Hårt arbete – med Fredrik Jönsson

En av Sveriges mest begåvade kroppsbyggare återfinns på Gladius Gym i Halmstad. Vi åkte dit, tog fram kameran och tog oss ett snack. Möt Fredrik Jönsson.

Alex Danielsson

Du känner säkert igen dig från den där första tiden i gymmet. Som autodidakt sprang du runt och rykte och drog i lite olika hantlar och kablar, möjligen hade din kompis storebror varit snäll nog att printa ut ett ex av sitt träningsschema och sedan var du igång. Veckorna blev till månader och tekniken slipades, leder blev tåligare, musklerna både starkare och explosivare. När din fysik hade utvecklats under dryga halvåret så tjatade polarna på dig att du bara måste börja tävla i bodybuilding. Så du gick efter 10 månaders träning upp på scenen och plockade hem en medalj på Luciapokalen. Nähä, inte det? Så raketstartade i alla fall Fredrik Jönsson‌ sin byggarkarriär 2012.

Fredrik vid sin senaste start på svensk mark. SM-guld 2014. 

”Blygsam start”
‌ Fredrik är uppvuxen i Halmstad med motorkrossen som sitt stora intresse. Men efter många benbrott och skador så var det lite av en slump att byggningen tog över.

– Min bror gjorde Luciapokalen 2011, tre månader innan nästa års upplaga tjatade min kompis på mig, ”klart du ska tävla”. Så två månader innan Luciapokalen så började jag dieta. Efter det så har det gått som det gått.‌

En andraplats på Luciapokalen 2012 gav Fredrik blodad tand och tävlingsmänniskan i honom väcktes på riktigt.

– *I och med att jag dietat så kort tid, åtta veckor, och det gick så pass bra att jag kom tvåa i minus 80, så blev jag jävligt laddad och taggad. Jag tänkte "Fan, nu ska jag satsa på riktigt och försöka göra någonting".

‌* Jobbet måste göras.

No pain, no gain, no game, no fame
‌ Någonstans måste det sitta en liten tävlingsdjävul på axeln för att man ska lyckas inom den här sporten. Hos Fredrik är just den kanske inte så lilla djävulen i högsta grad närvarande.

– Jag kan inte göra någonting utan att tävla‌ , säger Fredrik och garvar.

Men hur kommer det sig då att en kille med en skadelista i klass med Peter Forsbergs kan springa om så många som tycker sig göra samma sak?

– Jag tror att folk i normalfallet inte tränar hårt. De vet inte vad ta ut sig är. Varje gång man går till gymmet så får det ju vara som att det är en tävling, du måste vara bättre än sist. Folk idag de nöjer sig för lätt.‌

Men det är inte någon vikthets på stången som ser till att han utmanas i sin träning.

– Det jag går mest på är väl att jag ska ta helt slut. Det ska bli så jävla jobbigt som möjligt.‌

Han tränar för det mesta ensam. Det har blivit så. Efter att brorsan lagt tävlandet på hyllan så är det svårt att hitta någon som tränar så frekvent och på de tider som träningen kräver. Men stöd har han från familj och vänner, och Alex Svärd‌ , ägaren till gymmet Gladius‌ där Fredrik tränar, hjälper ofta till att passa och flytta vikter.

– *Jag är väl ganska självständig men det kan vara bra att få en push typ från flickvännen som backar upp mig väldigt mycket. Jag bollar mycket med henne och Alex på gymmet och det är ganska viktigt tycker jag. Det är bra att ha någon runt sig när man är ensam. För det blir jävligt ensamt i den här sporten.

‌*

Ibland får han dessutom använda maskiner.

Vinnarskalle i kubik
‌ Det här med att nöja sig var ingenting för Fredrik efter debuten. Redan 2013 var han uppe på scenen igen, men denna gången på SM. I juniorklassen +75 kg plockade han klockrent hem förstaplatsen. Den stora frågan som vi nu ställer oss är hur en kille med en pizzeria och två lunchbufféer på sponsorlistan klarar av tävlingsdieten.

