Vilka löpbelastningar är skadliga?

Vilka löpbelastningar som är skadliga är frågan Wille Valkeaoja ställer sig. Och han gick till botten med det.

Wille Valkeaoja

Vilka löpbelastningar är skadliga? Ja, den största riskfaktorn för en löprelaterad skada är förstås just löpning. Utan exponering finns det ingen risk, men vad är det i löpningen som gör att man skadar sig?

Till att börja med kan man konstatera att man faktiskt behöver springa ganska mycket för att ha en påtaglig risk för en löprelaterad skada. Vi pratade i ett avsnitt av Tyngre Träningssnack med Jonatan Jungmalm som forskat just på risken för en skada vid löpning. Ett av huvudbudskapen var just att även om löpning kan sticka ut i förhållande till andra idrotter när det gäller skaderisk så krävs det en ganska rejäl exponering innan det blir en rejäl risk.

Men frågan om vad i löpningen som, i sammanhanget är ganska oklart. En potentiell bov i dramat är de krafter som löpningen genererar och hur de interagerar med kroppen. Om det finns vissa krafter som våra kroppar är särskilt känsliga för kanske man tjänar på att minimera dessa. På så vis kan man möjligen träna på precis som man vill utan att ha en förhöjd skaderisk.

Vilka löpbelastningar är skadliga – loading rate

En sådan kraft är den så kallade loading rate (LR) vilket är ett mått på hur snabbt man når maximal belastning då foten landar på marken i ett löpsteg. Tanken att LR skulle vara riskabelt populariserades i mångt och mycket genom forskning av evolutionsbiologen Daniel Lieberman (1). I en artikel publicerad i den högt ansedda tidskriften Nature hade man jämfört LR mellan löpning med hälisättning och löpning med framfotaisättning. Man såg då att löpning med hälisättning gav en förhöjd LR och man spekulerade i att detta kunde ligga bakom att så många löpare skadar sig. Man gjorde vidare kopplingen till att moderna löparskor tillät löpning med mer uttalad hälisättning och därför att både själva löpstilen och de moderna löparskorna kunde vara delar i problemet. Bilden visar jämförelsen mellan de två olika löpstilarna. Den brantare kurvan i bilden till vänster där löparen landar med hälen först visar på en högre LR.

Lieberman och hans kollegor har sedan gått vidare och visat med en retrospektiv studiedesign att löpare som skadat sig har en högre LR än löpare som förblivit oskadade (2). Detta har även visats i andra retrospektiva studier (3–5). Man har dock i prospektiva studier, alltså där man först mätt LR och sedan följt löpare över tid inte sett samma koppling (6,7). Det här leder till frågan om LR och därav kopplingen till löpning med hälisättning och moderna dämpade skor verkligen är relevant när det kommer till skador inom löpning.

Löpbelastning och skador – en ny studie

I en nyligen publicerad studie har en grupp forskare undersökt dels det prospektiva sambandet mellan LR och skaderisk och dels om hur man räknar ut LR påverkar det eventuella sambandet (8). Man undersökte även om det var skillnad i LR beroende på hur snabbt deltagarna sprang och om även detta samband påverkades av hur LR beräknades. Bilden visar de olika sätten att beräkna LR på.

Man inkluderade i studien 79 collegelöpare (45 kvinnor, 34 män). Vissa av deltagarna var med under flera säsonger och man fick därför totalt 139 datapunkter över fyra säsonger. Man såg över de fyra säsongerna totalt 64 skador i nedre extremitet varav 20 var stressfrakturer.

Det slående resultatet från studien var att man inte såg någon som helst relation mellan LR och risk för någon skada. Det här var också oberoende av hur LR beräknades vilket innebär att diskrepansen man tidigare sett när det kommer till sambandet mellan LR och skaderisk inte kan förklaras av olika mätmetoder. Beroende på hur LR beräknades fick man också olika värden och även om förhållandet mellan ökad hastighet och ökad LR stämde berodde även det sambandet på hur LR beräknades.

Vilka löpbelastningar är skadliga – Sammanfattning

Vad som gör att löpning är en utsatt aktivitet när det kommer till skaderisk är alltså fortsatt ett mysterium. Det är lätt att bli uppgiven eftersom så mycket forskning gjorts på området till synes utan att ge entydiga resultat som pekar ut en tydlig handlingsplan.

Samtidigt kan man se det positiva i att vi nu med ganska stor säkerhet vet att just LR troligen inte är en särskilt relevant faktor när det kommer till skaderisk inom löpning. Att fokusera på att minska sin LR för att hålla sig skadefri exempelvis genom att försöka ändra sin fotisättning är sannolikt därför fruktlöst. Vad man ska göra istället återstår dock att se.


