Så lyckas du med vegetarisk kost

Lova Molin lär dig här grunderna för vegetarisk kost.

Lova Molin


Det är många som idag vill minska sin köttkonsumtion eller kanske utesluta animaliska livsmedel helt. För den som inte är van att äta vegetariskt kan det vara svårt att veta vad man ska ersätta köttet med samt vad man bör tänka på för att få i sig tillräckligt av alla näringsämnen. Jag tänkte börja med att reda ut själva begreppet vegetarisk kost.

Vegetarisk kost kan se olika ut beroende på vilka animaliska livsmedel som inkluderas eller utesluts. Den mest strikta formen består enbart av mat från växtriket. En lakto-vegetarisk kost innebär att man äter vegetabiliska livsmedel samt mjölkprodukter, men inte ägg eller kött. Något som är vanligt är att äta en lakto-ovo-vegetarisk kost, där man kombinerar växtbaserad mat med både mejeriprodukter och ägg, men undviker kött, fågel och fisk.

Veganska produkter från Tyngre hittar du här.

Vegetarisk kost och hälsa

Det finns stora hälsovinster med att äta mycket grönsaker, frukt, bär baljväxter, fullkornsprodukter och annan mat från växtriket. Men ju fler livsmedel man utesluter, desto svårare kan det bli att tillgodose sitt behov av alla näringsämnen. En växtbaserad kost kan vara mycket hälsosam, men också mindre hälsosam, beroende på vilka livsmedel man väljer. Både bönor och chips är vegetariska, men bara för att något är vegetariskt betyder det inte att det automatiskt är hälsosamt eller näringsrikt. Studier har vidare visat att personer som äter vegetarisk kost tenderar att ha bättre värden på till exempelvis blodtryck, blodfetter och kroppsvikt. Samtidigt har man i många fall inte tagit hänsyn till andra livsstilsfaktorer, såsom fysisk aktivitet eller alkoholkonsumtion. Det gör att resultaten inte med säkerhet kan tolkas som ett orsakssamband.

Så tillgodoser du ditt näringsbehov som vegetarian

För att täcka sitt näringsbehov är det viktigt att äta varierat, vilket är något som gäller oavsett om man är vegetarian eller inte. Som vegetarian är det särskilt bra att fokusera på livsmedel som baljväxter, grönsaker, fullkornsprodukter, frukt, bär, rapsolja samt berikade växtbaserade drycker. Genom att inkludera dessa i kosten kan man i många fall få i sig nästan alla näringsämnen kroppen behöver.

Det är dock viktigt att känna till att den som utesluter alla animaliska livsmedel oftast behöver ett tillskott av vitamin B12, alternativt säkerställa intaget via berikade växtbaserade drycker. Även vitamin D kan vara svårt att få i sig i tillräckliga mängder. Jag kommer att gå djupare in på vitaminer och mineraler längre fram.

Proteinintaget är ibland en omdiskuterad fråga för den som utesluter animaliska livsmedel, men det finns gott om vegetariska livsmedel som är goda källor till protein. Exempel på bra proteinkällor är baljväxter som bönor, linser, ärtor, tofu och andra sojaprodukter. En kombination av baljväxter och spannmål ger en god balans av aminosyror, vilket bidrar till att täcka kroppens behov av fullvärdigt protein. Exempelvis linssoppa med fullkornsbröd eller kikärtsgryta med bulgur.

När det gäller fett kan det vara svårt att få i sig tillräckligt med omega-3, eftersom en av våra främsta källor är fet fisk. För den som inte äter fisk blir därför rapsolja ett viktigt livsmedel för att täcka behovet av omega-3. Även valnötter är en bra källa till dessa nyttiga fettsyror. En annan källa till Omega 3 är valnötter.

Nedan följer en lista över viktiga vitaminer och mineraler att ha extra koll på vid vegetarisk kost enligt livsmedelsverkets rekommendationer, samt exempel på vegetariska livsmedel där de finns.

Vitamin B12: Behövs för ämnesomsättningen, blodbildning och normal nervfunktion. Vitamin B12 finns främst i animaliska livsmedel, vissa drycker berikas med vitamin B12 såsom som havre- och sojadryck. Den som helt utesluter animaliska livsmedel rekommenderas att ta tillskott, alternativt säkerställa intaget via berikade växtbaserade drycker.

