Låt 2022 bli ditt starkaste år – Utförandet av lyften

Starta året rätt – bli starkare än någonsin. I en ny artikelserie är här Josef Eriksson din vägvisare i allt om hur du går till väga. Här är del 2!

Josef Eriksson


Del 2. Du hittar del 1 här.

För att lyckas bli stark krävs det att flera saker fungerar. Allt måste inte fungera perfekt, det räcker att det bara fungerar. Jag har tränat i snart 15 år och lyckas fortfarande bli bättre. 2021 vann jag bänkpress-VM och slog PB i bänkpress. Utöver mina egna prestationen har jag också tränat många andra. Bland dessa Marcus Yngvesson, Sveriges Starkaste Man, och Vilma Olsson, som har världsrekord i knäböj. Jag ska nu försöka ge dig enkla riktlinjer för att praktiskt lyckas med din träning.

När det kommer till baslyften så är för mig alltid teknik nummer ett. Att ha ett effektivt och konsekvent utförande är nyckeln till framgång. Med en god teknik är det inte bara lättare att lyfta tungt, det minskar också skaderisken. Man kan lättare känna och lita på sin förmåga. För Vilma Olsson var det en teknikomläggning som hjälpte hennes böj till att bli mer konsekvent och effektiv. Det i sin tur var bidragande för att kunna slå världsrekord i knäböj.

Marcus Yngvesson fick upp tre av fem Atlasstenar på Sveriges Starkaste Man 2019. Han kom tredje sist i grenen och de bakom fick upp lika många stenar fast var långsammare. Inför Sveriges Starkaste Man 2021 hade han tränat in en och samma rörelse genom att lyfta Atlasstenar mängder med gånger. Detta ledde till att han vann grenen och fick upp alla fem stenar som även, denna gång, var tyngre än 2019.

Lyftning

När vi då har sett över hur många gånger i veckan vi kan träna och när vi bör avstå från träningen kan vi kika närmare på just träningen. Jag kan nog inte säga det för många gånger, men teknik och utförande är allt. Ju tidigare du löser och får ordning på det desto bättre kommer din träning gå.

Ska jag ge några enkla teknikriktlinjer för knäböj, bänkpress och marklyft är det följande: Försök få det se likadant ut från tom stång, eller alla fall på 50% av ditt 1RM, som på 100% av 1RM. Tom stång kan vara svårt då man inte har något direkt motvikt. Det enda vi vill ska skilja är hastigheten på stången. Du kommer inte kunna lyfta 100% lika fort som 50%, men du kommer kunna lyfta det likadant. Samma sak om du reppar på en vikt. Skulle du göra 10 reps på en utmanade vikt med noll eller få reps i tanken och utförandet skiljer avsevärt på första och sista repetitionen så finns uppenbart utrymme för teknisk förbättring. Om utförandet faller mer och mer för varje repetition är det inte för du har bristande rörlighet eller koordination. Du är bara för svag för att hålla position. 

För många hjälper det att träna på lättare vikter och lyfta långsamt i hela rörelsen. Då kommer man lättare känna och se var det brister och var man måste jobba upp styrkan. Att lyfta snabbt gör bara att du tar dig igenom ditt kritiska läge på fart och inte alls får jobba på den punkten. Missta mig inte, vi ska lyfta med högt påslag och hög hastighet, men när det kommer till att stärka en svaghet kan det vara väldigt missgynnande att lyfta fort.

Knäböj

Emil Norling

Lägg stången på ryggen, high bar eller lowbar. När du har stången på ryggen och ska gå ut med den så se till att ha tryck och anspänning genom kroppen när du ska kliva ut. Ta inte fler steg än du behöver, ta inte heller färre steg än du behöver. Har du svårt att komma tillrätta på två eller tre kliv ut så är det ingen fara att ta fyra eller fem. Dock är varje steg ett moment, ju färre moment desto bättre. Vad du än väljer är det viktigt att få det konsekvent, så du gör på samma sätt vid varje set.

Innan du påbörjar böjningen se till att du tar in luft och blåser ut magen. Bålen ska vara solid och tight genom HELA lyftet. Sätt dig sen ner i böjen, men inte bara rakt ner. Försök sätta dig lite mer bakåt med höften i stället för rakt ner. Du ska också ”öppna upp höften". När du öppnar höften så förs knäna utåt. Så i stället för att sätta dig rätt ner med knäna framför dig så sätt dig i stället bakåt mellan knäna. 

