Fördelar med mindful eating

Fördelar med mindful eating. Att sitta ner och vara närvarande när vi äter är en utmaning för många. Lova Molin ger dig några bra tips.

Lova Molin

Fördelar med mindful eating. Att sitta ner och vara närvarande när vi äter är en utmaning för många. Samtidigt är det just det som behövs för många i strävan att må bra och/eller för att lyckas med en viktminskning. 

Mindful eating handlar om att medvetandegöra ätandet och vad som påverkar ätandet. Syftet är att bli medveten om vad du äter, hur du äter, hur du påverkas av vad du äter och varför du äter.

Fördelar med mindful eating

Det finns många fördelar med att äta medvetet. Medvetet ätande kan hjälpa dig att välja bort oönskat ätande, exempelvis småätande och överätande samtidigt som du är mer närvarande när du äter och kan njuta av maten. Många upplever sig mer behagligt mätta och blir bättre på att känna skillnad på hunger och mättnad.

Idag är det även många som är trötta på dieter eller på att räkna kalorier och är i behov av ett nytt tillvägagångssätt. Då kan det hjälpa att flytta fokus från vad man äter till HUR man äter maten och bli bättre på att lyssna in kroppens signaler. Medvetet ätande handlar snarare om att lära känna din kropp och din kropps behov. Genom att öva på att äta medvetet kan du lättare känna skillnad mellan hunger, mättnad och sug. Det kommer också kunna bidra till att du äter när du verkligen är hungrig. 

Så går du tillväga för att äta mer medvetet

Var i nuet, inte i nästa tugga:

Äter man något gott eller är riktigt hungrig tenderar hjärnan att säga åt oss att skynda oss att äta eftersom den vill ha mer. Istället för att hänga på och redan tänka på nästa bit när du är inne på din första, njut av det du har i munnen. 

Genom att vara medveten om vad du äter här och nu kommer du att njuta mer av det du äter och faktiskt hinna uppfatta mättnadssignaler bättre. Du får alltså både njuta och känna dig mer nöjd. 

Ät medvetet:

Ät medvetet under hela måltider – skippa mobiltelefonen, TV:n, tidningen och datorn. När du väl ska äta din måltid i lugn och ro - gör det medvetet och aktivera alla dina sinnen.Syn, hörsel, smak, lukt och känsel. Prova att kanske blunda eller hålla för näsan och se ifall det gör någon skillnad? Återgå sedan till att aktivera alla sinnen igen. 

Lär känna hunger och mättnad:

Att lyssna på kroppens signaler borde vara en självklarhet. Tyvärr har många av oss tappat bort denna förmåga. Du ska alltså försöka bli medveten om kroppens signaler. Utvärdera din känsla under dagen. 

1 = UTSVULTEN

2 = HUNGRIG

3 = NÖJD

4 = MÄTT

5 = PROPPMÄTT

De flesta mår bra av att ligga mellan 3 och 4 under hela dagen. På 3 efter mellanmål och kvällsmål och på 4 efter frukost, lunch och middag. Utvärdera din känsla efter dina måltider. Genom att lära känna hungerkänslor blir det också lättare att upptäcka dem i tid och äta när vi är lagom hungriga. Annars kan det lätt leda till att vi blir överdrivet hungriga och då har svårt att kontrollera ätandet. 

Fördelar med mindful eating – avslutningsvis

Det finns många som skulle må bättre av att sakta ner och att äta mer medvetet. Det är dock lättare sagt än gjort. Att lyckas med att äta mer medvetet är en process där du behöver styra om vanor och ändra på ett inlärt beteende. Det är en process där de flesta emellanåt faller ur sina nya vanor. Med tiden kommer vanorna att sätta sig, det blir ett beteende din kropp utför utan att du knappt är medveten om det. I början kräver det energi, på sikt blir det lättare och går på autopilot. Låt det ta tid och sätt upp en plan för hur du ska förändra ditt inlärda beteende på lång sikt om du vill börja äta mer medvetet. 


Mer från Lova

Photo by Pablo Merchán Montes on Unsplash


Liknande artiklar
Att undvika vid viktnedgång med KP

Favoriten Karoline Petersson hjälper oss att reda ut några av de fenomen man bör hålla sig långt ifrån ifall man vill gå ner i vikt.

4 mars 2024

Julmatspecial med Karoline Pettersson

Vi tar den positiva vägen till julbordet och låter oss lotsas av solskenet Karoline Pettersson. Favoriter, måsten, personliga anpassningar och rätter vi inte ens tar i med tång.

27 nov. 2023

Så skapar du en balanserad kost – tips och råd!

När det kommer till att äta hälsosamt är balans en viktig faktor. Balans handlar delvis om att få i sig lagom mycket av olika näringsämnen och lagom mycket energi.

Lova Molin

17 okt. 2023

Omega-3 index – är det värt att bry sig om?

Det senaste året har jag märkt av en ökning när det gäller intresset kring något som kallas för omega-3 index. Här förklarar jag lite vad det är.

Jacob Gudiol

16 okt. 2023

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Voldemort härjar på sociala medier

Caroline är äntligen tillbaka efter arbete och semester. Denna gång tar hon också upp en helt personlig åsikt som hon tyckte att hon ville förmedla till alla er lyssnare.

19 sep. 2023

Hur nyttigt är det egentligen?

Lova Molin sänder oss här några tänkvärda insikter om vad du behöver ta hänsyn till när du ska värdera kvaliteten i vad du äter.