D-vitamin: Är bland annat viktigt för skelett och tänder. En av våra främsta källor till D-vitamin är solen och fet fisk. I Sverige tillsätts D-vitamin till de flesta mjölkprodukter, växtbaserade drycker, smörgåsfetter och matfettsblandningar. Ofta behövs tillskott för att uppnå rekommenderat intag om man inte äter fisk. Samtidigt är det viktigt att inte överskrida den rekommenderade dosen, eftersom ett för högt intag av D-vitamin kan vara skadligt för hälsan.

Riboflavin: Vitaminet stöttar nedbrytning av kolhydrater, fett och protein. Riboflavin finns i baljväxter, gröna bladgrönsaker, fullkornsprodukter och berikade drycker.

Vitamin B6: Vitaminet behövs för proteinomsättning och nervfunktion. Vitamin B6 finns i exempelvis fullkornsbröd, potatis, baljväxter, gröna bladgrönsaker, frukt, bär och mandel.

Jod: Är viktigt för ämnesomsättningen. Joderat salt är en bra källa till jod.

Järn: Är viktigt syretransport i blodet och ingår i enzymer. Järn finns i gröna bladgrönsaker, baljväxter, fullkorn, nötter, pumafrön och torkad frukt. Upptaget förbättras med C-vitamin, men kan hämmas av fytinsyra, kalcium och kaffe.

Kalcium: Är nödvändigt för skelett, tänder och nervsystem. Kalcium finns i berikade drycker, baljväxter, gröna bladgrönsaker, nötter och frön.

Selen: Finns främst i animalier. Vegetariska källor är baljväxter, bovete och nötter.

Zink: Viktigt för immunförsvaret och ämnesomsättningen. Zink finns i fullkornsprodukter, nötter, frön och baljväxter.

Sammanfattningsvis finns det en rad med vitaminer och mineraler som är bra att hålla koll på. Samtidigt kommer du väldigt långt på att utgå från att äta en varierad och näringsrik kost. Vad gäller vegetariska ersättningsprodukter varierar dessa mycket i innehåll, så ta gärna en titt på innehållsförteckningen. Det kan där vara bra att kika på mängd protein, salt och fibrer i produkterna samt eventuella tillsatser. En av mina favoritprodukter är tofu som tillverkas på sojabönor. Tofu funkar att steka, grilla eller marinera och passar bra i allt från wokrätter till sallader och grytor.

Avslutningsvis vill jag bjuda på ett recept på en god vegetarisk Pasta Bolognese!

Vegetarisk Pasta Bolognese

INGREDIENSER – 4 portioner:

4 portioner okokt pasta
325 g sojafärs
1 msk olivolja
1 gul lök
2 bitar vitlök
1 tsk citronjuice
40 g soltorkade tomater
2 burkar (800 g) krossade tomater
2 st (140 g) morot
150 g sojabönor
1 tsk basilika
1 tsk timjan
2 tsk oregano
Salt och peppar
1 st vegetarisk buljongtärning
2 st lagerblad

Gör så här:

1. Koka pasta enligt anvisningarna på förpackningen.
2. Skala och hacka lök och vitlök. Stek i olivolja med sojafärs och citronjuice tills färsen är genomstekt.
3. Halvera oliver och soltorkad tomat, tillsätt dem i färsen. Sänk värmen och tillsätt krossade tomater.
4. Skala och skiva morot, tillsätt morot och gröna ärtor i färsen.
5. Addera kryddor samt buljongtärning samt placera lagerbladen på toppen av såsen så att de nästan täcks.
6. Låt koka i cirka 15 minuter. Servera med den kokta pastan.

Lycka till!

1. Abrahamsson, L., Andersson, A., Becker, W., & Nilsson G. (2006). Näringslära för högskolan. Stockholm: Liber AB.

2. Livsmedelsverket (Vegetarisk mat)

3. Livsmedelsverket (Fleromättat fett, omega-3, omega-6)

4. Livsmedelsverket (D-vitamin)


Photo by Julia Joppien on Unsplash


Liknande artiklar
Samma resultat från vanlig kalorirestriktion som från periodisk fasta

En ny översikt av forskningen visar att periodisk och intermittent fasta inte ger några större hälsofördelar jämfört med klassisk kalorirestriktion – men frågan är ännu inte helt avgjord.

