Lyft, lev och le.

Dagens ledare behandlar ämnet... (trumvirvel) ...styrketräning.

Alex Danielsson

Det kommer förmodligen inte som någon överraskning, men jag gillar att lyfta skrot. Nä, fan, låt mig omformulera: jag ÄLSKAR att lyfta! Och skrot förresten? Vem var det som kom på den beskrivningen? Som om vikterna skulle ha ett begränsat värde... I min värld skulle de snarare kallas ”guld”. Kanske skulle de även vara gjorda av samma ädelmetall.

För mig är dagens höjdpunkt när jag får kliva in bakom eller under stången. Att få känna dess dragningskraft och starka lust att ligga kvar där den är. Men att med alla mina egna resurser försöka få den på andra tankar. Att betvinga den, och att lyfta den. Tränar jag varje dag då, undrar du kanske? Nej, tyvärr inte, även om varje dag innehåller minst ett mer eller mindre seriöst försök att ta mig till gymmet. Men dagar där träningen av olika anledningar inte går i lås blir inte riktigt som de andra. De blir fel, på något sätt. Inget känns som det ska. Som när man försover sig och tvingas klä på sig samtidigt som man springer till bussen. Man inleder liksom dagen med att sätta ned fel fot först, och så håller det på. Och då är det tur att det kommer en ny dag strax där bakom.

Om ett par veckor fyller jag 52. Rätt ansenlig hög av siffror, såklart. Men fullständigt barock jämfört med hur jag känner mig. Det krävs en busslast av skillade hypnotisörer för att få mig att känna mig en dag äldre än 30. Visst, det gnisslar här och var, och vissa rörelser är aningen krångligare nu jämfört med när jag var 25. Men kraften, glädjen och lusten är större än någonsin. Till allt. Och förklaringen är enkel: Jag lyfter.‌

Jag började anspråkslöst. Ett par silverhantlar, några hundben, ett par kabeldrag och lite pump. Snabbt blev det Arnold-klonade hantelsvängar, pressar och några ilskna maskiner. Jodå, det kändes fortfarande bra. Så jag fortsatte botanisera. Leta, prova och försöka. Bänkpress, yes. T-bar, benpress och även lite vadpress. Körde vidare med knäböjsrally, chins och press bakom nacke. Och då var jag osvikligen fast.

När jag typ 20 år senare skred in på en viss tidningsredaktion, i syfte att frilanshacka lite meningsfull text om 15-kiloskakor och dragremmar, tog jag nästa steg. Olika former av seriösa och närgångna träningsupplägg ramade in mig och min träning. Tor Lundsten‌s armar, Möllerström‌s ryggpass, Age‌s vadträning. Allt sög jag åt mig, och träningen tog mig framåt nästan varje pass.

Curling.

Så sladdade jag in på styrkelyftsbanan, där jag fortfarande befinner mig. Och det med ett större leende än någonsin. Det finns en digital egenhet i styrkelyft som tilltalar mig enormt. Man lyfter vad som står på lappen. Punkt. Står det 5 set med 5 reps på 130 kg i marklyft, så gör man det. Man lyfter. Jag behöver aldrig fundera på om jag är klar, färdigtränad eller om jag tagit ut mig optimalt. Siffrorna på stången ger mig alla de svar jag behöver, och i det också all den trygghet som är nödvändig. Fogar man dessutom till den enorma tillfredsställelsen som alla nya mätbara framsteg ger, så är det bingo på riktigt.

Igår hade jag förmånen att få tillbringa en del av dagen med det svenska tyngdlyftningslandslaget. Under förbundskapten Jim Gyllenhammar‌ s knivskarpa ögon tränade hela gruppen med en intensitet som inspirerade mig stenhårt. Alla körde individuellt såklart, men de ingick tydligt i en grupp och ett lag, varför sammanhållningen och dynamiken i lokalen verkligen gick att ta på. Satan, så jag trivdes!

Tyngre tyngdlyftare.

För mig – och detta sagt med ett snart 35-årigt perspektiv av gymträning – spelar det verkligen ingen större roll vad man gör i gymmet, eller vad man har för målsättning. Alla är vi olika och går igång på olika saker. Vad som dock är viktigt, rentav livsviktigt, är att vi faktiskt går in och lyfter. Stöt, mark eller bamsecurls i kablarna – fine. Men lyft, ffs!

