Barn födda tidigt på året får bättre chanser att lyckas än de födda senare

Barn födda tidigt på året har en fördel jämfört med barn födda senare på året, eftersom de relativt sett är äldre och då också mer utvecklade.

Jacob Gudiol

I dag släpper vi avsnitt 331 av Tyngre Träningssnack som handlar om fenomenet relativ ålderseffekt. Barn födda tidigt på året har en fördel jämfört med barn födda senare, eftersom de relativt sett är äldre och då också mer utvecklade både motoriskt och kognitivt.

Den här effekten visar sig främst i ungdomsåren eftersom en skillnad på kanske 10 månader i livslängd kan ha stor inverkan på hur bra ett barn är på att utföra en viss idrott. Om ett barn är bättre på att utföra något på grund av större talang för just den idrotten eller om barnet bara är bättre än andra på grund av tidig mognad är svårt att skilja på och det är väldigt tydligt att ledare, talangscouter, tränare, föräldrar och sannolikt även barnen själva inte klarar av att göra det här på ett särskilt bra sätt.

Relativa ålderseffekten är som allra tydligast inom idrotter där fysisk storlek har en betydande roll. Till exempel ser man det här tydligt inom hockey. Här kan du till exempel se fördelningen mellan födelsekvartal hos spelare som var med i VM-slutspelen mellan 2015-2017 (1). Kvartal innebär att man delat in spelarna i grupper med 3 månader vardera. Kv1 är jan-mar, kv2 är april-juni och så vidare.

Statistiska centralbyrån tittade även på svenska SHL för något år sedan och fann precis samma effekt där (2).

Även om det ofta är tydligt inom hockeyn så syns också effekten i mer eller mindre alla andra idrotter. Här har du samma typ av data på fotboll där man tittade på de tio högst rankade ligorna inom UEFA och delade in spelarna efter kvartal och vilken position de har på planen (3).

Det mesta av datan som finns på det här fenomenet är baserat på lagidrotter men det har även börjat dyka upp statistik när det gäller individuella idrotter. Christer Malm som är gäst i vårt avsnitt av Tyngre Träningssnack publicerade till exempel nyligen svensk data på längdskidåkning, alpin utförsåkning, friidrott och orientering där man ser samma sak (4).

Det med kanske störst relevans för läsare här på Tyngre är att man även ser den här effekten hos tyngdlyftare som deltagit i OS under 2000-talet (5).

Jag vill lägga in en liten notis här för studien på tyngdlyftare att det var extremt många som var födda i januari i den här studien. Hela 22% av alla lyftarna var födda i januari och även om det inte är någon tvekan om att den relativa ålderseffekten är betydelsefull inom idrotten så har jag svårt att tänka mig att det är så många som är födda i januari. Jag misstänker därför att det kanske är något fel med hur födelsedagarna har varit registrerade. Fast även om vi halverar antalet personer födda i januari och sprider ut dem jämnt över de andra månaderna så förblir där en relativ ålderseffekt i datan.

Alla med talang får inte lika stor chans att lyckas

Barn födda tidigt på året får bättre chanser att lyckas än de födda senare

Det är extremt osannolikt att människor som föds senare på året skulle ha någon slags nackdel rent genetiskt som gör dem mindre lämpade att bli elitidrottare, och det är därför lämpligt att anta att om alla hade fått lika stor möjlighet att utveckla sin talang så hade vi i princip fått en jämn fördelning när det gäller när på året som idrottare är födda inom idrotten.

Den här slutsatsen stöds även av att när man inom vissa idrotter ändrat ålderskategorierna för ungdomsidrotter så att man till exempel spelar med barn födda mellan augusti ett år och juli året efter så ser man att barn som är födda i augusti och de första månaderna där efteråt lyckas bättre än barnen födda i maj, juni och juli året efter (6). Det är helt enkelt de som är mest mogna inom den gruppen som ska tas ut som gynnas.

Det finns även intressant data där man tittat på spelare som draftats till NHL kring det här. Där ser man, som väntat, en tydlig relativ ålderseffekt där de som värvas oftare är födda tidigt på året och den effekten är större när man tittar på spelare som värvas i yngre ålder (7). Det hela blir emellertid betydligt mer intressant när man tittar på spelarnas efterföljande prestation i NHL. Där kan man nämligen se att det är fler spelare födda tidigt på året som underpresterar jämfört med de andra grupperna. Det är en större andel av dem som spelar in mindre poäng och fler av dem har också lägre lön.

Hur hittar vi den missade talangpoolen?

Det som den relativa ålderseffekten gör är alltså att den får oss att missa en hel del talanger inom idrotten. I artikeln som Christer Malm var delaktig till så illustrerade man det med en bra bild som jag har justerat en del här under.

