Lyft, lev och le.

Dagens ledare behandlar ämnet... (trumvirvel) ...styrketräning.

Alex Danielsson

Det kommer förmodligen inte som någon överraskning, men jag gillar att lyfta skrot. Nä, fan, låt mig omformulera: jag ÄLSKAR att lyfta! Och skrot förresten? Vem var det som kom på den beskrivningen? Som om vikterna skulle ha ett begränsat värde... I min värld skulle de snarare kallas ”guld”. Kanske skulle de även vara gjorda av samma ädelmetall.

För mig är dagens höjdpunkt när jag får kliva in bakom eller under stången. Att få känna dess dragningskraft och starka lust att ligga kvar där den är. Men att med alla mina egna resurser försöka få den på andra tankar. Att betvinga den, och att lyfta den. Tränar jag varje dag då, undrar du kanske? Nej, tyvärr inte, även om varje dag innehåller minst ett mer eller mindre seriöst försök att ta mig till gymmet. Men dagar där träningen av olika anledningar inte går i lås blir inte riktigt som de andra. De blir fel, på något sätt. Inget känns som det ska. Som när man försover sig och tvingas klä på sig samtidigt som man springer till bussen. Man inleder liksom dagen med att sätta ned fel fot först, och så håller det på. Och då är det tur att det kommer en ny dag strax där bakom.

Om ett par veckor fyller jag 52. Rätt ansenlig hög av siffror, såklart. Men fullständigt barock jämfört med hur jag känner mig. Det krävs en busslast av skillade hypnotisörer för att få mig att känna mig en dag äldre än 30. Visst, det gnisslar här och var, och vissa rörelser är aningen krångligare nu jämfört med när jag var 25. Men kraften, glädjen och lusten är större än någonsin. Till allt. Och förklaringen är enkel: Jag lyfter.‌

Jag började anspråkslöst. Ett par silverhantlar, några hundben, ett par kabeldrag och lite pump. Snabbt blev det Arnold-klonade hantelsvängar, pressar och några ilskna maskiner. Jodå, det kändes fortfarande bra. Så jag fortsatte botanisera. Leta, prova och försöka. Bänkpress, yes. T-bar, benpress och även lite vadpress. Körde vidare med knäböjsrally, chins och press bakom nacke. Och då var jag osvikligen fast.

När jag typ 20 år senare skred in på en viss tidningsredaktion, i syfte att frilanshacka lite meningsfull text om 15-kiloskakor och dragremmar, tog jag nästa steg. Olika former av seriösa och närgångna träningsupplägg ramade in mig och min träning. Tor Lundsten‌s armar, Möllerström‌s ryggpass, Age‌s vadträning. Allt sög jag åt mig, och träningen tog mig framåt nästan varje pass.

Curling.

Så sladdade jag in på styrkelyftsbanan, där jag fortfarande befinner mig. Och det med ett större leende än någonsin. Det finns en digital egenhet i styrkelyft som tilltalar mig enormt. Man lyfter vad som står på lappen. Punkt. Står det 5 set med 5 reps på 130 kg i marklyft, så gör man det. Man lyfter. Jag behöver aldrig fundera på om jag är klar, färdigtränad eller om jag tagit ut mig optimalt. Siffrorna på stången ger mig alla de svar jag behöver, och i det också all den trygghet som är nödvändig. Fogar man dessutom till den enorma tillfredsställelsen som alla nya mätbara framsteg ger, så är det bingo på riktigt.

Igår hade jag förmånen att få tillbringa en del av dagen med det svenska tyngdlyftningslandslaget. Under förbundskapten Jim Gyllenhammar‌ s knivskarpa ögon tränade hela gruppen med en intensitet som inspirerade mig stenhårt. Alla körde individuellt såklart, men de ingick tydligt i en grupp och ett lag, varför sammanhållningen och dynamiken i lokalen verkligen gick att ta på. Satan, så jag trivdes!

Tyngre tyngdlyftare.

För mig – och detta sagt med ett snart 35-årigt perspektiv av gymträning – spelar det verkligen ingen större roll vad man gör i gymmet, eller vad man har för målsättning. Alla är vi olika och går igång på olika saker. Vad som dock är viktigt, rentav livsviktigt, är att vi faktiskt går in och lyfter. Stöt, mark eller bamsecurls i kablarna – fine. Men lyft, ffs!

