Nystart med hjälp av kostschema? För och nackdelar.

Lova Molin är tillbaka med några tänkvärda nycklar inför en period med kanske lite mer ordnad kosthållning.

Lova Molin


Hösten närmar sig och är för många en tid för nystart efter sommaren. Detta kan bland annat kan bestå av att följa ett kostschema för att komma in i nya hälsosamma rutiner och vanor. Ett kostschema talar ofta om vad, hur mycket samt hur ofta du ska äta. Det bör även vara individanpassat för att uppnå specifika mål såsom viktnedgång, viktuppgång, ökad muskelmassa eller välmående. 

För och nackdelar med kostschema

Med kostschema finns både för- och nackdelar. För att skapa nya matvanor och öka sin kunskap om hur mycket samt vad du bör äta för att nå dina mål, kan det vara en fördel att initial utgå från ett kostschema. Många kopplar samman kostschema med att äta så lite som möjligt och att räkna kalorier. Men som regel handlar det minst lika mycket om att inte äta för lite mat, oavsett om målsättningen är viktuppgång eller viktnedgång. Det kan även hjälpa dig att få en bra fördelning av kolhydrater, protein och fett samt bana in vanor vad gäller måltidsordning och regelbundna måltider. 

En nackdel med ett kostschema är att det kan begränsa friheten i vardagen när det kommer till maten. Hur ska man exempelvis göra om man vill äta något helt annat som inte finns med i kostschemat? Äta middag ute eller hos en vän? Ett kostschema ger för många en trygghet men kan samtidigt skapa osäkerhet när det inte finns möjlighet att följa upplägget. 

Vad är egentligen en bra kostplan?

Enligt mig finns det flera faktorer att ta hänsyn till för att ett kostschema ska vara en bra metod för en livsstilsförändring. För det första bör hänsyn tas till ditt mål, ditt utgångsläge samt dina behov. Det innebär att mängd kalorier, kolhydrater, fett och protein anpassas efter dig och dina behov. Dock bör inte detta vara den ENDA faktorn att ta hänsyn till. Det handlar också om att optimera kosten lagom och ta hänsyn till vad som fungerar för DIG i praktiken. Ett upplägg kan vara optimalt på pappret, men anpassas det inte efter hur din vardag ser ut och hur mycket du är beredd att justera i din kost kommer du inte kunna följa upplägget på sikt, vilket är betydligt viktigare än att äta perfekt. Har du barn att ta hänsyn till hemma kanske måltider och livsmedel även bör anpassas till vad de kan tänka sig att äta. Är det bästa du vet vitt rostat bröd och du gärna vill fortsätta äta det, kanske även det bör finnas med i ditt upplägg i viss mängd. Samt att man ser till att få in mer fibrer och mättande livsmedel från annat håll än brödet.

För att skapa en långsiktig förändring krävs dock mer än ett schema. Det är få som kan vara bunden till ett kostschema under allt för lång tid. Därmed bör även kostschemat kombineras med vägledning och coachning. Det är viktigt att du skapar en förståelse för varför du bör äta på ett visst sätt. Det krävs tid och engagemang och innebär att du också behöver planera och ta egna beslut. Dock är detta samtidigt en investering där du har möjlighet att skapa hälsosamma och hållbara matvanor. På det sättet kan du också komma ifrån nackdelen vad gäller att du känner dig vilsen när du inte kan följa upplägget som står i själva schemat. 

Är kostschema något för alla?

Att följa ett kostschema kan vara till stor hjälp för vissa individer som tycker att det känns skönt att ha något att följa och få ökad kunskap om hur mycket de bör äta. Men för andra räcker det gott och väl med enklare justeringar i nuvarande kosthållning såsom att byta ut vissa livsmedel, äta mer av vissa och mindre utav andra. För dig som väljer att följa ett kostschema brukar det som regel vara en fördel att kombinera det med vägledning och coachning från den som satt samman ditt upplägg. I det fallet är en ytterligare rekommendation att våga fråga för att skapa ökad kunskap. Är du osäker på hur du ska tänka när du äter på restaurang? Hur bör du tänka när det kommer till utrymmesmat och tomma kalorier? Hur bör du tänka vad gäller måltidsordning? Därtill kan det vara bra att lägga märke till hur mycket mat du lägger upp på tallriken för att därefter med ögonmått kunna bedöma hur mycket mat som är lagom för dig och att öva på att sätta samman egna måltider, anpassade efter dig, för att på sikt skapa allt med frihet med maten. 

För dig som på egen hand vill lära dig mer om kost och hur du kan anpassa kosten efter dig och dina behov är ett ytterligare tips min E-bok: Kostkoll, hälsa och motivation vilken du kan beställa här


Photo by Sam Abtahi on Unsplash


Liknande artiklar
Hur du läser en ingrediensförteckning och näringsvärdetabell

Jacob, Erik och Caroline förklarar vad du kan ha för nytta av en ingrediensförteckning och näringsvärdetabell.

19 mars 2024

Du får troligen inga speciella effekter från din fasta

Det har varit i princip omöjligt att missa all hype kring fasta de senaste 5 åren. Men hur effektivt är det egentligen?

Jacob Gudiol

14 mars 2024

Toppar av blodsocker, blodfetter och inflammation efter en måltid

Linnea och Jacob diskuterar vad som händer timmarna efter det att du har ätit en måltid, under den så kallade postprandiella fasen.

