Kost och hälsa är ett område där vi också finner väldigt många olika myter. Många påståenden vi hittar på nätet eller hör i fikarummet baseras dock ej på vetenskap, utan snarare på vad enskilda individer upplevt själva. Nedan följer 6 stycken myter som det nu är dags att slå hål på.
6 myter om kost – nr 1. "Det är bra att detoxa kroppen emellanåt för att rensa den på gifter"
Något som är populärt är att göra en så kallad detox. Syftet är ofta att driva ut gifter ur kroppen genom att inta något pulver eller dricka någon speciell juice. Men frågan är då vilka gifter? Var finns dessa? Faktum är att vi inte har några gifter som lagras i kroppen. Utan lever och njurar har som funktion att göra det och gör detta bra. Det finns inte någon juice eller något pulver som rena oss. Ingen forskning styrker att vi driver ut gifter i kroppen när vi bara dricker juicer. Givetvis är det bra att äta frukt och grönt, men att det driver ut gifter i kroppen stämmer däremot inte. Så svaret är nej, du kan inte driva ut några gifter genom att köra en detox. Fokusera hellre på att boosta kroppen med näringsrik mat.
6 myter om kost - nr 2. "Man kan gå ner i vikt genom att konsumera starka kryddor såsom chili"
Att inta starka kryddor såsom chili i stora mängder kan visserligen öka förbränningen något. Men denna ökning är så pass marginell att det inte kommer innebära någon viktnedgång i praktiken. Ät stark mat om du tycker det smakar gott, men inte för viktnedgång.
6 myter om kost - nr 3. "Man behöver äta ofta för att hålla igång ämnesomsättningen"
Ämnesomsättningen ökar visserligen något vid måltid då det kostar en viss mängd energi att bryta ner maten i magsäcken. Men det spelar ingen roll om du äter denna mat i färre och större måltider eller fler mindre måltider. Att vi behöver äta ofta för att hålla igång ämnesomsättningen är alltså en myt. Ämnesomsättningen kommer inte gå ner på sparlåga för att det går mer än 3-4 timmar mellan två måltider. Sedan finns det många som får sötsug eller extrem hunger till nästa måltid om det går lång tid. Och då kan det vara bra med mellanmål.
6 myter om kost - nr 4. "Färska grönsaker är mer näringsrika än frysta grönsaker"
Frysta grönsaker brukar som regel frysas in direkt efter skörd. Detta stoppar i sin tur nedbrytningsprocesser. Frysta grönsaker innehåller därmed ofta mer näring än de färska grönsakerna.
6 myter om kost - nr 5. "De allra flesta mår bättre av att utesluta gluten ur sin kost"
Gluten är en grupp proteiner som finns i vete, råg och korn. Det finns ingen evidens för att gluten skulle vara skadligt för individer som inte har glutenintolerans/celiaki.
Sedan finns det individer som har celiaki, de reagerar med en autoimmun reaktion i tunntarmen vid konsumtion av gluten. Det leder i sin tur till skador på tarmen. MEN det innebär inte att alla skulle må bättre av att utesluta gluten ur sin kost. Precis som att alla inte behöver utesluta jordnötter på grund av att det finns jordnötsallergiker. Sedan finns gluten i vissa livsmedel som många ändå äter för mycket av. Såsom vitt bröd, bullar och kakor. Många skulle sannolikt må bättre av att dra ner på dessa. Men inte på grund av ett eventuellt innehåll av gluten.
6 myter om kost - nr 6. "Man kan boosta sitt immunförsvar genom att inta extra Vitamin C"
Idag finns det många olika kosttillskott av olika vitaminer och mineraler. Ett av dessa är vitamin C, vilket sägs vara bra för immunförsvaret. Vid brist på vitaminer och mineraler kan immunförsvaret påverkas negativt. Men att konsumera mer än vårt behov ger dock ingen ytterligare effekt. Det behövs sällan kosttillskott för att tillgodose behovet av vitamin C, utan det räcker med att äta något av följande: En stor apelsin, en tredjedels paprika eller fyra stycken brysselkål. Det är vidare ovanligt med C-vitaminbrist i Sverige.
Mer från Lova Molin
Photo by Kevin Sarduy on Unsplash