Mat som du föredrar är kanske dåligt för ditt midjemått

Du kan få bättre resultat om du inte väljer maten själv.

Jacob Gudiol

Ett vanligt argument för personer som förespråkar en viss diet före någon annan är att studier på dieterna visar dåliga resultat eftersom människorna själv inte får välja den diet som passar dem.

Argumentet är rimligt tycker jag då det så klart inte är särskilt överraskande om en person får dåliga resultat om du säger till hen att börja äta massor med mejeriprodukter om personen då kanske inte gillar mejeriprodukter alls eller kanske sen tidigare ätit vegetarisk kost eller liknande.

Människor tycker om olika typer av mat och det är så klart därför också naturligt att människor borde ha olika preferenser för valet av diet i fall de vill försöka gå ner i vikt.

När du av slumpen ska äta en kost du inte tycker om

I de vanligaste utförandet av studier så använder man sig av randomisering. Det innebär att försökspersonerna blir slumpmässigt tilldelad en diet som de sen ska följa.

Den här randomiseringen gör man inom nästan all forskning för att minimera riskerna för någon typ av selektionsbias när man delar in grupperna.

Utan en randomisering skulle det till exempel kunna bli så att du i en dietgrupp får fler människor som också gillar att träna samtidigt som de inte röker eller sover dåligt på nätterna.

Det finns också en risk att försöksledaren för en studie medvetet eller omedvetet placerar personer som har större chans att lyckas i en av grupperna.

Den här videon förklarar väldigt snabbt och lätt grunderna till varför man allt som oftast ska försöka att använda sig av randomisering i studier när man ska göra en intervention av något slag.

https://www.youtube.com/watch?v=fkOCYov1p-o

Men randomiseringen skulle ju ändå kunna medföra problem när man jämför dieter. För om någon säger till dig att du ska börja äta en diet som du inte alls kan tänka dig att äta över lång tid så är det så klart inte så konstigt om du slutar följa direktiven och börjar äta som tidigare igen ganska snart.

Så i vissa studier har man låtit försökspersonerna välja diet själv för att se om resultaten blir bättre. Jag skrev om en sådan studie här på tyngre för tre år sedan och där fann man inte någon skillnad i effekt beroende på om försökspersonerna fick välja sin diet själva eller om de bara blev tilldelade en diet slumpmässigt, Blir resultaten bättre om folk får välja sin diet?.

I studien här ovanför fick vissa försökspersoner välja mellan att antingen få äta lågkolhydratkost eller lågfettkost och resultatet visade faktiskt på en trend mot att de som inte själva fick välja faktiskt fick lite bättre resultat.

Ny systematisk översiktsartikel på om eget val hjälper resultatet

För några veckor sedan publicerades en systematisk översiktsartikel på just detta ämne där man tittade på alla studier där försökspersoner fått välja mellan olika dieter istället för att de bara blivit tilldelade en (1).

Med systematisk översiktsartikel så menas att man på ett systematisk och redovisat sett försöker hitta alla studier inom ett område för att sen summera resultatet i dessa enligt en förutbestämd mall. I den här studien utförde man även en så kallad meta-analys vilket innebär att man försöker räkna om resultatet i alla enskilda studier till ett mer sammanställande resultat.

Summeringen av resultatet i den här studien kan du se i bilden här under. Det här är en så kallad forest plot och vill du veta mer precist vad de olika sakerna innebär i en sådan kan du läsa min artikel om det men egentligen är det enda du behöver veta i det här fallet att en prick som ligger till höger om 0.00 innebär att det i genomsnitt gick bättre för försökspersonerna som inte fick lov att välja diet.

Som du kan se så är det ett ganska konsekvent mönster att det går bättre för deltagarna som inte får välja diet jämfört med de som får välja diet.

Det här resultatet var även statistiskt signifikant även om den faktiska skillnaden i viktnedgång bara var ett kilo. Ett kilo skillnad i viktnedgång är rent praktiskt ingen stor sak eftersom det är stor variation mellan hur det går för de olika försökspersonerna i varje grupp.

