Välj rätt bröd

Lär dig läsa innehållsförteckningen.

Lova Molin


När det kommer till livsmedel går det regelbundet olika trender vilket vi också kan se på förpackningarna. Några märkningar som är vanliga är exempelvis att produkten är utan tillsatt sockermer protein eller kanske bakat medfullkorn. Denna typ av märkning kan du hitta på allt ifrån frukostflingor, granola och bröd till kakor för att produkten skall framstå som mer hälsosam. 

Men tyvärr kan vi inte förlita oss på snygga förpackningar med denna typ av märkning. För att verkligen veta vad produkten innehåller behöver vi som regel vända på förpackningen och lära oss vad innehållsförteckningen betyder samt vad man bör titta efter vid val av bröd. 

Så läser du innehållsförteckningen

Det går att läsa innehåll och ingredienser på två ställen. Först har vi innehållsförteckningen, det är en lista på innehållet i mängdordning där det som produkten innehåller mest utav listas först. Står det exempelvis vetemjöl högst upp eller längst fram är det just vetemjölet det är mest utav i produkten. Sedan finns näringsinnehållet där det finns information om mängd kcal, protein, fett, kolhydrater, sockerarter, fibrer och salt per 100 gram. Näringsinnehållet gör det lättare att jämföra produkterna med varandra. Jag tänkte nu gå närmare in på hur man kan tänka kring bröd, för att du lättare ska kunna göra aktiva och medvetna val i mataffären. 

Vad kan man titta efter när det kommer till bröd?

Bröd är ett livsmedel som har fått en onödigt hård stämpel om att vara ohälsosamt. Så behöver det inte vara, det är nämligen stor skillnad mellan bröd och bröd. Många bröd har ett högt innehåll av vitaminer och mineraler samt långsamma kolhydrater medan andra är näringsfattiga och bidrar med snabba kolhydrater. Det räcker dock sällan med att endast titta på förpackningen. På påsen kan det stå ”innehåller fibrer” eller ”mindre socker”. Men detta säger inget om hur mycket fibrer eller hur mycket socker brödet faktiskt innehåller. Att ett bröd är mörkt innebär inte per automatik att det innehåller mycket fibrer, utan ibland är det mörk sirap som ger brödet dess färg. 

När du läser innehållsförteckningen på bröd kan du utgå från dessa riktlinjer:

Socker: Mängd socker i en produkt hittar du under kolhydrater med beteckningen ”varav sockerarter”. En bra riktlinje är att brödet MAX innehåller 5g /100g när det kommer till sockerarter.

Fibrer: Mängd fibrer i en produkt hittar du under kolhydrater med beteckningen ”fibrer. En bra riktlinje är att brödet MINST innehåller 5g/100g när det kommer till fibrer. 

Salt: Många bröd i mataffären kan ofta innehålla ganska mycket salt. En bra riktlinje är att brödet bör MAX innehålla 1,1g/100 när det kommer till salt. 

Proteinbröd

På marknaden har det på senare tid lanserats en hel del olika proteinbröd. De innehåller som regel en lägre halt sockerart och högre halt fibrer. Men samtidigt är det få som behöver äta proteinbröd för att tillgodose sitt behov av protein. Tycker du om proteinbröd går det givetvis fint att äta det, men det går lika bra att äta ett ”vanligt” bröd utan extra protein. 

Surdegsbröd

Surdegsbröd har ett lågt GI (glukosindex) vilket i sin tur innebär att du håller dig mätt längre. Studier har även visat att surdegsbröd ger ett lägre blodgukos – och insulinsvarDet innebär att surdegsbröd är ett bra alternativ i bröddjungeln. När du väljer surdegsbröd kan du kika efter mängd surdeg. Många bröd i mataffären innehåller tyvärr endast 1-2% surdeg. Ett tips är att baka eget surdegsbröd (om du tycker om att baka) eller kika efter surdegsbröd i något bageri i din närhet. 

