Mästarmötet: Ryckböj vs Knäböj

Vilken böjövning är egentligen mest effektiv?

Jacob Gudiol

Trender och internet är fantastiskt. En övning som för 10 år sen utfördes av väldigt få och som ännu färre tyckte om att utföra är idag en av de mest populära skivstångsövningarna på gymmet. Övningen jag syftar på är ryckböj‌ (ryck-knäböj), eller overhead squat‌ som troligen de allra flesta känner till den som idag. 

I princip går övningen till så att du tar en skivstång med ryckfattning (dvs du håller ganska långt ut på stången), därefter lyfter du den ovanför huvudet och efter det sätter du dig ner i en knäböj och reser dig igen, fortfarande med stången på raka armar ovanför huvudet.

En snyggt genomförd ryckböj.
Traditionellt är detta en övning som ansetts vara en bra komplementsövning inom tyngdlyftningen och många nybörjare har fått ge sig på den för att försöka träna upp stabilitet och rörlighet. Samtidigt är det också en övning som inte ansetts vara särskilt rolig och har man väl varit i en situation där man klarat sig utan den så har i princip alla gladeligen slutat med övningen. Personligen föredrar jag till exempel att utföra ryck-nacke‌ istället (vill du veta det coola engelska / crossfit / internetnamnet för den övningen får du googla).

Hur som helst har du troligen redan märkt att ryckböj är så mycket mer idag än en komplementsövning de flesta vill slippa undan. Idag är ryckböj, eller overhead squat som den i princip alltid kallas i dessa sammanhang, en övning för sig själv. En övning där stora vikter och bra prestation eftersträvas på samma sätt som ett bra pers i ryck.

Beroende på vem man lyssnar på är ryckböj bra för lite olika saker. Greg Glassman‌ , grundaren av Crossfit, har kallat övningen för ”the ultimate core exercise”‌ . Väldigt många använder den som rörlighetsträning och en hel del använder den också som någon form av screening eller rörelsetest. Övningens främsta syfte förr var att lära nybörjare hitta balansen när de sitter ner med stången ovanför huvudet.

Idag hade jag kort tänkt presentera resultatet från en ny studie som jämfört muskelaktiveringen vid ryckböj‌ och vanliga knäböj‌ (1). För att ha något ytterligare att jämföra med när det gäller just bålträningen så adderade man även fyra ytterligare övningar till testerna: plankan, sidoplankan, sit-ups med raka ben samt fällkniven där deltagarna hade en boll mellan fötterna.

I de två huvudövningarna, alltså knäböj och ryckböj, fick deltagarna utföra 3 repetitioner på 60, 75 och 90 procent av max. Den excentriska delen var alltid kontrollerad och den koncentriska skulle utföras så explosivt som möjligt.

Här kan du se aktiveringen för de tre musklerna kring bålen som testades i den här studien.

KB90 är knäböj med 90 % av max, RB90 är ryckböj med 90 % av 1RM i den övningen, Planka är plankan, S.pla är sidoplanka, Fällk. är fällkniv och sit-up är sit-up med raka ben.

Rectus abdominis är den raka bukmuskeln, den som ger dig rutorna på magen. Externa obliquerna är de yttre sidomusklerna och erector spina är filéerna på ryggen som går längst med varsin sida av ryggraden.

Som du kan se är både vanliga knäböj och ryckböj tämligen värdelös för att träna någon av magmusklerna. Aktiveringen är omkring 10-20 procent av max och till och med en sådan simpel övning som plankan ger en större aktivering. Det kan säkert förvåna en del att det inte är större aktivering vid knäböj men detta är inget nytt fynd. Snacket om att basövningar ger tillrcäkligt med bålträning är en myt. I alla fall om du vill ha starka magmuskler. Det som är nytt i den här studien däremot är att ryckböj inte är nämnvärt bättre.

När det gäller aktiveringen av erector spina är resultaten däremot lite mer positiva för knäböj och ryckböj. Här ser du en stor aktivering av musklerna där aktiveringen är större vid knäböj jämfört med ryckböj. Den här delen av resultatet skulle jag säga beror på rörligheten hos utövaren. Har du dålig teknik/rörlighet i en ryckböj får du arbeta emot ganska kraftigt med rygg och axlar för att hålla kvar stången ovanför huvudet. Men så fort du kan övningen så är den inte särskilt belastande för ryggen. Då är det klart svårare att hålla ryggen i en neutral position i en tung knäböj.

Man mätte även muskelaktiveringen i flera benmuskler i den här studien och här under kan du se resultatet för dessa där jag inkluderat både testerna med 60, 75 och 90 procent av 1RM.

