Hösten närmar sig och är för många en tid för nystart efter sommaren. Detta kan bland annat kan bestå av att följa ett kostschema för att komma in i nya hälsosamma rutiner och vanor. Ett kostschema talar ofta om vad, hur mycket samt hur ofta du ska äta. Det bör även vara individanpassat för att uppnå specifika mål såsom viktnedgång, viktuppgång, ökad muskelmassa eller välmående.
För och nackdelar med kostschema
Med kostschema finns både för- och nackdelar. För att skapa nya matvanor och öka sin kunskap om hur mycket samt vad du bör äta för att nå dina mål, kan det vara en fördel att initial utgå från ett kostschema. Många kopplar samman kostschema med att äta så lite som möjligt och att räkna kalorier. Men som regel handlar det minst lika mycket om att inte äta för lite mat, oavsett om målsättningen är viktuppgång eller viktnedgång. Det kan även hjälpa dig att få en bra fördelning av kolhydrater, protein och fett samt bana in vanor vad gäller måltidsordning och regelbundna måltider.
En nackdel med ett kostschema är att det kan begränsa friheten i vardagen när det kommer till maten. Hur ska man exempelvis göra om man vill äta något helt annat som inte finns med i kostschemat? Äta middag ute eller hos en vän? Ett kostschema ger för många en trygghet men kan samtidigt skapa osäkerhet när det inte finns möjlighet att följa upplägget.
Vad är egentligen en bra kostplan?
Enligt mig finns det flera faktorer att ta hänsyn till för att ett kostschema ska vara en bra metod för en livsstilsförändring. För det första bör hänsyn tas till ditt mål, ditt utgångsläge samt dina behov. Det innebär att mängd kalorier, kolhydrater, fett och protein anpassas efter dig och dina behov. Dock bör inte detta vara den ENDA faktorn att ta hänsyn till. Det handlar också om att optimera kosten lagom och ta hänsyn till vad som fungerar för DIG i praktiken. Ett upplägg kan vara optimalt på pappret, men anpassas det inte efter hur din vardag ser ut och hur mycket du är beredd att justera i din kost kommer du inte kunna följa upplägget på sikt, vilket är betydligt viktigare än att äta perfekt. Har du barn att ta hänsyn till hemma kanske måltider och livsmedel även bör anpassas till vad de kan tänka sig att äta. Är det bästa du vet vitt rostat bröd och du gärna vill fortsätta äta det, kanske även det bör finnas med i ditt upplägg i viss mängd. Samt att man ser till att få in mer fibrer och mättande livsmedel från annat håll än brödet.
För att skapa en långsiktig förändring krävs dock mer än ett schema. Det är få som kan vara bunden till ett kostschema under allt för lång tid. Därmed bör även kostschemat kombineras med vägledning och coachning. Det är viktigt att du skapar en förståelse för varför du bör äta på ett visst sätt. Det krävs tid och engagemang och innebär att du också behöver planera och ta egna beslut. Dock är detta samtidigt en investering där du har möjlighet att skapa hälsosamma och hållbara matvanor. På det sättet kan du också komma ifrån nackdelen vad gäller att du känner dig vilsen när du inte kan följa upplägget som står i själva schemat.
Är kostschema något för alla?
Att följa ett kostschema kan vara till stor hjälp för vissa individer som tycker att det känns skönt att ha något att följa och få ökad kunskap om hur mycket de bör äta. Men för andra räcker det gott och väl med enklare justeringar i nuvarande kosthållning såsom att byta ut vissa livsmedel, äta mer av vissa och mindre utav andra. För dig som väljer att följa ett kostschema brukar det som regel vara en fördel att kombinera det med vägledning och coachning från den som satt samman ditt upplägg. I det fallet är en ytterligare rekommendation att våga fråga för att skapa ökad kunskap. Är du osäker på hur du ska tänka när du äter på restaurang? Hur bör du tänka när det kommer till utrymmesmat och tomma kalorier? Hur bör du tänka vad gäller måltidsordning? Därtill kan det vara bra att lägga märke till hur mycket mat du lägger upp på tallriken för att därefter med ögonmått kunna bedöma hur mycket mat som är lagom för dig och att öva på att sätta samman egna måltider, anpassade efter dig, för att på sikt skapa allt med frihet med maten.
För dig som på egen hand vill lära dig mer om kost och hur du kan anpassa kosten efter dig och dina behov är ett ytterligare tips min E-bok: Kostkoll, hälsa och motivation vilken du kan beställa här.
Photo by Sam Abtahi on Unsplash