Hårt arbete – med Fredrik Jönsson

En av Sveriges mest begåvade kroppsbyggare återfinns på Gladius Gym i Halmstad. Vi åkte dit, tog fram kameran och tog oss ett snack. Möt Fredrik Jönsson.

Alex Danielsson

Du känner säkert igen dig från den där första tiden i gymmet. Som autodidakt sprang du runt och rykte och drog i lite olika hantlar och kablar, möjligen hade din kompis storebror varit snäll nog att printa ut ett ex av sitt träningsschema och sedan var du igång. Veckorna blev till månader och tekniken slipades, leder blev tåligare, musklerna både starkare och explosivare. När din fysik hade utvecklats under dryga halvåret så tjatade polarna på dig att du bara måste börja tävla i bodybuilding. Så du gick efter 10 månaders träning upp på scenen och plockade hem en medalj på Luciapokalen. Nähä, inte det? Så raketstartade i alla fall Fredrik Jönsson‌ sin byggarkarriär 2012.

Fredrik vid sin senaste start på svensk mark. SM-guld 2014. 

”Blygsam start”
‌ Fredrik är uppvuxen i Halmstad med motorkrossen som sitt stora intresse. Men efter många benbrott och skador så var det lite av en slump att byggningen tog över.

– Min bror gjorde Luciapokalen 2011, tre månader innan nästa års upplaga tjatade min kompis på mig, ”klart du ska tävla”. Så två månader innan Luciapokalen så började jag dieta. Efter det så har det gått som det gått.‌

En andraplats på Luciapokalen 2012 gav Fredrik blodad tand och tävlingsmänniskan i honom väcktes på riktigt.

– *I och med att jag dietat så kort tid, åtta veckor, och det gick så pass bra att jag kom tvåa i minus 80, så blev jag jävligt laddad och taggad. Jag tänkte "Fan, nu ska jag satsa på riktigt och försöka göra någonting".

‌* Jobbet måste göras.

No pain, no gain, no game, no fame
‌ Någonstans måste det sitta en liten tävlingsdjävul på axeln för att man ska lyckas inom den här sporten. Hos Fredrik är just den kanske inte så lilla djävulen i högsta grad närvarande.

– Jag kan inte göra någonting utan att tävla‌ , säger Fredrik och garvar.

Men hur kommer det sig då att en kille med en skadelista i klass med Peter Forsbergs kan springa om så många som tycker sig göra samma sak?

– Jag tror att folk i normalfallet inte tränar hårt. De vet inte vad ta ut sig är. Varje gång man går till gymmet så får det ju vara som att det är en tävling, du måste vara bättre än sist. Folk idag de nöjer sig för lätt.‌

Men det är inte någon vikthets på stången som ser till att han utmanas i sin träning.

– Det jag går mest på är väl att jag ska ta helt slut. Det ska bli så jävla jobbigt som möjligt.‌

Han tränar för det mesta ensam. Det har blivit så. Efter att brorsan lagt tävlandet på hyllan så är det svårt att hitta någon som tränar så frekvent och på de tider som träningen kräver. Men stöd har han från familj och vänner, och Alex Svärd‌ , ägaren till gymmet Gladius‌ där Fredrik tränar, hjälper ofta till att passa och flytta vikter.

– *Jag är väl ganska självständig men det kan vara bra att få en push typ från flickvännen som backar upp mig väldigt mycket. Jag bollar mycket med henne och Alex på gymmet och det är ganska viktigt tycker jag. Det är bra att ha någon runt sig när man är ensam. För det blir jävligt ensamt i den här sporten.

‌*

Ibland får han dessutom använda maskiner.

Vinnarskalle i kubik
‌ Det här med att nöja sig var ingenting för Fredrik efter debuten. Redan 2013 var han uppe på scenen igen, men denna gången på SM. I juniorklassen +75 kg plockade han klockrent hem förstaplatsen. Den stora frågan som vi nu ställer oss är hur en kille med en pizzeria och två lunchbufféer på sponsorlistan klarar av tävlingsdieten.

– Jag har faktiskt väldigt lätt för att dieta. Jag tycker det är jobbigare off-season när man måste äta så mycket. Jag har väldigt lätt att koppla på tävlingshuvudet.‌

En av Fredriks nycklar till framgång, menar han, är just hur han hanterar dieten.

– *Jag tror att det blir så för att jag tränar hårdare och blir också starkare på dieten än under offseason.

‌*

Nya och hårdare tag‌
Under vårt samtal drar jag slutsatsen att Fredrik står inför en av sina största utmaningar hittills. Jag ska förklara: Våren 2014 ställde Fredrik upp i EM, men det gick inte riktigt som det skulle. Missnöjd med formen kände han att det krävdes en förändring. En av herr Jönssons sponsorer, det tyska företaget sizeandsymmetry, var och tittade på sin atlet.

