beror på”. Detta gäller även för tillskott.

Lova Molin

27 okt. 2022

Respodden med två sjuklingar

Nulägesrapport! Vi har varit sjuka men har också hunnit resa till både London och USA. Vi pratar bland annat om att resa utan att träna.

23 okt. 2022