Jag vet att det verkar banalt, och att jag låter lätt nyreligiös, men träningen är en fantastisk metod för att locka fram det allra bästa ur dig. Den där versionen av dig själv som är stark, livskraftig, leende och på flera sätt förberedd på att leva ett förbannat bra liv.

Och det är du värd.

I dina växande musklers tjänst

Alex


REDAKTÖREN LISTAR
‌ Vårtecken

1. Kalendern
‌ Jag noterar att jag nu firar ett år som ”styrkelyftare”, vilket ska manifesteras med en ny satsning framåt. Bara skadorna får läka klart. 

2. Instagram-flödet
‌ Jag möts av fler formbilder än på länge vilket skvallrar om att vårsäsongen är i antågande.

3. Shortsväder
‌ Kanske inte riktigt ännu, men om ett par veckor kan man ta sig till gymmet färdig för action.

4. 15.1
‌ Det främsta CrossFit-mästerskapets första steg är nu öppet, och den första woden avslöjad. Det luktar brunt.

5. Arnold
‌ Ska Dexter Jackson ta sin femte Arnold Classic-titel? Hur ska det gå för våra svenska atleter Caroline Aspenskog‌ , Frida Paulsen Stern‌ , Jenny Adolfsson‌ och Kristian Sewén‌ ? Snart vet vi.


Liknande artiklar
Träningsplanering och träningsteori med Martin Altemark

Martin Altemark är ännu en gång tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack.

10 apr. 2024

Hur är kvalitén på träningsstudier rent vetenskapligt?

Jacob och Wille diskuterar artikeln Risk of bias in exercise science: A systematic review of 340 studies i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

27 mars 2024

Varför vi vet väldigt lite om människors fysiska aktivitet

Jonatan Fridolfsson gästar Tyngre Träningssnack för att berätta om sin forskning på hur vi mäter fysisk aktivitet.

20 mars 2024

Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Om träning med Alex & Andreas

Killarna diskuterar hur träning med för stora förväntningar och krav kan bli en belastning. De pratar också om hur deras egen träning förändrats och utvecklats genom åren.

5 feb. 2024

Fysisk aktivitet, stillasittande och antal steg per dag för god hälsa

Ulf Ekelund är tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack för en uppdatering kring hans forskning och övriga arbete sedan han var med senast i podden för nästan precis fem år sedan.

3 jan. 2024

Prylar för konditionsidrott

I avsnitt 419 försöker vi tipsa om olika billiga och dyra prylar som man kan köra som kan göra ens träning lättare eller mer kul.

22 nov. 2023

Mat, vin & träning med Philip

Ännu ett avsnitt där Alex poddar solo. Gästar gör Styrkelabbets Philip Wildenstam, och tillsammans avhandlas ämnen som mat, vin och träning.

9 okt. 2023

Hur träning påverkar viktnedgång direkt och på sikt

Wille och Jacob diskuterar det mesta som berör träning och viktkontroll i det här avsnittet av Tyngre Träningssnack.

27 sep. 2023

Besserwissers på sociala medier

Fredrik & Ashkan snackar om Besserwissers på sociala medier. Varför finns de? Vad vill de? Dess utom snackar vi givetvis tävling och träning. Allt detta och mycket mer blandat med skratt och anekdoter.

16 sep. 2023

Motivation, hemmagym och tidsoptimering

Vi snackar bland annat om motivation och hemmagym. Hur hittar man motivationen? Dessutom nuddar vi vid tidsoptimering.

9 sep. 2023

Gudiol om träningens betydelse

Mitt i sommarstöket fångar vi upp Jacob Gudiol för att prata om träningens betydelse, både på hälsan och vår livslängd. Lagom är bäst, kan man säga.

24 juli 2023

Forskningen på om träning ger ökad livslängd

Marcel Ballin är tillbaka som bäst i Tyngre Träningssnack. Den här gången diskuterar vi bland annat träning och livslängd.