– De var ju där nere och kollade och då såg de att min form inte var som den skulle, så vi satte oss ner och pratade. Jag sa att jag kommer behöva ny hjälp annars gör jag det själv till nästa tävling. Då sa de att de kunde betala en coach för mig. Jag var bara tvungen att välja ut en.‌

Fem minuter senare står Fredrik Jönsson med bar överkropp inför den tjeckiska landslagscoachen Vladimir Pajic. Efter en stunds bejakande av formen uttrycker Vladimir startskottet på samarbetet med de filmiska orden ”We start on Monday”. Några månader senare, i oktober, sitter Fredrik i sällskap med Vladimir och andra svenska fitnessatleter på ett plan med destination Mexiko och ett världsmästerskap. Efter en gymkarriär på knappt tre år så plockar Fredrik hem en femteplats i den tunga juniorklassen. Här pratar vi framtidshopp för svensk byggning.

Livet går vidare. Så gör Fredrik också.

18 månaders gnugg väntar
‌ För att återgå till utmaningen som jag skrev om tidigare så har Fredrik och Vladimir kommit överens om att en ett och ett halvt år offseason-period är på sin plats. Efter att ha varit på diet från februari till oktober så känns det väl inte mer än klokt. Den långa tävlingsperioden har dock tagit ut sin rätt. Höger axel och andra kroppsdelar har börjat kärva. Att just axeln krånglar är kanske inte så konstigt. För att komplettera sin symmetrin så har Fredrik under 2014 lagt till otaliga extrapass för att skapa mer massa på axlarna.

– M*ellan februari och oktober har jag nog kört mest axlar i det här landet tror jag, haha. Och det har funkat riktigt bra.

‌*

Som sagt.

You know I'm all about that bas(s)övningar
‌ Man undrar ju hur en talang som denna lägger upp sin träning.

– Det gör han inte‌ , svarar Fredrik,det gör Vladimir‌ .

Men det är inga kettlebellsvingar och plankor som står på schemat. Upplägget för kommande offseasonperiod grundar sig i, hör och häpna, tunga basövningar.

– Vladimir bestämmer och jag har fått mina scheman som jag ska börja med. Det börjar med basövningar, det är knäböj, marklyft, bänkpress. Jag tränar två dagar och vilar en. Det blir helt enkelt tyngre övningar för att jag ska bli starkare.‌

Även om Fredrik menar på att basövningar är åter en nyckel till framgång så är det inte likvärdig kärlek till hela listan.

– *Det är ju det som jag tycker bygger bäst. Det finns ingenting bättre, förutom bänkpress, det är skit.

‌* En övning Fredrik till och med föredrar före bänkpress.

Těžší
‌ Tacka fan eller någon annan högre makt för internet. Visserligen har Fredrik besökt Vladimir och tränat hos honom i hans hemland men kommunikationen med Tjeckien och Vladimir grundar sig i samtal på Viber där formbilder ger direktiv om hur den närmaste framtiden ska läggas upp. För även bland de tunga böjarna så finns det utrymme för finlir inför tävling. Formbilder skickas och Vladimir berättar åt vilket håll Fredrik ska dra i spakarna för att få till sluttouchen. Men det är inte alltid som kommunikationen går hela vägen fram.

Tre timmar tuggande om dagen och mjukstart på vintern
‌ Vid sidan av träningen hägrar också ett jobb på Gymgrossisten som snart slår upp portarna i Halmstad. Annars spenderas fritiden mest med att umgås med flickvännen och vänner, och äta förstås.

– Jag käkar väl sex mål per dag. Jag äter sakta som bara den också. Det blir en massa mat, och det tar i alla fall en halvtimma per mål.‌

Med alla skador och efter lång tids diet så har inte vintern riktigt börjat lika hårt som resten av året varit.

– Jag kan säga att just nu så har jag slappnat av väldigt mycket och egentligen bara tränat när jag velat träna. Mycket också på grund av att jag haft ont i axeln, och lite också i knät, så jag har bara tränat när jag känt för det och ätit vad jagi stort sett‌ velat. Men planen är att jag ska skärpa till mig så fort jag får ordning på mina skador.‌

Killen som käkar sex gånger om dagen har släppt på tyglarna kring kosten och jag undrar direkt hur Vladimir ställer sig till detta. Kommer bufféerna och pizzan finnas kvar på menyn i framtiden?

– *När jag skickar mina formbilder nästa gång så kommer han nog säga att nu får vi hålla igen lite på dem, haha.

‌*

Fredrik hälsar.