När du sedan ska upp så försöker du ta dig upp i samma position som du tog dig ner. Kasta inte upp höften bakåt och sen komma efter med bröstkorgen. Försök i stället höja bröstet och att då höften, i synk med bröstet, skjuts upp och fram i stället för upp och bak. Samma gäller för knäna. På många så stöter knäna till och far inåt i vändningen av böjen. Ibland är de kvar pekandes inåt och först i toppen åker de isär till sitt ursprungliga läge. Så vill vi inte ha det. Se i stället aktivt till att hålla ut och isär knäna genom vändningen och på väg upp genom lyftet. Tänker man att man ska dra isär golvet med fötterna kan det hjälpa.

Bänkpress

Vilma Olsson

Det bänkpress och knäböj har gemensamt är att de båda börjar med att få stången från ställningen till en stadig position innan man påbörjar sänkningen av lyftet. Innan vi lyfter av i bänkpress vill vi likt i böjen ha en anspänning som vi håller genom HELA lyftet. När du ligger på bänken och ska lyfta av, se till att du dragit ihop och ner skuldrorna. Genom att göra det så höjs bröstkorgen på dig. Från det läget vill du lyfta av stången. När du gör det vill du trycka ifrån med fötterna så att allt tryck kommer på nacken och skuldrorna. Ha höften i luften för att få bättre vinklar och högre tryck på nacken vid avlyftet. Tryck sedan stången upp och ut från ställningen.

När du ligger med stången på raka armar sänk höften ner i bänken så att rumpan har kontakt. I det läget trycker du ifrån ordentligt med benen så att du spjärnar emot golvet med fötterna så att allt tryck kommer upp på nacken. Ett djupt andetag och sänk stången mot bröstet. När du kommer ner och har kontakt med bröstet pressar du stången uppåt och i takt med att den färdas upp så blåser/trycker du ut luften du andats in innan du började sänkningen av stången. Lyftet ska börja och avslutas på raka armar med låst armbåge.

Under lyftet vill du inte att höften eller bröstet sänks eller höjs. Håll de i samma position och dunka inte stången i bröstet så att du skjutsar på med hela kroppen för att pressa upp stånga. Det enda som ska röra sig är armarna. Har du svårt att hitta drivet genom fötterna upp på nacken och lätt lyfter rumpan kan du testa att ha fötterna längre ifrån dig.

Axlarna ska inte glida upp mot öronen under lyftet. Se till att hålla dem på plats genom att dra ihop och hålla ner skulderbladen under lyftet. Detsamma gäller armbågarna. Du vill inte ha dem över axlarna, men inte heller på andra sidan stången mot var huvudet är. Armbågen ska alltså mer eller mindre vara under stången. Huruvida den är jättenära kroppen eller utanför kroppen spelar mindre roll.

Marklyft

Emil igen, den här gången för EM-guldet

Skillnaden på marklyft mot knäböj och bänkpress är att du inte ska ta ut stången från någon ställning. Du ska inte heller börja lyftet med att sänka stången. Den ska omedelbart från golvet upp bara. I övrigt har marklyft många gemensamma nämnare med knäböj. Du måste skapa ett tajt båltryck som du håller genom HELA lyftet.

Ställ dig mer eller mindre höftbrett, greppa stången precis utanför knäna. Det finns två sett att greppa stången på när det kommer till att klara hålla tunga vikter. Mixat grepp eller tumlås, även kallat rätt och fel. Mixat grepp är det mer traditionella sättet att greppa stången (än så länge). Då ska ena handflatan peka mot dig och den andra från dig. När du kör med tumlås är i stället båda handflatorna pekade mot dig. Du greppar stången med tummen mellan fingrarna och stången. På så vis låser sig tummen fast mellan fingrarna och stången och greppet håller för mycket mer vikt.

Innan du går ner och fattar detta grepp, ställ dig så att du har stången över mitten av foten. Inte den mitten av foten du då ser, utan fotens mitt underifrån sett, alltså mitten av fotsulan. Därifrån kan du skjuta fram knäna tills skenbenen har kontakt med stången. Sedan sätta dig ner bakåt med höften och greppa stången. Du vill inte skjuta fram stången med benen när du sätter dig i position.

I detta läge ser du till så du har ett fast grepp om stången. Spänn upp dig mot stången så att du får ett drag genom baksidan och tryck genom golvet. Stången ska vilja lätta lite lätt från golvet i detta skede. Blås in luft i magen och tryck ut magen. Räta upp ryggen rakt och lås den. Därpå trycker du benen genom golvet och drar överkroppen upp och bakåt. Så fort som stången passerat knäna så trycker du fram höften mot stången. När höften är framskjuten fullt, knäna är låsta och du rätat ut överkroppen med axlarna bakom stången är lyftet klart. Under draget ska stången hela tiden ha kontakt med benen.

