Muskler till alla!

Precis. Till alla. Även till dig. Även om det tar tid.

Sebastian Avindell

"Nä, alltså, jag gymmar inte. Jag vill inte bli för stor och bulkig. Så fort jag tittar på en vikt så växer mina axlar.‌ "‌

Känner ni igen er? Det här är en mening jag får höra om och om igen, om än med lite olika muskler som skulle råka bli för stora. Axlar och ben brukar vara det kvinnor är rädda ska – som genom ett trollslag – fördubblas i storlek, bara för att de tittar åt en vikt.
Jag vet inte riktigt vad den här eländiga tanken har sitt ursprung i. Kanske är det en fördom från det tidiga åttiotalet, när de enda tjejer som lyfte vikter på gym var bodybuilders. Eller så går tankarna direkt till någon östeuropeisk kulstöterska, som ser mer manlig ut i kroppen än de allra flesta män.

Åsikterna och fördomarna kring att tjejer inte ska lyfta vikter är något som tyvärr förstör för väldigt många aspirerande atleter. Alla kvinnor vill, tack och lov, inte bara köra spinning‌ eller Zumba‌ . Vill man det, ja då är väl det alldeles utmärkt. Men om man som tjej/kvinna/donna med lysten blick spanar in hantlarna på gymmet, medan man värmer upp på löpbandet, då är det ju dit man sen ska bege sig. Inte till ytterligare bortslösade minuter på en annan kardioapparat. Bara för att man om och om igen fått höra att muskler inte är till för tjejer. Bara för att man fått höra att "tjejer som lyfter blir bulkiga"‌ . För, det blir dom inte. Och jag ska berätta varför.

Att kvinnor och män ska ha lika villkor och förutsättningar är en självklarhet. Men precis som att det är solklart att alla ska få göra som de vill, oavsett vilket kön de råkar tillhöra eller identifiera sig med, så finns det trots allt skillnader som inte går att frångå. Skillnader som naturen gett oss, vare sig vi vill det eller inte. Visst, det finns individuella variationer, men det ändrar inte ett kvarstående faktum: det är fysiologisk skillnad på en kvinna och en mans kropp. Och det här är nog så viktigt att påpeka. För det är just det här faktumet som gör att du som råkar vara kvinna och är rädd för att bli ”för stor”‌ eller ”för bulkig”‌ inte har något som helst att frukta. Om nu muskler ens ska vara något att fasa för, det vill säga.

Du kan som tjej bygga muskler precis som en man. Men, ni har olikheter som framförallt i det långa loppet kommer utgöra stora skillnader. För det första har en manlig individ naturligt mer av hormonet testosteron i kroppen. Ibland så mycket som tio gånger mer än en kvinna. Testosteron hjälper som bekant musklernas celler att växa. Och även om kvinnor också har testosteron i kroppen (producerat i äggstockarna), och dessutom kan stimulera mängden genom att träna hårt, kommer de aldrig komma upp i en frisk mans nivåer. Om de inte tillsätter det vid sidan av, det vill säga. I grunden ser även fysiologin i mängden‌ muskler mellan män och kvinnor annorlunda ut. Män har mer naturligt mer muskelmassa, medan kvinnor istället har en större andel fett i sin kroppssammansättning. Tuff skit, men så är förutsättningarna. En normalt fungerande kvinna, som inte tar doping, har således inte några som helst förutsättningar att bygga samma mängd muskler som en man. Männen har, enkom beroende på evolutionen och sitt kön, ett försprång vad gäller att packa på sig muskler. Därmed inte sagt att kvinnor INTE kan bygga muskler. För det kan dom.

Så. Du som tränar med vikter, och råkar vara tjej. Som får höra att du nog ska akta dig för att inte bli för stor, eller själv är rädd för att snart se ut som Arnold‌ . Du har inget att vara rädd för. Först och främst därför att muskler är något snyggt. Det är lika vackert på en kvinna, som på en man. Men, utöver det, därför att du med all säkerhet inte kommer svälla upp likt en spärrballong, bara för att du börjar lyfta lite skrot. Din kropp fungerar helt enkelt inte på det sättet. Tränar du däremot i kopiösa mängder, äter rätt och gör detta under flera år…ja då kan resultaten bli något annat. Men då är det mest troligt som så att det är just det som är ditt mål. Men, att lyfta vikter kommer inte som genom ett under transformera dig från kvinna till man. Även om det nog finns många kvinnliga aspirerande bodybuilders som önskade att så var fallet. Men ingen individ, inte heller en man, behöver vara rädd för att man från en vecka till en annan ska genomgå någons sorts metamorfos från soffpotatis till ett belgian-blue liknande muskelberg. Det fungerar helt enkelt inte så.

Men. Nu när vi satt en hel del fördomar på skam. När vi konstaterat att ingen behöver vara rädd för att inte komma i kavajen, på grund av att man tränat axlar två gånger på en vecka. Då är väl det mest viktiga att slå fast att alla ska få se ut hur tusan dom vill. Även om man råkar vara tjej. Muskler är, som sagt, något universellt snyggt för alla. Inte bara män. Så nästa gång någon kvinna i din närhet förfasar sig över att hon kommer bli för muskulös, för stor eller för bulkig av att lyfta vikter så är väl den rätta – är inte muskler till för alla?

