Protein och träningsvärk

För dig som bums vill tillbaka in i gymmet igen är återhämtningen viktig. Kan den göras snabbare och bättre med protein? Jacob Gudiol reder ut saken.

Jacob Gudiol

Att försöka lindra träningsvärken efter ett träningspass är något som väldigt många är intresserade av och det är också ett område där det finns en väldig massa påståenden från en väldig massa försäljare. Det finns några enstaka faktorer som visat sig eventuellt kunna lindra träningsvärk likt kompressionskläder som jag skrivit om i inlägget, Kompression för bättre återhämtning?.

Det finns också mycket studier på kallvattenbad eller kontrastbad och resultaten där är fortfarande blandade tycker jag. Kallvattenbad sänker med största sannolikheten känslan av trötthet efter ett träningspass men om det verkligen minskar på den funktionsnedsättning som kommer med träningsvärken är mer tveksam och dessutom finns det en del som antyder att du faktiskt kan få sämre resultat på sikt av kallvattenbad som jag har skrivit om i artikeln, Kallvatten för mer styrka?.

I övrigt vet vi att stretching inte verkar ha någon positiv effekt på återhämtningen, i alla fall inte på kort sikt. Stretching efter träningen kan ju dock hjälpa till att förbättra din rörlighet så behöver du vara rörlig så är det en bra orsak till att ändå fortsätta stretcha efter träningen.

En annan faktor som studerats ganska mycket är hur kosten direkt efter ett träningspass inverkar på en persons träningsvärk. I den här artikeln tänkte jag summera forskningen på hur protein i samband med träningen påverkar återhämtningen. Artikeln handlar alltså om protein överlag, inte specifikt kosttillskott. De allra flesta studierna har använt kosttillskott eller mjölk som proteinkälla, troligen för att det är väldigt bekvämt och lätt att standardisera.

Protein mot träningsvärk och för bättre återhämtning

Turligt nog finns det en översiktsartikel publicerad kring hur protein påverkar återhämtningen både när det gäller träningsvärk och prestation efter ett träningspass från förra året (1). Den artikeln kan summeras väldigt kort med att det inte finns några belägg för att protein kan förbättra återhämtningen efter ett träningspass. Även om det är den huvudsakliga slutsatsen i artikeln är det en förenkling att bara säga det med tanke på den kunskap som finns idag.

Det första ”problemet” med översiktsartikeln är att de har tittat på en mängd olika former av träning. Det är alltså inte bara effekten av protein på återhämtningen efter styrketräning utan även löpning, sprint, intervallträning, träning i backe med mera som undersökts. Det här är tydligt indelat i artikeln och det är inte på något sätt dåligt av forskarna att de inkluderat alla de olika träningsformerna men när de summerar resultatet i abstraktet så summerar de alla resultat överlag vilket gör att det inte nödvändigtvis är helt rätt för vissa enskilda situationer.

Som tur är så lyfter de i artikeln upp situationer där protein i samband med träningen möjligen kan hjälpa med men där det ännu saknas lite studier.

Vid proteinunderskott alt. kaloriunderskott påverkar proteinet mer

En av huvudpoängen som tas upp annars i artikeln är att om du äter för lite protein överlag så kommer extra protein efter träningen att ha positiva effekter på både din träningsvärk och återhämtning efter träningen. Det här gäller antagligen inte dig som läser detta här eftersom du redan äter gott om protein ;), men för övriga befolkningen kan det absolut vara en realitet, särskilt om de försöker gå ner i vikt och äter lite mat överlag. Om du styrketränar eller tränar hårt på något annat sätt så har du med andra ord ytterligare en anledning till att se till att du äter lite mer protein än gemene man normalt gör, sikta på i alla fall 1,5 gram per kilo kroppsvikt per dag.

Protein hjälper inte efter ett träningspass men tar du det dagligen så…

Ja, en av huvudslutsatserna i artikeln är att protein inte verkar minska på återhämtningstiden eller träningsvärken efter ett träningspass men om du använder det regelbundet så kommer det att ha effekt. Det är ett litet motsägelsefullt resultat tycker jag även om det skulle kunna gå att förklara med att protein efter träningen inverkar positivt på din anpassning till träningen och efterhand så kanske personerna som använder protein regelbundet därför får mindre träningsvärk efter träningen eftersom de blivit lite bättre tränade?

Eller så är det en effekt av att de kortsiktiga studierna haft ett annat upplägg än de mer långsiktiga. Det är den här förklaringen som jag själv tror på mest. Det är nämligen så att i studier där man ska studera träningsvärk så brukar man utsätta försökspersonerna för riktigt hård, ibland rent ut sagt extremt hård, träning. Det här gör man för att försäkra sig om att deltagarna verkligen får en ordentlig träningsvärk och det är alltså mer regel än undantag att man gör så.