Nyckelhålet

Ett tips till dig som vill göra det enkelt är att kika efter nyckelhålsmärkningen. Denna visar att brödet innehåller mindre andel socker, salt och mer fibrer. Denna märkning är frivillig och finns dock inte på alla produkter. Det innebär att vissa produkter kan uppfylla kriterier för nyckelhålet men ej ha märkningen. 

För vem är det viktigt att se över innehållet på bröd?

När det kommer till alla råd vad gäller kost finns det alltid undantag. För den som tränar på en hög nivå kan det ibland finnas behov av mer snabba kolhydrater och barn under fem år ska inte äta för mycket fullkornsprodukter. Vidare är dessa faktorer viktigare att se över för den som äter bröd dagligen. Äter du bröd vid enstaka tillfällen blir dess innehåll betydligt mindre viktigt.


 Photo by 燕珊 张 on Unsplash


Liknande artiklar
Hur du läser en ingrediensförteckning och näringsvärdetabell

Jacob, Erik och Caroline förklarar vad du kan ha för nytta av en ingrediensförteckning och näringsvärdetabell.

19 mars 2024

Toppar av blodsocker, blodfetter och inflammation efter en måltid

Linnea och Jacob diskuterar vad som händer timmarna efter det att du har ätit en måltid, under den så kallade postprandiella fasen.

12 mars 2024

Om serien om ultraprocessad mat i SvD

I avsnitt 108 diskuteras en artikelserie på hittills tre delar kring ultraprocessad mat som har publicerats i Svenska Dagbladet de senaste veckorna.

27 feb. 2024

Det du behöver veta kring ultraprocessad mat idag

Jacob och Wille diskuterar termen ultraprocessad mat och den forskning som finns kring det idag.

21 feb. 2024

Veganer som äter kött i smyg

Caroline, Jacob och Erik diskuterar två nyhetsartiklar från veckan som har gått. En i SvD som handlar om veganer som i smyg börjat äta kött igen.

23 jan. 2024

Så skapar du en balanserad kost – tips och råd!

När det kommer till att äta hälsosamt är balans en viktig faktor. Balans handlar delvis om att få i sig lagom mycket av olika näringsämnen och lagom mycket energi.

Lova Molin

17 okt. 2023

Omega-3 index – är det värt att bry sig om?

Det senaste året har jag märkt av en ökning när det gäller intresset kring något som kallas för omega-3 index. Här förklarar jag lite vad det är.

Jacob Gudiol

16 okt. 2023

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Hur nyttigt är det egentligen?

Lova Molin sänder oss här några tänkvärda insikter om vad du behöver ta hänsyn till när du ska värdera kvaliteten i vad du äter.

Lova Molin

13 aug. 2023

Mat för att bygga muskler

Vilka delar i kosten är viktigast när det kommer till att bygga muskler? Lova Molin ger dig all information du behöver.

Lova Molin

25 juni 2023

Vad vet vi kring hälsoeffekterna från baljväxter?

I avsnitt 71 av Hälsoveckan by Tyngre diskuteras en ny systematisk översiktsartikel på baljväxter och risken för hjärt- och kärlsjukdom som utfördes som en del av framtagandet av NNR 2023.

6 juni 2023

Så grillar du hälsosamt och gott – dietisten tipsar!

Sommaren är här vilket också innebär säsong för att grilla. När det kommer till grillen finns det många nyttiga grillalternativ.

Lova Molin

2 juni 2023

Livsmedelsindustrin sponsrar studier som är negativa mot NutriScore

Dagens ämne i Hälsoveckan by Tyngre är olika metoder att ranka livsmedel från bra till dåligt.

23 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

Första tankarna kring utkastet till NNR 2023

I veckan publicerades ett utkast till slutrapporten för NNR 2023 och hela detta avsnitt används för att diskutera lite av det som är nytt.

4 apr. 2023

Hälsosamma och billiga livsmedel – Dietisten tipsar

Att hålla koll på priserna i mataffären är extra aktuellt just nu. Maten har blivit dyrare och för många svider de höjda matkostnaderna i plånboken.

