Så lyckas du med vegetarisk kost

Lova Molin lär dig här grunderna för vegetarisk kost.

Lova Molin


Det är många som idag vill minska sin köttkonsumtion eller kanske utesluta animaliska livsmedel helt. För den som inte är van att äta vegetariskt kan det vara svårt att veta vad man ska ersätta köttet med samt vad man bör tänka på för att få i sig tillräckligt av alla näringsämnen. 

Jag tänkte börja med att reda ut begreppet vegetarian

Vegetarian

En vegetarian äter enbart föda som härstammar från växtriket, enligt Nationalencyklopedins definition. I folkmun likställs vegetarianer ofta med lakto-ovo-vegetarianer, med andra ord de som inte äter kött, fisk, skaldjur eller fågel, men fortfarande äter ägg och mejeriprodukter. Så behöver dock ej vara fallet, utan en vegetarian kan även utesluta ägg och mejeriprodukter. 

Flexitarian

En flexitarian försöker få in så mycket vegetabilisk kost i vardagen som möjligt, men utesluter inte kött helt. 

Lakto-ovo-vegetarian

Den som är lakto-ovo-vegetarian äter ägg, vegetabilier och mejeriprodukter, men utesluter kött, fågel, fisk och skaldjur.Det finns även de som kallar sig ovo-vegetarianer vilka äter ägg men inte mejeriprodukter och lakto-vegetarianer vilka äter mejeriprodukter men inte ägg).

Pescetarian

Pescetarianer äter inte rött kött eller fågel men utesluter varken fisk, skaldjur, ägg eller mejeriprodukter.

Vegan

Vegansk mat innehåller inte några inslag från djurriket. Varken kött, fisk, fågel, skaldjur, mejeriprodukter, ägg, gelatin eller honung. Veganism brukar ofta beskrivas som en livsstil som sträcker sig utanför kosthållningen.

Veganska produkter från Tyngre hittar du här.

Vegetarisk kost och hälsa

Vi vet att det finns stora hälsovinster med att äta mycket grönsaker, frukt, baljväxter och annan mat från växtriket. Vegetarisk mat kan innehålla nästintill alla näringsämnen kroppen behöver. Men ju fler livsmedel man undviker, desto viktigare att de livsmedel man väl äter innehåller den näring man behöver. En vegetarisk kost kan vara väldigt hälsosam eller väldigt ohälsosam beroende på dina livsmedelsval. Både bönor och chips är vegetariska. Att något är vegetariskt är inte det som avgör om något är hälsosamt eller inte. 

Så tillgodoser du ditt näringsbehov som vegetarian

För att tillgodose sitt näringsbehov är det bra att äta varierat. Detta gäller även för den som inte är vegetarian. Livsmedel som är bra att lägga fokus på som vegetarian är:

  1. Baljväxter, som bönor, ärter, linser, tofu eller andra sojaprodukter
  2. Fullkornsprodukter, till exempel havregryn, korngryn, råris, fullkornsbröd och/eller fullkornspasta
  3. Grönsaker och rotfrukter
  4. Frukt och bär
  5. Rapsolja och rapsoljebaserade matfetter
  6. Berikade vegetabiliska drycker eller lättmjölk och magra mejeriprodukter för den som inkluderar mejeriprodukter i sin kost.

Något som är omdiskuterat är proteinintaget för den som endast äter vegetabilier. Men det finns många vegetariska livsmedel som innehåller protein. Några exempel är baljväxter såsom bönor, liner, ärtor, tofu och andra sojaprodukter, quinoa, nötter, frön och fullkornsprodukter. Baljväxter och spannmål kompletterar varandra och ger en bra kombination av aminosyror. Därmed är det bra att äta både baljväxter och spannmål dagligen. Det gäller framförallt för den som utesluter animaliska livsmedel helt. 

När det kommer till fett kan behovet av omega 3 vara svårt att tillgodose då en av våra främsta källor till omega 3 är fet fisk. För att öka upp intaget av omega 3 kan det vara bra att använda rapsolja i matlagningen. Andra källor till omega 3 är valnötter och vissa alger. 

Nedan har jag även sammanställt en lista med de vitaminer och mineraler som kan vara bra att hålla extra koll på om man väljer att utesluta animaliska livsmedel då de främst finns i animaliska livsmedel. 

