Barn födda tidigt på året får bättre chanser att lyckas än de födda senare

Barn födda tidigt på året har en fördel jämfört med barn födda senare på året, eftersom de relativt sett är äldre och då också mer utvecklade.

Jacob Gudiol

I dag släpper vi avsnitt 331 av Tyngre Träningssnack som handlar om fenomenet relativ ålderseffekt. Barn födda tidigt på året har en fördel jämfört med barn födda senare, eftersom de relativt sett är äldre och då också mer utvecklade både motoriskt och kognitivt.

Den här effekten visar sig främst i ungdomsåren eftersom en skillnad på kanske 10 månader i livslängd kan ha stor inverkan på hur bra ett barn är på att utföra en viss idrott. Om ett barn är bättre på att utföra något på grund av större talang för just den idrotten eller om barnet bara är bättre än andra på grund av tidig mognad är svårt att skilja på och det är väldigt tydligt att ledare, talangscouter, tränare, föräldrar och sannolikt även barnen själva inte klarar av att göra det här på ett särskilt bra sätt.

Relativa ålderseffekten är som allra tydligast inom idrotter där fysisk storlek har en betydande roll. Till exempel ser man det här tydligt inom hockey. Här kan du till exempel se fördelningen mellan födelsekvartal hos spelare som var med i VM-slutspelen mellan 2015-2017 (1). Kvartal innebär att man delat in spelarna i grupper med 3 månader vardera. Kv1 är jan-mar, kv2 är april-juni och så vidare.

Statistiska centralbyrån tittade även på svenska SHL för något år sedan och fann precis samma effekt där (2).

Även om det ofta är tydligt inom hockeyn så syns också effekten i mer eller mindre alla andra idrotter. Här har du samma typ av data på fotboll där man tittade på de tio högst rankade ligorna inom UEFA och delade in spelarna efter kvartal och vilken position de har på planen (3).

Det mesta av datan som finns på det här fenomenet är baserat på lagidrotter men det har även börjat dyka upp statistik när det gäller individuella idrotter. Christer Malm som är gäst i vårt avsnitt av Tyngre Träningssnack publicerade till exempel nyligen svensk data på längdskidåkning, alpin utförsåkning, friidrott och orientering där man ser samma sak (4).

Det med kanske störst relevans för läsare här på Tyngre är att man även ser den här effekten hos tyngdlyftare som deltagit i OS under 2000-talet (5).

Jag vill lägga in en liten notis här för studien på tyngdlyftare att det var extremt många som var födda i januari i den här studien. Hela 22% av alla lyftarna var födda i januari och även om det inte är någon tvekan om att den relativa ålderseffekten är betydelsefull inom idrotten så har jag svårt att tänka mig att det är så många som är födda i januari. Jag misstänker därför att det kanske är något fel med hur födelsedagarna har varit registrerade. Fast även om vi halverar antalet personer födda i januari och sprider ut dem jämnt över de andra månaderna så förblir där en relativ ålderseffekt i datan.

Alla med talang får inte lika stor chans att lyckas

Barn födda tidigt på året får bättre chanser att lyckas än de födda senare

Det är extremt osannolikt att människor som föds senare på året skulle ha någon slags nackdel rent genetiskt som gör dem mindre lämpade att bli elitidrottare, och det är därför lämpligt att anta att om alla hade fått lika stor möjlighet att utveckla sin talang så hade vi i princip fått en jämn fördelning när det gäller när på året som idrottare är födda inom idrotten.

Den här slutsatsen stöds även av att när man inom vissa idrotter ändrat ålderskategorierna för ungdomsidrotter så att man till exempel spelar med barn födda mellan augusti ett år och juli året efter så ser man att barn som är födda i augusti och de första månaderna där efteråt lyckas bättre än barnen födda i maj, juni och juli året efter (6). Det är helt enkelt de som är mest mogna inom den gruppen som ska tas ut som gynnas.

Det finns även intressant data där man tittat på spelare som draftats till NHL kring det här. Där ser man, som väntat, en tydlig relativ ålderseffekt där de som värvas oftare är födda tidigt på året och den effekten är större när man tittar på spelare som värvas i yngre ålder (7). Det hela blir emellertid betydligt mer intressant när man tittar på spelarnas efterföljande prestation i NHL. Där kan man nämligen se att det är fler spelare födda tidigt på året som underpresterar jämfört med de andra grupperna. Det är en större andel av dem som spelar in mindre poäng och fler av dem har också lägre lön.

Hur hittar vi den missade talangpoolen?

Det som den relativa ålderseffekten gör är alltså att den får oss att missa en hel del talanger inom idrotten. I artikeln som Christer Malm var delaktig till så illustrerade man det med en bra bild som jag har justerat en del här under.

För de som vill utveckla talanger inom idrotten så är det så klart en väldigt intressant fråga hur man hittar de där som har blivit missade. Det finns dock en betydligt viktigare fråga kring det här och det är att det här är ungdomar som slutar idrotta. Ju tidigare och starkare selektering som sker inom idrotten, desto större blir den relativa ålderseffekten. Vi kan ha barn och ungdomar som slutar idrotta redan innan tonåren för att de tror (eller ännu värre, får höra) att de inte har någon talang för idrott som i själva verket mer bara är sena i sin utveckling.