Det som i huvudsak avgör hur bra resultat en enskild person får i en sådan här studie är personens följsamhet på sikt. Resultatet här under är från en annan studie som jag har skrivit om flera gånger och det visar bra hur stora skillnader det är mellan olika personer som ska äta samma diet (till vänster) och hur följsamheten påverkar resultatet oavsett vilket diet som personerna fått (till höger).

Så det är uppenbart att följsamhet till en diet är det som betyder mest för resultatet när deltagare bara får en diet tilldelad och inte får välja själv.

I den här nya meta-analysen fann man dock att följsamheten var större hos försökspersonerna som själva fått välja en diet. Trots det var alltså deras resultat något sämre.

Det här öppnar ju för en hel del frågor. En möjlig förklaring skulle kunna vara att försökspersonerna som själva fick välja diet i början helt enkelt bara känt sig mer tvungna att fullfölja studietiden även om de inte längre följde sin diet. När man väl har gjort ett val och sagt att man tror att man skulle gilla en viss diet så är det säkerligen svårare att erkänna för sig själv och forskarna att man inte orkar med dieten.

Dock såg man ingen skillnad i variationen i viktnedgång mellan grupperna vilket talar emot den förklaringen. Försökspersoner som valt en diet men sen inte följt den fast inte vågat erkänna det eller hoppa av från studien borde ju ha fått betydligt sämre resultat än de som fullföljt studien ”på riktigt” i de två grupperna. Så skillnaden i resultat borde då vara större i gruppen som fått välja diet från början jämfört med gruppen där personerna inte fått välja men så var alltså inte fallet.

En annan förklaring som jag själv tror har stor inverkan på de här resultaten är att man oftare äter mer mat som man tycker om. Det är ett väldigt självklart uttalande egentligen men det är förvånansvärt många människor som missar den självklara punkten när de diskuterar dieter.

När vi tycker att någonting är väldigt gott så äter vi också ofta väldigt mycket. När vi tycker att någonting är riktigt äckligt äter vi det bara om i fall att vi är otroligt hungriga. Sen finns det mycket mat som ligger där någonstans emellan.

Det som de flesta människor äter för mycket av och som av allt att döma är huvudorsaken till att människor går upp i vikt är det jag brukar kalla för skitmat. Det är i de flesta fallen väldigt uppenbar mat likt läsk, godis, snacks, kakor, pommes, frukostflingor som är som godis osv. Men lite längre ner på skalan bland det som inte är lika fullt uppenbart hittar du ändå en del livsmedel som är godkända inom vissa dieter.

Om du till exempel älskar feta såser så är det fritt fram att fortsätta äta dem i fall du väljer lågkolhydratkost och i fall du älskar att äta rostat bröd med marmelad så får du lov att äta det om du väljer en lågfettkost. Du följer ju då din valda diet men du gör samtidigt inte ett val som är särskilt klokt i fall du verkligen vill gå ner i vikt.

En sista möjlig förklaring som jag också tycker är intressant är att människor egentligen inte har så bra koll på hur det är att följa en viss diet innan de provat. Vissa människor kanske tycker att det låter mest lockande med LCHF men sen när de väl börjar testa på den så märker dem att de upplever det som alldeles för besvärligt under vardagarna?

Så kanske behöver man bara låta människor testa flera olika dieter för att se om det är någonting som fungerar bättre eller sämre än någon annan?

Summering

Att det inte verkar finnas någon fördel att låta människor välja sin diet framför att bara säga till dem hur de ska försöka äta tycker jag är ett väldigt intressant resultat. Det går lite emot det som de flesta nog intuitivt tänker direkt när du frågar dem.

På senare år har det argumenterats en hel del fram och tillbaka kring vad man ska ge för officiella kostråd och vad man inom vården ska ge för råd till människor som vill gå ner i vikt. En del argumentera för sin specifika diet och att det borde vara förstavalet medan andra säger att det inte ska vara en bestämd diet utan att varje person ska försöka hitta sin egen lösning med eventuell hjälp från vårdpersonal likt dietister.

Numera säger alltså forskningen i princip att båda dessa grupper har fel J På sikt är alla dieter i princip lika bra så att då säga att man måste börja med en viss diet känns inte särskilt evidensbaserat. Men om vi då istället låter människor välja själva bland alla dessa dieter så verkar de alltså i genomsnitt få lite sämre resultat.