Jag vet att det verkar banalt, och att jag låter lätt nyreligiös, men träningen är en fantastisk metod för att locka fram det allra bästa ur dig. Den där versionen av dig själv som är stark, livskraftig, leende och på flera sätt förberedd på att leva ett förbannat bra liv.

Och det är du värd.

I dina växande musklers tjänst

Alex


REDAKTÖREN LISTAR
‌ Vårtecken

1. Kalendern
‌ Jag noterar att jag nu firar ett år som ”styrkelyftare”, vilket ska manifesteras med en ny satsning framåt. Bara skadorna får läka klart. 

2. Instagram-flödet
‌ Jag möts av fler formbilder än på länge vilket skvallrar om att vårsäsongen är i antågande.

3. Shortsväder
‌ Kanske inte riktigt ännu, men om ett par veckor kan man ta sig till gymmet färdig för action.

4. 15.1
‌ Det främsta CrossFit-mästerskapets första steg är nu öppet, och den första woden avslöjad. Det luktar brunt.

5. Arnold
‌ Ska Dexter Jackson ta sin femte Arnold Classic-titel? Hur ska det gå för våra svenska atleter Caroline Aspenskog‌ , Frida Paulsen Stern‌ , Jenny Adolfsson‌ och Kristian Sewén‌ ? Snart vet vi.


Liknande artiklar
Problemet med de flesta studier som säger sig hitta non-responders

Jacob och Wille diskuterar i det här avsnittet hur slump och variation kan göra att man felaktigt tror sig ha hittat så kallade non-responders i studier.

9 okt. 2024

Föreningsliv med Johanna Barvelid

Vi snackar ledarskap och drivkrafter inom föreningslivet med Johanna Barvelid, en av grundarna till den tidigare Styrkebyrån.

7 okt. 2024

Vésteinn Hafsteinsson om olympiska kastidrottares träning

Äntligen är Vésteinn Hafsteinsson tillbaka i podden för att berätta mer om hur han tränat sina kastidrottare.

2 okt. 2024

Catching up med Kalle

Vi snackar med den evige favoriten Kalle Zackari Wahlström, som berättar om både den nyfunna träningsgnistan, nya tv-program och den egna kollektionen av kläder och annat kul.

26 sep. 2024

Betydelsen av biologisk mognad inom talangutveckling

En av våra favoritgäster, Tommy Lundberg, är tillbaka och denna gång tar vi upp två ämnen som vi varit inne lite på även i tidigare avsnitt, talangutveckling och könsindelning inom idrotten.

25 sep. 2024

10 år!

Redaktören minns det som igår. Här är bakgrunden till Tyngre!

Alex Danielsson

16 sep. 2024

Fungerar luktsalt eller ammoniak som prestationshöjare?

Jacob och Wille har tittat på forskningen kring luktsalt i avsnitt 460 av Tyngre Träningssnack.

4 sep. 2024

Vad är hårt belastande träning och varför orkar kroppen bara så lite av det?

Jacob och Wille diskuterar balansen mellan träning och återhämtning i avsnitt 459 av Tyngre Träningssnack.

28 aug. 2024

Kroppsformer, vinklar på muskelfiber och prestationsförmåga

Kroppsformer, vinklar på muskelfiber och prestationsförmåga dominerar i avsnitt 458 av Tyngre Träningssnack.

21 aug. 2024

Vikten av en funktionell fysik

Träna för att kunna säga JA till livet idag och imorgon.

Alex Danielsson

18 aug. 2024

40 år i gymmet – det här har jag lärt mig

Redaktören listar sina erfarenheter om vad som verkligen betyder nåt är det kommer till gymträning.

Alex Danielsson

10 aug. 2024

Större muskelökningar vid träning av muskeln i ett utsträckt läge

Wille och Jacob diskuterar tre olika saker i avsnitt 456 av Tyngre Träningssnack.

7 aug. 2024

Friidrott: OS och Veteran-VM med Sunneborn

Favoriten Mattias Sunneborn berättar om sin egen träning mot både SM och VM för veteraner, men vi hinner också snacka lite om OS.