5 juli 2023

Styrketräningen är grunden i allt

Du som läser detta behöver inga argument till varför styrketräning är det bästa sedan skivat bröd. Men ta gärna ett varv ändå.

Alex Danielsson

3 apr. 2023

Diet, träning, coacher och att hålla det enkelt

Fredrik & Ashkan surrar lite allmänt om diet, träning, coacher och att hålla det enkelt. Dessutom snackar de lite löst om kost- och träningsrön och annat bjäfs.

25 feb. 2023

Karoline Pettersson om kost och näring

Fredrik & Ashkan snackar med allas vårt energiknippe Karoline Pettersson om kost och näring. Hör våra diskussioner om Liver King-fenomenet, matpriser och olika koststrategier.

18 feb. 2023

Push-Pull-Legs – en split för dig?

Man kan genomföra sina styrkepass på flera olika sätt. Här kommer ett tips på ett effektivt och populärt träningsupplägg: P-P-L.

Alex Danielsson

31 jan. 2023

God Jul!

Från oss alla, till er alla. Redaktören sänder sina hälsningar.

Alex Danielsson

24 dec. 2022

Är vi redo för julen?

Vi svarar på frågor om dieter (igen) och varför folk inte experimenterar med träning lika mycket som med kosten.

18 dec. 2022

Vilka dieter skulle vi kunna tänka oss testa?

Hur sov egentligen Patricia när hon hade ont i knäna? Vad skulle Karro vilja utmana sig själv med och vi snöar in på dieter.

11 dec. 2022

Frågelåda i Lev lite-podden

Vi snöar in igen på julen och svarar på frågor om den. Mellanmål är en återkommande frågeställning från er där ute så vi lyfter den igen.

27 nov. 2022

Aktuell status

Karro är lack för att Patricia inte har uppdaterat med bilder på graviditeten. Vi snackar om Patricia har en ”riktig” baddräkt, bl a.

20 nov. 2022

Lev lite – Frågeavsnitt

Vi besvarar lite lyssnarfrågor. Vilken övning är vår favorit just nu och går Patricia fortfarande på kostschema som gravid?

13 nov. 2022

Tandvärk och snart jul

Har vi börjat fira jul? Varför har Patricia sådan extremt värk i sin tand? Frågorna är många i dagens avsnitt.

6 nov. 2022

Reps i relation till 1RM – Anspänning

Antal reps vi gör på en given procent i relation till vårat 1RM kan skilja väldigt mycket. I det här avsnittet pratar Josef om hur anspänning påverkar reps.

2 nov. 2022

Måste man sluta träna för att få tillbaka sin mens?

I veckans avsnitt besvarar vi bland annat ”hur ont får man egentligen ha när man tränar”? Och hur man ska tänka vid utebliven mens.

30 okt. 2022

Respodden med två sjuklingar

Nulägesrapport! Vi har varit sjuka men har också hunnit resa till både London och USA. Vi pratar bland annat om att resa utan att träna.

23 okt. 2022

15 år av bänkpress – del 2

Josef Eriksson har nu i lite över 15 år matat på med bänkpressandet. Han har gått från en liten knubbis som började bänka hemma med skolskivstång vid nio års ålder till att 20 år senare ha vunnit SM, EM och VM i bänkpress.

12 okt. 2022

15 år av bänkpress – del 1

Josef Eriksson har nu i över 15 år matat på med bänkpressandet. Hör hur allt började, och hur det går.

5 okt. 2022

Mångkamparen Bianca Salming

Träningsintensivt snack med vår främsta sjukampare Bianca Salming. Hur får man egentligen ihop all den träning som krävs?

29 sep. 2022

Energibrist och hur mycket ska du egentligen äta?

Vi svarar på frågor om hur mycket du ska äta och diskuterar runt frågan att höja sitt intag, och hur vet du om du äter tillräckligt?

18 sep. 2022

Vilka grips ska man välja?

Simon och Hanna pratar om grips och vad man kan tänka på när det gäller att skydda sina händer.

13 sep. 2022

Allt om Elebros träning

Kanske vår vackraste gäst genom alla tider, och dessutom en av de mest vältränade. Alexander Elebro lägger här ut texten om sin träning

12 sep. 2022