Referenser

1. Lieberman DE, Venkadesan M, Werbel WA, Daoud AI, Andrea SD, Davis IS, m.fl. Foot strike patterns and collision forces in habitually barefoot versus shod runners. Nature. 2010;463(7280):531–6. 

2. Daoud AI, Geissler GJ, Wang F, Saretsky J, Daoud YA, Lieberman DE. Foot strike and injury rates in endurance runners: A retrospective study. Med Sci Sports Exerc. 2012;44(7):1325–34. 

3. Milner CE, Ferber R, Pollard CD, Hamill J, Davis IS. Biomechanical factors associated with tibial stress fracture in female runners. Med Sci Sports Exerc. 2006;38(2):323–8. 

4. Pohl MB, Mullineaux DR, Milner CE, Hamill J, Davis IS. Biomechanical predictors of retrospective tibial stress fractures in runners. J Biomech. 2008;41(6):1160–5. 

5. Johnson CD, Tenforde AS, Outerleys J, Reilly J, Davis IS. Impact-Related Ground Reaction Forces Are More Strongly Associated With Some Running Injuries Than Others. Am J Sports Med. 2020;48(12):3072–80. 

6. Dudley RI, Pamukoff DN, Lynn SK, Kersey RD, Noffal GJ. A prospective comparison of lower extremity kinematics and kinetics between injured and non-injured collegiate cross country runners. Hum Mov Sci. 2017;52(August):197–202. 

7. Kuhman DJ, Paquette MR, Peel SA, Melcher DA. Comparison of ankle kinematics and ground reaction forces between prospectively injured and uninjured collegiate cross country runners. Hum Mov Sci. 2016;47(June):9–15. 

8. Schmida EA, Wille CM, Stiffler-Joachim MR, Kliethermes SA, Heiderscheit BC. Vertical Loading Rate Is not Associated with Running Injury, Regardless of Calculation Method. Med Sci Sport Exerc. 2022;Epub(March):1–36. 


Photo by Josh Gordon on Unsplash


Liknande artiklar
Tips och trix på gymmet – Axelsmärta

I den här artikelserien går jag igenom några av de vanligaste smärtproblemen som hindrar framfarten på gymmet och hur man kan lösa dessa med några enkla tips och trix. Häng med!

Daniel Andréasson

10 okt. 2024

Forskning och regler kring nya löparskor

Biomekanikern och forskaren Toni Arndt är tillbaka i Tyngre Träningssnack för att diskutera löparskor.

11 sep. 2024

Akut skadebehandling – finns det någon poäng med kyla och kompression?

Avsnitt 450 av Tyngre Träningssnack handlar om skador och akut skadeomhändertagande.

26 juni 2024

Ny forskning på spikskor som verkar ge bättre löpekonomi

I avsnitt 445 av Tyngre Träningssnack så diskuterar Wille och Jacob en ny studie på spikskovarianterna på de löparskor som revolutionerat löpningen på långdistans de senaste 6-8 åren

22 maj 2024

Niklas Andersson, kiropraktor

Niklas Andersson är en erfaren kiropraktor som hjälper människor att leva ett sundare, rörligare och ett mindre smärtsamt liv.

6 apr. 2024

Vad vi vet om teknik för att minska skaderisken vid styrkelyft?

Styrkelyftaren, fysioterapeuten och forskaren Lars Berglund är efter flera år tillbaka igen som gäst i Tyngre Träningssnack.

7 feb. 2024

Det arga avsnittet!

Återigen har både Josef och Viktor drabbats av bakslag i träningen. Men istället för att älta det allt för mycket går de igenom samtliga ocharmiga personlighetsdrag de kan komma på.

22 nov. 2023

Så börjar du styrketräna hemma!

Efter en snabb (40 minuter) introduktion som tar upp ämnen som salt mat, datorspel, Järnvägspressen med mera, delar Josef med sig av råd om hur du kan komma igång med hemmaträning.

15 nov. 2023

Instagramkrigare & Hurtbullemilar

Josef och Viktor utser vinnaren från den populära löparutmaningen Hurtbullemilen. Olika IG-personligheter och lite annat förekommer också.

1 nov. 2023

Våra bästa tips inför Hurtbullemilen!

Josef och Viktor har setts i köttet och kör lite uppsnack inför Hurtbullemilen. Här får du alla tips du behöver.