12 mars 2024

Om serien om ultraprocessad mat i SvD

I avsnitt 108 diskuteras en artikelserie på hittills tre delar kring ultraprocessad mat som har publicerats i Svenska Dagbladet de senaste veckorna.

27 feb. 2024

Det du behöver veta kring ultraprocessad mat idag

Jacob och Wille diskuterar termen ultraprocessad mat och den forskning som finns kring det idag.

21 feb. 2024

Nutritionsforskning är svårt och får för lite forskningspengar

I avsnitt 107 diskuterar Jacob, Linnea och Erik olika utmaningar som finns kring nutritionsforskning idag.

20 feb. 2024

Hur screening och förebyggande tester kan göra så du mår sämre

Med det nya året kommer många personers ambitioner att börja om på nytt med fokus på hälsa och välmående. Hur relevant är det då med hälsotester och screeningar?

Jacob Gudiol

13 feb. 2024

Veganer som äter kött i smyg

Caroline, Jacob och Erik diskuterar två nyhetsartiklar från veckan som har gått. En i SvD som handlar om veganer som i smyg börjat äta kött igen.

23 jan. 2024

Tips för att fortsätta med träningen på längre sikt

Träning påstås få människor att må bättre. Så hur gör vi då för att få folk att fortsätta med det? Jacob Gudiol väger in i frågan.

Jacob Gudiol

15 jan. 2024

Dr Neuman om vad som verkligen betyder nåt

Besök av Nicklas Neuman, där vi snackar om den faktiska betydelsen av ett antal olika kostaspekter. Både för hälsa & för presstation.

11 dec. 2023

Julmatspecial med Karoline Pettersson

Vi tar den positiva vägen till julbordet och låter oss lotsas av solskenet Karoline Pettersson. Favoriter, måsten, personliga anpassningar och rätter vi inte ens tar i med tång.

27 nov. 2023

Så skapar du en balanserad kost – tips och råd!

När det kommer till att äta hälsosamt är balans en viktig faktor. Balans handlar delvis om att få i sig lagom mycket av olika näringsämnen och lagom mycket energi.

Lova Molin

17 okt. 2023

Omega-3 index – är det värt att bry sig om?

Det senaste året har jag märkt av en ökning när det gäller intresset kring något som kallas för omega-3 index. Här förklarar jag lite vad det är.

Jacob Gudiol

16 okt. 2023

Vad händer om man byter sockersötad läsk mot lightläsk?

Ett ämne som aldrig verkar sluta att intressera människor är frågan om huruvida det är bättre eller inte med lightdrycker istället för sockersötade drycker.

Jacob Gudiol

21 sep. 2023

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Vegetarisk och vegansk mat när man ska bygga muskler

Över många år har intresset för vegetarisk och vegansk kost ökat. Men hur påverkar det vår förmåga att bygga muskler? Jacob Gudiol reder ut frågan.

Jacob Gudiol

5 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Fördelar och nackdelar med en kontinuerlig blodsockermätare för dig utan diabetes

I två tidigare artiklar här på Tyngre har vi tittat på hur vi mäter blodsockerkontroll. Dags för hur en kontinuerlig mätning påverkar oss.

Jacob Gudiol

28 aug. 2023

Vad vet vi kring hur blodsockerkurvan påverkar hunger, aptit och energinivåer?

Då var det dags för fortsättningen på den här artikelserien i tre delar kring blodsockerkontroll och kontinuerlig mätning av blodsockret.

Jacob Gudiol

25 aug. 2023

Blodsockerkontroll och långsiktig hälsa – vad vet vi idag?

Att ha kontroll på blodsockret är något som har diskuterats flitigt under lång tid. I en artikelserie på tre delar tar Jacob Gudiol oss med till vad forskningen verkligen säger.

Jacob Gudiol

15 aug. 2023

Hur nyttigt är det egentligen?

Lova Molin sänder oss här några tänkvärda insikter om vad du behöver ta hänsyn till när du ska värdera kvaliteten i vad du äter.

Lova Molin

13 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Mat för att bygga muskler

Vilka delar i kosten är viktigast när det kommer till att bygga muskler? Lova Molin ger dig all information du behöver.

Lova Molin

25 juni 2023

Sömnkvalitén kan påverkas negativt av en sämre diet

För drygt 7 år sedan skrev jag en artikel här på Tyngre om vad man visste kring hur kosten påverkade människors sömn. Nu är det dags för uppdatering.

Jacob Gudiol

9 juni 2023

Vad vet vi kring hälsoeffekterna från baljväxter?

I avsnitt 71 av Hälsoveckan by Tyngre diskuteras en ny systematisk översiktsartikel på baljväxter och risken för hjärt- och kärlsjukdom som utfördes som en del av framtagandet av NNR 2023.

6 juni 2023

Så grillar du hälsosamt och gott – dietisten tipsar!

Sommaren är här vilket också innebär säsong för att grilla. När det kommer till grillen finns det många nyttiga grillalternativ.

Lova Molin

2 juni 2023

Livsmedelsindustrin sponsrar studier som är negativa mot NutriScore

Dagens ämne i Hälsoveckan by Tyngre är olika metoder att ranka livsmedel från bra till dåligt.

23 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Jacob Gudiol om alternativa "sanningssägare"

Vi pratar om trender kring alternativa dietpåståenden, en påtaglig forskningsresistens och blandat vaccinationsmotstånd.

10 apr. 2023