För de som vill utveckla talanger inom idrotten så är det så klart en väldigt intressant fråga hur man hittar de där som har blivit missade. Det finns dock en betydligt viktigare fråga kring det här och det är att det här är ungdomar som slutar idrotta. Ju tidigare och starkare selektering som sker inom idrotten, desto större blir den relativa ålderseffekten. Vi kan ha barn och ungdomar som slutar idrotta redan innan tonåren för att de tror (eller ännu värre, får höra) att de inte har någon talang för idrott som i själva verket mer bara är sena i sin utveckling.

Barn födda tidigt på året får bättre chanser att lyckas än de födda senare

Det finns tyvärr inte någon enkel och bra lösning på det här fenomenet. Det finns intressanta sätt för att få ungdomar mer matchade efter fysisk mognad och storlek (6) men när man gör på det viset så tar man ju även bort lite av kamratskapen som ungdomar har när de idrottar med sina klasskamrater eller jämnåriga överlag. Fysisk mognad är inte det samma som mental mognad heller och att trivas i en grupp är viktigt även det.

Men ett första steg är i alla fall att känna till att det finns där och påverkar situationen som den är nu. Och det är faktiskt inte bara inom idrotten som den relativa ålderseffekten finns. Du ser den även inom skolan och bland yrken som kräver längre utbildning på universitet (2).

Tyckte du att den här artikeln var intressant så missa inte avsnitt 331 av Tyngre Träningssnack. Vi har även haft ett tidigare avsnitt som varit inne lite på det här ämnet där Niklas Westblad var med som gäst, Rätt träning baserat på ett barns biologiska ålder istället för kronologisk ålder.


Photo by Omar Ram on Unsplash


Liknande artiklar
Alpin utförsåkning med Mathias Moberg

Jacob och Wille diskuterar alpin utförsåkning tillsammans med Mathias Moberg, fystränaren för herrlandslaget i alpin utförsåkning.

6 nov. 2024

Fasciahype och en massa vintersjukdomar

Dr Mellberg är tillbaka efter mycket arbete följt av en tuff förkylning. Tillsammans med Jacob så diskuteras först alla virus och bakterier som verkar göra många sjuka just nu och vad som kommer att göra en hel del svenskar sjuka framöver.

5 nov. 2024

När blir man för fet under en bulk?

Jacob och Wille svarar på lyssnarfrågor i avsnitt 468 av Tyngre Träningssnack. Denna gång diskuteras bland annat viktuppgång när man försöker lägga på sig muskler.

30 okt. 2024

Riksmaten – barn och bikarbonat som gråzonspreparat

Livsmedelsverket har i dagarna släppt Riksmaten småbarn och Jacob och Erik försöker komma diskutera sig fram till vad man kan få ut av en sådan undersökning.

29 okt. 2024

Mattias Reck om livet och träningen som elitcyklist

Proffscyklisttränaren Mattias Reck är tillbaka i Tyngre Träninssnack. I detta avsnitt diskuterar vi bland annat säsongen som har gått för Lidl Trek och utvecklingen inom cykelsporten de senaste åren.

23 okt. 2024

Är det bättre med vanlig cola än light till små barn?

Jacob och Erik diskuterar i det här avsnittet ett viralt inlägg på sociala medier där det påstås att det är bättre att ge barn sockersötad cola än lightvarianten.

22 okt. 2024

Ultraprocessad mat och för högt kaloriintag

Avsnitt 466 av Tyngre Träningssnack handlar om en ny studie på ultraprocessad mat. Än en gång har man låst in människor och sen under olika perioder låtit dem äta endast ultraprocessad mat eller endast minimalt processad mat för att se vad som händer.

16 okt. 2024

Stelhet innebär ökad risk för tidig död

Jacob och Erik fokuserar på en artikel i DN med titeln ”Medelålders och stel? Då kan du dö i förtid”.

15 okt. 2024

Problemet med de flesta studier som säger sig hitta non-responders

Jacob och Wille diskuterar i det här avsnittet hur slump och variation kan göra att man felaktigt tror sig ha hittat så kallade non-responders i studier.

9 okt. 2024

Hälsoråd som fungerar dåligt inom sjukvården

I avsnitt 140 av Hälsoveckan by Tyngre diskuterar Erik och Jacob en debatt som pågått i framför allt Göteborgs-Posten de senaste veckorna kring om läkare ska ge livsstilsråd och i så fall hur och vid vilka tillfällen.

8 okt. 2024

Vésteinn Hafsteinsson om olympiska kastidrottares träning

Äntligen är Vésteinn Hafsteinsson tillbaka i podden för att berätta mer om hur han tränat sina kastidrottare.

2 okt. 2024

Sveriges uppdaterade kostråd

Linnea, Erik och Jacob lägger denna vecka allt krut på att diskutera de nya förslagen till kostråd som Livsmedelsverket presenterade på en presskonferens under förra veckan.