Det som kan hända och många gånger bli fel här är att man först drar upp höften och att överkroppen kommer efter samt att ryggen rundas. Du vill därför ha en så lätt vikt att du kan träna på att hålla ryggen rak samt att höften inte ska resa före stången släpper från marken. Höften ska röra sig upp och framåt i takt med att stången och axlarna rör sig uppåt.


Del 3 kommer imorgon.


Liknande artiklar
Louie Simmons – Styrkelyftaren

Louie Simmons var mycket, men den här texten är en sammanfattning av hans styrkelyftande från början till slut, av Josef Eriksson.

Josef Eriksson

31 mars 2025

Forskare som blir influensers inom styrketräningsvärlden

Efter att i flera månader fått sporadiska frågor kring små pikar och skämt kring Brad Schoenfeld och andra forskare som också är influensers i podden så tar Jacob och Wille tjuren vid hornen med ett helt avsnitt kring vad de menar.

26 mars 2025

Josef om styrkelyft-EM och om att träna sjuk

Vår egen Josef Eriksson ger oss nån sorts faktabas inför EM i Styrkelyft som genomförs i dagarna.

17 mars 2025

Äventyr med isbil och träningstips

I detta avsnitt tog jag mig an utmaningen att spela in podcasten helt själv, med hjälp av min mans kontor och utrustning medan han var borta och höll en vinprovning. Trots vissa tekniska osäkerheter lyckades jag få allt på plats och starta inspelningen.

14 mars 2025

Styrkelyftsnack

Josef har idag med sig Jacob Nilsson och de diskuterar styrkelyft i bredd. De går igenom saker som engagemang i sporten, att tävla första gången. Vilka regler är onödiga och vilka är nödvändiga?

14 mars 2025

Forskning på styrketräning för barn innan och under puberteten

Jacob och Wille gästas av forskaren Daniel Jansson i dagens avsnitt av Tyngre Träningssnack. Daniel har erfarenhet som fystränare inom lagidrotten men de senaste åren så har han varit uppe i Umeå och forskat på framför allt styrketräning av barn med fokus på barn innan puberteten.

11 mars 2025

La Camilla!

Camilla Salomonsson Hellman gästar och pratar med grabbarna om det mesta kring sitt tv-deltagande, CrossFit, och funktionell träning.

10 mars 2025

Jonathan Söderlings visdom

Jonathan Söderling rustar sig för stundande EM i styrkelyft. Idag får ni höra Jonathan och Josef första gången i podd sitta tillsammans och spela in. Denna gången på NPC Gym i Stockholm.

7 mars 2025

Träning, träskdieter och tidsoptimism

I detta avsnitt dyker Carina och jag in i en mängd olika ämnen. Jag delar med mig av min pågående saga med min badrumsrenovering. Trots förseningar och frustrationer känner jag mig hoppfull med det nya teamet som arbetar på det. Carina, å andra sidan, pratar om sin köksrenovering och den oväntade omvägen att först göra om hennes mans walk-in-closet.

14 feb. 2025

Axel Isberg krossar rekord

Idag har vi ännu en gång med den glade skåningen Axel Isberg. Axel tävlade förra helgen på SM i styrkelyft i storbultarklassen +120 kg och drog till med nya svenska rekord i knäböj, marklyft och totalen.

14 feb. 2025

Lägeskoll med Jenny Adolfsson

Superinspirerande att få snacka med fysfenomenet Jenny Adolfsson igen. Den fd bänk- och AF-mästaren, tyngdlyftaren och gladiatorn siktar nu mot nya mål. Både civilt och som tävlande.

10 feb. 2025

Inför SM i styrkelyft

Idag går Josef tillsammans med Jacob Nilsson igenom listorna för årets SM i styrkelyft

3 feb. 2025

Isak Nyqvist inspirerar

Bra snack med IG-profilen och PT:n Isak Nyqvist, som trollbinder klienter och följare med sin uttrycksfulla kommunikation.

3 feb. 2025

Sheffield 2025, så gick det för dem

Då var den mest prestige fyllda styrkelyft tävlingen över för i år. Sverige hade otroligt nog för tredje året i rad två svenskar med, Gustav Hedlund och Alba Boström.

31 jan. 2025

Den eviga debatten: Är sumomarklyft fusk?