Och sen?
‌ Tänka sig att det kan bli så här. Från att tvingas lägga ner en karriär för att nästan direkt gå vidare till en ny. På ett sätt ger det hopp om att många av oss sitter på talanger som ännu inte är upptäckta. På ett annat sätt kanske det skrämmer många i sporten att man sällan kan känna sig säker gällande kommande medaljer. Men det är väl så det ska vara. En sport som kräver så mycket disciplin och smärta bör väl rimligtvis ha en svårtippad utgång i slutändan. Vissa ser dieten som den tuffaste tiden i tävlandet, medan Fredrik får kämpa mest under sin offseason. Men Fredrik siktar högt och som den tävlingsmänniskan han är vill han leverera kvalitet när det är dags om ett och ett halvt år. Målet?

– Det Vladimir säger är att det i så fall är EM 2016. Jag ska gå i minus 90 i så fall. Han menar att det är störst chans att det kan gå den vägen jag vill där.‌

Och med hårt arbete kan det säkert gå vägen.


‌*

Fakta
‌ Namn: Fredrik Jönsson
‌ Ålder: 23 år
Vikt: on 84 kg / off 91 kg
Längd: 172 cm
Bor: Halmstad
Tränar på: Gladius
Sponsorer: Offseasonapparel, Hairtas frisörer, Ultimate Gym, Gladius Gym, Klippteknik, Sperlings pizzeria, Västergök restaurang, ProTreatment massage, Västkustägg, Sizeandsymmetry.

Träningsupplägg
‌ Just nu är det 2+1 split, så två dagar träning och en dag vila. Det kan exempelvis se ut på följande vis: 

Dag 1: 85% av maxvikt‌
Djupa knäböj: 4 reps, 6 set
Bänkpress: 4 reps, 6 set
Stångrodd: 4 reps, 6 set 

Dag 2: 80% av maxvikt‌
Marklyft: 4 reps, 6 set
Bänkpress med tricepsgrepp: 4 reps, 6 set
Chins: 4 reps, 6 set 

*Dag 3: Vila

‌*

Fredrik 2 veckor före SM 2014.

Tre favoritövningar för tillfället
‌ 1. Knäböj: Finns inget som bygger bättre på helheten av benen. 

  1. Axelpressar i Smithmaskin: Isolerar bra och jag kan lasta på en hel del med vikter.
  2. Sen så bröstträning överlag för jag får en sån jävla pump!

Meriter
‌ Luciapokalen 2012- 2:a -80kg junior
Junior SM 2013 1a i öppen klass
Junior EM 2014 7a i +75kg (i dålig form)
Junior SM 2014 1a i +75kg och 1a i overallen 
Junior VM 2014 5a +75kg. 

The best is yet to come…‌

***

Vill du komma i kontakt med skribenten når du honom här.‌


Liknande artiklar
Träningsplanering och träningsteori med Martin Altemark

Martin Altemark är ännu en gång tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack.

10 apr. 2024

Hur är kvalitén på träningsstudier rent vetenskapligt?

Jacob och Wille diskuterar artikeln Risk of bias in exercise science: A systematic review of 340 studies i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

27 mars 2024

Varför vi vet väldigt lite om människors fysiska aktivitet

Jonatan Fridolfsson gästar Tyngre Träningssnack för att berätta om sin forskning på hur vi mäter fysisk aktivitet.

20 mars 2024

Om träning med Alex & Andreas

Killarna diskuterar hur träning med för stora förväntningar och krav kan bli en belastning. De pratar också om hur deras egen träning förändrats och utvecklats genom åren.

5 feb. 2024

Fysisk aktivitet, stillasittande och antal steg per dag för god hälsa

Ulf Ekelund är tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack för en uppdatering kring hans forskning och övriga arbete sedan han var med senast i podden för nästan precis fem år sedan.

3 jan. 2024

Prylar för konditionsidrott

I avsnitt 419 försöker vi tipsa om olika billiga och dyra prylar som man kan köra som kan göra ens träning lättare eller mer kul.

22 nov. 2023

Så ser du Olympia!

Äntligen dags för muskelfesten nr 1: Olympia Weekend! Här är allt du behöver för att se allt från din egen soffa!

Tyngre

1 nov. 2023

Mat, vin & träning med Philip

Ännu ett avsnitt där Alex poddar solo. Gästar gör Styrkelabbets Philip Wildenstam, och tillsammans avhandlas ämnen som mat, vin och träning.

9 okt. 2023

Hur träning påverkar viktnedgång direkt och på sikt

Wille och Jacob diskuterar det mesta som berör träning och viktkontroll i det här avsnittet av Tyngre Träningssnack.

27 sep. 2023

Besserwissers på sociala medier

Fredrik & Ashkan snackar om Besserwissers på sociala medier. Varför finns de? Vad vill de? Dess utom snackar vi givetvis tävling och träning. Allt detta och mycket mer blandat med skratt och anekdoter.