Så för bästa resultat borde man kanske fråga dessa personer vad de äter nu, vad de inte skulle kunna tänka sig att äta för diet, och sen ge dem precis den dieten som de inte vill ha.

Okej, nu skojar jag lite. Jag tror inte det är en bra lösning. Jag tror mer på att man ska fokusera på andra saker än själva dieten som ska ätas och istället lägga fokus på varför personen i fråga väljer att äta många sämre livsmedel idag och sen därifrån försöka hitta lösningar för att minska på den mängden.


Liknande artiklar
Gener, ultraprocessad mat och fetma

Jacob och Erik diskuterar tre olika ämnen. Däribland övervikt, gener och fetma.

26 mars 2024

Kost, problematiska inlägg på sociala medier och vårt absoluta favoritämne, kost

Idag gästar ingen expert eller gäst utan ni får njuta av ett extra långt avsnitt med endast Pischa & Mange och deras ljuva stämmor.

25 mars 2024

Johan har gått från 177 till 105 kg på 1 år

I veckans avsnitt gästar fantastiska Johan Julinder som tar oss igenom sitt liv. Vilka metoder funkar egentligen?

18 mars 2024

Du får troligen inga speciella effekter från din fasta

Det har varit i princip omöjligt att missa all hype kring fasta de senaste 5 åren. Men hur effektivt är det egentligen?

Jacob Gudiol

14 mars 2024

Jacob Gudiol dissekerar alla våra och ERA frågor

Dagens gäst behöver nog ingen närmare presentation, men han är experten som ofta syns i olika mediesammanhang. Man kan säga att Jacob Gudiol TAR över dagens avsnitt. Ett spännande avsnitt.

11 mars 2024

Olivia Helltén genomgick en gastric bypass som 18-åring

Hela livet har Olivia Helltén fått höra att så länge som hon är överviktig så kommer hon aldrig att leva längre än till 30.

4 mars 2024

Biggest Loser ett år senare, Jocke & Jossan gästar!

Den populära duon Joakim ”Jocke” Isaksson Markström och Josselin Freytes pratar färgglada piskor, att vara snäll med sig själv och hur svårt det är att bibehålla en livsstil.

26 feb. 2024

Nutritionsforskning är svårt och får för lite forskningspengar

I avsnitt 107 diskuterar Jacob, Linnea och Erik olika utmaningar som finns kring nutritionsforskning idag.

20 feb. 2024

"Överviktiga är fula, lata och oattraktiva"

Emilia Berglund hörde av sig till oss med sin historia om hur boken 'Dags att bli smal!' skapade så pass stor ångest hos henne att hon hamnade i en berg- och dalbana kring hennes vikt.

19 feb. 2024

Hur screening och förebyggande tester kan göra så du mår sämre

Med det nya året kommer många personers ambitioner att börja om på nytt med fokus på hälsa och välmående. Hur relevant är det då med hälsotester och screeningar?

Jacob Gudiol

13 feb. 2024

Ätstörningsexperten: "Du är INTE din vikt!"

Carolina Palmberg har under 20 år har hjälpt drabbade och anhöriga att återta egenmakt och kontroll från ätstörning och självskadande beteenden. 

12 feb. 2024

Kerstin Brismar forskar om livsstilssjukdomar

Kerstin Brismar är senior professor i endokrinologi och diabetesforskning vid Karolinska Institutet. Hon forskar på bl a livsstilssjukdomar.

5 feb. 2024

Gastric bypass – hur går det till?

Torsten Olbers är professor i kirurgi och expert inom området gastric bypass. Vi går igenom för- och nackdelar. Hur ser framtidens behandling ut?

29 jan. 2024

Daniel Berglind - hur lite behöver vi träna egentligen?

avoriten Daniel Berglind är tillbaka i podden, Magnus är nyfiken på hur lite behöver han egentligen träna och måste vi få i oss protein?

22 jan. 2024

Katarina Krügers eviga bantning ledde till matmissbruk

Katarina Krüger driver idag eget inom coaching där hon hjälper andra att slippa gå igenom det hon gick igenom.