Mer rörelseglädje (och mer muskler!) åt folket!



Liknande artiklar
Hur är kvalitén på träningsstudier rent vetenskapligt?

Jacob och Wille diskuterar artikeln Risk of bias in exercise science: A systematic review of 340 studies i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

27 mars 2024

Varför vi vet väldigt lite om människors fysiska aktivitet

Jonatan Fridolfsson gästar Tyngre Träningssnack för att berätta om sin forskning på hur vi mäter fysisk aktivitet.

20 mars 2024

Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Om träning med Alex & Andreas

Killarna diskuterar hur träning med för stora förväntningar och krav kan bli en belastning. De pratar också om hur deras egen träning förändrats och utvecklats genom åren.

5 feb. 2024

Fysisk aktivitet, stillasittande och antal steg per dag för god hälsa

Ulf Ekelund är tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack för en uppdatering kring hans forskning och övriga arbete sedan han var med senast i podden för nästan precis fem år sedan.

3 jan. 2024

Prylar för konditionsidrott

I avsnitt 419 försöker vi tipsa om olika billiga och dyra prylar som man kan köra som kan göra ens träning lättare eller mer kul.

22 nov. 2023

Mat, vin & träning med Philip

Ännu ett avsnitt där Alex poddar solo. Gästar gör Styrkelabbets Philip Wildenstam, och tillsammans avhandlas ämnen som mat, vin och träning.

9 okt. 2023

Hur träning påverkar viktnedgång direkt och på sikt

Wille och Jacob diskuterar det mesta som berör träning och viktkontroll i det här avsnittet av Tyngre Träningssnack.

27 sep. 2023

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Besserwissers på sociala medier

Fredrik & Ashkan snackar om Besserwissers på sociala medier. Varför finns de? Vad vill de? Dess utom snackar vi givetvis tävling och träning. Allt detta och mycket mer blandat med skratt och anekdoter.

16 sep. 2023

Motivation, hemmagym och tidsoptimering

Vi snackar bland annat om motivation och hemmagym. Hur hittar man motivationen? Dessutom nuddar vi vid tidsoptimering.

9 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Prylar

En pryl behöver funka, i nån mån. Den behöver ge dig nån värdefull information eller funktion för att det ska vara värt att skaffa den.

Wille Valkeaoja

25 juli 2023

Gudiol om träningens betydelse

Mitt i sommarstöket fångar vi upp Jacob Gudiol för att prata om träningens betydelse, både på hälsan och vår livslängd. Lagom är bäst, kan man säga.

24 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Forskningen på om träning ger ökad livslängd

Marcel Ballin är tillbaka som bäst i Tyngre Träningssnack. Den här gången diskuterar vi bland annat träning och livslängd.

5 juli 2023

Överträning

Av olika anledningar kan du vilja överbelasta extra mycket under en period. Det finns då en risk att du kör ner dig så långt i källaren att det blir svårt att komma tillbaka till din tidigare nivå.

Wille Valkeaoja

29 juni 2023

Cirkelträning för löpare

En ny studie avhandlar två olika cirkelträningsprogram och hur det påverkar löpekonomi och biomekanik.

Wille Valkeaoja

8 juni 2023

Flexibel löpning

Om du vill få ut det mesta av din energi för dagen kan du välja ett träningsupplägg som passar dig. En ny studie förklarar hur det kan gå till.

Wille Valkeaoja

2 juni 2023

Mot 10 km – Efter loppet

Jag satte i början av satsningen målet att slå mitt tidigare personbästa på 10 km, 36:55. I lördags var det dags.

Wille Valkeaoja

18 maj 2023

Mot 10 km – Utvärdering

Jag är bara ett par dagar ifrån årets mål att springa 10 km på Kungsholmen Runt snabbare än de 36:55 jag gjorde 2019. Dags att utvärdera.

Wille Valkeaoja

11 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

3MT – Tre minuters helvete

Jag försöker mig på ett fruktansvärt men användbart test där du ska springa allt du kan i tre minuter. Ni kan nog ana vad som hände sen.

Wille Valkeaoja

4 maj 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Mot 10 km – första tävlingen

Första tävlingen är avklarad! Nu gäller det att ta med mig lärdomar in i träningen och blicka fram emot nästa hållpunkt.

Wille Valkeaoja

5 apr. 2023

Styrketräningen är grunden i allt

Du som läser detta behöver inga argument till varför styrketräning är det bästa sedan skivat bröd. Men ta gärna ett varv ändå.

Alex Danielsson

3 apr. 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023

Mot 10 km – Styrketräningen

Det är välbelagt att löpare bör styrketräna benen. Det går dock att individanpassa träningen för bästa resultat.

Wille Valkeaoja

9 mars 2023

Allt om D Prime – D'

För några veckor sedan skrev jag en text om hur du kan effektivisera din intervallträning genom att nyttja något som kallas D' (uttalas D Prime). Den här texten handlar om vad D' egentligen är.

Wille Valkeaoja

28 feb. 2023