16 sep. 2023

Motivation, hemmagym och tidsoptimering

Vi snackar bland annat om motivation och hemmagym. Hur hittar man motivationen? Dessutom nuddar vi vid tidsoptimering.

9 sep. 2023

Gudiol om träningens betydelse

Mitt i sommarstöket fångar vi upp Jacob Gudiol för att prata om träningens betydelse, både på hälsan och vår livslängd. Lagom är bäst, kan man säga.

24 juli 2023

Forskningen på om träning ger ökad livslängd

Marcel Ballin är tillbaka som bäst i Tyngre Träningssnack. Den här gången diskuterar vi bland annat träning och livslängd.

5 juli 2023

Mat för att bygga muskler

Vilka delar i kosten är viktigast när det kommer till att bygga muskler? Lova Molin ger dig all information du behöver.

Lova Molin

25 juni 2023

Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Föregångaren Fredrik

Som kroppsbyggare var Fredrik Age alltid ett steg före alla andra.

Alex Danielsson

28 feb. 2023

Diet, träning, coacher och att hålla det enkelt

Fredrik & Ashkan surrar lite allmänt om diet, träning, coacher och att hålla det enkelt. Dessutom snackar de lite löst om kost- och träningsrön och annat bjäfs.

25 feb. 2023

Karoline Pettersson om kost och näring

Fredrik & Ashkan snackar med allas vårt energiknippe Karoline Pettersson om kost och näring. Hör våra diskussioner om Liver King-fenomenet, matpriser och olika koststrategier.

18 feb. 2023

Push-Pull-Legs – en split för dig?

Man kan genomföra sina styrkepass på flera olika sätt. Här kommer ett tips på ett effektivt och populärt träningsupplägg: P-P-L.

Alex Danielsson

31 jan. 2023

Är vi redo för julen?

Vi svarar på frågor om dieter (igen) och varför folk inte experimenterar med träning lika mycket som med kosten.

18 dec. 2022

Vilka dieter skulle vi kunna tänka oss testa?

Hur sov egentligen Patricia när hon hade ont i knäna? Vad skulle Karro vilja utmana sig själv med och vi snöar in på dieter.

11 dec. 2022

Frågelåda i Lev lite-podden

Vi snöar in igen på julen och svarar på frågor om den. Mellanmål är en återkommande frågeställning från er där ute så vi lyfter den igen.

27 nov. 2022

Aktuell status

Karro är lack för att Patricia inte har uppdaterat med bilder på graviditeten. Vi snackar om Patricia har en ”riktig” baddräkt, bl a.

20 nov. 2022

Lev lite – Frågeavsnitt

Vi besvarar lite lyssnarfrågor. Vilken övning är vår favorit just nu och går Patricia fortfarande på kostschema som gravid?

13 nov. 2022

Tandvärk och snart jul

Har vi börjat fira jul? Varför har Patricia sådan extremt värk i sin tand? Frågorna är många i dagens avsnitt.

6 nov. 2022

Reps i relation till 1RM – Anspänning

Antal reps vi gör på en given procent i relation till vårat 1RM kan skilja väldigt mycket. I det här avsnittet pratar Josef om hur anspänning påverkar reps.

2 nov. 2022

Måste man sluta träna för att få tillbaka sin mens?

I veckans avsnitt besvarar vi bland annat ”hur ont får man egentligen ha när man tränar”? Och hur man ska tänka vid utebliven mens.

30 okt. 2022

Ingvar Larsson – extrem kvalitet!

En alldeles särskild kombination av extrem kvalitet, både i fysik och karaktär, gjorde Ingvar till en av våra bästa kroppsbyggare någonsin.

Alex Danielsson

25 okt. 2022

Respodden med två sjuklingar

Nulägesrapport! Vi har varit sjuka men har också hunnit resa till både London och USA. Vi pratar bland annat om att resa utan att träna.

23 okt. 2022

Full range of motion vid styrketräning – är det bättre eller sämre?

Jacob och Wille diskuterar rörelseutslag i samband med styrketräning. Är det bättre, lika bra eller sämre att träna med fullt så kallat ROM?

19 okt. 2022

Anders Graneheim – norrländsk perfektion

En av våra allra bästa, och en av de mest mytomspunna. Anders Graneheim, den norrländska perfektionen.

Alex Danielsson

19 okt. 2022

15 år av bänkpress – del 2

Josef Eriksson har nu i lite över 15 år matat på med bänkpressandet. Han har gått från en liten knubbis som började bänka hemma med skolskivstång vid nio års ålder till att 20 år senare ha vunnit SM, EM och VM i bänkpress.

12 okt. 2022

Ahmad Ahmad – vår bäste någonsin

Vi har sett många bra svenska kroppsbyggare genom åren, men få eller ingen har varit bättre än Ahmad Ahmad.

Alex Danielsson

5 okt. 2022