15 jan. 2024

Tips för att fortsätta med träningen på längre sikt

Träning påstås få människor att må bättre. Så hur gör vi då för att få folk att fortsätta med det? Jacob Gudiol väger in i frågan.

Jacob Gudiol

15 jan. 2024

Not Fanny Anymore... från viktnedgång till livsförändring?

Fanny Lagerwall är tjejen med många bollar i luften, och en dag bestämmer hon sig för att göra en STOR förändring.

8 jan. 2024

Nytt år, nya löften för Mange!

Vi rivstartar året med Manges 4.0 löfteslista och Pischa får äntligen dela sina. Som vanligt tipsar duon om vad man kan tänka på inför starten av det nya året.

1 jan. 2024

TACK FÖR OSS 2023!

Pischa och Mange gör en recap på året som gått och de gäster de mött. Tips: Ta med ett glas bubbel till avsnittet!

25 dec. 2023

HO HO HO, det är jul i studion!

Mange och Pischa förbereder er lyssnare på bästa sätt inför julen, och julafton.

18 dec. 2023

Dr Neuman om vad som verkligen betyder nåt

Besök av Nicklas Neuman, där vi snackar om den faktiska betydelsen av ett antal olika kostaspekter. Både för hälsa & för presstation.

11 dec. 2023

Min hjärtoperation blev min frus utmattningsdepression

Daniel Küng berättar sin historia om hur han gick från att vara en lekfull flerbarnsfar till att hamna i depression och tampas med sin övervikt som påverkade hela familjen.

11 dec. 2023

Viktnedgången lärde Lisen att attackera livet

Idag gästas podden av en otroligt inspirerande gäst, Lisen, 61 år gammal, som började sin resa för fyra år sedan. Målet: att gå ner i vikt.

4 dec. 2023

En avslappnad träningsvecka i Egypten

Magnus och Pischas träningsresa i Egypten blev en minnesvärd och inspirerande upplevelse för deltagarna. Utmaningar, utveckling & styrka!

27 nov. 2023

Julmatspecial med Karoline Pettersson

Vi tar den positiva vägen till julbordet och låter oss lotsas av solskenet Karoline Pettersson. Favoriter, måsten, personliga anpassningar och rätter vi inte ens tar i med tång.

27 nov. 2023

Ali Saari om sin viktresa

Ali Saaris viktresa är en påminnelse om att livet är fullt av förändringar och att vi alla kan uppleva svårigheter och utmaningar.

20 nov. 2023

Mannen bakom Min tjockumentär – Fredrik Boltes

Fredrik Boltes pratar med oss om allt mellan himmel och jord som rör dokumentären. Vad drev honom till att skapa den och hur kommer han att fortsätta jobba framåt?

13 nov. 2023

Kajjan Andersson gästar podden

Kajjan Andersson är journalisten som lever, andas och jobbar kroppsaktivism. Hon tar oss genom do’s and don'ts och vilka "får" egentligen kalla sig kroppspositiva?

6 nov. 2023

Lisa Engblom – från överviktig till hälsocoach

Lisa Engbloms resa började genom ett beslut som togs efter en dramatisk händelse på jobbet. Hör henne berätta om hur tiden på IVA fick henne att tänka om kring hennes egen hälsa.

30 okt. 2023

Långsnack med Jacob Gudiol

Ett långt och böljande avsnitt där vårt samtal med Jacob tar flera olika vägar, men där merparten ändå handlar om blodsocker.

30 okt. 2023

NPF-diagnoser och sambandet med obesitas

Charlotte Ovesson gästar podden och berättar sambandet mellan NPF-diagnoser och obesitas.

23 okt. 2023

Så skapar du en balanserad kost – tips och råd!

När det kommer till att äta hälsosamt är balans en viktig faktor. Balans handlar delvis om att få i sig lagom mycket av olika näringsämnen och lagom mycket energi.

Lova Molin

17 okt. 2023

Från träningshat till träningsförälskelse med Sanne Rudd

Sanne Rudd har gått ned 55 kg! Hon gästar podden och berättar om hur man går från att hata träning till att inte kunna vara utan.

16 okt. 2023