Skatta upplevd ansträngning

Att skatta hur du upplever dina träningspass och föra bok över dina skattningar kan vara ett värdefullt verktyg för att styra din träning.

Wille Valkeaoja


Att skatta hur du upplever dina träningspass och föra bok över dina skattningar kan vara ett värdefullt verktyg för att styra din träning. Ett sätt att göra det på är en metod som kallas Session RPE (sRPE). Metoden innebär att du efter varje pass sätter en skattning mellan 1–10 som ska motsvara hur ansträngande du tyckte passet var som helhet. Hela passet får en siffra. Du kan sen multiplicera skattningen med tid för att få ut ett mått på hur belastande passet var och sedan summera belastningen exempelvis veckovis. Med hjälp av detta kan du hålla koll på hur mycket belastning du utsätter dig för över tid. Både på kort och långt sikt.

Inte riskera att glömma hur tufft det var

När man började med sRPE sa man att man skulle göra skattningen en halvtimme efter passet var avslutat. Detta för att man inte skulle låta det gå för lång tid och därmed riskera glömma bort hur jobbigt passet var. Man skulle också passa sig för att skatta för nära inpå för att inte skattningen bara skulle spegla den ansträngning man avslutade passet på snarare än passet som helhet. Avslutade du med nåt jobbigt skulle du skatta högt. Även om passet i sig kanske bara var medelhårt.

En ny studie tittade på detta (1). Man lät ett antal deltagare skatta olika träningspass vid flera olika tidpunkter. Deltagarna skattade samma pass både efter kort och lång tid. Allt från fem minuter till tre veckor efter passet utförde man skattningarna. Det man ville se var om skattningarna av samma pass var stabila över tid eller om de ändrades beroende på hur lång det var sedan passet utfördes.

Stabila skattningar, men hårda pass underskattas

Man såg faktiskt att skattningarna var relativt stabila över tid. För lätta och medelhårda pass spelade det ingen roll om man skattade ansträngningen fem minuter eller tre veckor efter passet. Skattningarna blev desamma. För hårda pass såg man vid skattningar efter 72 timmar en liten men ändå statistiskt signifikant underskattning av ansträngningen från passet jämfört med skattningen efter 30 minuter.

Det här går att tolka som att skattningen är ganska meningslös. Att man bara skattar det man förväntar sig. Om man vet att ett pass ska vara medelhårt skattar man 4–5 oavsett hur man faktiskt upplever det. Om man vet att det är ett knallhårt intervallpass skattar man 8–9. Känslan av passet spelare ingen roll.

Planera träningen

Det kan vara så. Jag tror dock snarare att detta speglar erfarna deltagare som hade en adekvat träningsplanering. Visst lär man sig hur hårt ett pass ska vara. Det är ju hela syftet med att planera träning; att det ska gå som man tänkt sig. Det är om man plötsligt känner att ett pass som borde vara en sexa är en åtta som man ska dra öronen åt sig. Då är något fel. Man kan vara mer sliten än man tänkt sig eller man kan ha varit för ambitiös i ens planering och höjt intensiteten mer än man hunnit utveckla sig.

Oavsett vad diskrepansen mellan subjektivt och objektivt mätt intensitet beror på är det skattningen som skvallrar om att något är fel. Man kan nu ta till sin diagnostik för att försöka hitta felet. Utan skattningen hade man kanske aldrig sett att något var galet och träningen hade då på sikt blivit lidande. Där tror jag den stora nyttan med självskattad ansträngning och sRPE verkligen ligger.

Det finns en video på min Youtube-kanal Tankar om träning där jag pratar mer om detta. Du hittar även en poddversion av videon om du söker på Tankar om träning där poddar finns.


Referenser

1. Rodríguez-Marroyo JA, Blanco P, Foster C, Villa JG, Carballo-Leyenda B. Expanding Knowledge About the Effect of Measurement Time on Session Rating of Perceived Exertion. J Strength Cond Res. 2022;Epub:1–4. 


Photo by Eduardo Flores on Unsplash


Liknande artiklar
Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Det arga avsnittet!

Återigen har både Josef och Viktor drabbats av bakslag i träningen. Men istället för att älta det allt för mycket går de igenom samtliga ocharmiga personlighetsdrag de kan komma på.

22 nov. 2023

Så börjar du styrketräna hemma!

Efter en snabb (40 minuter) introduktion som tar upp ämnen som salt mat, datorspel, Järnvägspressen med mera, delar Josef med sig av råd om hur du kan komma igång med hemmaträning.

15 nov. 2023

Instagramkrigare & Hurtbullemilar

Josef och Viktor utser vinnaren från den populära löparutmaningen Hurtbullemilen. Olika IG-personligheter och lite annat förekommer också.

1 nov. 2023

Våra bästa tips inför Hurtbullemilen!

Josef och Viktor har setts i köttet och kör lite uppsnack inför Hurtbullemilen. Här får du alla tips du behöver.

25 okt. 2023

50K/50CENT B2B ft. Shaun

Denna vecka har Josef och Viktor bjudit in den omtalade Shaun Richardson för att gå igenom helgens löplopp: Sörmland Ultra Marathon 50k.