Som du kan se är det en tydlig vinst för knäböj här. Detta är givetvis ingen överraskning då du klarar av att lyfta mer vikt vid vanlig knäböj och då rörelsen för benen är mer eller mindre identisk mellan vanlig knäböj och ryckböj blir motståndet för benen i en ryckböj ganska lätt. Forskarna utförde faktiskt ett försök till där deltagarna fick göra knäböj och ryckböj med samma vikt och då såg man lika stor aktivering i benmusklerna i de två övningarna. Så tyngre vikt innebär högre aktivering, vem hade kunnat tro det:D

PRAKTISKA NYTTA‌
Den här studien visar väldigt tydligt att om du är ute efter styrka är knäböj att föredra framför ryckböj. Något som jag skulle tro att väldigt få människor skulle ifrågasatt även innan den här studien publicerades. Det som däremot är intressant att notera från den här studien är att aktiveringen är låg under ryckböj i alla musklerna jag tagit upp här ovanför förutom erector spina. Det innebär att du kommer få väldigt sparsamt med styrkeökningar i övriga muskler av att utföra ryckböj.

Det fanns dock ytterligare en muskel där man såg en hög aktivering vid ryckböj som jag inte nämnt. Det var deltoideus, alltså muskeln över axeln. När övningen utfördes med 90 procent av max så var aktiveringen tillräckligt hög för att säkerligen ge styrkeökningar. Självklart var aktiveringen också markant bättre än vid knäböj.

Så om ditt mål är att bli stark i benen väljer du knäböj framför ryckböj då ryckböj sannolikt fungerar dåligt. Om ditt mål är att bli stark i bålen kan du välja antingen knäböj eller ryckböj för att träna ryggen och sen får du använda andra övningar för att träna magen. Är ditt mål istället att träna axlar fungerar troligen ryckböj bra medan knäböj är värdelöst.

Slutligen ska det påpekas att det här med EMG givetvis är individuellt. Om du skulle vara väldigt stark i dina axlar och svag i benen är det troligen möjligt att få ut bra benträning genom att köra ryckböj. Men de allra flesta begränsas inte av benstyrkan i ryckböj.

SUMMERING‌
Knäböj är en fantastisk övning på många sätt. Det finns många varianter på knäböj men förutom möjligen knäböj med stången framför huvudet (även kallad frontböj) är det få av varianterna som är jämbördiga med originalet.

Är det styrka i underkroppen du är ute efter är vanliga knäböj extremt svårslagna. 

Det finns fortfarande bra orsaker till att använda sig av ryckböj då och då. Personligen tycker jag det är en bra rörlighetsövning om du har någon med motivation och disciplin nog att utföra övningen konsekvent. För någon som vill lära sig ryck är det en bra övning för att hitta balansen. Den kan också vara bra för att försöka lära någon att köra knäböj mer upprätt om det skulle vara målet mm. Du kan säkert hitta på många fler situationer då övningen kan vara användbar. Och om du inte kan hitta på en motivering fungerar det också utmärkt med att bara säga att det är väldigt coolt att hålla tunga vikter ovanför huvudet, för det är det J


Jacob Gudiol är expert på kost och träning och författare till den nya boken "Skitmat". Du hittar den här som pappersbok eller här som e-bok.


Liknande artiklar
Träningsplanering och träningsteori med Martin Altemark

Martin Altemark är ännu en gång tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack.

10 apr. 2024

Emil Johansson

Emil Johansson från Umeå Power satsar hårt på styrkelyft. Hör om hur Emil kom in i sporten och hans planer i dagens avsnitt.

29 mars 2024

Hur är kvalitén på träningsstudier rent vetenskapligt?

Jacob och Wille diskuterar artikeln Risk of bias in exercise science: A systematic review of 340 studies i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

27 mars 2024

Kjell Egil Bakkelund

Kjell Egil Bakkelund är en norsk styrkelyftare som senaste decenniet dominerat styrkelyft i alla former. Idag får vi höra hur det började för Kjell, hur det varit sista året och vad som komma skall!

22 mars 2024

Varför vi vet väldigt lite om människors fysiska aktivitet

Jonatan Fridolfsson gästar Tyngre Träningssnack för att berätta om sin forskning på hur vi mäter fysisk aktivitet.

20 mars 2024

Femfaldige EM-mästaren Emil Norling

Bamsingen Emil hinner precis hem från EM i Kroatien innan han kastas in i ännu en podd. Hör om hur en ilsken vinterkräksjuka nästan fick Emil på fall. Men bara nästan.

18 mars 2024

Du får troligen inga speciella effekter från din fasta

Det har varit i princip omöjligt att missa all hype kring fasta de senaste 5 åren. Men hur effektivt är det egentligen?

Jacob Gudiol

14 mars 2024

Världens bästa Gustav Hedlund

Gustav berättar allt kring hans sensationella seger på SBD Powerlifting Championships, vilken gjorde honom till världens bästa styrkelyftare.

7 mars 2024

Emelie Ohlin satsar mot alla SM

20-åriga Emelie Ohlin från Umeå började med lyftning 2021 efter sysslat med simning. Hon har nu kört på för fullt och står nu inför flera SM.

1 mars 2024

Sheffield 2024

Idag pratar Josef Eriksson och Jimmy Karlsson om Sheffield 2024. Vad hände och hur sjukt var allt? Josef och Jimmy reflekterar.

16 feb. 2024

Hur screening och förebyggande tester kan göra så du mår sämre

Med det nya året kommer många personers ambitioner att börja om på nytt med fokus på hälsa och välmående. Hur relevant är det då med hälsotester och screeningar?

