Låt 2023 bli ditt starkaste år – Träna sällan ofta och inte ofta sällan

Starta året rätt – bli starkare än någonsin. I en ny artikelserie är här Josef Eriksson din vägvisare i allt om hur du går till väga. Här är del 1!

Josef Eriksson

För att lyckas bli stark krävs det att flera saker fungerar. Allt måste inte fungera perfekt, det räcker att det bara fungerar. Jag har tränat i snart 15 år och lyckas fortfarande bli bättre. 2021 vann jag bänkpress-VM och slog PB i bänkpress. Utöver mina egna prestationen har jag också tränat många andra. Bland dessa Marcus Yngvesson, Sveriges Starkaste Man, och Vilma Olsson, som har världsrekord i knäböj. Jag ska nu försöka ge dig enkla riktlinjer för att praktiskt lyckas med din träning.

Börja året redan från start med att göra det bästa och mesta av din träning. Inte så att du planerar in att träna varje dag året ut. Planera i stället att träna året ut. Träna så mycket du hinner och inte så mycket du önskar att du hinner. Det är träningen som blir gjord som ger resultat, inte den perfekta träningen du önskar hade blivit gjord.

Träna sällan ofta och inte ofta sällan

Oavsett om man tränar eller inte vill man inte bli svagare för varje år som går. Alla vi vill istället bli starkare, även om ålder, sjukdom eller annat är emot oss vill vi bli starkare.

Jag är inte gammal, inte ens 30 år. Dock har jag tränat regelbundet mer än halva mitt liv. Jag har under dessa år stött på dilemman som rubbat träningsrutinerna. Det kan vara allt från skador och sjukdomar till att bli förälder eller få översvämning i huset. När dessa saker händer blir det kanske inte som man tänkt sig. Det bästa att göra i dessa situationer är att bara acceptera läget. Hantera det och göra det bästa av det. Alltså många gånger åsidosätta träningen helt för en tid.

Det är inte farligt att missa träning enstaka gånger och ibland bättre att ta några veckor helt från det till och med. Har man tränat hårt och ihållande kan en paus vara det bästa du kan göra, i min mening.

Jag säger ofta att det är bättre att träna sällan ofta, än ofta sällan. Det jag menar med det är att många hetsar och vill träna kanske fem, sex eller till och med sju gånger i veckan. Då fast de i själva verket kanske inte hinner mer än fyra gånger i veckan. Det gör att annat kommer åsidosättas som till slut måste tas hand om.

Många gånger får man då i stället träna kanske två gånger någon vecka i stället för sina tänkta sex gånger. Om ens det, kanske blir det inte en enda gång någon vecka. Sen är man tillbaka sex gånger i veckan i 2 - 3 veckor och sedan samma visa om igen där man missar pass. Kanske hade det då varit bättre att bestämma sig för att köra tre eller för den delen två gånger i veckan? Märker man senare att man hinner lägga till ett pass till i veckan, gör det då i stället. I och med detta hjälper det dig att hitta rutiner. Du har dina 3 - 4 dagar i veckan du tränar i stället för 0 - 7 i veckan.

Välj också gärna kanske ett upplägg som gör att du alltid kan träna något. Till exempel ett överkroppspass och ett underkroppspass. Då kommer du alltid få minst en dags vila från de primära muskelgrupperna du använde passet innan. Då kan du klara av all träning dagar i följd, eller ha dagar emellan.

Håll dig frisk

Något annat som kan ställa till träningsrutinerna är sjukdom och skador. När jag gjort ett pass med en skada/smärta eller fortfarande varit lite sjuk har jag aldrig efter passet tänkt ”YES! Bra att jag körde det passet”. Det är snarare så att jag bara ångrar att jag gjorde det och får även mer anledning att ångra mig när jag efteråt mår sämre eller har ännu ondare efter passet.

När jag tränar skadad får jag ofta ondare och när jag tränar sjuk eller inte ännu helt frisk blir jag sämre. Känner jag smärta efter passet eller dagen efter så tycker jag det är idé att backa undan och ge det tid eller se över det. Tränar jag efter att ha varit sjuk och känner mig hängigare efter passet eller dagen efter så vila hellre mera.

