Barn födda tidigt på året får bättre chanser att lyckas än de födda senare

Barn födda tidigt på året har en fördel jämfört med barn födda senare på året, eftersom de relativt sett är äldre och då också mer utvecklade.

Jacob Gudiol

I dag släpper vi avsnitt 331 av Tyngre Träningssnack som handlar om fenomenet relativ ålderseffekt. Barn födda tidigt på året har en fördel jämfört med barn födda senare, eftersom de relativt sett är äldre och då också mer utvecklade både motoriskt och kognitivt.

Den här effekten visar sig främst i ungdomsåren eftersom en skillnad på kanske 10 månader i livslängd kan ha stor inverkan på hur bra ett barn är på att utföra en viss idrott. Om ett barn är bättre på att utföra något på grund av större talang för just den idrotten eller om barnet bara är bättre än andra på grund av tidig mognad är svårt att skilja på och det är väldigt tydligt att ledare, talangscouter, tränare, föräldrar och sannolikt även barnen själva inte klarar av att göra det här på ett särskilt bra sätt.

Relativa ålderseffekten är som allra tydligast inom idrotter där fysisk storlek har en betydande roll. Till exempel ser man det här tydligt inom hockey. Här kan du till exempel se fördelningen mellan födelsekvartal hos spelare som var med i VM-slutspelen mellan 2015-2017 (1). Kvartal innebär att man delat in spelarna i grupper med 3 månader vardera. Kv1 är jan-mar, kv2 är april-juni och så vidare.

Statistiska centralbyrån tittade även på svenska SHL för något år sedan och fann precis samma effekt där (2).

Även om det ofta är tydligt inom hockeyn så syns också effekten i mer eller mindre alla andra idrotter. Här har du samma typ av data på fotboll där man tittade på de tio högst rankade ligorna inom UEFA och delade in spelarna efter kvartal och vilken position de har på planen (3).

Det mesta av datan som finns på det här fenomenet är baserat på lagidrotter men det har även börjat dyka upp statistik när det gäller individuella idrotter. Christer Malm som är gäst i vårt avsnitt av Tyngre Träningssnack publicerade till exempel nyligen svensk data på längdskidåkning, alpin utförsåkning, friidrott och orientering där man ser samma sak (4).

Det med kanske störst relevans för läsare här på Tyngre är att man även ser den här effekten hos tyngdlyftare som deltagit i OS under 2000-talet (5).

Jag vill lägga in en liten notis här för studien på tyngdlyftare att det var extremt många som var födda i januari i den här studien. Hela 22% av alla lyftarna var födda i januari och även om det inte är någon tvekan om att den relativa ålderseffekten är betydelsefull inom idrotten så har jag svårt att tänka mig att det är så många som är födda i januari. Jag misstänker därför att det kanske är något fel med hur födelsedagarna har varit registrerade. Fast även om vi halverar antalet personer födda i januari och sprider ut dem jämnt över de andra månaderna så förblir där en relativ ålderseffekt i datan.

Alla med talang får inte lika stor chans att lyckas

Barn födda tidigt på året får bättre chanser att lyckas än de födda senare

Det är extremt osannolikt att människor som föds senare på året skulle ha någon slags nackdel rent genetiskt som gör dem mindre lämpade att bli elitidrottare, och det är därför lämpligt att anta att om alla hade fått lika stor möjlighet att utveckla sin talang så hade vi i princip fått en jämn fördelning när det gäller när på året som idrottare är födda inom idrotten.

Den här slutsatsen stöds även av att när man inom vissa idrotter ändrat ålderskategorierna för ungdomsidrotter så att man till exempel spelar med barn födda mellan augusti ett år och juli året efter så ser man att barn som är födda i augusti och de första månaderna där efteråt lyckas bättre än barnen födda i maj, juni och juli året efter (6). Det är helt enkelt de som är mest mogna inom den gruppen som ska tas ut som gynnas.

Det finns även intressant data där man tittat på spelare som draftats till NHL kring det här. Där ser man, som väntat, en tydlig relativ ålderseffekt där de som värvas oftare är födda tidigt på året och den effekten är större när man tittar på spelare som värvas i yngre ålder (7). Det hela blir emellertid betydligt mer intressant när man tittar på spelarnas efterföljande prestation i NHL. Där kan man nämligen se att det är fler spelare födda tidigt på året som underpresterar jämfört med de andra grupperna. Det är en större andel av dem som spelar in mindre poäng och fler av dem har också lägre lön.

Hur hittar vi den missade talangpoolen?

