Hur nyttigt är det egentligen?

Lova Molin sänder oss här några tänkvärda insikter om vad du behöver ta hänsyn till när du ska värdera kvaliteten i vad du äter.

Lova Molin


Som dietist får jag ofta frågan om specifika livsmedel eller maträtter är nyttiga eller onyttiga. Samtidigt kan ordet nyttigt vara problematiskt som begrepp. Vi behöver nämligen ta hänsyn till att alla individer har olika behov och att vad som gör nytta skiljer sig därför från individ till individ. Vi kan alltså inte dela in livsmedel i nyttigt eller onyttigt för alla. Däremot kan livsmedel vara mer eller mindre nyttiga för olika individer, det kan dessutom skilja sig åt för samma individ i olika sammanhang. Så mitt svar är som regel, ”det beror på.”

Hur nyttigt är det egentligen? Det skiljer sig åt mellan olika individer.

Livsmedel som gör nytta för någon i ett sammanhang behöver inte alls göra nytta för någon annan i ett annat sammanhang. Bra mat för en maratonlöpare är inte alltid samma som för en stillasittande individ som kämpar med övervikt. Maratonlöparen kan exempelvis behöva lägga fokus på mer energirik mat för att lyckas tillgodose sitt energibehov. Den stillasittande individen behöver å andra sidan mer mättande och energisnål mat. 

Ett annat exempel är att för någon med järnbrist och har svårt att tillgodose sitt behov kan ett bra pålägg på smörgåsen vara leverpastej. Men för en individ som redan äter mycket rött kött och chark? Ja, då är ett bättre val kanske ägg, ost eller mosad avokado för att hålla nere på sitt intag av chark.

I vilket sammanhang?

Vilken mat som gör nytta kan dessutom skilja sig åt för samma individ i olika sammanhang. Snabba kolhydrater kan vara ett bra val om du sprungit en längre sträcka och vill ha snabb återhämtning. Samt lättare få i dig lite extra kalorier. Men om du varit stillasittande största delen av dagen kan det i de flesta fall vara bra att fokusera på mer fiberrika kolhydratskällor. Eller har du under en period ätit samma maträtt dag efter dag? Då är det nyttigare att byta mot något annat för att variera näringsintaget. Även om maträtten i sig består av bra mat.

Hur nyttigt är det egentligen? I jämförelse med vad?

En tredje faktor att ta hänsyn till är i jämförelse med vad? Dricker du mycket sockersötad läsk är ett bättre alternativ lightläsk i syfte att minska intaget av socker. Men vatten är i sin tur ett bättre val än lightläsk. Bakar du en kaka med mindre smör blir den ett bättre alternativ till originalet om syftet är att dra ner på fettet. Men i jämförelse med att fika på morotstavar blir inte den nya kakan lika nyttig. 

Titta på helheten, snarare än enskilda livsmedel

Avslutningsvis finns det inga livsmedel som är så nyttiga att du måste äta dem. Det finns inte heller några livsmedel som är så pass onyttiga att du behöver utesluta dem helt ur din kost. I stället för att lägga fokus på enskilda livsmedel är det bättre att se över helheten i sin kost. Vi äter sällan enskilda råvaror och vad som är bra beror på hur mycket du äter, tillsammans med vad, individuella behov samt hur kosten ser ut i övrigt. 


Photo by Luisa Brimble on Unsplash


Liknande artiklar
Riksmaten – barn och bikarbonat som gråzonspreparat

Livsmedelsverket har i dagarna släppt Riksmaten småbarn och Jacob och Erik försöker komma diskutera sig fram till vad man kan få ut av en sådan undersökning.

29 okt. 2024

Sveriges uppdaterade kostråd

Linnea, Erik och Jacob lägger denna vecka allt krut på att diskutera de nya förslagen till kostråd som Livsmedelsverket presenterade på en presskonferens under förra veckan.

1 okt. 2024

Olika nordiska länder har olika kostråd till gravida

Linnea är tillbaka från sommarsemestern och tillsammans med Erik och Jacob diskuteras skillnaderna i kostråd till gravida som finns mellan Sverige och Finland.

3 sep. 2024

Hur du läser en ingrediensförteckning och näringsvärdetabell

Jacob, Erik och Caroline förklarar vad du kan ha för nytta av en ingrediensförteckning och näringsvärdetabell.

19 mars 2024

Toppar av blodsocker, blodfetter och inflammation efter en måltid

Linnea och Jacob diskuterar vad som händer timmarna efter det att du har ätit en måltid, under den så kallade postprandiella fasen.

12 mars 2024

Om serien om ultraprocessad mat i SvD

I avsnitt 108 diskuteras en artikelserie på hittills tre delar kring ultraprocessad mat som har publicerats i Svenska Dagbladet de senaste veckorna.

27 feb. 2024

Det du behöver veta kring ultraprocessad mat idag

Jacob och Wille diskuterar termen ultraprocessad mat och den forskning som finns kring det idag.

21 feb. 2024

Veganer som äter kött i smyg

Caroline, Jacob och Erik diskuterar två nyhetsartiklar från veckan som har gått. En i SvD som handlar om veganer som i smyg börjat äta kött igen.

23 jan. 2024

Så skapar du en balanserad kost – tips och råd!