Det sistnämnda, om att träna sjuk, är något som så gott som inte händer längre. Förr kunde jag gå till gymmet när jag bara var lite bättre än dålig så tyckte jag att jag var frisk nog för att träna. De passen går tungt! Jag svettas mer och pulsen sticker i väg. Tål inte alls det jag ska tåla. Samt att när jag kommer hem så har jag ingen ork till något och dagen efter är jag allt annat än bättre än dagen innan.

Jag tror att de få pass man förlorar på att vila någon dag extra från till exempel en förkylning, vinner man i kvalitet på de passen som i stället blir av när man är frisk. När det kommer till att träna efter en förkylning har jag själv en liten regel. Jag ska kunna ta en halvlång promenad med uppförsbackar eller trappor och andra vardagssysslor utan ansträngning utöver det normala. Kan jag inte det, utan känner att jag måste få vila eller ta det lugnt, då avvaktar jag från att träna.


Del 2 kommer imorgon.


Liknande artiklar
Josef Eriksson

I avsnitt 304 tar vi en sittning med bänkpressexperten Josef Eriksson. Vi dissekerar övningen i detalj och diskuterar alltifrån vanliga misstag till olika sätt som man kan förbättra sin bänkpress.

19 okt. 2024

Rasmus Mirblom inför Järnvägspressen

Idag snackar vi igen med Rasmus Mirblom som i slutet av sommaren vann EM i utrustad bänkpress, supertungvikten.

16 okt. 2024

Tips och trix på gymmet – Axelsmärta

I den här artikelserien går jag igenom några av de vanligaste smärtproblemen som hindrar framfarten på gymmet och hur man kan lösa dessa med några enkla tips och trix. Häng med!

Daniel Andréasson

10 okt. 2024

Problemet med de flesta studier som säger sig hitta non-responders

Jacob och Wille diskuterar i det här avsnittet hur slump och variation kan göra att man felaktigt tror sig ha hittat så kallade non-responders i studier.

9 okt. 2024

Hösten 2024

Hösten sprider sig över hela landet och vi går in i slutet av året. Idag snackas om hur det ser ut i sammandraget för elitserien i bänkpress samt lite om och runt Järnvägspressen 2024.

9 okt. 2024

Föreningsliv med Johanna Barvelid

Vi snackar ledarskap och drivkrafter inom föreningslivet med Johanna Barvelid, en av grundarna till den tidigare Styrkebyrån.

7 okt. 2024

Kenny "Strävan" Dahlström

Idag välkomnar vi med stor värme en individ som inspirerat tiotusentals. Vi välkomnar Kenny ”Strävan Dahlström.

5 okt. 2024

Freddi Smulter

I dagens avsnitt drabbar Josef samman med kanske den största bänkpresslegenden, Freddi Smulter.

2 okt. 2024

Vésteinn Hafsteinsson om olympiska kastidrottares träning

Äntligen är Vésteinn Hafsteinsson tillbaka i podden för att berätta mer om hur han tränat sina kastidrottare.

2 okt. 2024

Styrkelyft: Sofia Kollenhag

Sofia Kollenhag har varit på Malta och tävlat på Western European Powerlifting Championships där hon vann och slog nytt svenskt rekord i knäböj.

27 sep. 2024

Catching up med Kalle

Vi snackar med den evige favoriten Kalle Zackari Wahlström, som berättar om både den nyfunna träningsgnistan, nya tv-program och den egna kollektionen av kläder och annat kul.

26 sep. 2024

Betydelsen av biologisk mognad inom talangutveckling

En av våra favoritgäster, Tommy Lundberg, är tillbaka och denna gång tar vi upp två ämnen som vi varit inne lite på även i tidigare avsnitt, talangutveckling och könsindelning inom idrotten.

25 sep. 2024

Hallsbergs AK på Bänk-DM

Det var bänkpress-DM i Västra Svealands Styrkelyftförbund och Josef tillsammans med Andreas Henning, Neo Yngström och Jonathan Eriksson summerar kort och gott sin träning inför tävlingen.