1 okt. 2024

Betydelsen av biologisk mognad inom talangutveckling

En av våra favoritgäster, Tommy Lundberg, är tillbaka och denna gång tar vi upp två ämnen som vi varit inne lite på även i tidigare avsnitt, talangutveckling och könsindelning inom idrotten.

25 sep. 2024

Energidrycker funkar för att de innehåller koffein

Linnea, Erik och Jacob diskuterar två olika ämnen i Hälsoveckan by Tyngre.

24 sep. 2024

Placebo som gör ont blir mer kraftfullt

Jacob och Wille diskuterar en av årets vinnare av det så kallade Ig Nobelpriset där en forskargrupp visat att placebo med smärta ger större placeboeffekt än utan.

18 sep. 2024

Forskning och regler kring nya löparskor

Biomekanikern och forskaren Toni Arndt är tillbaka i Tyngre Träningssnack för att diskutera löparskor.

11 sep. 2024

Orsaken till typ 2-diabetes

Erik och Jacob har typ 2-diabetes som ämne i avsnitt 136 av Hälsoveckan by Tyngre

10 sep. 2024

Fungerar luktsalt eller ammoniak som prestationshöjare?

Jacob och Wille har tittat på forskningen kring luktsalt i avsnitt 460 av Tyngre Träningssnack.

4 sep. 2024

Olika nordiska länder har olika kostråd till gravida

Linnea är tillbaka från sommarsemestern och tillsammans med Erik och Jacob diskuteras skillnaderna i kostråd till gravida som finns mellan Sverige och Finland.

3 sep. 2024

Vad är hårt belastande träning och varför orkar kroppen bara så lite av det?

Jacob och Wille diskuterar balansen mellan träning och återhämtning i avsnitt 459 av Tyngre Träningssnack.

28 aug. 2024

Norges nya kostråd och alla stora källor till tillsatt socker i USA

Erik, Caroline och Jacob diskuterar två ämnen i avsnitt 134 av Hälsoveckan by Tyngre.

27 aug. 2024

Mer viktökning som ung än som medelålders

Mycket talar för att vår förmåga att hålla vikten inte försämras av vår ålder. Det kan faktiskt vara precis tvärtom.

Jacob Gudiol

23 aug. 2024

Kroppsformer, vinklar på muskelfiber och prestationsförmåga

Kroppsformer, vinklar på muskelfiber och prestationsförmåga dominerar i avsnitt 458 av Tyngre Träningssnack.

21 aug. 2024

Vad vet vi kring hur kosten påverkar immunförsvaret?

Jacob och Wille försöker svara på tre lyssnarfrågor i avsnitt 457 av Tyngre Träningssnack.

14 aug. 2024

Olika metoder för att mäta fettmassa och kroppssammansättning

I veckans Hälsoveckan by Tyngre diskuterar Jacob och Erik bland annat en artikel i SvD som fått en missvisande rubrik.

13 aug. 2024

Gudiol tillbaka på radion

Killarna försöker återvända till lite vanliga gängor igen efter sommaren. Som en självklar del i det är Jacob Gudiol tillbaka som gäst.

12 aug. 2024

Större muskelökningar vid träning av muskeln i ett utsträckt läge

Wille och Jacob diskuterar tre olika saker i avsnitt 456 av Tyngre Träningssnack.

7 aug. 2024

Spelar det någon roll vilken tid på dygnet du tränar?

Lyssnarfrågor med Jacob och Wille i avsnitt 454 av Tyngre Träningssnack. Det blir diskussioner kring träning i hög värme och alternativ träning som man kan göra istället i fall man inte står ut.

31 juli 2024

En diet personligt anpassad efter proteomet vs vanlig medelhavskost

Jacob och Erik diskuterar en studie där man testat en personligt anpassad diet mot en mer generisk medelhavskost.

30 juli 2024

Det senaste kring återhämtningsmetoder och ketoner som tillskott

Jacob och Wille kör en uppdatering på två ämnen som de diskuterade för några år sedan i podden.

24 juli 2024

Varför EMG kan lura dig efter aktiveringsövningar

Jacob och Wille diskuterar några vanliga missförstånd när det gäller att diskussioner och tolkningar av data relaterat till träning och hälsa.

17 juli 2024

Är det dåligt med fröoljor?

Frågestund med Hälsoveckan by Tyngre. Caroline, Erik och Jacob svarar på en del lyssnarfrågor i detta avsnitt av hälsoveckan.

16 juli 2024

Pandemier och vetenskapsjournalistik

Vetenskapsjournalisten Amina Manzoor gästar Jacob och Wille i avsnitt 451 av Tyngre Träningssnack.

10 juli 2024