– Jag har faktiskt väldigt lätt för att dieta. Jag tycker det är jobbigare off-season när man måste äta så mycket. Jag har väldigt lätt att koppla på tävlingshuvudet.‌

En av Fredriks nycklar till framgång, menar han, är just hur han hanterar dieten.

– *Jag tror att det blir så för att jag tränar hårdare och blir också starkare på dieten än under offseason.

‌*

Nya och hårdare tag‌
Under vårt samtal drar jag slutsatsen att Fredrik står inför en av sina största utmaningar hittills. Jag ska förklara: Våren 2014 ställde Fredrik upp i EM, men det gick inte riktigt som det skulle. Missnöjd med formen kände han att det krävdes en förändring. En av herr Jönssons sponsorer, det tyska företaget sizeandsymmetry, var och tittade på sin atlet.

– De var ju där nere och kollade och då såg de att min form inte var som den skulle, så vi satte oss ner och pratade. Jag sa att jag kommer behöva ny hjälp annars gör jag det själv till nästa tävling. Då sa de att de kunde betala en coach för mig. Jag var bara tvungen att välja ut en.‌

Fem minuter senare står Fredrik Jönsson med bar överkropp inför den tjeckiska landslagscoachen Vladimir Pajic. Efter en stunds bejakande av formen uttrycker Vladimir startskottet på samarbetet med de filmiska orden ”We start on Monday”. Några månader senare, i oktober, sitter Fredrik i sällskap med Vladimir och andra svenska fitnessatleter på ett plan med destination Mexiko och ett världsmästerskap. Efter en gymkarriär på knappt tre år så plockar Fredrik hem en femteplats i den tunga juniorklassen. Här pratar vi framtidshopp för svensk byggning.

Livet går vidare. Så gör Fredrik också.

18 månaders gnugg väntar
‌ För att återgå till utmaningen som jag skrev om tidigare så har Fredrik och Vladimir kommit överens om att en ett och ett halvt år offseason-period är på sin plats. Efter att ha varit på diet från februari till oktober så känns det väl inte mer än klokt. Den långa tävlingsperioden har dock tagit ut sin rätt. Höger axel och andra kroppsdelar har börjat kärva. Att just axeln krånglar är kanske inte så konstigt. För att komplettera sin symmetrin så har Fredrik under 2014 lagt till otaliga extrapass för att skapa mer massa på axlarna.

– M*ellan februari och oktober har jag nog kört mest axlar i det här landet tror jag, haha. Och det har funkat riktigt bra.

‌*

Som sagt.

You know I'm all about that bas(s)övningar
‌ Man undrar ju hur en talang som denna lägger upp sin träning.

– Det gör han inte‌ , svarar Fredrik,det gör Vladimir‌ .

Men det är inga kettlebellsvingar och plankor som står på schemat. Upplägget för kommande offseasonperiod grundar sig i, hör och häpna, tunga basövningar.

– Vladimir bestämmer och jag har fått mina scheman som jag ska börja med. Det börjar med basövningar, det är knäböj, marklyft, bänkpress. Jag tränar två dagar och vilar en. Det blir helt enkelt tyngre övningar för att jag ska bli starkare.‌

Även om Fredrik menar på att basövningar är åter en nyckel till framgång så är det inte likvärdig kärlek till hela listan.

– *Det är ju det som jag tycker bygger bäst. Det finns ingenting bättre, förutom bänkpress, det är skit.

‌* En övning Fredrik till och med föredrar före bänkpress.

Těžší
‌ Tacka fan eller någon annan högre makt för internet. Visserligen har Fredrik besökt Vladimir och tränat hos honom i hans hemland men kommunikationen med Tjeckien och Vladimir grundar sig i samtal på Viber där formbilder ger direktiv om hur den närmaste framtiden ska läggas upp. För även bland de tunga böjarna så finns det utrymme för finlir inför tävling. Formbilder skickas och Vladimir berättar åt vilket håll Fredrik ska dra i spakarna för att få till sluttouchen. Men det är inte alltid som kommunikationen går hela vägen fram.