Personligen är jag lite tveksam till förfarandet då jag är tveksam till om de återhämtningsmetoder vi har inverkar tillräckligt mycket för att få någon betydelsefull effekt när vi totalt ”misshandlar” folk under träningen. En jävlig träningsvärk är helt enkelt en jävlig träningsvärk. Jag har inga belägg alls för vad jag gissar nu och kanske är det någon studier som jag inte känner till som redan undersökt detta men för mig är det inte helt osannolikt att olika återhämtningsmetoder kan få en mer mätbar effekt om vi utsätter personer för mer rimliga träningspass?

När man i studier istället studerar effekten av protein efter varje träningspass så är, av naturliga skäl, träningsmängden vid varje träningspass mycket mer rimlig, så kanske är det därför den här översiktsartikeln kom fram till att protein hjälper om det används kontinuerligt men inte om det används efter bara ett träningspass?

Studierna visar antingen på positiv effekt eller ingen effekt

En annan sak som jag tycker kan vara värd att nämna är att av de studier som tas upp i översiktsartikeln så är det ingen studie som visat på en negativ effekt av protein medan det ändå är en hel del som visat på en positiv effekt. Överlag visar däremot de flesta på en neutral effekt, alltså att det inte gjort någon skillnad om deltagarna fått äta/dricka något med protein i nära anslutning till träningen eller inte.

Det här kan antingen bero på att forskare valt att inte ens försöka att publicera sina resultat om de blivit negativa eller så är det en effekt av att protein faktiskt kan hjälpa men effekten är liten eller gäller bara i vissa situationer.

Summering

Det är möjligt att protein i samband med träningen kan minska på träningsvärken och snabba på din återhämtning efter träningspasset men om effekten finns där så är den, likt i princip alla andra saker som kan hjälpa till med återhämtningen, liten.

Som styrkeidrottare finns det redan en bättre anledning att se till att du har tillräckligt med protein i din kost, det hjälper dig lite med att öka i styrka och muskelmassa. Det här med en eventuell förbättring i återhämtning i sig är därför kanske mest relevant för idrottare som egentligen inte har något större fokus på att bygga muskler eller bli starkare men där en förbättrad återhämtning och kanske lite mindre träningsvärk kan ge bättre kvalité på träningspassen.


Jacob Gudiol‌ är expert på kost och träning och författare till boken "Skitmat"‌ , som du hittar här som pappersbok eller här som e-bok, samt den nya boken "Forma Kroppen 2"‌ , som du hittar här.

[

](http://butik.tyngre.se/forma-kroppen-2)


Liknande artiklar
De sju viktigaste sakerna för en bra hälsa – enligt Gudiol

Avsnitt 444 handlar om Jacobs topp 7 saker de flesta bör fokusera på för en bättre hälsa.

15 maj 2024

Studier som utförs för att användas som marknadsföring

Jacob och Linnea diskuterar denna vecka företaget Zoe som påstår sig kunna ge unika personliga dietprogram baserat på tester av människors tarmflora, blodsocker, blodfetter och familjehistorik.

14 maj 2024

Mer träning ger större vadmuskler

Vadmusklerna svarar bättre på hög volym - i alla fall kortsiktigt.

Jacob Gudiol

12 maj 2024

Maxtester vs submaxtester

Gudiol och Valkeaoja diskuterar lyssnarfrågor i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

8 maj 2024

Avsnittet om Andrew Huberman och tveksam vetenskapskommunikation

Jacob och Linnea diskuterar den enorma hälsoinfluenserna Andrew Huberman och allt kritik som har riktats mot honom de senaste månaderna.

7 maj 2024

Wille om vikten av individuella träningsprogram

Wille Valkeaoja gästar podden, och vi låter honom bita tag i den spännande frågan kring ifall olika grupper av individer prompt behöver specifikt anpassad träning. Eller är det bara nys?

2 maj 2024

Bryter man fastan om man tar protein före eller efter träningen?

Gudiol och Valkeaoja svarar på lyssnarfrågor i avsnitt 442 av Tyngre Träningssnack

1 maj 2024

8 år efter hypen finns fortfarande inget konkret kring mat och tarmfloran

Avsnitt 117 är ännu ett avsnitt med endast Erik och Jacob vid rodret. Ämnena denna gång är två artiklar i SvD.

30 apr. 2024

Styrketräning för barn och ungdomar

I en fortsättning på förra veckans avsnitt om konditionsträning för barn och ungdomar så går Jacob och Wille vidare och diskuterar styrketräning för barn och ungdomar.

24 apr. 2024

Okända biverkningar från fetmamediciner

Linnea och Caroline är sysselsatta med olika kurser denna vecka så Erik och Jacob är dina värdar i avsnitt 116.

23 apr. 2024

Ultraprocessad mat leder till fler trafikolyckor

Avsnitt 115 av Hälsoveckan och det blir ännu en gång en diskussion kring ultraprocessad mat.