Lova Molin

28 mars 2023

Kolin - ett hett näringsämne där vi saknar mycket kunskap

Linnea och Jacob gästas denna vecka av dietisten och forskaren Therese Karlsson verksam på Göteborgs Universitet. Therese har nyligen skrivit ett kapitel om näringsämnet kolin för nya NNR som ska släppas framåt sommaren.

14 mars 2023

Framtagandet av de nya nordiska näringsrekommendationerna

Denna vecka gästas vi av Erik Arnesen som tillsammans med Linnea har varit med i framtagandet av delar av de Nordiska Näringsrekommendationerna 2023.

21 feb. 2023

3 tips på hur du får i dig mer protein

Protein hjälper oss att skydda de muskler vi har och gör också att vi får enklare att bygga nya. Protein är därmed muskelmassans bästa vän.

Alex Danielsson

11 feb. 2023

Socker och hälsa

Socker är ett mycket omdiskuterat ämne inom området kost och hälsa. Men vad händer egentligen i kroppen när vi äter socker?

Lova Molin

25 jan. 2023

Lär dig tyda innehållsförteckningen

För att kunna göra medvetna val när det kommer till kosten är det bra att kunna tyda innehållsförteckningen.

Lova Molin

3 jan. 2023

Så lyckas du gå ner i vikt!

Snart nytt år med nya målsättningar, som att kanske ta sig ner i vikt. Här är 7 tips från dietisten Lova Molin som hjälper dig på vägen.

Lova Molin

28 nov. 2022

Du kan bli lurad till att inte längre tåla saker

Så kan vi påverkas att tro att vi hux flux inte tål vissa saker längre. Bara för att någon vill sälja nåt som "ordnar" till det igen.

Jacob Gudiol

21 nov. 2022

Vitamintillskott – behövs det?

När det kommer till kostrelaterade frågeställningar är ofta svaret ”det beror på”. Detta gäller även för tillskott.

Lova Molin

27 okt. 2022

En Tyngre Podd – ny podcast om övervikt

Värdarna Mange och Pischa öppnar upp podden med att prata om vilka de är, vad podden kommer att handla om och diskuterar Biggest Loser som just nu spelas in igen!

22 okt. 2022

6 myter om kost

Kost och hälsa är ett område där vi också finner väldigt många olika myter. Här slår Lova Molin hål på 6 av dem.

Lova Molin

21 sep. 2022

Så sköter du sommarkosten

Sommaren närmar sig vilket för många innebär semester och resor. När det kommer till maten upplever många att det blir svårare att äta hälsosamt samt att hålla rutiner vad gäller kosten.

Lova Molin

1 juni 2022

Carinas 4 tips för sommarformen

Så tar du dig i form, snabbt och enkelt. Vi lät en av våra främsta "artister" inom området ge oss sina bästa tips.

Alex Danielsson

30 maj 2022

Medelhavsdieten överträffar en lågfettkost hos hjärtsjuka

Denna vecka diskuteras en större studie där man jämfört medelhavskost mot fettsnål kost till hjärtsjuka personer.

10 maj 2022

Fördelar med mindful eating

Fördelar med mindful eating. Att sitta ner och vara närvarande när vi äter är en utmaning för många. Lova Molin ger dig några bra tips.

Lova Molin

8 maj 2022

Protein – kroppens byggstenar

Protein – kroppens byggstenar är ett omtalat näringsämne, särskilt när det kommer till träning och träningsresultat. Men vad är egentligen protein? Och hur mycket behöver vi?

Lova Molin

14 apr. 2022

En uppdatering kring intermittent fasta

I veckans avsnitt diskuteras bland annat en överblick kring vad forskningen på intermittent och periodisk fasta har visat fram tills idag.

5 apr. 2022

500 gram jordgubbar om dagen i en månad gav bättre blodfetter

500 gram jordgubbar om dagen i en månad gav bättre blodfetter. Ny studie (om än bristfällig) ger vissa indikationer.

Jacob Gudiol

25 mars 2022