När det kommer till att äta hälsosamt är balans en viktig faktor. Balans handlar delvis om att få i sig lagom mycket av olika näringsämnen och lagom mycket energi.

Lova Molin

17 okt. 2023

Omega-3 index – är det värt att bry sig om?

Det senaste året har jag märkt av en ökning när det gäller intresset kring något som kallas för omega-3 index. Här förklarar jag lite vad det är.

Jacob Gudiol

16 okt. 2023

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Hur nyttigt är det egentligen?

Lova Molin sänder oss här några tänkvärda insikter om vad du behöver ta hänsyn till när du ska värdera kvaliteten i vad du äter.

Lova Molin

13 aug. 2023

Mat för att bygga muskler

Vilka delar i kosten är viktigast när det kommer till att bygga muskler? Lova Molin ger dig all information du behöver.

Lova Molin

25 juni 2023

Vad vet vi kring hälsoeffekterna från baljväxter?

I avsnitt 71 av Hälsoveckan by Tyngre diskuteras en ny systematisk översiktsartikel på baljväxter och risken för hjärt- och kärlsjukdom som utfördes som en del av framtagandet av NNR 2023.

6 juni 2023

Så grillar du hälsosamt och gott – dietisten tipsar!

Sommaren är här vilket också innebär säsong för att grilla. När det kommer till grillen finns det många nyttiga grillalternativ.

Lova Molin

2 juni 2023

Livsmedelsindustrin sponsrar studier som är negativa mot NutriScore

Dagens ämne i Hälsoveckan by Tyngre är olika metoder att ranka livsmedel från bra till dåligt.

23 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

Första tankarna kring utkastet till NNR 2023

I veckan publicerades ett utkast till slutrapporten för NNR 2023 och hela detta avsnitt används för att diskutera lite av det som är nytt.

4 apr. 2023

Hälsosamma och billiga livsmedel – Dietisten tipsar

Att hålla koll på priserna i mataffären är extra aktuellt just nu. Maten har blivit dyrare och för många svider de höjda matkostnaderna i plånboken.

Lova Molin

28 mars 2023

Kolin - ett hett näringsämne där vi saknar mycket kunskap

Linnea och Jacob gästas denna vecka av dietisten och forskaren Therese Karlsson verksam på Göteborgs Universitet. Therese har nyligen skrivit ett kapitel om näringsämnet kolin för nya NNR som ska släppas framåt sommaren.

14 mars 2023

Framtagandet av de nya nordiska näringsrekommendationerna

Denna vecka gästas vi av Erik Arnesen som tillsammans med Linnea har varit med i framtagandet av delar av de Nordiska Näringsrekommendationerna 2023.

21 feb. 2023

3 tips på hur du får i dig mer protein

Protein hjälper oss att skydda de muskler vi har och gör också att vi får enklare att bygga nya. Protein är därmed muskelmassans bästa vän.

Alex Danielsson

11 feb. 2023

Socker och hälsa

Socker är ett mycket omdiskuterat ämne inom området kost och hälsa. Men vad händer egentligen i kroppen när vi äter socker?

Lova Molin

25 jan. 2023

Lär dig tyda innehållsförteckningen

För att kunna göra medvetna val när det kommer till kosten är det bra att kunna tyda innehållsförteckningen.

Lova Molin

3 jan. 2023

Så lyckas du gå ner i vikt!

Snart nytt år med nya målsättningar, som att kanske ta sig ner i vikt. Här är 7 tips från dietisten Lova Molin som hjälper dig på vägen.

Lova Molin

28 nov. 2022

Du kan bli lurad till att inte längre tåla saker

Så kan vi påverkas att tro att vi hux flux inte tål vissa saker längre. Bara för att någon vill sälja nåt som "ordnar" till det igen.

Jacob Gudiol

21 nov. 2022

Vitamintillskott – behövs det?

När det kommer till kostrelaterade frågeställningar är ofta svaret ”det beror på”. Detta gäller även för tillskott.

Lova Molin

27 okt. 2022

En Tyngre Podd – ny podcast om övervikt

Värdarna Mange och Pischa öppnar upp podden med att prata om vilka de är, vad podden kommer att handla om och diskuterar Biggest Loser som just nu spelas in igen!

22 okt. 2022

6 myter om kost

Kost och hälsa är ett område där vi också finner väldigt många olika myter. Här slår Lova Molin hål på 6 av dem.

Lova Molin

21 sep. 2022

Så sköter du sommarkosten

Sommaren närmar sig vilket för många innebär semester och resor. När det kommer till maten upplever många att det blir svårare att äta hälsosamt samt att hålla rutiner vad gäller kosten.

Lova Molin

1 juni 2022

Carinas 4 tips för sommarformen

Så tar du dig i form, snabbt och enkelt. Vi lät en av våra främsta "artister" inom området ge oss sina bästa tips.

Alex Danielsson

30 maj 2022

Medelhavsdieten överträffar en lågfettkost hos hjärtsjuka

Denna vecka diskuteras en större studie där man jämfört medelhavskost mot fettsnål kost till hjärtsjuka personer.

10 maj 2022

Fördelar med mindful eating

Fördelar med mindful eating. Att sitta ner och vara närvarande när vi äter är en utmaning för många. Lova Molin ger dig några bra tips.

Lova Molin

8 maj 2022