Vitamin B12

Behövs för cellernas ämnesomsättning, bildning av blodkroppar samt för nervsystemets funktion. Bland vegetabiliska livsmedel finns vitamin B12 endast i berikade produkter som havre- och sojadryck. Utöver det finns inga tillförlitliga källor. Den som utesluter animaliska livsmedel helt bör därmed ta tillskott av vitamin B12, då det krävs 5 dl berikad dryck per dag för att tillgodose behovet av vitamin B12. 

D-vitamin

Behövs för reglering av kalkbalansen i skelett och tänder. Vi får i oss vitamin D genom solen men under vinterhalvåret täcker inte solen vårt behov av vitamin D. Det finns vegetabiliska produkter som är berikade med vitamin D såsom havre- och sojadryck. Vissa svampar, såsom kantareller kan också bidra till med vitamin D. Det kan dock vara svårt att tillgodose behovet av vitamin D och därmed behövs ofta tillskott för den som utesluter animaliska livsmedel.

Riboflavin

Även kallad vitamin B2 och hjälper kroppen att bryta ner kolhydrat, fett och protein. Baljväxter, gröna bladgrönsaker och fullkornsprodukter innehåller riboflavin. Vissa drycker berikas också med riboflavin, exempelvis havre- och sojadryck.

Vitamin B6

Behövs för proteinomsättning och nervernas funktion. Vitamin B6 finns i mjölkprodukter för den som konsumerar det, men även i baljväxter, gröna bladgrönsaker, bröd och andra fullkornsprodukter, potatis, frukt, bär, mandel, vetegroddar och sesamfrön.

Jod

Behövs för normal funktion av ämnesomsättningen. Bra källor till jod är joderat salt, vilket också rekommenderas för den som inte är vegetarian. Även alger innehåller jod men i varierande mängder och kan i vissa fall nå skadliga nivåer. 

Järn

Behövs för transport av syre och elektroner i kroppen samt ingår i en del enzymer. Vegetabiliska källor till järn är gröna bladgrönsaker, baljväxter, fullkornsprodukter, sojaprodukter, nötter, frön (särskilt pumpafrön) och torkad frukt. Upptaget av vegetabiliskt järn är något sämre än animaliskt järn, men genom att äta något C-vitaminrikt till måltiden tas järnet bättre upp. C-vitamin finns i de flesta grönsaker, frukter och bär. 

Fullkornsprodukter vilka också innehåller järn innehåller även fytinsyra, vilket är ett ämne som gör det svårare för kroppen att ta upp järn. Även kalcium och kaffe kan hämma upptaget och därmed är det bra att undvika kaffe i samband med en järnrik måltid. 

Kalcium

Behövs för skelettet, tänderna, blodet och nervsystemet. Berikade drycker såsom havre och sojadryck, baljväxter, gröna bladgrönsaker, nötter och frön är exempel på vegetabiliska källor till kalcium. 

Selen

Selen finns främst i mat från djurriket. Därför bör den som äter vegetariskt hitta andra selenkällor. Baljväxter, bovete och nötter är viktiga selenkällor för vegetarianer. Mjölk och ägg bidrar med selen för den som äter det.

Zink

Zink är viktigt för vårt immunförsvar och ingår i ett stort antal enzymer som påverkar omsättningen av kolhydrater, fett och protein. Exempel på zinkrika livsmedel är fullkornsprodukter, nötter, frön, och baljväxter. Det zink som finns i vegetabilisk mat är svårare för kroppen att ta upp. Precis som för järn kan fytinsyra som finns i fullkornsprodukter försvåra upptaget av zink. 

Sammanfattningsvis finns det en rad med vitaminer och mineraler att hålla koll på. Samtidigt kommer du väldigt långt på att utfå från de 6 punkter i listan över livsmedel som är bra att fokusera på som vegetarian samt genom att äta mycket grönsaker. Vad gäller vegetariska ersättningsprodukter varierar dessa mycket i innehåll, så ta gärna en titt på innehållsförteckningen. Några av mina favoriter när det kommer till vegetariska produkter är:

Tofu

Tofu görs på sojabönor och innehåller ungefär 8 gram protein per 100 gram. Tofu är relativt lätt att ersätta kött med i olika maträtter. 

