Kan man boosta sitt immunförsvar?

Man kan nu läsa massor om hur vi kan stärka immunförsvaret. Många råd funkar dock inte och dyra tillskott bidrar oftast inte alls till immunförsvaret.

Lova Molin


När vi föds utvecklas immunförsvaret genom att vi utsätts för virus och bakterier. Immunförsvaret är väldigt känsligt och för att det ska fungera optimalt bör det varken vara underaktivt eller överaktivt. Är immunförsvaret underaktivt kommer det ha svårt att ta hand om farliga ämnen och organismer. Är immunförsvaret överaktivt kommer det reagera på ofarliga ämnen såsom allergener. Det vi vill sträva efter är alltså att ha ett balanserat immunförsvar. 

Specifika superlivsmedel och kosttillskott kommer troligen varken göra till eller från för ett friskt immunförsvar. Äter man stora mängder av enstaka vitaminer eller mineraler via tillskott kan kroppen i värsta fall ta skada. För att immunförsvaret ska fungera så optimalt som möjligt är det snarare viktigt med en hälsosam livsstil såsom en varierad och näringsrik mat, då en alltför ensidig kost kan leda till näringsbrist vilket försämrar immunförsvaret. Därtill är det positivt med regelbunden fysisk aktivitet, tillräckligt med sömn samt att begränsa intag av alkohol och att inte röka. 

Kost vid sjukdom

Trots ett balanserat immunförsvar kan man givetvis bli sjuk. Men hur ska man äta när man ligger hemma sjuk? Kan man äta något för att bli frisk snabbare? Minska på kalorierna? Kan man äta något för att bli frisk snabbare? Här kommer några tips på hur du kan tänka kring maten.

I grunden behöver du inte lägga upp kosten på ett särskilt sätt för att bli frisk. Att äta extra mycket av något näringsämne kommer som sagt inte att boosta ditt immunförsvar, däremot är det bra att få i sig tillräckligt av alla vitaminer och mineraler. Men att äta mer av exempelvis vitamin C än kroppen behöver kommer inte att ge någon extra effekt. Fokusera på att ta det lugnt, vila och låt immunförsvaret göra jobbet. Det viktigaste är ATT du äter och får i dig tillräckligt med vätska. Är du magsjuk eller har nedsatt aptit kan det givetvis vara svårare. I dessa fall gäller det att göra det bästa av situationen och äta den mat i den mängd du klarar av. 

Tips vid nedsatt aptit

Kall mat: Vid nedsatt aptit är ofta kall mat enklare att få i sig.

Energirika drycker och flytande mat: Dryck ger mindre och mer kortvarig mättnadskänsla. På det sättet kan du få i dig mer energi. Fokusera gärna på livsmedel som också ger näring såsom smoothies och mjölk. 

Ät många små måltider: Genom att äta många mindre måltider behöver du inte äta lika stora mängder vilket kan underlätta. 

Öka intaget av fett: Då fett är energirikt kan du få i dig mer energi på mindre volym. Fokusera gärna på nyttiga omättade fetter såsom avokado, nötter/frön och oljor.

Minskat kaloriintag vid sjukdom?

Vad gäller mängd mat och kaloriintaget när du sjuk bör du äta enligt ditt kaloribehov. Undvik att ligga på ett kaloriunderskott just under sjukdomsperioden. Rör du på dig mycket mindre än annars kan det samtidigt innebära att du då behöver lite mindre kalorier än vanligt. Samtidigt är det viktigt att inte äta för lite mat för att ge kroppen den energi och näring den behöver. Du bör ej fokusera på att tappa i vikt i samband med att du ligger hemma sjuk. 

Är man hemma och uttråkad kan sötsuget också öka för vissa. Att äta lite extra sötsaker under någon vecka kommer varken göra till eller från på lång sikt. Men försök ändå fokusera på näringsrik mat som en grund i din kosthållning. 


Photo by Towfiqu barbhuiya on Unsplash


Liknande artiklar
Alex Danielsson gästar om träning efter 45

Jossan tog sommarlov, så detta avsnitt gästas av Alex Danielsson. De pratar om deras favoritställe, Vemdalen, och njuter av lite fredagsmys med champagne.

19 juli 2024

Svenskar äter fortfarande för mycket salt, socker och mättat fett

I avsnitt 126 av Hälsoveckan by Tyngre diskuterar Jacob, Caroline och Erik Livsmedelsverkets nya undersökning ”Matkorgen 2022”.

2 juli 2024

Mer träning ger större vadmuskler

Vadmusklerna svarar bättre på hög volym - i alla fall kortsiktigt.

Jacob Gudiol

12 maj 2024

Du får troligen inga speciella effekter från din fasta

Det har varit i princip omöjligt att missa all hype kring fasta de senaste 5 åren. Men hur effektivt är det egentligen?

Jacob Gudiol

14 mars 2024

Att undvika vid viktnedgång med KP

Favoriten Karoline Petersson hjälper oss att reda ut några av de fenomen man bör hålla sig långt ifrån ifall man vill gå ner i vikt.