Tre timmar tuggande om dagen och mjukstart på vintern
‌ Vid sidan av träningen hägrar också ett jobb på Gymgrossisten som snart slår upp portarna i Halmstad. Annars spenderas fritiden mest med att umgås med flickvännen och vänner, och äta förstås.

– Jag käkar väl sex mål per dag. Jag äter sakta som bara den också. Det blir en massa mat, och det tar i alla fall en halvtimma per mål.‌

Med alla skador och efter lång tids diet så har inte vintern riktigt börjat lika hårt som resten av året varit.

– Jag kan säga att just nu så har jag slappnat av väldigt mycket och egentligen bara tränat när jag velat träna. Mycket också på grund av att jag haft ont i axeln, och lite också i knät, så jag har bara tränat när jag känt för det och ätit vad jagi stort sett‌ velat. Men planen är att jag ska skärpa till mig så fort jag får ordning på mina skador.‌

Killen som käkar sex gånger om dagen har släppt på tyglarna kring kosten och jag undrar direkt hur Vladimir ställer sig till detta. Kommer bufféerna och pizzan finnas kvar på menyn i framtiden?

– *När jag skickar mina formbilder nästa gång så kommer han nog säga att nu får vi hålla igen lite på dem, haha.

‌*

Fredrik hälsar.

Och sen?
‌ Tänka sig att det kan bli så här. Från att tvingas lägga ner en karriär för att nästan direkt gå vidare till en ny. På ett sätt ger det hopp om att många av oss sitter på talanger som ännu inte är upptäckta. På ett annat sätt kanske det skrämmer många i sporten att man sällan kan känna sig säker gällande kommande medaljer. Men det är väl så det ska vara. En sport som kräver så mycket disciplin och smärta bör väl rimligtvis ha en svårtippad utgång i slutändan. Vissa ser dieten som den tuffaste tiden i tävlandet, medan Fredrik får kämpa mest under sin offseason. Men Fredrik siktar högt och som den tävlingsmänniskan han är vill han leverera kvalitet när det är dags om ett och ett halvt år. Målet?

– Det Vladimir säger är att det i så fall är EM 2016. Jag ska gå i minus 90 i så fall. Han menar att det är störst chans att det kan gå den vägen jag vill där.‌

Och med hårt arbete kan det säkert gå vägen.


‌*

Fakta
‌ Namn: Fredrik Jönsson
‌ Ålder: 23 år
Vikt: on 84 kg / off 91 kg
Längd: 172 cm
Bor: Halmstad
Tränar på: Gladius
Sponsorer: Offseasonapparel, Hairtas frisörer, Ultimate Gym, Gladius Gym, Klippteknik, Sperlings pizzeria, Västergök restaurang, ProTreatment massage, Västkustägg, Sizeandsymmetry.

Träningsupplägg
‌ Just nu är det 2+1 split, så två dagar träning och en dag vila. Det kan exempelvis se ut på följande vis: 

Dag 1: 85% av maxvikt‌
Djupa knäböj: 4 reps, 6 set
Bänkpress: 4 reps, 6 set
Stångrodd: 4 reps, 6 set 

Dag 2: 80% av maxvikt‌
Marklyft: 4 reps, 6 set
Bänkpress med tricepsgrepp: 4 reps, 6 set
Chins: 4 reps, 6 set 

*Dag 3: Vila

‌*

Fredrik 2 veckor före SM 2014.

Tre favoritövningar för tillfället
‌ 1. Knäböj: Finns inget som bygger bättre på helheten av benen. 

  1. Axelpressar i Smithmaskin: Isolerar bra och jag kan lasta på en hel del med vikter.
  2. Sen så bröstträning överlag för jag får en sån jävla pump!

