Nystart med hjälp av kostschema? För och nackdelar.

Lova Molin är tillbaka med några tänkvärda nycklar inför en period med kanske lite mer ordnad kosthållning.

Lova Molin


Hösten närmar sig och är för många en tid för nystart efter sommaren. Detta kan bland annat kan bestå av att följa ett kostschema för att komma in i nya hälsosamma rutiner och vanor. Ett kostschema talar ofta om vad, hur mycket samt hur ofta du ska äta. Det bör även vara individanpassat för att uppnå specifika mål såsom viktnedgång, viktuppgång, ökad muskelmassa eller välmående. 

För och nackdelar med kostschema

Med kostschema finns både för- och nackdelar. För att skapa nya matvanor och öka sin kunskap om hur mycket samt vad du bör äta för att nå dina mål, kan det vara en fördel att initial utgå från ett kostschema. Många kopplar samman kostschema med att äta så lite som möjligt och att räkna kalorier. Men som regel handlar det minst lika mycket om att inte äta för lite mat, oavsett om målsättningen är viktuppgång eller viktnedgång. Det kan även hjälpa dig att få en bra fördelning av kolhydrater, protein och fett samt bana in vanor vad gäller måltidsordning och regelbundna måltider. 

En nackdel med ett kostschema är att det kan begränsa friheten i vardagen när det kommer till maten. Hur ska man exempelvis göra om man vill äta något helt annat som inte finns med i kostschemat? Äta middag ute eller hos en vän? Ett kostschema ger för många en trygghet men kan samtidigt skapa osäkerhet när det inte finns möjlighet att följa upplägget. 

Vad är egentligen en bra kostplan?

Enligt mig finns det flera faktorer att ta hänsyn till för att ett kostschema ska vara en bra metod för en livsstilsförändring. För det första bör hänsyn tas till ditt mål, ditt utgångsläge samt dina behov. Det innebär att mängd kalorier, kolhydrater, fett och protein anpassas efter dig och dina behov. Dock bör inte detta vara den ENDA faktorn att ta hänsyn till. Det handlar också om att optimera kosten lagom och ta hänsyn till vad som fungerar för DIG i praktiken. Ett upplägg kan vara optimalt på pappret, men anpassas det inte efter hur din vardag ser ut och hur mycket du är beredd att justera i din kost kommer du inte kunna följa upplägget på sikt, vilket är betydligt viktigare än att äta perfekt. Har du barn att ta hänsyn till hemma kanske måltider och livsmedel även bör anpassas till vad de kan tänka sig att äta. Är det bästa du vet vitt rostat bröd och du gärna vill fortsätta äta det, kanske även det bör finnas med i ditt upplägg i viss mängd. Samt att man ser till att få in mer fibrer och mättande livsmedel från annat håll än brödet.

För att skapa en långsiktig förändring krävs dock mer än ett schema. Det är få som kan vara bunden till ett kostschema under allt för lång tid. Därmed bör även kostschemat kombineras med vägledning och coachning. Det är viktigt att du skapar en förståelse för varför du bör äta på ett visst sätt. Det krävs tid och engagemang och innebär att du också behöver planera och ta egna beslut. Dock är detta samtidigt en investering där du har möjlighet att skapa hälsosamma och hållbara matvanor. På det sättet kan du också komma ifrån nackdelen vad gäller att du känner dig vilsen när du inte kan följa upplägget som står i själva schemat. 

Är kostschema något för alla?

Att följa ett kostschema kan vara till stor hjälp för vissa individer som tycker att det känns skönt att ha något att följa och få ökad kunskap om hur mycket de bör äta. Men för andra räcker det gott och väl med enklare justeringar i nuvarande kosthållning såsom att byta ut vissa livsmedel, äta mer av vissa och mindre utav andra. För dig som väljer att följa ett kostschema brukar det som regel vara en fördel att kombinera det med vägledning och coachning från den som satt samman ditt upplägg. I det fallet är en ytterligare rekommendation att våga fråga för att skapa ökad kunskap. Är du osäker på hur du ska tänka när du äter på restaurang? Hur bör du tänka när det kommer till utrymmesmat och tomma kalorier? Hur bör du tänka vad gäller måltidsordning? Därtill kan det vara bra att lägga märke till hur mycket mat du lägger upp på tallriken för att därefter med ögonmått kunna bedöma hur mycket mat som är lagom för dig och att öva på att sätta samman egna måltider, anpassade efter dig, för att på sikt skapa allt med frihet med maten. 