Jacob Gudiol

9 sep. 2025

Tre faktorer som påverkar hur mycket vi äter

Hur påverkar portionsstorlek, energidensitet och smakvariation hur mycket vi äter? I veckans avsnitt av Hälsoveckan by Tyngre djupdyker Jacob och Erik i de tre faktorer som enligt forskningen driver vårt energiintag mest.

24 juni 2025

Jakten på det perfekta kostschemat

Vad menar vi egentligen när vi säger att vi vill ha ett kostschema som "funkar"? I veckans avsnitt pratar Mange och Pischa om hållbarhet, vanliga fällor och vägen mot en sundare relation till mat och hälsa.

2 juni 2025

Här är recepten Tyngres läsare älskat mest 2025 – proteinrikt & populärt!

Vilka proteinrika recept har egentligen blivit mest populära på Tyngre under 2025? Vi har sammanställt topplistan över de mest klickade recepten hittills i år – allt från frukostfavoriter och mellanmål till nyttigare desserter. Oavsett om du är på jakt efter enkla vardagslösningar eller något sött med hög proteinhalt, hittar du garanterat något som passar här.

Viktor Söder

15 maj 2025

En traditionell afrikansk diet mot en västerländsk diet

Två snabbare ämnen hanteras i avsnitt 168 av Hälsoveckan by Tyngre. Först ut är nyheten om att Kevin Hall har valt att säga upp sig på NIH efter att han upplevt påtryckningar och vad han själv anser vara censur från de som numera styr NIH och HHS i USA...

22 apr. 2025

Gröt, kalorier och missledande recept

Jag har en personlig kris efter att fått fortkörningsböter. Detaljer om situationen, min reaktion, och hur det påverkar vardagen togs upp – dags för EPA-traktor?

18 apr. 2025

Hanna Olvenmark om att vara influenser utan att spåra ur

I avsnitt 166 av Hälsoveckan by Tyngre gästas Erik och Jacob av Hanna Olvenmark som är personen bakom det populära kontot portionenundertian och författaren bakom den storsäljande kokboken med samma namn.

8 apr. 2025

Lev mer – men på ditt sätt med Siri Helle

Vad betyder det egentligen att leva mer – och måste vi hela tiden jaga mening? I det här avsnittet möter vi psykologen och författaren Siri Helle för andra gången.

7 apr. 2025

Akutlösning för att behålla träningsrutinen

Vi rekommenderar att upprätthålla träningen även under hektiska arbetsveckor genom så korta pass som fem minuter – sådana träningsstunder är en metod för att bibehålla både fysisk och mental hälsa under tidspress.

4 apr. 2025

MiTh Dietist

Hur vad vi lyfter och hur mycket pratar vi mer än gärna om, men vad laddar vi kroppen med? Idag är Michaela Ödling och Malin Thrysén från MiTh Dietist med och svarar på lite frågor och funderingar från Josef kring detta. 

3 apr. 2025

Koststrategier för vardagen

Jossan lider starkt av pollenallergi och beskriver de allvarliga symtomen och de tillfälliga lösningarna hon använder. En kommande universitetsstudie söker nu deltagare och Jossan kommer ansöka om att få ingå i studien för att förhoppningsvis äntligen hitta en lindring.

28 mars 2025

Träning, träskdieter och tidsoptimism

I detta avsnitt dyker Carina och jag in i en mängd olika ämnen. Jag delar med mig av min pågående saga med min badrumsrenovering. Trots förseningar och frustrationer känner jag mig hoppfull med det nya teamet som arbetar på det. Carina, å andra sidan, pratar om sin köksrenovering och den oväntade omvägen att först göra om hennes mans walk-in-closet.

14 feb. 2025

När livet händer – känslor, kriser och beteenden

I veckans avsnitt pratar vi om hur vi hanterar livets oförutsägbarhet, stress och känslor – och hur det kan påverka våra beteenden, särskilt kopplat till mat och hälsa.