Meriter
‌ Luciapokalen 2012- 2:a -80kg junior
Junior SM 2013 1a i öppen klass
Junior EM 2014 7a i +75kg (i dålig form)
Junior SM 2014 1a i +75kg och 1a i overallen 
Junior VM 2014 5a +75kg. 

The best is yet to come…‌

***

Vill du komma i kontakt med skribenten når du honom här.‌


Liknande artiklar
Återgång till träning efter ett längre uppehåll

Lyssnarfrågor i Tyngre Träningssnack och Jacob och Wille diskuterar hur du på ett bra sätt kan återgå till träning efter ett längre uppehåll, både de som varat i någon vecka och de som har varat i flera månader.

13 nov. 2024

Poledance – tuffare än man kanske tror

Vi träffar Marcus Elsberg, som förutom att driva gymmet Revive Kristianstad även är svensk mästare i Poledance

7 nov. 2024

Alpin utförsåkning med Mathias Moberg

Jacob och Wille diskuterar alpin utförsåkning tillsammans med Mathias Moberg, fystränaren för herrlandslaget i alpin utförsåkning.

6 nov. 2024

Magda tillbaka!

Vår evige favorit Magdalena Kowalczyk gästar oss för att bland annat prata om Sweat Equity. Vi snackar också träning, samhällsnytta och om life hack.

4 nov. 2024

När blir man för fet under en bulk?

Jacob och Wille svarar på lyssnarfrågor i avsnitt 468 av Tyngre Träningssnack. Denna gång diskuteras bland annat viktuppgång när man försöker lägga på sig muskler.

30 okt. 2024

Manne Forssberg om Pappapodden

Härligt och som vanligt utlämnande samtal med Manne.

28 okt. 2024

Anna om förändringen på Gymmet

Kompisen Anna Stålnacke berättar mer om hur och varför Gymmet väljer att sälja flera av sina anläggningar.

24 okt. 2024

Mattias Reck om livet och träningen som elitcyklist

Proffscyklisttränaren Mattias Reck är tillbaka i Tyngre Träninssnack. I detta avsnitt diskuterar vi bland annat säsongen som har gått för Lidl Trek och utvecklingen inom cykelsporten de senaste åren.

23 okt. 2024

Tips och trix på gymmet – Axelsmärta

I den här artikelserien går jag igenom några av de vanligaste smärtproblemen som hindrar framfarten på gymmet och hur man kan lösa dessa med några enkla tips och trix. Häng med!

Daniel Andréasson

10 okt. 2024

Problemet med de flesta studier som säger sig hitta non-responders

Jacob och Wille diskuterar i det här avsnittet hur slump och variation kan göra att man felaktigt tror sig ha hittat så kallade non-responders i studier.

9 okt. 2024

Föreningsliv med Johanna Barvelid

Vi snackar ledarskap och drivkrafter inom föreningslivet med Johanna Barvelid, en av grundarna till den tidigare Styrkebyrån.

7 okt. 2024

Vésteinn Hafsteinsson om olympiska kastidrottares träning

Äntligen är Vésteinn Hafsteinsson tillbaka i podden för att berätta mer om hur han tränat sina kastidrottare.

2 okt. 2024

Catching up med Kalle

Vi snackar med den evige favoriten Kalle Zackari Wahlström, som berättar om både den nyfunna träningsgnistan, nya tv-program och den egna kollektionen av kläder och annat kul.

26 sep. 2024

Betydelsen av biologisk mognad inom talangutveckling

En av våra favoritgäster, Tommy Lundberg, är tillbaka och denna gång tar vi upp två ämnen som vi varit inne lite på även i tidigare avsnitt, talangutveckling och könsindelning inom idrotten.

25 sep. 2024

Fungerar luktsalt eller ammoniak som prestationshöjare?

Jacob och Wille har tittat på forskningen kring luktsalt i avsnitt 460 av Tyngre Träningssnack.