4 mars 2024

Nutritionsforskning är svårt och får för lite forskningspengar

I avsnitt 107 diskuterar Jacob, Linnea och Erik olika utmaningar som finns kring nutritionsforskning idag.

20 feb. 2024

Hur screening och förebyggande tester kan göra så du mår sämre

Med det nya året kommer många personers ambitioner att börja om på nytt med fokus på hälsa och välmående. Hur relevant är det då med hälsotester och screeningar?

Jacob Gudiol

13 feb. 2024

Tips för att fortsätta med träningen på längre sikt

Träning påstås få människor att må bättre. Så hur gör vi då för att få folk att fortsätta med det? Jacob Gudiol väger in i frågan.

Jacob Gudiol

15 jan. 2024

Dr Neuman om vad som verkligen betyder nåt

Besök av Nicklas Neuman, där vi snackar om den faktiska betydelsen av ett antal olika kostaspekter. Både för hälsa & för presstation.

11 dec. 2023

Julmatspecial med Karoline Pettersson

Vi tar den positiva vägen till julbordet och låter oss lotsas av solskenet Karoline Pettersson. Favoriter, måsten, personliga anpassningar och rätter vi inte ens tar i med tång.

27 nov. 2023

Så skapar du en balanserad kost – tips och råd!

När det kommer till att äta hälsosamt är balans en viktig faktor. Balans handlar delvis om att få i sig lagom mycket av olika näringsämnen och lagom mycket energi.

Lova Molin

17 okt. 2023

Omega-3 index – är det värt att bry sig om?

Det senaste året har jag märkt av en ökning när det gäller intresset kring något som kallas för omega-3 index. Här förklarar jag lite vad det är.

Jacob Gudiol

16 okt. 2023

Vad händer om man byter sockersötad läsk mot lightläsk?

Ett ämne som aldrig verkar sluta att intressera människor är frågan om huruvida det är bättre eller inte med lightdrycker istället för sockersötade drycker.

Jacob Gudiol

21 sep. 2023

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Voldemort härjar på sociala medier

Caroline är äntligen tillbaka efter arbete och semester. Denna gång tar hon också upp en helt personlig åsikt som hon tyckte att hon ville förmedla till alla er lyssnare.

19 sep. 2023

Vegetarisk och vegansk mat när man ska bygga muskler

Över många år har intresset för vegetarisk och vegansk kost ökat. Men hur påverkar det vår förmåga att bygga muskler? Jacob Gudiol reder ut frågan.

Jacob Gudiol

5 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Fördelar och nackdelar med en kontinuerlig blodsockermätare för dig utan diabetes

I två tidigare artiklar här på Tyngre har vi tittat på hur vi mäter blodsockerkontroll. Dags för hur en kontinuerlig mätning påverkar oss.

Jacob Gudiol

28 aug. 2023

Vad vet vi kring hur blodsockerkurvan påverkar hunger, aptit och energinivåer?

Då var det dags för fortsättningen på den här artikelserien i tre delar kring blodsockerkontroll och kontinuerlig mätning av blodsockret.

Jacob Gudiol

25 aug. 2023

Blodsockerkontroll och långsiktig hälsa – vad vet vi idag?

Att ha kontroll på blodsockret är något som har diskuterats flitigt under lång tid. I en artikelserie på tre delar tar Jacob Gudiol oss med till vad forskningen verkligen säger.

Jacob Gudiol

15 aug. 2023

Hur nyttigt är det egentligen?

Lova Molin sänder oss här några tänkvärda insikter om vad du behöver ta hänsyn till när du ska värdera kvaliteten i vad du äter.

Lova Molin

13 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Mat för att bygga muskler

Vilka delar i kosten är viktigast när det kommer till att bygga muskler? Lova Molin ger dig all information du behöver.

Lova Molin

25 juni 2023

Sömnkvalitén kan påverkas negativt av en sämre diet

För drygt 7 år sedan skrev jag en artikel här på Tyngre om vad man visste kring hur kosten påverkade människors sömn. Nu är det dags för uppdatering.

Jacob Gudiol

9 juni 2023

Så grillar du hälsosamt och gott – dietisten tipsar!

Sommaren är här vilket också innebär säsong för att grilla. När det kommer till grillen finns det många nyttiga grillalternativ.

Lova Molin

2 juni 2023

Livsmedelsindustrin sponsrar studier som är negativa mot NutriScore

Dagens ämne i Hälsoveckan by Tyngre är olika metoder att ranka livsmedel från bra till dåligt.

23 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Jacob Gudiol om alternativa "sanningssägare"

Vi pratar om trender kring alternativa dietpåståenden, en påtaglig forskningsresistens och blandat vaccinationsmotstånd.

10 apr. 2023

Hälsosamma och billiga livsmedel – Dietisten tipsar

Att hålla koll på priserna i mataffären är extra aktuellt just nu. Maten har blivit dyrare och för många svider de höjda matkostnaderna i plånboken.

Lova Molin

28 mars 2023