Det som den relativa ålderseffekten gör är alltså att den får oss att missa en hel del talanger inom idrotten. I artikeln som Christer Malm var delaktig till så illustrerade man det med en bra bild som jag har justerat en del här under.

För de som vill utveckla talanger inom idrotten så är det så klart en väldigt intressant fråga hur man hittar de där som har blivit missade. Det finns dock en betydligt viktigare fråga kring det här och det är att det här är ungdomar som slutar idrotta. Ju tidigare och starkare selektering som sker inom idrotten, desto större blir den relativa ålderseffekten. Vi kan ha barn och ungdomar som slutar idrotta redan innan tonåren för att de tror (eller ännu värre, får höra) att de inte har någon talang för idrott som i själva verket mer bara är sena i sin utveckling.

Barn födda tidigt på året får bättre chanser att lyckas än de födda senare

Det finns tyvärr inte någon enkel och bra lösning på det här fenomenet. Det finns intressanta sätt för att få ungdomar mer matchade efter fysisk mognad och storlek (6) men när man gör på det viset så tar man ju även bort lite av kamratskapen som ungdomar har när de idrottar med sina klasskamrater eller jämnåriga överlag. Fysisk mognad är inte det samma som mental mognad heller och att trivas i en grupp är viktigt även det.

Men ett första steg är i alla fall att känna till att det finns där och påverkar situationen som den är nu. Och det är faktiskt inte bara inom idrotten som den relativa ålderseffekten finns. Du ser den även inom skolan och bland yrken som kräver längre utbildning på universitet (2).

Tyckte du att den här artikeln var intressant så missa inte avsnitt 331 av Tyngre Träningssnack. Vi har även haft ett tidigare avsnitt som varit inne lite på det här ämnet där Niklas Westblad var med som gäst, Rätt träning baserat på ett barns biologiska ålder istället för kronologisk ålder.


Photo by Omar Ram on Unsplash


Liknande artiklar
Är det bra eller dåligt med jojo-bantning?

Jacob och Caroline diskuterar jojo-bantning i avsnitt 123 av Hälsoveckan by Tyngre.

11 juni 2024

Johan Flodin om rodd och arbete på SOK

Johan Flodin från Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) gästar Jacob och Wille i Tyngre Träningssnack för att berätta om sin karriär och nuvarande arbete.

5 juni 2024

Kan mer regelbundna måltider ge viktnedgång?

I avsnitt 122 av Hälsoveckan by Tyngre diskuterar Jacob och Erik två studier som har studerat lite unika metoder för att försöka påverka människors kroppsvikt.

4 juni 2024

Längre livslängd för typ 2-diabetiker med Ozempic

Jacob och Caroline berättar om en ny studie i New England Journal of Medicine där man visat att semaglutide minskar risken för dödsfall och försämring av redan förekommande njursjukdom hos typ 2-diabetiker.

28 maj 2024

Forskningens introduktion i träningsvärlden

Forskaren, historikern och idrottsvetaren Daniel Svensson gästar Wille och Jacob i Tyngre Träningssnack för att berätta om hur idrottsforskningen kom in i idrottsvärlden.

28 maj 2024

Ny forskning på spikskor som verkar ge bättre löpekonomi

I avsnitt 445 av Tyngre Träningssnack så diskuterar Wille och Jacob en ny studie på spikskovarianterna på de löparskor som revolutionerat löpningen på långdistans de senaste 6-8 åren

22 maj 2024

Vikten efter fyra år med fetmamedicin

Erik och Jacob diskuterar en nyligen publicerad extra analys på SELECT studien.

21 maj 2024

De sju viktigaste sakerna för en bra hälsa – enligt Gudiol

Avsnitt 444 handlar om Jacobs topp 7 saker de flesta bör fokusera på för en bättre hälsa.

15 maj 2024

Studier som utförs för att användas som marknadsföring

Jacob och Linnea diskuterar denna vecka företaget Zoe som påstår sig kunna ge unika personliga dietprogram baserat på tester av människors tarmflora, blodsocker, blodfetter och familjehistorik.

14 maj 2024

Mer träning ger större vadmuskler

Vadmusklerna svarar bättre på hög volym - i alla fall kortsiktigt.

Jacob Gudiol

12 maj 2024

Maxtester vs submaxtester

Gudiol och Valkeaoja diskuterar lyssnarfrågor i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

8 maj 2024

Avsnittet om Andrew Huberman och tveksam vetenskapskommunikation

Jacob och Linnea diskuterar den enorma hälsoinfluenserna Andrew Huberman och allt kritik som har riktats mot honom de senaste månaderna.