Tempeh

Görs också på sojabönor, men är i detta fall fermenterade och innehåller ca 19 gram protein per 100 gram. De har en lite grynigare textur än tofu och passar bra i exempelvis sallad. 

Qourn

Är baserat på svamp, men är inte helt vegetariskt då det innehåller äggvita. Quorn finns bland annat som färs och bitar och kan ersätta kött i vegetariska måltider. Passar bra i exempelvis grytor. 

Vegetarisk Pasta Bolognese

Avslutningsvis vill jag bjuda på ett recept på en god vegetarisk Pasta Bolognese! 

INGREDIENSER – 4 portioner:

4 portioner okokt pasta
325 g sojafärs
1 msk olivolja
1 gul lök
2 bitar vitlök
1 tsk citronjuice
40 g soltorkade tomater
2 burkar (800 g) krossade tomater
2 st (140 g) morot
150 g sojabönor
1 tsk basilika
1 tsk timjan
2 tsk oregano
Salt och peppar
1 st vegetarisk buljongtärning
2 st lagerblad

Gör så här:

1. Koka pasta enligt anvisningarna på förpackningen.
2. Skala och hacka lök och vitlök. Stek i olivolja med sojafärs och citronjuice tills färsen är genomstekt.
3. Halvera oliver och soltorkad tomat, tillsätt dem i färsen. Sänk värmen och tillsätt krossade tomater.
4. Skala och skiva morot, tillsätt morot och gröna ärtor i färsen.
5. Addera kryddor samt buljongtärning samt placera lagerbladen på toppen av såsen så att de nästan täcks.
6. Låt koka i cirka 15 minuter. Servera med den kokta pastan.

Lycka till!


Photo by Julia Joppien on Unsplash


Liknande artiklar
Att undvika vid viktnedgång med KP

Favoriten Karoline Petersson hjälper oss att reda ut några av de fenomen man bör hålla sig långt ifrån ifall man vill gå ner i vikt.

4 mars 2024

Julmatspecial med Karoline Pettersson

Vi tar den positiva vägen till julbordet och låter oss lotsas av solskenet Karoline Pettersson. Favoriter, måsten, personliga anpassningar och rätter vi inte ens tar i med tång.

27 nov. 2023

Så skapar du en balanserad kost – tips och råd!

När det kommer till att äta hälsosamt är balans en viktig faktor. Balans handlar delvis om att få i sig lagom mycket av olika näringsämnen och lagom mycket energi.

Lova Molin

17 okt. 2023

Omega-3 index – är det värt att bry sig om?

Det senaste året har jag märkt av en ökning när det gäller intresset kring något som kallas för omega-3 index. Här förklarar jag lite vad det är.

Jacob Gudiol

16 okt. 2023

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Voldemort härjar på sociala medier

Caroline är äntligen tillbaka efter arbete och semester. Denna gång tar hon också upp en helt personlig åsikt som hon tyckte att hon ville förmedla till alla er lyssnare.

19 sep. 2023

Hur nyttigt är det egentligen?

Lova Molin sänder oss här några tänkvärda insikter om vad du behöver ta hänsyn till när du ska värdera kvaliteten i vad du äter.

Lova Molin

13 aug. 2023

Mat för att bygga muskler

Vilka delar i kosten är viktigast när det kommer till att bygga muskler? Lova Molin ger dig all information du behöver.

Lova Molin

25 juni 2023

Så grillar du hälsosamt och gott – dietisten tipsar!

Sommaren är här vilket också innebär säsong för att grilla. När det kommer till grillen finns det många nyttiga grillalternativ.

Lova Molin

2 juni 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

Hälsosamma och billiga livsmedel – Dietisten tipsar

Att hålla koll på priserna i mataffären är extra aktuellt just nu. Maten har blivit dyrare och för många svider de höjda matkostnaderna i plånboken.

Lova Molin

28 mars 2023

3 tips på hur du får i dig mer protein

Protein hjälper oss att skydda de muskler vi har och gör också att vi får enklare att bygga nya. Protein är därmed muskelmassans bästa vän.

Alex Danielsson

11 feb. 2023

Socker och hälsa

Socker är ett mycket omdiskuterat ämne inom området kost och hälsa. Men vad händer egentligen i kroppen när vi äter socker?