Lova Molin

13 aug. 2023

Mat för att bygga muskler

Vilka delar i kosten är viktigast när det kommer till att bygga muskler? Lova Molin ger dig all information du behöver.

Lova Molin

25 juni 2023

Så grillar du hälsosamt och gott – dietisten tipsar!

Sommaren är här vilket också innebär säsong för att grilla. När det kommer till grillen finns det många nyttiga grillalternativ.

Lova Molin

2 juni 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

Hälsosamma och billiga livsmedel – Dietisten tipsar

Att hålla koll på priserna i mataffären är extra aktuellt just nu. Maten har blivit dyrare och för många svider de höjda matkostnaderna i plånboken.

Lova Molin

28 mars 2023

3 tips på hur du får i dig mer protein

Protein hjälper oss att skydda de muskler vi har och gör också att vi får enklare att bygga nya. Protein är därmed muskelmassans bästa vän.

Alex Danielsson

11 feb. 2023

Socker och hälsa

Socker är ett mycket omdiskuterat ämne inom området kost och hälsa. Men vad händer egentligen i kroppen när vi äter socker?

Lova Molin

25 jan. 2023

Lär dig tyda innehållsförteckningen

För att kunna göra medvetna val när det kommer till kosten är det bra att kunna tyda innehållsförteckningen.

Lova Molin

3 jan. 2023

Så lyckas du gå ner i vikt!

Snart nytt år med nya målsättningar, som att kanske ta sig ner i vikt. Här är 7 tips från dietisten Lova Molin som hjälper dig på vägen.

Lova Molin

28 nov. 2022

Du kan bli lurad till att inte längre tåla saker

Så kan vi påverkas att tro att vi hux flux inte tål vissa saker längre. Bara för att någon vill sälja nåt som "ordnar" till det igen.

Jacob Gudiol

21 nov. 2022

Sömnens påverkan på övervikt – med Christian Benedict

Hur mycket behöver vi sova egentligen och påverkar sömnen vår vikt? Vi reder ut detta och massa mer med sömnforskaren Christian Benedict.

14 nov. 2022

Anki Sundin om nya näringsrekommendationer

Vår absoluta favorit Anki Sundin tar sig tid för att diskutera de nya nordiska näringsrekommendationerna som är på ingång.

14 nov. 2022

Vitamintillskott – behövs det?

När det kommer till kostrelaterade frågeställningar är ofta svaret ”det beror på”. Detta gäller även för tillskott.

Lova Molin

27 okt. 2022

Sofia från Frisk & Fri tillbaka!

Sofia från Frisk & Fri, riksföreningen mot ätstörningar, är tillbaka för att berätta mer om resultaten från studien om ätstörningar.

17 okt. 2022

6 myter om kost

Kost och hälsa är ett område där vi också finner väldigt många olika myter. Här slår Lova Molin hål på 6 av dem.

Lova Molin

21 sep. 2022

En introduktion kring protein med extra fokus på protein vid träning

Protein är ämnet för dagen i veckans Hälsoveckan by Tyngre. Linnea Bärebring ersätts i det här avsnittet med dietist Filip Wattström.

16 aug. 2022

Karoline Pettersson om vad du bör äta

Den soligaste av dem alla – Karoline Pettersson – gästar podden för att berätta om vad vi bör äta mer av.

23 juni 2022

Så sköter du sommarkosten

Sommaren närmar sig vilket för många innebär semester och resor. När det kommer till maten upplever många att det blir svårare att äta hälsosamt samt att hålla rutiner vad gäller kosten.

Lova Molin

1 juni 2022

Carinas 4 tips för sommarformen

Så tar du dig i form, snabbt och enkelt. Vi lät en av våra främsta "artister" inom området ge oss sina bästa tips.

Alex Danielsson

30 maj 2022

Mer Anki till folket!

Fullt spett när favoriten Anki Sundin stannar till för att prata om bland annat fasta, food matrix och biotillgänglighet.

12 maj 2022

Fördelar med mindful eating

Fördelar med mindful eating. Att sitta ner och vara närvarande när vi äter är en utmaning för många. Lova Molin ger dig några bra tips.

Lova Molin

8 maj 2022

Är ägg nyttigt eller onyttigt?

Är ägg nyttigt eller onyttigt? Bland annat den frågan diskuteras i veckans avsnitt av Hälsoveckan by Tyngre.

19 apr. 2022

Protein – kroppens byggstenar

Protein – kroppens byggstenar är ett omtalat näringsämne, särskilt när det kommer till träning och träningsresultat. Men vad är egentligen protein? Och hur mycket behöver vi?

Lova Molin

14 apr. 2022

500 gram jordgubbar om dagen i en månad gav bättre blodfetter

500 gram jordgubbar om dagen i en månad gav bättre blodfetter. Ny studie (om än bristfällig) ger vissa indikationer.

Jacob Gudiol

25 mars 2022

Proteinbak med Fanny Roethlisberger

Möt den inspirerande och superkompetenta matkreatören Fanny Roethlisberger.

21 feb. 2022

Kolhydrater – vän eller fiende?

Har du ett komplicerat förhållande till kolhydrater? Är det rentav något du undviker för att inte lägga på dig fettmassa eller för att gå ner i vikt?

Lova Molin

15 feb. 2022

Kan man boosta sitt immunförsvar?

Man kan nu läsa massor om hur vi kan stärka immunförsvaret. Många råd funkar dock inte och dyra tillskott bidrar oftast inte alls till immunförsvaret.

Lova Molin

1 feb. 2022