Barn födda tidigt på året får bättre chanser att lyckas än de födda senare

Det finns tyvärr inte någon enkel och bra lösning på det här fenomenet. Det finns intressanta sätt för att få ungdomar mer matchade efter fysisk mognad och storlek (6) men när man gör på det viset så tar man ju även bort lite av kamratskapen som ungdomar har när de idrottar med sina klasskamrater eller jämnåriga överlag. Fysisk mognad är inte det samma som mental mognad heller och att trivas i en grupp är viktigt även det.

Men ett första steg är i alla fall att känna till att det finns där och påverkar situationen som den är nu. Och det är faktiskt inte bara inom idrotten som den relativa ålderseffekten finns. Du ser den även inom skolan och bland yrken som kräver längre utbildning på universitet (2).

Tyckte du att den här artikeln var intressant så missa inte avsnitt 331 av Tyngre Träningssnack. Vi har även haft ett tidigare avsnitt som varit inne lite på det här ämnet där Niklas Westblad var med som gäst, Rätt träning baserat på ett barns biologiska ålder istället för kronologisk ålder.


Photo by Omar Ram on Unsplash


Liknande artiklar
Underrapportering och systematiska fel i food frequency questionnaires

Avsnitt 156 av Hälsoveckan by Tyngre och Jacob och Erik börjar med att diskutera en vida spridd fallrapport om en man som ätit carnivour och fått en biverkan som heter Xantelasma som i sin tur beror på högt kolesterol.

28 jan. 2025

Fysträning för kampsportare

Jacob och Wille gästas av Jakob Lundberg som under fler år arbetat med olika typer av kampsportare på olika nivå att förbättra sin fysiska kapacitet.

22 jan. 2025

Hur du hittar bra personer att följa kring träning, kost och hälsa

Jacob Gudiol förklarar hur du hittar bra personer att följa på sociala medier samt listar sina favoriter på Instagram, Threads, X, Bluesky och Youtube!

Jacob Gudiol

20 jan. 2025

Spjutkastning och två decennium som elitidrottare med Jiannis Smalios

Jiannis Smalios gästar Jacob och Wille i Tyngre Träningssnack för att berätta en del om hans karriär som spjutkastare, hur träningen går till när man tävlar i en idrott som endast har en tre månader tävlingssäsong och en hel del om kulturen inom friidrottsvärlden i Grekland jämfört med Sverige.

15 jan. 2025

Går människor ner i vikt om de börjar träna?

Jacob och Erik diskuterar den här veckan en ny systematisk översiktsartikel på vilken effekt bara ökad motion har på vikten hos människor med övervikt och fetma.

14 jan. 2025

Fotbollsträning och damfotboll med Olof Unogård

Fotbollstränaren och sportchefen Olof Unogård gästar Jacob och Wille i Tyngre Träningssnack för att snacka fotboll.

8 jan. 2025

Elias Björnsson om blodfetter och Lp(a)

Jacob och Erik gästas av forskaren Elias Björnsson som ger oss en bra introduktion kring olika former av blodfetter.

7 jan. 2025

Vilka effekter kan man få från väldigt stora livsstilsförändringar?

Nytt år och Jacob och Wille tyckte därför att det kunde passa att prata om en studie där man fått människor att göra en extrem livsstilsförändring i några månader för att se vilka effekter det kan få hos människor med tidigare ganska dålig hälsa.

1 jan. 2025

Intressant och ointressant om kreatin som kosttillskott

Caroline, Erik och Jacob välkomnar er till det nya året genom ett långt avsnitt kring kreatin där både betydelsefulla och betydelselösa frågor diskuteras.

31 dec. 2024

Tyngre Träningssnack året 2024

Som traditionen bjuder så avslutar Wille och Jacob året med att reflektera kring allt vi har diskuterat och lärt oss under året.

25 dec. 2024

Varför en höjning från 80 till 90 procent av max är jobbigare än en från 30 till 50 procent

Wille och Jacob svarar på några av era frågor i avsnitt 475 av Tyngre Träningssnack.

18 dec. 2024

Allt du behöver veta kring de nya fetmamedicinerna

Fetmamediciner, alla snackar om fetmamediciner. Målet med artikeln är att ge dig en grundlig genomgång av två nya och effektiva fetmamediciner, semaglutid och tirzepatid, samt deras effekter och biverkningar.

Jacob Gudiol

14 dec. 2024

Kritik av modellen relativ energibrist inom idrotten (RED-s)

Wille och Jacob diskuterar en nyligen publicerad artikel i tidskriften Sports Medicine som har den intressanta titeln, Does Relative Energy Deficiency in Sport (REDs) Syndrome Exist?

11 dec. 2024

Effekter från 12 månader med periodisk fasta och styrketräning

För något år sedan skrev jag en artikelserie här på Tyngre om periodisk fasta och andra former av längre fasta. Här är vad lite nyare forskning kommit fram till.