För dig som på egen hand vill lära dig mer om kost och hur du kan anpassa kosten efter dig och dina behov är ett ytterligare tips min E-bok: Kostkoll, hälsa och motivation vilken du kan beställa här


Photo by Sam Abtahi on Unsplash


Liknande artiklar
Hur många ägg är det okej att äta på en dag

Jacob och Erik diskuterar melodifestivalen, maximalt intag av ägg och huruvida kolhydratsuppladdning kan förbättra prestationen på gymmet i veckans avsnitt av Hälsoveckan by Tyngre.

4 feb. 2025

Äter du för lite – och därför inte går ner i vikt?

Har du hört att om du äter för lite så slutar du gå ner i vikt? Att kroppen hamnar i svältläge och håller fast vid fettet? Det låter dramatiskt, men är det sant?

3 feb. 2025

Hur du hittar bra personer att följa kring träning, kost och hälsa

Jacob Gudiol förklarar hur du hittar bra personer att följa på sociala medier samt listar sina favoriter på Instagram, Threads, X, Bluesky och Youtube!

Jacob Gudiol

20 jan. 2025

Regeringen ber Livsmedelsverket fundera lite extra kring kostråden runt kött

Erik och Jacob önskar er lyssnare god jul genom att diskutera kostråd och medicinska genombrott.

24 dec. 2024

Hur du känner igen en dålig influencer

I avsnitt 150 förbereder Jacob och Erik dig inför 2025 genom att lista 9 faktorer som de anser ofta märker ut influensers som ofta delar dålig information eller ofta för in sina följare på trams som bara kostar följarna tid och pengar.

17 dec. 2024

Allt du behöver veta kring de nya fetmamedicinerna

Fetmamediciner, alla snackar om fetmamediciner. Målet med artikeln är att ge dig en grundlig genomgång av två nya och effektiva fetmamediciner, semaglutid och tirzepatid, samt deras effekter och biverkningar.

Jacob Gudiol

14 dec. 2024

Effekter från 12 månader med periodisk fasta och styrketräning

För något år sedan skrev jag en artikelserie här på Tyngre om periodisk fasta och andra former av längre fasta. Här är vad lite nyare forskning kommit fram till.

Jacob Gudiol

10 dec. 2024

Det hopplösa i att försöka ta fram en personlig GI-lista

I avsnitt 149 av Hälsoveckan by Tyngre diskuterar Jacob och Linnea en nypublicerad studie med en tillhörande ledartextsom handlar om osäkerheten i enskilda blodsockermätningar med kontinuerliga blodsockermätare.

10 dec. 2024

Våra fettceller minns om vi någon gång varit feta

I avsnitt 147 av Hälsoveckan by Tyngre diskuteras en ny studie i Nature där man har tittat på fettcellerna hos människor och möss när de burit på olika mängder fettmassa.

26 nov. 2024

Nicklas Neuman om forskning, fotboll och nya bokprojektet

Nicklas Neuman, den riktiga kostdoktorn, gästar oss för att prata om bland annat Degerfors väg tillbaka till Allsvenskan, om lukt- och smakavvikelser post-covid och om den nya boken som han nu skriver tillsammans med Jacob Gudiol.

14 nov. 2024

Riksmaten – barn och bikarbonat som gråzonspreparat

Livsmedelsverket har i dagarna släppt Riksmaten småbarn och Jacob och Erik försöker komma diskutera sig fram till vad man kan få ut av en sådan undersökning.

29 okt. 2024

Är det bättre med vanlig cola än light till små barn?

Jacob och Erik diskuterar i det här avsnittet ett viralt inlägg på sociala medier där det påstås att det är bättre att ge barn sockersötad cola än lightvarianten.

22 okt. 2024

Sveriges uppdaterade kostråd

Linnea, Erik och Jacob lägger denna vecka allt krut på att diskutera de nya förslagen till kostråd som Livsmedelsverket presenterade på en presskonferens under förra veckan.

1 okt. 2024

Olika nordiska länder har olika kostråd till gravida

Linnea är tillbaka från sommarsemestern och tillsammans med Erik och Jacob diskuteras skillnaderna i kostråd till gravida som finns mellan Sverige och Finland.

