"Nä, alltså, jag gymmar inte. Jag vill inte bli för stor och bulkig. Så fort jag tittar på en vikt så växer mina axlar.‌ "‌

Känner ni igen er? Det här är en mening jag får höra om och om igen, om än med lite olika muskler som skulle råka bli för stora. Axlar och ben brukar vara det kvinnor är rädda ska – som genom ett trollslag – fördubblas i storlek, bara för att de tittar åt en vikt.
Jag vet inte riktigt vad den här eländiga tanken har sitt ursprung i. Kanske är det en fördom från det tidiga åttiotalet, när de enda tjejer som lyfte vikter på gym var bodybuilders. Eller så går tankarna direkt till någon östeuropeisk kulstöterska, som ser mer manlig ut i kroppen än de allra flesta män.

Åsikterna och fördomarna kring att tjejer inte ska lyfta vikter är något som tyvärr förstör för väldigt många aspirerande atleter. Alla kvinnor vill, tack och lov, inte bara köra spinning‌ eller Zumba‌ . Vill man det, ja då är väl det alldeles utmärkt. Men om man som tjej/kvinna/donna med lysten blick spanar in hantlarna på gymmet, medan man värmer upp på löpbandet, då är det ju dit man sen ska bege sig. Inte till ytterligare bortslösade minuter på en annan kardioapparat. Bara för att man om och om igen fått höra att muskler inte är till för tjejer. Bara för att man fått höra att "tjejer som lyfter blir bulkiga"‌ . För, det blir dom inte. Och jag ska berätta varför.

Att kvinnor och män ska ha lika villkor och förutsättningar är en självklarhet. Men precis som att det är solklart att alla ska få göra som de vill, oavsett vilket kön de råkar tillhöra eller identifiera sig med, så finns det trots allt skillnader som inte går att frångå. Skillnader som naturen gett oss, vare sig vi vill det eller inte. Visst, det finns individuella variationer, men det ändrar inte ett kvarstående faktum: det är fysiologisk skillnad på en kvinna och en mans kropp. Och det här är nog så viktigt att påpeka. För det är just det här faktumet som gör att du som råkar vara kvinna och är rädd för att bli ”för stor”‌ eller ”för bulkig”‌ inte har något som helst att frukta. Om nu muskler ens ska vara något att fasa för, det vill säga.

Du kan som tjej bygga muskler precis som en man. Men, ni har olikheter som framförallt i det långa loppet kommer utgöra stora skillnader. För det första har en manlig individ naturligt mer av hormonet testosteron i kroppen. Ibland så mycket som tio gånger mer än en kvinna. Testosteron hjälper som bekant musklernas celler att växa. Och även om kvinnor också har testosteron i kroppen (producerat i äggstockarna), och dessutom kan stimulera mängden genom att träna hårt, kommer de aldrig komma upp i en frisk mans nivåer. Om de inte tillsätter det vid sidan av, det vill säga. I grunden ser även fysiologin i mängden‌ muskler mellan män och kvinnor annorlunda ut. Män har mer naturligt mer muskelmassa, medan kvinnor istället har en större andel fett i sin kroppssammansättning. Tuff skit, men så är förutsättningarna. En normalt fungerande kvinna, som inte tar doping, har således inte några som helst förutsättningar att bygga samma mängd muskler som en man. Männen har, enkom beroende på evolutionen och sitt kön, ett försprång vad gäller att packa på sig muskler. Därmed inte sagt att kvinnor INTE kan bygga muskler. För det kan dom.

Så. Du som tränar med vikter, och råkar vara tjej. Som får höra att du nog ska akta dig för att inte bli för stor, eller själv är rädd för att snart se ut som Arnold‌ . Du har inget att vara rädd för. Först och främst därför att muskler är något snyggt. Det är lika vackert på en kvinna, som på en man. Men, utöver det, därför att du med all säkerhet inte kommer svälla upp likt en spärrballong, bara för att du börjar lyfta lite skrot. Din kropp fungerar helt enkelt inte på det sättet. Tränar du däremot i kopiösa mängder, äter rätt och gör detta under flera år…ja då kan resultaten bli något annat. Men då är det mest troligt som så att det är just det som är ditt mål. Men, att lyfta vikter kommer inte som genom ett under transformera dig från kvinna till man. Även om det nog finns många kvinnliga aspirerande bodybuilders som önskade att så var fallet. Men ingen individ, inte heller en man, behöver vara rädd för att man från en vecka till en annan ska genomgå någons sorts metamorfos från soffpotatis till ett belgian-blue liknande muskelberg. Det fungerar helt enkelt inte så.

Men. Nu när vi satt en hel del fördomar på skam. När vi konstaterat att ingen behöver vara rädd för att inte komma i kavajen, på grund av att man tränat axlar två gånger på en vecka. Då är väl det mest viktiga att slå fast att alla ska få se ut hur tusan dom vill. Även om man råkar vara tjej. Muskler är, som sagt, något universellt snyggt för alla. Inte bara män. Så nästa gång någon kvinna i din närhet förfasar sig över att hon kommer bli för muskulös, för stor eller för bulkig av att lyfta vikter så är väl den rätta – är inte muskler till för alla?

Mer rörelseglädje (och mer muskler!) åt folket!