Jacob Gudiol

10 dec. 2024

Det hopplösa i att försöka ta fram en personlig GI-lista

I avsnitt 149 av Hälsoveckan by Tyngre diskuterar Jacob och Linnea en nypublicerad studie med en tillhörande ledartextsom handlar om osäkerheten i enskilda blodsockermätningar med kontinuerliga blodsockermätare.

10 dec. 2024

Jacob om Ozempic och ultraprocessad mat

Jacob levererar nya sanningar om två frågor som återkommande får nytt bränsle för diskussioner och tolkningar.

5 dec. 2024

Finns det några fördelar med kreatin för konditionsidrottare?

Wille och Jacob svarar på lyssnarfrågor i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

4 dec. 2024

Preliminära data från Kevin Halls andra studie på ultraprocessad mat

Ultraprocessad mat står ännu en gång på agendan i Hälsoveckan by Tyngre.

3 dec. 2024

Jacob Gudiol

I dagens läge med sociala medier och frihet att uttrycka sig själv hamnar det mycket blandad information på internet och i sociala medier. Allt som basuneras ut är inte sant men det paketeras som sanningar baserat på forskning.

30 nov. 2024

Fundera alltid på varför du väljer en viss typ av träning

Jacob och Wille diskuterar fysträning för kampsportare i avsnitt 472 av Tyngre Träningssnack.

27 nov. 2024

Våra fettceller minns om vi någon gång varit feta

I avsnitt 147 av Hälsoveckan by Tyngre diskuteras en ny studie i Nature där man har tittat på fettcellerna hos människor och möss när de burit på olika mängder fettmassa.

26 nov. 2024

Hur kan man kompensera för minskad spontanidrott?

Avsnitt 471 av Tyngre Träningssnack och Jacob och Wille diskuterar energiintag för personer som tränar mycket. Finns det en situation där man inte längre kan lita på ens egen mättnad och hunger och när dyker den upp?

20 nov. 2024

En promenad i naturen är bättre för stressen än en promenad i en storstad

Hälsoveckan avsnitt 146 och Jacob och Erik diskuterar först en artikel i SVT inför ett avsnitt av Vetenskapens värld kring stress.

19 nov. 2024

Nicklas Neuman om forskning, fotboll och nya bokprojektet

Nicklas Neuman, den riktiga kostdoktorn, gästar oss för att prata om bland annat Degerfors väg tillbaka till Allsvenskan, om lukt- och smakavvikelser post-covid och om den nya boken som han nu skriver tillsammans med Jacob Gudiol.

14 nov. 2024

Återgång till träning efter ett längre uppehåll

Lyssnarfrågor i Tyngre Träningssnack och Jacob och Wille diskuterar hur du på ett bra sätt kan återgå till träning efter ett längre uppehåll, både de som varat i någon vecka och de som har varat i flera månader.

13 nov. 2024

Flour i dricksvattnet och fetmamediciner som hjälper mot mycket

Jacob och Erik tänkte diskutera två olika ämnen i det här avsnittet men det blev även en del diskussioner med relevans i introduktionen då de nämner lite av tokigheterna som kommit från RFKjr den senaste tiden.

12 nov. 2024

Alpin utförsåkning med Mathias Moberg

Jacob och Wille diskuterar alpin utförsåkning tillsammans med Mathias Moberg, fystränaren för herrlandslaget i alpin utförsåkning.

6 nov. 2024

Fasciahype och en massa vintersjukdomar

Dr Mellberg är tillbaka efter mycket arbete följt av en tuff förkylning. Tillsammans med Jacob så diskuteras först alla virus och bakterier som verkar göra många sjuka just nu och vad som kommer att göra en hel del svenskar sjuka framöver.

5 nov. 2024

När blir man för fet under en bulk?

Jacob och Wille svarar på lyssnarfrågor i avsnitt 468 av Tyngre Träningssnack. Denna gång diskuteras bland annat viktuppgång när man försöker lägga på sig muskler.

30 okt. 2024

Riksmaten – barn och bikarbonat som gråzonspreparat

Livsmedelsverket har i dagarna släppt Riksmaten småbarn och Jacob och Erik försöker komma diskutera sig fram till vad man kan få ut av en sådan undersökning.

29 okt. 2024

Mattias Reck om livet och träningen som elitcyklist

Proffscyklisttränaren Mattias Reck är tillbaka i Tyngre Träninssnack. I detta avsnitt diskuterar vi bland annat säsongen som har gått för Lidl Trek och utvecklingen inom cykelsporten de senaste åren.

23 okt. 2024

Är det bättre med vanlig cola än light till små barn?

Jacob och Erik diskuterar i det här avsnittet ett viralt inlägg på sociala medier där det påstås att det är bättre att ge barn sockersötad cola än lightvarianten.

22 okt. 2024

Ultraprocessad mat och för högt kaloriintag

Avsnitt 466 av Tyngre Träningssnack handlar om en ny studie på ultraprocessad mat. Än en gång har man låst in människor och sen under olika perioder låtit dem äta endast ultraprocessad mat eller endast minimalt processad mat för att se vad som händer.

16 okt. 2024