3 sep. 2024

Mer viktökning som ung än som medelålders

Mycket talar för att vår förmåga att hålla vikten inte försämras av vår ålder. Det kan faktiskt vara precis tvärtom.

Jacob Gudiol

23 aug. 2024

Vad vet vi kring hur kosten påverkar immunförsvaret?

Jacob och Wille försöker svara på tre lyssnarfrågor i avsnitt 457 av Tyngre Träningssnack.

14 aug. 2024

En diet personligt anpassad efter proteomet vs vanlig medelhavskost

Jacob och Erik diskuterar en studie där man testat en personligt anpassad diet mot en mer generisk medelhavskost.

30 juli 2024

Alex Danielsson gästar om träning efter 45

Jossan tog sommarlov, så detta avsnitt gästas av Alex Danielsson. De pratar om deras favoritställe, Vemdalen, och njuter av lite fredagsmys med champagne.

19 juli 2024

Svenskar äter fortfarande för mycket salt, socker och mättat fett

I avsnitt 126 av Hälsoveckan by Tyngre diskuterar Jacob, Caroline och Erik Livsmedelsverkets nya undersökning ”Matkorgen 2022”.

2 juli 2024

Mer träning ger större vadmuskler

Vadmusklerna svarar bättre på hög volym - i alla fall kortsiktigt.

Jacob Gudiol

12 maj 2024

Hur du läser en ingrediensförteckning och näringsvärdetabell

Jacob, Erik och Caroline förklarar vad du kan ha för nytta av en ingrediensförteckning och näringsvärdetabell.

19 mars 2024

Du får troligen inga speciella effekter från din fasta

Det har varit i princip omöjligt att missa all hype kring fasta de senaste 5 åren. Men hur effektivt är det egentligen?

Jacob Gudiol

14 mars 2024

Toppar av blodsocker, blodfetter och inflammation efter en måltid

Linnea och Jacob diskuterar vad som händer timmarna efter det att du har ätit en måltid, under den så kallade postprandiella fasen.

12 mars 2024

Om serien om ultraprocessad mat i SvD

I avsnitt 108 diskuteras en artikelserie på hittills tre delar kring ultraprocessad mat som har publicerats i Svenska Dagbladet de senaste veckorna.

27 feb. 2024

Det du behöver veta kring ultraprocessad mat idag

Jacob och Wille diskuterar termen ultraprocessad mat och den forskning som finns kring det idag.

21 feb. 2024

Nutritionsforskning är svårt och får för lite forskningspengar

I avsnitt 107 diskuterar Jacob, Linnea och Erik olika utmaningar som finns kring nutritionsforskning idag.

20 feb. 2024

Hur screening och förebyggande tester kan göra så du mår sämre

Med det nya året kommer många personers ambitioner att börja om på nytt med fokus på hälsa och välmående. Hur relevant är det då med hälsotester och screeningar?

Jacob Gudiol

13 feb. 2024

Veganer som äter kött i smyg

Caroline, Jacob och Erik diskuterar två nyhetsartiklar från veckan som har gått. En i SvD som handlar om veganer som i smyg börjat äta kött igen.

23 jan. 2024

Tips för att fortsätta med träningen på längre sikt

Träning påstås få människor att må bättre. Så hur gör vi då för att få folk att fortsätta med det? Jacob Gudiol väger in i frågan.

Jacob Gudiol

15 jan. 2024

Dr Neuman om vad som verkligen betyder nåt

Besök av Nicklas Neuman, där vi snackar om den faktiska betydelsen av ett antal olika kostaspekter. Både för hälsa & för presstation.

11 dec. 2023

Julmatspecial med Karoline Pettersson

Vi tar den positiva vägen till julbordet och låter oss lotsas av solskenet Karoline Pettersson. Favoriter, måsten, personliga anpassningar och rätter vi inte ens tar i med tång.

27 nov. 2023

Så skapar du en balanserad kost – tips och råd!

När det kommer till att äta hälsosamt är balans en viktig faktor. Balans handlar delvis om att få i sig lagom mycket av olika näringsämnen och lagom mycket energi.

Lova Molin

17 okt. 2023

Omega-3 index – är det värt att bry sig om?

Det senaste året har jag märkt av en ökning när det gäller intresset kring något som kallas för omega-3 index. Här förklarar jag lite vad det är.

Jacob Gudiol

16 okt. 2023