7 maj 2024

Wille om vikten av individuella träningsprogram

Wille Valkeaoja gästar podden, och vi låter honom bita tag i den spännande frågan kring ifall olika grupper av individer prompt behöver specifikt anpassad träning. Eller är det bara nys?

2 maj 2024

Bryter man fastan om man tar protein före eller efter träningen?

Gudiol och Valkeaoja svarar på lyssnarfrågor i avsnitt 442 av Tyngre Träningssnack

1 maj 2024

8 år efter hypen finns fortfarande inget konkret kring mat och tarmfloran

Avsnitt 117 är ännu ett avsnitt med endast Erik och Jacob vid rodret. Ämnena denna gång är två artiklar i SvD.

30 apr. 2024

Styrketräning för barn och ungdomar

I en fortsättning på förra veckans avsnitt om konditionsträning för barn och ungdomar så går Jacob och Wille vidare och diskuterar styrketräning för barn och ungdomar.

24 apr. 2024

Okända biverkningar från fetmamediciner

Linnea och Caroline är sysselsatta med olika kurser denna vecka så Erik och Jacob är dina värdar i avsnitt 116.

23 apr. 2024

Konditionsträning för barn och ungdomar

En lyssnarfråga blev till ett helt avsnitt. Jacob och Wille gör en djupdykning kring konditionsträning och barn.

17 apr. 2024

Ultraprocessad mat leder till fler trafikolyckor

Avsnitt 115 av Hälsoveckan och det blir ännu en gång en diskussion kring ultraprocessad mat.

15 apr. 2024

Träningsplanering och träningsteori med Martin Altemark

Martin Altemark är ännu en gång tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack.

10 apr. 2024

Varför RCTs ofta ses som bästa evidens

Jacob, Erik och framför allt Linnea berättar i det här avsnittet om vad interventionsstudier är.

9 apr. 2024

Varför tränar vissa elitidrottare så lätt på gymmet?

Frågeavsnitt av Tyngre Träningssnack där Jacob och Wille diskuterar tre lyssnarfrågor.

3 apr. 2024

Vanliga frågor och missuppfattningar kring koffein

Jacob och Erik diskuterar koffein i avsnitt 113 av Hälsoveckan by Tyngre.

2 apr. 2024

Gudiol om periodisk fasta och hormoner

Långt och böljande samtal med Jacob, om bland annat periodisk fasta, hormonbalans och andra "sanningar".

1 apr. 2024

Hur är kvalitén på träningsstudier rent vetenskapligt?

Jacob och Wille diskuterar artikeln Risk of bias in exercise science: A systematic review of 340 studies i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

27 mars 2024

Varför vi vet väldigt lite om människors fysiska aktivitet

Jonatan Fridolfsson gästar Tyngre Träningssnack för att berätta om sin forskning på hur vi mäter fysisk aktivitet.

20 mars 2024

Hur du läser en ingrediensförteckning och näringsvärdetabell

Jacob, Erik och Caroline förklarar vad du kan ha för nytta av en ingrediensförteckning och näringsvärdetabell.

19 mars 2024

Du får troligen inga speciella effekter från din fasta

Det har varit i princip omöjligt att missa all hype kring fasta de senaste 5 åren. Men hur effektivt är det egentligen?

Jacob Gudiol

14 mars 2024

Hur styrketräning påverkar aptiten

Avsnitt 435 av Tyngre Träningssnack handlar om hur träning, och framför allt styrketräning, verkar påverka människors aptit på kort och lång sikt.

13 mars 2024

Toppar av blodsocker, blodfetter och inflammation efter en måltid

Linnea och Jacob diskuterar vad som händer timmarna efter det att du har ätit en måltid, under den så kallade postprandiella fasen.

12 mars 2024

Jacob Gudiol dissekerar alla våra och ERA frågor

Dagens gäst behöver nog ingen närmare presentation, men han är experten som ofta syns i olika mediesammanhang. Man kan säga att Jacob Gudiol TAR över dagens avsnitt. Ett spännande avsnitt.

11 mars 2024

Utbrända tränare och kollagen i proteinbars

Jacob och Wille svarar på lyssnarfrågor i avsnitt 434 av Tyngre Träningssnack.

6 mars 2024

Kontroverser kring styrketräningsvolym och muskelökningar

Wille och Jacob diskuterar en nyligen publicerad artikel kring styrketräningsvolym och muskelökningar.

28 feb. 2024