Jacob Gudiol

13 feb. 2024

Om träning med Alex & Andreas

Killarna diskuterar hur träning med för stora förväntningar och krav kan bli en belastning. De pratar också om hur deras egen träning förändrats och utvecklats genom åren.

5 feb. 2024

Gustav Hedlund mot Sheffield

Gustav Hedlund är kanske en av de bästa styrkelyftarna i världen som inte vunnit ett VM. Nu står han inför mästarmötet SBD Sheffield Championships.

26 jan. 2024

Calle Johansson mot Sheffield

Sommaren 2023 vann Calle VM i styrkelyft och kvalificerade sig för SBD Sheffield Powerlifting Championships.

19 jan. 2024

Tips för att fortsätta med träningen på längre sikt

Träning påstås få människor att må bättre. Så hur gör vi då för att få folk att fortsätta med det? Jacob Gudiol väger in i frågan.

Jacob Gudiol

15 jan. 2024

Fysisk aktivitet, stillasittande och antal steg per dag för god hälsa

Ulf Ekelund är tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack för en uppdatering kring hans forskning och övriga arbete sedan han var med senast i podden för nästan precis fem år sedan.

3 jan. 2024

Josef Eriksson om styrkelyft

Josef Eriksson, världsmästare i bänkpress, redogör för hur styrkelyft faktiskt funkar, med fördjupning i delmomenten knäböj, bänkpress och marklyft.

28 dec. 2023

Vägen tillbaka med Alex Eriksson

Världens bästa Alexander Eriksson återvänder till podden för att berätta allt om giftermål, husköp & flytt, men också om skadan som fick honom att ge upp årets VM.

25 dec. 2023

Julsnack med Patrik

Patrik Andersson, även kallas ”Deadlift Jesus”, återvänder till podden. Mycket snack om träning, motivation och hantering av skador.

18 dec. 2023

Emil Norling jagar världsrekord

Emil Norling är hemma igen efter ännu ett EM-guld till samlingen. Denna gång hoppade han 31 kg i sista marken för att gå för världsrekordet.

15 dec. 2023

Styrkelyftshustlern Martin Lindby Åas

Martin Lindby Åas är en styrkelyftshustler. Han har tränat sedan januari 2015 då hans nyårslöfte ledde honom in i gymmet.

1 dec. 2023

Robin Larsson mot EM i styrkelyft

Robin Larsson tävlar för Borlänge AK och ska alldeles snart tävla på EM i styrkelyft. Hör om Robins träning och mål i dagens avsnitt.

24 nov. 2023

Prylar för konditionsidrott

I avsnitt 419 försöker vi tipsa om olika billiga och dyra prylar som man kan köra som kan göra ens träning lättare eller mer kul.

22 nov. 2023

Omega-3 index – är det värt att bry sig om?

Det senaste året har jag märkt av en ökning när det gäller intresset kring något som kallas för omega-3 index. Här förklarar jag lite vad det är.

Jacob Gudiol

16 okt. 2023

Mat, vin & träning med Philip

Ännu ett avsnitt där Alex poddar solo. Gästar gör Styrkelabbets Philip Wildenstam, och tillsammans avhandlas ämnen som mat, vin och träning.

9 okt. 2023

Hur träning påverkar viktnedgång direkt och på sikt

Wille och Jacob diskuterar det mesta som berör träning och viktkontroll i det här avsnittet av Tyngre Träningssnack.

27 sep. 2023

Vad händer om man byter sockersötad läsk mot lightläsk?

Ett ämne som aldrig verkar sluta att intressera människor är frågan om huruvida det är bättre eller inte med lightdrycker istället för sockersötade drycker.

Jacob Gudiol

21 sep. 2023

Besserwissers på sociala medier

Fredrik & Ashkan snackar om Besserwissers på sociala medier. Varför finns de? Vad vill de? Dess utom snackar vi givetvis tävling och träning. Allt detta och mycket mer blandat med skratt och anekdoter.

16 sep. 2023

Motivation, hemmagym och tidsoptimering

Vi snackar bland annat om motivation och hemmagym. Hur hittar man motivationen? Dessutom nuddar vi vid tidsoptimering.

9 sep. 2023

Vegetarisk och vegansk mat när man ska bygga muskler

Över många år har intresset för vegetarisk och vegansk kost ökat. Men hur påverkar det vår förmåga att bygga muskler? Jacob Gudiol reder ut frågan.

Jacob Gudiol

5 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Fördelar och nackdelar med en kontinuerlig blodsockermätare för dig utan diabetes

I två tidigare artiklar här på Tyngre har vi tittat på hur vi mäter blodsockerkontroll. Dags för hur en kontinuerlig mätning påverkar oss.

Jacob Gudiol

28 aug. 2023

Vad vet vi kring hur blodsockerkurvan påverkar hunger, aptit och energinivåer?

Då var det dags för fortsättningen på den här artikelserien i tre delar kring blodsockerkontroll och kontinuerlig mätning av blodsockret.

Jacob Gudiol

25 aug. 2023