I detta avsnitt gästas vi av styrkelyftsmogulen Josef Eriksson för att dyka ner i den heta frågan om sumomarklyft

31 jan. 2025

Träning för en nybörjare

Jacob och Wille tittar tillbaka nästan nio år i tiden och granskar ett av poddens tidigaste avsnitt som handlade om träning av nybörjare.

29 jan. 2025

Den eviga debatten: Är sumomarklyft fusk?

I detta avsnitt gästas vi av styrkelyftsmogulen Josef Eriksson för att dyka ner i den heta frågan om sumomarklyft. Vi utforskar tekniken, historien bakom sumomarklyft och hur den började användas av atleter.

28 jan. 2025

Jakten på lycka och myten om träning som straff

Mange och Pischa diskuterar vanliga mönster som kan hålla oss tillbaka och hur tacksamhet och balans kan bli nyckeln till ett mer hållbart och glädjefyllt liv.

27 jan. 2025

Sheffield 2025

Idag sitter Josef ner tillsammans med Jacob Nilsson som varit med tidigare i avsnitt 247. De pratar idag om helgens stundande SBD Sheffield-tävling. Vilka tror de kan göra vad och framförallt, vem vinner?

24 jan. 2025

Hur du hittar bra personer att följa kring träning, kost och hälsa

Jacob Gudiol förklarar hur du hittar bra personer att följa på sociala medier samt listar sina favoriter på Instagram, Threads, X, Bluesky och Youtube!

Jacob Gudiol

20 jan. 2025

Lever vi längre med vänner?

I premiäravsnittet 2025 utforskar Pischa och Mange hur sociala relationer kan förlänga livet och förbättra vår hälsa, inspirerat av Pischas 93-åriga mormor.

20 jan. 2025

Linus om livet

Mysigt snack med vår favoritbamsing Linus Carlén, som för dagen möter oss med en lite mindre optimistisk aura än vanligt.

20 jan. 2025

Hälsosam mat på resande fot

Vi inledde med att dela våra veckovisa erfarenheter. Jossan uttryckte sin frustration över sin pågående renovering av hemmet och de opålitliga entreprenörerna. Fördröjningarna och bristen på kommunikation har varit en betydande källa till stress för henne. Jag delade mina egna erfarenheter med entreprenörer och betonade de vanliga problemen med missade deadlines och ökade kostnader.

17 jan. 2025

Carl Öberg mot SM

Carl Öberg är ordförande i Göteborgs Kraftsportsklubb till lika så tävlande. Nu till SM ska han tävla i 83 kg klassen efter att i fjol vunnit 74 kg klassen.

16 jan. 2025

Vad vill du 2025?

I dagens avsnitt gästar flera podden. Alla aktivt styrketränande eller tävlande. De delar med sig om vad de vill uppnå eller klara av träningsmässigt 2025 och hur de tänker att de ska lyckas med det.

10 jan. 2025

2025

Då var året 2025 startat och hur ska vi då förhålla oss till det? Måste allt börja om på nytt, eller kan saker bara få vara?

3 jan. 2025

Robert Berg tillbaka

Kärt återseende när fysikfenomenet Robert Berg återvänder till podden.

30 dec. 2024

Robert Berg mot bult året 2025

Den numera föredettingen Robert Berg gästar i dagens avsnitt Tyngre Kraftsport.

27 dec. 2024

Josef Eriksson om livet

Ett mumsigt avsnitt där Josef önskar sig både mer individuellt engagemang till idrottsrörelsen och mindre gnäll från vanligt folk.

23 dec. 2024

Ellen Grönlund

Ellen Grönlund är 24 år och från Finland men bor sen en tid i Sverige. Hon tävlar i styrkelyft på högstanivån för Finland och vann nyligen finska mästerskapen där hon också slog rekord. Idag berättar hon hur hon började med lyftning och hur det sett ut sedan dess samt var hon siktar 2025.

20 dec. 2024

Livia Blomqvist – en bult

Livia Blomqvist tävlar i styrkelyft, men är inte rädd för att ge sig in i andra styrkeutmaningar.

13 dec. 2024

Effekter från 12 månader med periodisk fasta och styrketräning

För något år sedan skrev jag en artikelserie här på Tyngre om periodisk fasta och andra former av längre fasta. Här är vad lite nyare forskning kommit fram till.

Jacob Gudiol

10 dec. 2024

Tips och trix på gymmet – Knäsmärta

I den här artikelserien går jag igenom några av de vanligaste smärtproblemen som hindrar framfarten på gymmet och hur man kan lösa dessa med några enkla tips och trix. Häng med!

Daniel Andréasson

5 dec. 2024