4 sep. 2024

Vad är hårt belastande träning och varför orkar kroppen bara så lite av det?

Jacob och Wille diskuterar balansen mellan träning och återhämtning i avsnitt 459 av Tyngre Träningssnack.

28 aug. 2024

Kroppsformer, vinklar på muskelfiber och prestationsförmåga

Kroppsformer, vinklar på muskelfiber och prestationsförmåga dominerar i avsnitt 458 av Tyngre Träningssnack.

21 aug. 2024

Vikten av en funktionell fysik

Träna för att kunna säga JA till livet idag och imorgon.

Alex Danielsson

18 aug. 2024

40 år i gymmet – det här har jag lärt mig

Redaktören listar sina erfarenheter om vad som verkligen betyder nåt är det kommer till gymträning.

Alex Danielsson

10 aug. 2024

Större muskelökningar vid träning av muskeln i ett utsträckt läge

Wille och Jacob diskuterar tre olika saker i avsnitt 456 av Tyngre Träningssnack.

7 aug. 2024

Friidrott: OS och Veteran-VM med Sunneborn

Favoriten Mattias Sunneborn berättar om sin egen träning mot både SM och VM för veteraner, men vi hinner också snacka lite om OS.

5 aug. 2024

Rutiner - att hitta tillbaka efter semestern

I dagens avsnitt började vi med en lättsam skål med Pepsi och reflekterade över hur snabbt tiden verkar flyga förbi, särskilt när vi är ur våra vanliga rutiner.

2 aug. 2024

Spelar det någon roll vilken tid på dygnet du tränar?

Lyssnarfrågor med Jacob och Wille i avsnitt 454 av Tyngre Träningssnack. Det blir diskussioner kring träning i hög värme och alternativ träning som man kan göra istället i fall man inte står ut.

31 juli 2024

Att jobba med träning – Unni berättar

Vi träffar coachen Unni Lundblom som tagit steget från att tävla i fitness till att hjälpa andra att komma i form.

25 juli 2024

Alex Danielsson gästar om träning efter 45

Jossan tog sommarlov, så detta avsnitt gästas av Alex Danielsson. De pratar om deras favoritställe, Vemdalen, och njuter av lite fredagsmys med champagne.

19 juli 2024

Sommarhälsa med Carina

Carina gästar podden och delar med sig av tips och trix för att undvika att helt tappa form och livslust under semesterns alla lediga stunder.

18 juli 2024

Varför EMG kan lura dig efter aktiveringsövningar

Jacob och Wille diskuterar några vanliga missförstånd när det gäller att diskussioner och tolkningar av data relaterat till träning och hälsa.

17 juli 2024

Johan Flodin om rodd och arbete på SOK

Johan Flodin från Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) gästar Jacob och Wille i Tyngre Träningssnack för att berätta om sin karriär och nuvarande arbete.

5 juni 2024

Forskningens introduktion i träningsvärlden

Forskaren, historikern och idrottsvetaren Daniel Svensson gästar Wille och Jacob i Tyngre Träningssnack för att berätta om hur idrottsforskningen kom in i idrottsvärlden.

28 maj 2024

Denice Moberg om livet som influencer

Denice är en av våra mest populära influencers, med en följarskara på nära miljonen individer. Hur får hon ihop det med det vanliga livet?

27 maj 2024

Ny forskning på spikskor som verkar ge bättre löpekonomi

I avsnitt 445 av Tyngre Träningssnack så diskuterar Wille och Jacob en ny studie på spikskovarianterna på de löparskor som revolutionerat löpningen på långdistans de senaste 6-8 åren

22 maj 2024

Maxtester vs submaxtester

Gudiol och Valkeaoja diskuterar lyssnarfrågor i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

8 maj 2024

Wille om vikten av individuella träningsprogram

Wille Valkeaoja gästar podden, och vi låter honom bita tag i den spännande frågan kring ifall olika grupper av individer prompt behöver specifikt anpassad träning. Eller är det bara nys?

2 maj 2024