18 sep. 2024

Daniel Richter från StrengthLog

Vi snackar med kompisen Daniel Richter från StrengthLog om vad som verkligen betyder nåt för resultaten när det kommer till träningen.

12 sep. 2024

Fungerar luktsalt eller ammoniak som prestationshöjare?

Jacob och Wille har tittat på forskningen kring luktsalt i avsnitt 460 av Tyngre Träningssnack.

4 sep. 2024

Vad är hårt belastande träning och varför orkar kroppen bara så lite av det?

Jacob och Wille diskuterar balansen mellan träning och återhämtning i avsnitt 459 av Tyngre Träningssnack.

28 aug. 2024

Långbänk med Josef

Världens bästa Josef Eriksson gästar podden och levererar insikter och åsikter så det står härliga till.

26 aug. 2024

Kroppsformer, vinklar på muskelfiber och prestationsförmåga

Kroppsformer, vinklar på muskelfiber och prestationsförmåga dominerar i avsnitt 458 av Tyngre Träningssnack.

21 aug. 2024

Vikten av en funktionell fysik

Träna för att kunna säga JA till livet idag och imorgon.

Alex Danielsson

18 aug. 2024

Vägen tillbaka efter uppehåll

Vi låter den briljante Alexander Eriksson lotsa oss mellan grynnor och andra missöden när vi önskar återuppta träningen igen efter ett sommaruppehåll.

15 aug. 2024

Summering av bänk-EM 2024

14 aug. 2024

40 år i gymmet – det här har jag lärt mig

Redaktören listar sina erfarenheter om vad som verkligen betyder nåt är det kommer till gymträning.

Alex Danielsson

10 aug. 2024

Större muskelökningar vid träning av muskeln i ett utsträckt läge

Wille och Jacob diskuterar tre olika saker i avsnitt 456 av Tyngre Träningssnack.

7 aug. 2024

Friidrott: OS och Veteran-VM med Sunneborn

Favoriten Mattias Sunneborn berättar om sin egen träning mot både SM och VM för veteraner, men vi hinner också snacka lite om OS.

5 aug. 2024

Rutiner - att hitta tillbaka efter semestern

I dagens avsnitt började vi med en lättsam skål med Pepsi och reflekterade över hur snabbt tiden verkar flyga förbi, särskilt när vi är ur våra vanliga rutiner.

2 aug. 2024

Hemma hos

En fredag efter ett pass på gymmet med vänner sätter sig Josef ner med Jimmy Karlsson, Thomas Edvinsson, Henke Magnusson och Karl-Erik Malmberg i poddrummet.

2 aug. 2024

Spelar det någon roll vilken tid på dygnet du tränar?

Lyssnarfrågor med Jacob och Wille i avsnitt 454 av Tyngre Träningssnack. Det blir diskussioner kring träning i hög värme och alternativ träning som man kan göra istället i fall man inte står ut.

31 juli 2024

Thomas Edvinsson inför EM

Thomas Edvinsson gör debut i seniorlandslaget som 47-åring.

31 juli 2024

Alla kör bänkpress

Efter ett måndagspass på Hallsbergs AK sätter sig Josef ner tillsammans med klubbkompisarna Steven, Robert och Jonathan för att diskutera.

25 juli 2024

Att jobba med träning – Unni berättar

Vi träffar coachen Unni Lundblom som tagit steget från att tävla i fitness till att hjälpa andra att komma i form.

25 juli 2024

Gustav Hedlund mot framtiden

Gustav Hedlund har sen 2015 när han kom in i styrkelyft gjort ett starkt avtryck. Nu har han vunnit alla kategorier på mästerskap han ställt upp inom.

19 juli 2024

Alex Danielsson gästar om träning efter 45

Jossan tog sommarlov, så detta avsnitt gästas av Alex Danielsson. De pratar om deras favoritställe, Vemdalen, och njuter av lite fredagsmys med champagne.

19 juli 2024

Sommarhälsa med Carina

Carina gästar podden och delar med sig av tips och trix för att undvika att helt tappa form och livslust under semesterns alla lediga stunder.

18 juli 2024