Lova Molin

25 jan. 2023

Lär dig tyda innehållsförteckningen

För att kunna göra medvetna val när det kommer till kosten är det bra att kunna tyda innehållsförteckningen.

Lova Molin

3 jan. 2023

Så lyckas du gå ner i vikt!

Snart nytt år med nya målsättningar, som att kanske ta sig ner i vikt. Här är 7 tips från dietisten Lova Molin som hjälper dig på vägen.

Lova Molin

28 nov. 2022

Du kan bli lurad till att inte längre tåla saker

Så kan vi påverkas att tro att vi hux flux inte tål vissa saker längre. Bara för att någon vill sälja nåt som "ordnar" till det igen.

Jacob Gudiol

21 nov. 2022

Sömnens påverkan på övervikt – med Christian Benedict

Hur mycket behöver vi sova egentligen och påverkar sömnen vår vikt? Vi reder ut detta och massa mer med sömnforskaren Christian Benedict.

14 nov. 2022

Anki Sundin om nya näringsrekommendationer

Vår absoluta favorit Anki Sundin tar sig tid för att diskutera de nya nordiska näringsrekommendationerna som är på ingång.

14 nov. 2022

Vitamintillskott – behövs det?

När det kommer till kostrelaterade frågeställningar är ofta svaret ”det beror på”. Detta gäller även för tillskott.

Lova Molin

27 okt. 2022

Sofia från Frisk & Fri tillbaka!

Sofia från Frisk & Fri, riksföreningen mot ätstörningar, är tillbaka för att berätta mer om resultaten från studien om ätstörningar.

17 okt. 2022

6 myter om kost

Kost och hälsa är ett område där vi också finner väldigt många olika myter. Här slår Lova Molin hål på 6 av dem.

Lova Molin

21 sep. 2022

Karoline Pettersson om vad du bör äta

Den soligaste av dem alla – Karoline Pettersson – gästar podden för att berätta om vad vi bör äta mer av.

23 juni 2022

Så sköter du sommarkosten

Sommaren närmar sig vilket för många innebär semester och resor. När det kommer till maten upplever många att det blir svårare att äta hälsosamt samt att hålla rutiner vad gäller kosten.

Lova Molin

1 juni 2022

Carinas 4 tips för sommarformen

Så tar du dig i form, snabbt och enkelt. Vi lät en av våra främsta "artister" inom området ge oss sina bästa tips.

Alex Danielsson

30 maj 2022

Fördelar med mindful eating

Fördelar med mindful eating. Att sitta ner och vara närvarande när vi äter är en utmaning för många. Lova Molin ger dig några bra tips.

Lova Molin

8 maj 2022

Är ägg nyttigt eller onyttigt?

Är ägg nyttigt eller onyttigt? Bland annat den frågan diskuteras i veckans avsnitt av Hälsoveckan by Tyngre.

19 apr. 2022

Protein – kroppens byggstenar

Protein – kroppens byggstenar är ett omtalat näringsämne, särskilt när det kommer till träning och träningsresultat. Men vad är egentligen protein? Och hur mycket behöver vi?

Lova Molin

14 apr. 2022

500 gram jordgubbar om dagen i en månad gav bättre blodfetter

500 gram jordgubbar om dagen i en månad gav bättre blodfetter. Ny studie (om än bristfällig) ger vissa indikationer.

Jacob Gudiol

25 mars 2022

Proteinbak med Fanny Roethlisberger

Möt den inspirerande och superkompetenta matkreatören Fanny Roethlisberger.

21 feb. 2022

Kolhydrater – vän eller fiende?

Har du ett komplicerat förhållande till kolhydrater? Är det rentav något du undviker för att inte lägga på dig fettmassa eller för att gå ner i vikt?

Lova Molin

15 feb. 2022

Kan man boosta sitt immunförsvar?

Man kan nu läsa massor om hur vi kan stärka immunförsvaret. Många råd funkar dock inte och dyra tillskott bidrar oftast inte alls till immunförsvaret.

Lova Molin

1 feb. 2022

Carina om onlinecoachning

Carina bjuds in i studion för att snacka om det allmänna fitnessläget och om vad man ska tänka på när man ska anlita en coach.

17 jan. 2022

Fett och fettkvalitet

Lova Molin lägger grunderna för ett sunt och smart synsätt på fett.

Lova Molin

30 dec. 2021