11 okt. 2023

Facebook-grupp, kommentarer och feltänk

Denna veckan blandar och ger mellan en rad olika ämnen. Om lönlösa kommentarsfält, vår nya facebookgrupp och så gästar Shaun en snabbis!

4 okt. 2023

Viktors 20 mil på 24 timmar ft. Tobbe Gyllebring

Vi bjuder in Tobbe Gyllebring för att lägga upp en knivskarp plan inför Viktors 24-timmarslopp på PRT i Växjö.

27 sep. 2023

Spring din första mil – Hurtbullemilen!

Josef och Viktor kokar ihop ett distansevent: Hurtbullemilen. Lördagen den 28/10 springer vi alla en mil. I potten: ett Hurtbullepaket!

20 sep. 2023

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Så periodiserar du din träning!

Viktor och Josef pratar alkoholintag genom tiderna, Viktors kommande back-to-back-projekt och som rubriken avslöjar: periodisering!

6 sep. 2023

Så använder du ditt utegym!

I veckans avsnitt avhandlar Viktor & Josef eventuella halvmarathon-satsningar, träning på utegym och tysk monstertruck, mycket nöje!

31 aug. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Viktors racerapport: Ultravasan 90

Viktor tar dig igenom sitt nyligen genomförda ultramarathon-lopp. Hur känns det egentligen att springa så långt? Hur ont gör det?

23 aug. 2023

Josefs nya SUPER-PB!

I detta rekordlånga avsnitt avhandlas en hel del ämnen: Viktors sista löpträning inför Ultravasan, Josefs bravader på 2 mil och mycket annat!

16 aug. 2023

Hänge dig åt träningen, inte målet!

Ännu ett nytt fullspäckat avsnitt av Tyngre Hurtbullar: Josef har grävt guld i Bordeaux och Viktor ser med försiktig optimism fram emot Ultravasan.

9 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Frågeavsnitt del 2 – Godis under diet?

Josef och Viktor tar sig an fler frågor! När ska Viktor dra 200 kg i marklyft igen? Hur ser hurtbulledieten ut? Hur skaffar man sig träningsmotivation?

26 juli 2023

Prylar

En pryl behöver funka, i nån mån. Den behöver ge dig nån värdefull information eller funktion för att det ska vara värt att skaffa den.

Wille Valkeaoja

25 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Frågeavsnitt del 1 – Hur vinner man Josefs respekt?

Josef och Viktor har tagit sig an inkommande frågor. Hur kombinerar man styrketräning och konditionsträning? Vem tar killarna helst med sig på en beer-mile?

19 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Ryck plåstret! (John Wick!?)

Viktor gräver sig själv ett träningsmässigt djupare hål att ta sig ur inför Ultravasan, kommer han ta sig ur denna svacka?

12 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

ijustwanttobecool-Victor återger sin 100 000-stegsutmaning!

Vi har bjudit in Victor Beer från YouTube-kanalen ijustwanttobecool för att prata om den utmaning han precis försökt sig på: att gå 100 000 steg på 24 timmar!

5 juli 2023

Överträning

Av olika anledningar kan du vilja överbelasta extra mycket under en period. Det finns då en risk att du kör ner dig så långt i källaren att det blir svårt att komma tillbaka till din tidigare nivå.

Wille Valkeaoja

29 juni 2023

SM-vinnaren Tobbe Gyllebring gästar!

För första gången tar Tyngre Hurtbullar in en gäst, och inte vem som helst! Tobbe Gyllebring har svenskt rekord i 24-timmarslöpning: 272 086 meter.

28 juni 2023

Ska Viktor springa i 24 timmar!?

Viktor har fått en inbjudan att springa i 24 timmar, kommer han tacka ja? Josef är sur på PostNord och tipsar om armhävningar.

21 juni 2023

Träna klockan 05, öl & proteinpulver

Viktor diskuterar 3,5:ans plats i tillvaron, träna svintidigt och proteinpulver i detta fullspäckade avsnitt av Tyngre Hurtbullar!

14 juni 2023

Cirkelträning för löpare

En ny studie avhandlar två olika cirkelträningsprogram och hur det påverkar löpekonomi och biomekanik.

Wille Valkeaoja

8 juni 2023

Underskattad dietmat

Josef har klivit på en diet och berättar lite hur hans upplägg ser ut samt vilka livsmedel som ofta ratas under diet utan anledning.

7 juni 2023

Flexibel löpning

Om du vill få ut det mesta av din energi för dagen kan du välja ett träningsupplägg som passar dig. En ny studie förklarar hur det kan gå till.

Wille Valkeaoja

2 juni 2023

Nya löparskor och okopplade hundar

Josef är inne i uppladdningen inför bänkpress-VM i Sydafrika så Viktor passar på att berätta en episk historia om en löpbandstur i Krugerparken. Det pratas nya löparskor och Josef ger tips på vad du gör när en hund attackerar dig i motionsspåret!

24 maj 2023