10 feb. 2025

Hur du hittar bra personer att följa kring träning, kost och hälsa

Jacob Gudiol förklarar hur du hittar bra personer att följa på sociala medier samt listar sina favoriter på Instagram, Threads, X, Bluesky och Youtube!

Jacob Gudiol

20 jan. 2025

En diet personligt anpassad efter proteomet vs vanlig medelhavskost

Jacob och Erik diskuterar en studie där man testat en personligt anpassad diet mot en mer generisk medelhavskost.

30 juli 2024

Att undvika vid viktnedgång med KP

Favoriten Karoline Petersson hjälper oss att reda ut några av de fenomen man bör hålla sig långt ifrån ifall man vill gå ner i vikt.

4 mars 2024

Julmatspecial med Karoline Pettersson

Vi tar den positiva vägen till julbordet och låter oss lotsas av solskenet Karoline Pettersson. Favoriter, måsten, personliga anpassningar och rätter vi inte ens tar i med tång.

27 nov. 2023

Så skapar du en balanserad kost – tips och råd!

När det kommer till att äta hälsosamt är balans en viktig faktor. Balans handlar delvis om att få i sig lagom mycket av olika näringsämnen och lagom mycket energi.

Lova Molin

17 okt. 2023

Omega-3 index – är det värt att bry sig om?

Det senaste året har jag märkt av en ökning när det gäller intresset kring något som kallas för omega-3 index. Här förklarar jag lite vad det är.

Jacob Gudiol

16 okt. 2023

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Voldemort härjar på sociala medier

Caroline är äntligen tillbaka efter arbete och semester. Denna gång tar hon också upp en helt personlig åsikt som hon tyckte att hon ville förmedla till alla er lyssnare.

19 sep. 2023

Hur nyttigt är det egentligen?

Lova Molin sänder oss här några tänkvärda insikter om vad du behöver ta hänsyn till när du ska värdera kvaliteten i vad du äter.

Lova Molin

13 aug. 2023

Mat för att bygga muskler

Vilka delar i kosten är viktigast när det kommer till att bygga muskler? Lova Molin ger dig all information du behöver.

Lova Molin

25 juni 2023

Så grillar du hälsosamt och gott – dietisten tipsar!

Sommaren är här vilket också innebär säsong för att grilla. När det kommer till grillen finns det många nyttiga grillalternativ.

Lova Molin

2 juni 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

Hälsosamma och billiga livsmedel – Dietisten tipsar

Att hålla koll på priserna i mataffären är extra aktuellt just nu. Maten har blivit dyrare och för många svider de höjda matkostnaderna i plånboken.

Lova Molin

28 mars 2023

3 tips på hur du får i dig mer protein

Protein hjälper oss att skydda de muskler vi har och gör också att vi får enklare att bygga nya. Protein är därmed muskelmassans bästa vän.

Alex Danielsson

11 feb. 2023

Socker och hälsa

Socker är ett mycket omdiskuterat ämne inom området kost och hälsa. Men vad händer egentligen i kroppen när vi äter socker?

Lova Molin

25 jan. 2023

Lär dig tyda innehållsförteckningen

För att kunna göra medvetna val när det kommer till kosten är det bra att kunna tyda innehållsförteckningen.

Lova Molin

3 jan. 2023

Så lyckas du gå ner i vikt – 7 råd från dietisten!

Här är 7 tips från dietisten Lova Molin som hjälper dig på vägen.

Lova Molin

28 nov. 2022

Du kan bli lurad till att inte längre tåla saker

Så kan vi påverkas att tro att vi hux flux inte tål vissa saker längre. Bara för att någon vill sälja nåt som "ordnar" till det igen.

Jacob Gudiol

21 nov. 2022

Sömnens påverkan på övervikt – med Christian Benedict

Hur mycket behöver vi sova egentligen och påverkar sömnen vår vikt? Vi reder ut detta och massa mer med sömnforskaren Christian Benedict.

14 nov. 2022

Anki Sundin om nya näringsrekommendationer

Vår absoluta favorit Anki Sundin tar sig tid för att diskutera de nya nordiska näringsrekommendationerna som är på ingång.

14 nov. 2022