5 aug. 2024

Rutiner - att hitta tillbaka efter semestern

I dagens avsnitt började vi med en lättsam skål med Pepsi och reflekterade över hur snabbt tiden verkar flyga förbi, särskilt när vi är ur våra vanliga rutiner.

2 aug. 2024

Spelar det någon roll vilken tid på dygnet du tränar?

Lyssnarfrågor med Jacob och Wille i avsnitt 454 av Tyngre Träningssnack. Det blir diskussioner kring träning i hög värme och alternativ träning som man kan göra istället i fall man inte står ut.

31 juli 2024

Att jobba med träning – Unni berättar

Vi träffar coachen Unni Lundblom som tagit steget från att tävla i fitness till att hjälpa andra att komma i form.

25 juli 2024

Alex Danielsson gästar om träning efter 45

Jossan tog sommarlov, så detta avsnitt gästas av Alex Danielsson. De pratar om deras favoritställe, Vemdalen, och njuter av lite fredagsmys med champagne.

19 juli 2024

Sommarhälsa med Carina

Carina gästar podden och delar med sig av tips och trix för att undvika att helt tappa form och livslust under semesterns alla lediga stunder.

18 juli 2024

Varför EMG kan lura dig efter aktiveringsövningar

Jacob och Wille diskuterar några vanliga missförstånd när det gäller att diskussioner och tolkningar av data relaterat till träning och hälsa.

17 juli 2024

Johan Flodin om rodd och arbete på SOK

Johan Flodin från Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) gästar Jacob och Wille i Tyngre Träningssnack för att berätta om sin karriär och nuvarande arbete.

5 juni 2024

Forskningens introduktion i träningsvärlden

Forskaren, historikern och idrottsvetaren Daniel Svensson gästar Wille och Jacob i Tyngre Träningssnack för att berätta om hur idrottsforskningen kom in i idrottsvärlden.

28 maj 2024

Denice Moberg om livet som influencer

Denice är en av våra mest populära influencers, med en följarskara på nära miljonen individer. Hur får hon ihop det med det vanliga livet?

27 maj 2024

Ny forskning på spikskor som verkar ge bättre löpekonomi

I avsnitt 445 av Tyngre Träningssnack så diskuterar Wille och Jacob en ny studie på spikskovarianterna på de löparskor som revolutionerat löpningen på långdistans de senaste 6-8 åren

22 maj 2024

Maxtester vs submaxtester

Gudiol och Valkeaoja diskuterar lyssnarfrågor i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

8 maj 2024

Wille om vikten av individuella träningsprogram

Wille Valkeaoja gästar podden, och vi låter honom bita tag i den spännande frågan kring ifall olika grupper av individer prompt behöver specifikt anpassad träning. Eller är det bara nys?

2 maj 2024

Konditionsträning för barn och ungdomar

En lyssnarfråga blev till ett helt avsnitt. Jacob och Wille gör en djupdykning kring konditionsträning och barn.

17 apr. 2024

Träningsplanering och träningsteori med Martin Altemark

Martin Altemark är ännu en gång tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack.

10 apr. 2024

Hur är kvalitén på träningsstudier rent vetenskapligt?

Jacob och Wille diskuterar artikeln Risk of bias in exercise science: A systematic review of 340 studies i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

27 mars 2024

Varför vi vet väldigt lite om människors fysiska aktivitet

Jonatan Fridolfsson gästar Tyngre Träningssnack för att berätta om sin forskning på hur vi mäter fysisk aktivitet.

20 mars 2024

Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Om träning med Alex & Andreas

Killarna diskuterar hur träning med för stora förväntningar och krav kan bli en belastning. De pratar också om hur deras egen träning förändrats och utvecklats genom åren.

5 feb. 2024

Fysisk aktivitet, stillasittande och antal steg per dag för god hälsa

Ulf Ekelund är tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack för en uppdatering kring hans forskning och övriga arbete sedan han var med senast i podden för nästan precis fem år sedan.

3 jan. 2024

Prylar för konditionsidrott

I avsnitt 419 försöker vi tipsa om olika billiga och dyra prylar som man kan köra som kan göra ens träning lättare eller mer kul.

22 nov. 2023