25 okt. 2023

50K/50CENT B2B ft. Shaun

Denna vecka har Josef och Viktor bjudit in den omtalade Shaun Richardson för att gå igenom helgens löplopp: Sörmland Ultra Marathon 50k.

11 okt. 2023

Facebook-grupp, kommentarer och feltänk

Denna veckan blandar och ger mellan en rad olika ämnen. Om lönlösa kommentarsfält, vår nya facebookgrupp och så gästar Shaun en snabbis!

4 okt. 2023

Viktors 20 mil på 24 timmar ft. Tobbe Gyllebring

Vi bjuder in Tobbe Gyllebring för att lägga upp en knivskarp plan inför Viktors 24-timmarslopp på PRT i Växjö.

27 sep. 2023

Spring din första mil – Hurtbullemilen!

Josef och Viktor kokar ihop ett distansevent: Hurtbullemilen. Lördagen den 28/10 springer vi alla en mil. I potten: ett Hurtbullepaket!

20 sep. 2023

Så periodiserar du din träning!

Viktor och Josef pratar alkoholintag genom tiderna, Viktors kommande back-to-back-projekt och som rubriken avslöjar: periodisering!

6 sep. 2023

Så använder du ditt utegym!

I veckans avsnitt avhandlar Viktor & Josef eventuella halvmarathon-satsningar, träning på utegym och tysk monstertruck, mycket nöje!

31 aug. 2023

Viktors racerapport: Ultravasan 90

Viktor tar dig igenom sitt nyligen genomförda ultramarathon-lopp. Hur känns det egentligen att springa så långt? Hur ont gör det?

23 aug. 2023

Josefs nya SUPER-PB!

I detta rekordlånga avsnitt avhandlas en hel del ämnen: Viktors sista löpträning inför Ultravasan, Josefs bravader på 2 mil och mycket annat!

16 aug. 2023

Hänge dig åt träningen, inte målet!

Ännu ett nytt fullspäckat avsnitt av Tyngre Hurtbullar: Josef har grävt guld i Bordeaux och Viktor ser med försiktig optimism fram emot Ultravasan.

9 aug. 2023

Frågeavsnitt del 2 – Godis under diet?

Josef och Viktor tar sig an fler frågor! När ska Viktor dra 200 kg i marklyft igen? Hur ser hurtbulledieten ut? Hur skaffar man sig träningsmotivation?

26 juli 2023

Prylar

En pryl behöver funka, i nån mån. Den behöver ge dig nån värdefull information eller funktion för att det ska vara värt att skaffa den.

Wille Valkeaoja

25 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Frågeavsnitt del 1 – Hur vinner man Josefs respekt?

Josef och Viktor har tagit sig an inkommande frågor. Hur kombinerar man styrketräning och konditionsträning? Vem tar killarna helst med sig på en beer-mile?

19 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Ryck plåstret! (John Wick!?)

Viktor gräver sig själv ett träningsmässigt djupare hål att ta sig ur inför Ultravasan, kommer han ta sig ur denna svacka?

12 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

ijustwanttobecool-Victor återger sin 100 000-stegsutmaning!

Vi har bjudit in Victor Beer från YouTube-kanalen ijustwanttobecool för att prata om den utmaning han precis försökt sig på: att gå 100 000 steg på 24 timmar!

5 juli 2023

Överträning

Av olika anledningar kan du vilja överbelasta extra mycket under en period. Det finns då en risk att du kör ner dig så långt i källaren att det blir svårt att komma tillbaka till din tidigare nivå.

Wille Valkeaoja

29 juni 2023

SM-vinnaren Tobbe Gyllebring gästar!

För första gången tar Tyngre Hurtbullar in en gäst, och inte vem som helst! Tobbe Gyllebring har svenskt rekord i 24-timmarslöpning: 272 086 meter.

28 juni 2023

Ska Viktor springa i 24 timmar!?

Viktor har fått en inbjudan att springa i 24 timmar, kommer han tacka ja? Josef är sur på PostNord och tipsar om armhävningar.

21 juni 2023

Träna klockan 05, öl & proteinpulver

Viktor diskuterar 3,5:ans plats i tillvaron, träna svintidigt och proteinpulver i detta fullspäckade avsnitt av Tyngre Hurtbullar!

14 juni 2023

Cirkelträning för löpare

En ny studie avhandlar två olika cirkelträningsprogram och hur det påverkar löpekonomi och biomekanik.

Wille Valkeaoja

8 juni 2023

Underskattad dietmat

Josef har klivit på en diet och berättar lite hur hans upplägg ser ut samt vilka livsmedel som ofta ratas under diet utan anledning.

7 juni 2023