15 apr. 2024

Varför RCTs ofta ses som bästa evidens

Jacob, Erik och framför allt Linnea berättar i det här avsnittet om vad interventionsstudier är.

9 apr. 2024

Varför tränar vissa elitidrottare så lätt på gymmet?

Frågeavsnitt av Tyngre Träningssnack där Jacob och Wille diskuterar tre lyssnarfrågor.

3 apr. 2024

Vanliga frågor och missuppfattningar kring koffein

Jacob och Erik diskuterar koffein i avsnitt 113 av Hälsoveckan by Tyngre.

2 apr. 2024

Gudiol om periodisk fasta och hormoner

Långt och böljande samtal med Jacob, om bland annat periodisk fasta, hormonbalans och andra "sanningar".

1 apr. 2024

Hur är kvalitén på träningsstudier rent vetenskapligt?

Jacob och Wille diskuterar artikeln Risk of bias in exercise science: A systematic review of 340 studies i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

27 mars 2024

Varför vi vet väldigt lite om människors fysiska aktivitet

Jonatan Fridolfsson gästar Tyngre Träningssnack för att berätta om sin forskning på hur vi mäter fysisk aktivitet.

20 mars 2024

Hur du läser en ingrediensförteckning och näringsvärdetabell

Jacob, Erik och Caroline förklarar vad du kan ha för nytta av en ingrediensförteckning och näringsvärdetabell.

19 mars 2024

Du får troligen inga speciella effekter från din fasta

Det har varit i princip omöjligt att missa all hype kring fasta de senaste 5 åren. Men hur effektivt är det egentligen?

Jacob Gudiol

14 mars 2024

Hur styrketräning påverkar aptiten

Avsnitt 435 av Tyngre Träningssnack handlar om hur träning, och framför allt styrketräning, verkar påverka människors aptit på kort och lång sikt.

13 mars 2024

Toppar av blodsocker, blodfetter och inflammation efter en måltid

Linnea och Jacob diskuterar vad som händer timmarna efter det att du har ätit en måltid, under den så kallade postprandiella fasen.

12 mars 2024

Jacob Gudiol dissekerar alla våra och ERA frågor

Dagens gäst behöver nog ingen närmare presentation, men han är experten som ofta syns i olika mediesammanhang. Man kan säga att Jacob Gudiol TAR över dagens avsnitt. Ett spännande avsnitt.

11 mars 2024

Kontroverser kring styrketräningsvolym och muskelökningar

Wille och Jacob diskuterar en nyligen publicerad artikel kring styrketräningsvolym och muskelökningar.

28 feb. 2024

Om serien om ultraprocessad mat i SvD

I avsnitt 108 diskuteras en artikelserie på hittills tre delar kring ultraprocessad mat som har publicerats i Svenska Dagbladet de senaste veckorna.

27 feb. 2024

Nutritionsforskning är svårt och får för lite forskningspengar

I avsnitt 107 diskuterar Jacob, Linnea och Erik olika utmaningar som finns kring nutritionsforskning idag.

20 feb. 2024

Hur screening och förebyggande tester kan göra så du mår sämre

Med det nya året kommer många personers ambitioner att börja om på nytt med fokus på hälsa och välmående. Hur relevant är det då med hälsotester och screeningar?

Jacob Gudiol

13 feb. 2024

Kost vid typ 1-diabetes

Linnea och Jacob gästas av dietisten och doktoranden Sofia Sterner Isaksson som berättar om sitt arbete med typ 1-diabetes.

30 jan. 2024

Spännande ämnen med Wille

Vi ringer upp kompisen Wille Valkeaoja, som ger oss det senaste om punktförbränning, andningsmanipulationer, styrketräning för löpare och massor av andra spännande grejer.

29 jan. 2024

Styrketräningssnack och fysiologi med Tommy Lundberg

Tommy Lundberg är tillbaka i Tyngre Träningssnack. Vi snackar bland annat om hans arbete kring talangutveckling.

17 jan. 2024

Tips för att fortsätta med träningen på längre sikt

Träning påstås få människor att må bättre. Så hur gör vi då för att få folk att fortsätta med det? Jacob Gudiol väger in i frågan.

Jacob Gudiol

15 jan. 2024

Vad skiljer de som blir hundra år från oss andra

I avsnitt 426 av Tyngre Träningssnack gästar forskaren Karin Modig som de senaste 10 åren har forskat på hälsosamt åldrande.

10 jan. 2024

Fysisk aktivitet, stillasittande och antal steg per dag för god hälsa

Ulf Ekelund är tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack för en uppdatering kring hans forskning och övriga arbete sedan han var med senast i podden för nästan precis fem år sedan.

3 jan. 2024

Dr Neuman om vad som verkligen betyder nåt

Besök av Nicklas Neuman, där vi snackar om den faktiska betydelsen av ett antal olika kostaspekter. Både för hälsa & för presstation.

11 dec. 2023